Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Μάρα Χωματίδη:«Έγινα συγγραφέας γιατί αγαπώ τις λέξεις» Κύριο

Από τη Γιώτα Δημητριάδη 
 
"Υπάρχει ο τέλειος φόνος ή πίσω από κάθε φόνο, καραδοκεί σαν θεία τιμωρία το ενδεχόμενο βλακείας; "αναρωτιέται η συγγραφέας Μάρα Χωματίδη στο νέο της βιβλίο με τίτλο "Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας", μια απολαυστική ιστορία μυστηρίου, την οποία τολμώ να πω ότι ξεκοκάλισα πολύ γρήγορα!
 
Η Μάρα Χωματίδη έχει μια εντυπωσιακή θεατρική γραφή, με εξαιρετικά ζωντανούς διαλόγους και έντονο σασπενς. Πρόκειται για μια νουάρ νουβέλα που συναρπάζει, όπως και η ίδια η προσωπικότητα της Μάρας Χωματίδη. 
 
Η συνάντησή μας μπορεί να έγινε μ' αφορμή έναν φόνο αλλά η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μείνει μόνο εκεί...

 

 

MARA XWMATIDH BY ALEXANDROS IWANNIDHS 2

 

 

Η συγγραφή δεν ήρθε στη ζωή σας τα τελευταία χρόνια. Γράφατε και νωρίτερα, ως δημοσιογράφος. Από πότε θυμάστε τον εαυτό σας να πιάνει χαρτί και μολύβι;

Η ανάγκη να αποτυπώσω τις σκέψεις μου στο χαρτί γεννήθηκε απο μικρή ηλικία, οι λέξεις με μάγευαν, ήθελα να δώσω εικόνα και υπόσταση, έτσι ώστε να τις δω να ζωντανεύουν μπροστά μου, να νιώσω και να κατανοήσω το μεγαλείο του γραπτού λόγου.

Το νέο σας βιβλίο είναι το «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας», πάλι μιλάμε για μια αστυνομική ιστορία. Τι σας γοητεύει στις ιστορίες μυστηρίου;

Στις ιστορίες μυστηρίου ,όπως και στις αστυνομικές, με γοητεύει πρώτα απ΄όλα η αίσθηση του δικαιου και η απονομή δικαιοσύνης. Στην πραγματική ζωη, την δικαιοσύνη δυστυχώς την αγγίζουν και ενίοτε την καταδικάζουν σε ισόβια φυλάκιση «βρώμικα» χέρια, ροζιασμένα απο μικρόβια, μελανά απο σήψη ενω στο αστυνομικό μυθιστόρημα μπορείς να ξεριζώσεις την εστία του κακού και να αναστρέψεις τους όρους όποτε εσυ το θελήσεις. Επίσης ,η πλοκή με γοητεύει, αυτό είναι για εμένα το πιο δύσκολο και συνάμα πιο ενδιαφέρον κομμάτι της μαθηματικής εξίσωσης που καλείσαι να δημιουργήσεις, να τοποθετήσεις στα κατάλληλα σημεία τα σωστά στοιχεία, έτσι ώστε όταν αρχίσεις να ξετυλίγεις την υπόθεση να οδηγηθείς στην λύση, αρκεί να έχεις κατανοήσει το πιο βασικό στοιχείο, την παρατήρηση.

Γιατί ένας αναγνώστης αξίζει να το κρατήσει στα χέρια του;

Ένας αναγνώστης που αγαπάει την αστυνομική λογοτεχνία πιστεύω οτι θα μπει μέσα απο την πλοκή του βιβλίου μου, άμεσα στο παιχνίδι της ενοχής και της αθωότητας, αυτής της παλιάς συνταγής που ποτέ δεν έχασε την αξία της. Το κυνήγι ενός δολοφόνου ή και περισσότερων είναι συναρπαστικό. Το χιούμορ παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη και στις πιο τραγικές καταστάσεις ,γι αυτό και είναι ενα συστατικό που χρησιμοποιώ ,διότι ανήκει στους ήρωές μου, οι γκάφες τους είναι αναμενόμενες, ο πανικός τους φαίνεται, ειδικά όταν είναι άνθρωποι που δεν έχουν σκεφτεί πριν στη ζωη τους να διαπράξουν φόνο. Ο «Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας» είναι μια αστυνομική φάρσα ,που δείχνει οτι αν οι προθέσεις σκότωναν θα ήμασταν είδος προς εξαφάνιση και οτι οι σχέσεις των ανθρώπων είναι απλές, στο βιβλίο μου απλά εγω δείχνω γιατί εμείς τα δίποδα όντα τις μετατρέπουμε σε πολύπλοκες εως και θανατηφόρες.

Το προηγούμενο βιβλίο σας " Ο Τρομερός Βέιν στον Αστερισμό του Κύκνου" ανέβηκε και στο θέατρο. Πώς σας φάνηκε; Ονειρεύεστε το ίδιο και για τον "Φόνο με ενδεχόμενο βλακείας";

Ο Βέιν ανέβηκε στο θέατρο « Παραμυθία» ως μουσικό παραμύθι και ειλικρινά ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα να ζωντανεύουν οι ήρωες μου, να αναπνέουν, να μιλάνε, να κινούνται. Η συγκίνηση που ένιωσα έχει καταγραφεί στην μνήμη και στην καρδιά μου, είναι ενα συναίσθημα που ειλικρινά δεν μπορώ ακόμη να σας περιγράψω. Η σκηνοθεσία της κας Έλντας Πανοπούλου ήταν εξαιρετική, η παραγωγή απο την ομάδα «Σκηνή Κορδόνι» καταπληκτική, η μουσική της Αφροδίτης Φρυδά μοναδική και οι ηθοποιοί της σχολής « Μέλισσα » υπέροχοι. Όλοι δούλεψαν με σεβασμό και επαγγελματισμό, ώστε να βγει προς τα έξω και ειδικά προς τα παιδιά ενα παραμύθι με φαντασία, υγιές και με τα μηνύματα που όριζε η ιστορία του.

Αν σας έλεγα οτι δεν ονειρεύομαι το ίδιο και για τον «Φόνο με ενδεχόμενο βλακείας» θα ήμουν η πιο ανιδιοτελής ψεύτρα που έχετε ρωτήσει. Φυσικά και θα ήθελα να ανέβει στο θέατρο, πρέπει να σας πω οτι πρώτα ως θεατρικό έργο το έγραψα και μετά ως μυθιστόρημα. Εύχομαι κάποια στιγμή να δω τους ήρωές του να μου γνέφουν απο την σκηνή και να αναγνωρίζω τον πανικό τους απο το τρίξιμο των σανίδων.

Σκέφτεστε να γράψετε για το θέατρο;

Η συγγραφή ενός θεατρικού έργου για εμένα δεν είναι απλή σκέψη, είναι λύτρωση επίσης. Έχω ήδη άλλο ενα θεατρικό έργο γραμμένο που περιμένει ίσως την κατάλληλη στιγμή για να βγει προς τα εξω...μερικές φορές αφήνω τα πράγματα να έρθουν με τον δικό τους τρόπο, με υπομονή και σιωπηλή επιμονή γι αυτό που επιθυμώ.

Έχετε ξεκινήσει τη συγγραφή του επόμενου σας βιβλίου;

Έχω ξεκινήσει την συγγραφή του επόμενου βιβλίου μου, είμαι ήδη μέσα στον λαβύρινθο μου και απολαμβάνω την καινούργια μου περιπέτεια γι άλλη μια φορά κι ευχαριστώ τον Θεό που μπορώ να το κάνω όπως εγω επιλέγω.

Συμπληρώστε μου τη φράση " Έγινα συγγραφέας γιατί..." 

Θα σας συμπληρώσω την φράση ακριβώς όπως την αισθάνομαι... « Έγινα συγγραφέας γιατί αγαπώ τις λέξεις »

Εσείς, ως αναγνώστρια, τι βιβλία διαβάζετε;

Ως αναγνώστρια δηλώνω θαυμάστρια των κλασσικών συγγραφέων περισσότερο, Πλάτωνα, Σοφοκλή, Αριστοφάνη και μετά Σαίξπηρ, Θερβάντες, Μπροντέ, Maturin, Βερν, Χεμινγουαίη ,όπως εχω αδυναμία επίσης σε Ρόουλινγκ, Νταν Μπράουν και φυσικά Άγκαθα Κρίστι!

Πολυμέσα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

Ροή Ειδήσεων

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία