Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Κακή Σπορά, του Ανδρέα Πασσά Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Η «Κακή Σπορά» είναι το πρώτο τυπωμένο βιβλίο του Ανδρεά Πασσά, όμως το βιβλίο αυτό «γράφεται» εδώ και πολλά χρόνια αφού ο συγγραφέας δημοσιεύει διηγήματά του σε διάφορα έντυπα αλλά και εδώ, στο Vietwtag.

Έντεκα διηγήματα αποτελούν τη συλλογή «Κακή Σπορά» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πνοή» και είναι έντεκα διαμάντια Λαμπερά και συνάμα σκληρά.

 

Ο συγγραφέας έχει αποφασίσει να μας οδηγήσει σε σκοτεινούς λαβυρίνθους, ακραίες καταστάσεις με ήρωες που είναι μεστοί, ζωντανοί και αναγνωρίσιμοι.

Οι «Αρρυθμίες» είναι το πρώτο διήγημα που ανοίγει το βιβλίο και μας εισάγει στον κόσμο που έχει δομήσει με μαεστρία ο Πασσάς. Μια ιστορία που είναι τόσο οικεία και τόσο σκληρή, όπως η ζωή δεκάδων ανώνυμων πρωταγωνιστών της πόλης, της Αθήνας.

Στις Αρρυθμίες όμως βρίσκεται η ραχοκοκαλιά που, πιστεύω διατρέχει τους εντελώς διαφορετικούς ήρωες των ιστοριών του βιβλίου: Ο θυμός.

Χωρίς καμία διάθεση σπόιλερ, ο «θυμός» είναι το βασικό συναίσθημα των ηρώων του Ανδρέα Πασσά  χωρίς βεβαίως να θέλω να φανταστείτε ότι τα άλλα συναισθήματα των χαρακτήρων είναι υποδεέστερα. Αντιθέτως. Η μαγεία του βιβλίου είναι αυτή η έκρηξη συναισθημάτων που οδηγούν στα άκρα τους ήρωες.

Γραμμένο με μαεστρία, και χωρίς την τυποποίηση που συναντά κανείς στα πρώτα βιβλία συγγραφέων, ο Ανδρέας Πασσάς έχει καταφέρει να μιλήσει απλά για δύσκολα πράγματα. Η γλώσσα του είναι δουλεμένη αλλά χωρίς καμία επιτήδευση. Ναι οι ήρωές του, έτσι θα μιλούσαν αν τους συναντούσες – ασχέτως που κάποιους ούτε από μακριά δεν θα ήθελες να τους απαντήσεις!

Το διήγημα «Κάτω από το Βουνό» είναι μια από τις εξαιρετικές στιγμές στο ξεδίπλωμα της πλοκής και το «Σκυλολόι» είναι κορυφαίο στην περιγραφή ενός ήρωα πονεμένου που η μόνη εξιλέωσή του είναι αυτή που επιλέγει ο συγγραφέας να τον βάλει να ζήσει.

Το διήγημα που δίνει και τον τίτλο στο βιβλίο, «Κακή Σπορά» είναι ένα μικρό νουάρ διαμάντι

Διαβάστε την υπόλοιπη βιβλιοκριτική εδώ

bookfeed_konstantinidis

anixnos250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Αποκτήστε τα μ' ένα κλικ εδώ!

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία