Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Βύρωνας Κριτζάς: Ο Bod Dylan ενσαρκώνει την ελευθερία - Δεν αυτοπαγιδεύτηκε στους τίτλους που του φόρεσαν

O Bob Dylan είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για καθέναν από τα εκατομμύρια ακροατές του. Ίσως σου ακούγεται κοινότυπο, αλλά έτσι είμαστε οι ακροατές, οι "φανς". Νομίζουμε ότι ο κάθε καλλιτέχνης γράφει για μας. Για τα δικά μας πάθη, τις αγωνίες, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις. Νομίζουμε ότι γράφει για παιανίσει μαζί μας μια κάποια επιτυχία ή "μεγάλη στιγμή'.Όμως ο κάθε καλλιτέχνης πρώτα απ' όλα (οφείλει να ) είναι ο εαυτός του. Και ο νομπελίστας - πλέον - Bob Dylan νομίζω ότι είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος - δεν φτάνουν οι γνώσεις μου για να σου πω ο "μόνος" - των καλλιτεχνών που όχι μόνο χάραξαν έναν δρόμο,αλλά κατάφεραν να ξεφύγουν από αυτόν, ακολουθώντας το μυαλό, και όχι το ρεύμα.Το πιο μουσικό βιβλίο που διάβασα εδώ και αρκετό καιρό, είναι το βιβλίο του Βύρωνα Κριτζά: " BOB DYLAN - 100 Τραγούδια - Οι ιστορίες πίσω από αυτά και η σημασία τους.Τον πήρα τηλέφωνο, πριν φτάσω στο τέλος. Ήθελα να γνωρίσω και να σας συστήσω τον άνθρωπο που έκανε κάτι το εξαιρετικό για μένα - αναγνώστη αλλά και λάτρη της μουσικής: Με έβαλε κι άκουσα αγαπημένα τραγούδια αλλιώς. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Κριτζά, αφουγκράστηκα κάθε νότα από τραγούδια-ύμνους αλλά και άλλα λιγότερο ακουσμένα, λιγότερο "φορεμένα" γεμίζοντας το μυαλό μου εικόνες. 

Το βιβλίο του Βύρωνα Κριτζά είναι ένα manual. Όχι από αυτά που με αυστηρές οδηγίες σε κάνουν να φτιάξεις κάτι αλλά από εκείνους τους "οδηγούς" που σε αφήνουν μόνο σου να ξανανακαλύψεις κάτι που αγαπάς. Κι αν δε το ξέρεις να το γνωρίσεις και να το αγαπήσεις! Είναι ωραίο να σε οδηγούν χωρίς να σε πιέζουν. Η γραφή του έχει μια ευγένεια, κάτι που δεν είναι πλέον αυτονόητο στην εποχή μας, κι έχει τόση δημοσιογραφική ματιά, χωρίς να σου χαλάει τη μαγεία! Οι "παρεμβάσεις" από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής κάνουν ακόμη πιο "μουσική" την ανάγνωση - λέει πιο κάτω ο Βύρωνας ποιοι μοιράζονται μαζί μας τον "δικό" τους Dylan, μέσα από το αγαπημένο τους κομμάτι.Το εξώφυλλο και οι ζωγραφιές είναι του ζωγράφου Αχιλλέα Ραζή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αξίζει να "γνωριστείτε" με τον νομπελίστα τροβαδούρο, κύριο Ζίμερμαν μέσα από το βιβλίο του Βύρωνα Κριτζά. 

Ιδού η κουβέντα μας:

 

Είναι ο Bob Dylan η «φωνή» της ανάγκης για ελευθερία του ακροατή του; Τι είναι ο Bob Dylan για την μουσική, την ποίηση, το νεανικό κίνημα;

 

ΚΒ Πολλά μου βάζεις! Ναι, νομίζω πως πριν και πάνω απ’ όλα, ο Dylan ενσαρκώνει ένα αίτημα ελευθερίας. Το αίτημα αυτό κορυφώθηκε στα 60’s και όσον αφορά το τραγούδι, ο Dylan το εξέφρασε καλύτερα απ’ όλους. Το γεγονός δε ότι δεν αυτοπαγιδεύτηκε στους τίτλους που του φόρεσαν και εκεί γύρω στο ’64 τράβηξε έναν δικό του, προσωπικό δρόμο προς το άγνωστο, μας δείχνει πως αυτό που υπερασπιζόταν τελικά ήταν η ελευθερία του ατόμου. Στην βαθύτερη και ουσιαστική της έννοια. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο viewtag.gr

 

tg gif 300 250px

bookfeed_konstantinidis

anixnos250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

 

Πρεμιέρα 10 Φεβρουαρίου 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο ΜΠΙΠ

 (τηλεφωνικές  κρατήσεις 2130344074 )

Αγίου Μελετίου 25, Κυψέλη

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία