Ένσταση ακυρότητας κατά της προδικασίας που εφαρμόστηκε σε βάρος του κατέθεσε με τον συνήγορο του στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο στις 14:30 το μεσημέρι.
Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Διονύσιου Σολωμού
Για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο σε Live streaming - απευθείας από το
Θέατρο Rex Σκηνή - «Ελένη Παπαδάκη»
Σάββατο 6 Μαρτίου, στις 20:30
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά σε δραματοποιημένη μορφή ένα από τα κορυφαία έργα του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με την ιδιαίτερη εικαστική ματιά του δημιουργεί μια σκηνική ατμόσφαιρα τελετουργίας θανάτου και ανάστασης.
Ο ποιητής ξεκινώντας από τον ηρωικό αγώνα των Μεσολογγιτών κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826) έως και το κορύφωμα της ηρωικής εξόδου, αναφέρεται στον αγώνα του ανθρώπου για την εξωτερική και εσωτερική ελευθερία του. Το έργο, το περίφημο «ποίημα του χρέους», δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και έφτασε σ' εμάς σε χειρόγραφα αποσπάσματα, που συνθέτουν τρία Σχεδιάσματα.
Ο σκηνοθέτης σημειώνει χαρακτηριστικά:
« “Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και το Χάρο”
Πατριωτικός ύμνος ή φιλοσοφική ποίηση; Νεκρώσιμη ακολουθία ή τραγούδι ανάστασης; Ημιτελές αριστούργημα ή σκόρπιοι ανολοκλήρωτοι στίχοι;
Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι το ποιητικό έργο που απασχόλησε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο (1834-1847), εμπνευσμένο από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ιστορική Έξοδο, τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826.
Ένα έργο για την ελευθερία, την αντίσταση και τον αγώνα του ανθρώπου να κρατήσει το πνεύμα του ελεύθερο ακόμα και στους πιο ζοφερούς καιρούς του ιστορικού του βίου. Ένα ανολοκλήρωτο ποίημα που έχει αποτελέσει μια από τις πιο εμβληματικές συνθέσεις της νεοελληνικής γραμματείας και ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά «μνημεία» της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Μέσα στο εργαστήριο του, με ημιτελή –ίσως και ατελή– σχεδιάσματα, ο Ποιητής κάνει διαδοχικές απόπειρες για να μιλήσει για την αλύτρωτη ψυχή και το αλύτρωτο ελληνικό γένος.
Πώς γεννιούνται τα έθνη; Είναι μυθικές κοινότητες που κατοικούν σε κάποιο ένδοξο παρελθόν; Είναι φαντασιακές κοινότητες που κατοικούν στα έργα κάποιων ποιητών; Ή μήπως είναι ένας τρόπος να έρθουμε πιο κοντά με τους ανθρώπους γύρω μας; Ένας τρόπος να βρούμε και να επινοήσουμε στοιχεία που μπορούν να μας ενώσουν αντί να μας κρατούν απομονωμένους; Είμαστε σε επαφή με την ιστορία ή μήπως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό μύθο για να ανταπεξέλθουμε στη βία που είναι σύμφυτη με τη ζωή;
Πως κατασκευάζονται οι εθνικές ταυτότητες; Ποιά είναι τα υλικά τους; Οι επινοημένες παραδόσεις ενός ηρωικού παρελθόντος; Ο φόβος απέναντι σε μια επερχόμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης; Η πίστη σε ουτοπικές κοινότητες που μπορούν να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας;
Στη σκηνή του θεάτρου, ο Ποιητής αναμετριέται με τα υλικά του: τη γλώσσα, τους ανθρώπους, τα σύμβολα και την ιστορία.
Χτίζει και γκρεμίζει το έργο του επιχειρώντας διαδοχικές εκδοχές δημιουργίας πάνω στο θέμα της ηρωικής Εξόδου.
Θάνος Παπακωνσταντίνου
Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικός Χώρος - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση – Μουσική Διδασκαλία: Δημήτρης Σκύλλας
Σχεδιασμός Κίνησης: Αμαλία Κοσμά
Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Σχεδιασμός Ήχου - Βοηθός Σκηνοθέτη: Φάνης Σακελλαρίου
Βοηθός Σκηνογράφου: Σπύρος Λουκίδης
Δραματολόγος Παράστασης: Ειρήνη Μουντράκη
Διανομή
Ο Ποιητής: Αντώνης Μυριαγκός
Η Μούσα: Λένα Δροσάκη
Οι Πολιορκημένοι: (αλφαβητικά) Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Κλεοπάτρα Μάρκου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Άννα Πατητή, Νάνσυ Σιδέρη, Δανάη Τίκου
Μουσικοί επί σκηνής:
Τρομπέτα: Στέφανος Δαφνής, Τρομπόνι: Χρήστος Γιάκκας, Τύμπανα – Κρουστά: Θοδωρής Βαζάκας, Πιάνο – Keyboard: Κριστίν Σωφρονίου
Στη σελίδα προπώλησης εισιτηρίων θα είναι διαθέσιμο για ηλεκτρονική αγορά το πρόγραμμα της παράστασης σε ψηφιακή μορφή.
Στην παράσταση υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ελληνικών ή γαλλικών υποτίτλων.
Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr μέσω κωδικού πρόσβασης με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
Τιμή εισιτηρίου: 8€
Ώρα έναρξης: 20:30
Ενώπιον του Εισαγγελέα προσέρχεται σήμερα ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας που κλήθηκε να καταθέσει για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας εντός του θεατρικού χώρου που έχουν καταγγελθεί.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, αναφέρθηκε εκ νέου στις καταγγελίες σε βάρος του σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και στην ανοιχτή επιστολή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη προς το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης απαντά με μια ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μετά την ανακοίνωση που τον «φωτογράφιζε» συνδέοντάς τον με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.
Η επιστολή του όπως ακριβώς την δημοσίευσε:
Φέτος οι εκδόσεις Περισπωμένη συμπληρώνουν δέκα χρόνα αδιάλειπτης εκδοτικής δραστηριότητας — τον Μάιο του 2011 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους βιβλίο, τις περίφημες Ελεγείες του Ντουίνο του Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Παρά τις δυσμενείς, από κάθε άποψη, συνθήκες και τη γενικευμένη κόπωση, οι εκδόσεις Περισπωμένη συνεχίζουν, με την ίδια αφοσίωση, να υπηρετούν το εκδοτικό τους όραμα, εντείνουν μάλιστα την προσπάθεια να παραδώσουν στους αναγνώστες ψηφίδες του — ακολουθεί ο προγραμματισμός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, ευελπιστώντας πως θα κερδίσει το ενδιαφέρον αλλά και την υποστήριξή σας.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
1. ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΜΑΤΖΑΡΙΔΟΥ, Φτερά στο τσιμέντο [μυθιστόρημα]
Μια νέα γυναίκα καθηλωμένη. Διά βίου ανήλικη, ξεδιπλώνει την απροσμέτρητη μοναξιά της σε μια ασθμαίνουσα αφήγηση με επίκεντρο τη διαφορετικότητα και τις μετωπικές της συγκρούσεις με το σύνηθες, το κανονικό, το αποδεκτό.
2. ΛΙΛΑ ΤΡΟΥΛΙΝΟΥ, Το ίδιο χώμα. Κατεβαίνοντας τις ανηφόρες της ιστορίας [μυθιστόρημα]
Ένα πρωτότυπο ιστορικό μυθιστόρημα με στοιχεία παραμυθιού και πρωταγωνιστές δύο παιδιά από ένα ορεινό χωριό της Κρήτης.
3. ΜΑΡΙΑ ΔΑΛΑΜΗΤΡΟΥ, Ηλιοστάσιο [Διηγήματα]
Εννέα διηγήματα, άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε υπερρεαλιστικά, που πραγματεύονται τον άνθρωπο και τη σχέση του με τον άλλον και τον χρόνο.
ΞΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ
1. JOHN BERRYMAN, Τα ονειρικά τραγούδια
Πρόλογος-Εκλογή-Μετάφραση: Αντώνης Ζέρβας
Δίγλωσση έκδοση
Το πιο χαρακτηριστικό έργο του Αμερικανού ποιητή για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Πρόκειται για τα πιο κρυπτικά, τα πιο γριφώδη ποιήματα της αγγλόφωνης ποίησης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν μεταφράστηκαν ποτέ σε άλλη γλώσσα.
2. PAUL VALÉRY, Τα ποιήματα του Νάρκισσου
Εισαγωγή-Μετάφραση: Βαγγέλης Κάσσος
Δίγλωσση έκδοση
Για πρώτη φορά στα ελληνικά η πλήρης σειρά των διαδοχικών ποιημάτων του Paul Valery με το ίδιο θέμα. Ο Γάλλος ποιητής εμπνεύστηκε τον πρωτόλειο «Νάρκισσο» από μια επιτύμβια επιγραφή στον βοτανικό κήπο του Μονπελιέ: Lacandis Narcissae Manibus — Για να γαληνεύει το πνεύμα της Νάρκισσας, κόρης του Άγγλου ποιητή Edward Young, που, κατά την παράδοση, είχε πεθάνει στο Μονπελιέ προς το τέλος του 18ου αιώνα, αλλά δεν ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο της πόλης, επειδή ήταν προτεστάντισσα. Έτσι, ο πατέρας της την ενταφίασε νύχτα στον βοτανικό κήπο, υπό το φως της σελήνης.
ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
1. GEORGES RODENBACH, Μπρυζ,η νεκρή πόλη [νουβέλα]
Μετάφραση: Σοφία Διονυσοπούλου-Μαρίνα Μέντζου
Κορυφαία νουβέλα του Συμβολισμού (πρωτοδημοσιεύτηκε το 1892), έργο σπάνιας ποιητικότητας και καινοτόμου μορφής, σε νέα μετάφραση που σέβεται τους ρυθμούς, τους ήχους, τα φώτα και τις σκιές του.
2. ΑΡΘΟΥΡ ΣΝΙΤΣΛΕΡ, Η ξένη [νουβέλα]
Μετάφραση-Σημειώσεις-Επίμετρο: Μάνος Περράκης
Μια γοητευτική και συνάμα αινιγματική μορφή που ενσαρκώνει το αρχετυπικό δίπολο της θηλυκότητας (femme fragile - femme fatale) του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα σε μια νουβέλα σπάνιας ποιητικότητας από τον κορυφαίο εκπρόσωπο του βιεννέζικου μοντερνισμού στη λογοτεχνία.
ΔΟΚΙΜΙΟ
1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΕΒΙΤΣΗΣ, Επιστροφή στο Χάος (Ανάλυση της ταινίας Kaos των Αδελφών Taviani)
Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατό του μεγάλου τεχνίτη του φιλοσοφικού δοκιμίου, οι εκδόσεις Περισπωμένη κυκλοφορούν, για πρώτη φορά σε αυτοτελή έκδοση, το κείμενό του για την ταινία Kaosτων Αδελφών Taviani. Σε επίμετρο, δύο κείμενα του Χρήστου Μαρσέλλου: «Impromptu» και «Passacaglia».
2. SøREN KIERKEGAARD, Σημείον αντιλεγόμενον. Αποσπάσματα από την Άσκηση στον Χριστιανισμό
Μετάφραση-Επίμετρο: Χρήστος Μαρσέλλος
Καμια απόφανση του Ιησού της ιστορίας, και καμια μαρτυρία, και καμιά παράδοση, δεν οδηγεί ευθέως στον Χριστό της πίστης. Το χάσμα ανάμεσα στους δύο θα υπάρχει πάντα όπως υπήρχε για τους συγχρόνους του Ιησού — ο Χριστός δεν ανήκει στο παρελθόν, είναι εδώ και τώρα, όσο και το δίλημμα της πίστης, και μόνο ως σύγχρονός του πιστεύει κανείς. Αλλά ακριβώς επειδή είναι και θα είναι πάντα σημείον αντιλεγόμενον ο Χριστός φανερώνει, μέσα από τον ίλιγγο της πίστης — αυτό που κρύβουν οι καρδιές των ανθρώπων.
3. ERNST BLOCH, Ο Μαρξ, ο Θάνατος και η Αποκάλυψη
Μετάφραση-επίμετρο: Χρήστος Μαρσέλλος
Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο μέρος του περίφημου βιβλίου Πνεύμα της Ουτοπίας (Geist der Utopie), που ο Μπλοχ αρχίζει να γράφει το 1914 και δημοσιεύει με τη λήξη του πολέμου το 1918 κι όπου, μέσω έντονης εσχατολογικής επιχειρηματολογίας, συμπλέκει —με πρωτοφανές επικό εύρος, όπως γράφτηκε— μεσσιανισμό και μαρξισμό, σε ένα σπουδαίο ιστορικό κείμενο, διαπνεόμενο από μεταφυσική αγωνία.
4. VIRGINIA WOOLF, Μια συζήτηση περί τέχνης / Λεξιτεχνία
Μετάφραση-Σχόλια: Μανώλης Βάρσος
Το πρώτο δοκίμιο συνιστά μια πραγματεία στον λογοτεχνικό κυβισμό, με εμφανή στόχο να καταλήξει —μέσω της αναδόμησης, της σύγκρισης και της συνεκδοχής— στο απόλυτο μοντερνιστικό αξίωμα: οι λέξεις, το εργαλείο δηλαδή του λογοτέχνη, είναι μέσο αδόκιμο, ατελές και ατελέσφορο σε σύγκριση με τον χρωστήρα, δηλαδή το άφωνο εργαλείο ενός μυθοπλαστικού ζωγράφου ο οποίος βεβαίως ελέγχει απολύτως το εκφραστικό του μέσο σε αντιδιαστολή με τον λογοτέχνη που παλεύει να το χειραγωγήσει. Η «Λεξιτεχνία» εκφωνήθηκε ως ομιλία από το ραδιόφωνο του BBC στις 29 Απριλίου του 1937 για τη ραδιοφωνική σειρά «Words Fail Me . Η ομιλία αυτή των 8 λεπτών είναι το μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο που έχουμε από την Βιρτζίνια Γουλφ. Εδώ το αντικείμενο είναι οι ίδιες οι λέξεις. Το μοναδικό εργαλείο του λογοτέχνη που έχει την ικανότητα να δρα ανεξάρτητα από τον δημιουργό του και να παραμένει αχειραγώγητο, και συνεπώς πολύ δύσχρηστο για τον μάστορά του.
5. FRIEDRICH SCHILLER, Περί του Υψηλού
Εισαγωγή-Μετάφραση-Επίμετρο: Σοφία Αυγερινού
6. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΛΙΑΣ, O Thomas Piketty και η Μεγάλη Θεωρία της Ανισότητας
ΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΣΠΩΜΕΝΗΣ (βιβλιοφιλική σειρά)
Έβδομο φυλλάδιο
W.B. YEATS, Per amica silentia lunae
Μετάφραση: Μυρτώ Παπαχριστοφόρου
Όγδοο φυλλάδιο
RAINER MARIA RILKE, Errinerung. Μικρή επετειακή ανθολογία
(για τα δέκα χρόνια της Περισπωμένης)
Μετάφραση: Σωτήρης Σελαβής
Το Εθνικό Θέατρο σε νέα του ανακοίνωση προβαίνει σε ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τον τέως Καλλιτεχνικό, Διευθυντή Δημήτρη Λιγνάδη και θέτει το σύνολο των υπηρεσιών του στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας αρχής.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση:
Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Συμπαρίσταται αμέριστα σε όσους έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής κακοποιητική, παραβατική συμπεριφορά και καλεί κάθε θύμα να απευθυνθεί ελεύθερα και άφοβα στα αρμόδια θεσμικά όργανα.
Μολονότι, και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε διερευνητέα συμπεριφορά κατά το διάστημα της θητείας του κ. Λιγνάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή, σχετιζόμενη με τις δραστηριότητες του Εθνικού Θεάτρου, το σύνολο των υπηρεσιών μας βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας.
Αισθανόμαστε ειδικώς την ανάγκη να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων. Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική. Κατά τα λοιπά, το Εθνικό Θέατρο αυτονοήτως απέχει από το σχολιασμό οποιασδήποτε δικονομικής εξέλιξης επί εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης.
Θα δώσουμε τη μάχη μαζί με όλη τη θεατρική οικογένεια, την Πολιτεία και το σύνολο του καλλιτεχνικού και εργασιακού δυναμικού μας για να αποσυνδεθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας κάθε επίμεμπτη συμπεριφορά ατόμων από τη λειτουργία και το κύρος των θεσμών της τέχνης και του πολιτισμού, τους οποίους οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να θωρακίσουμε και να ενδυναμώσουμε.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Η Διεύθυνση της Δραματικής Σχολής
Καλλιτέχνες πραγματοποιούν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την παραίτηση της υπουργού Λίνας Μενδώνη.
Η ηθική τελειότητα μοιάζει να είναι ο οδηγός στη ζωή του ενός ήρωα (Αλέξανδρος), αλλά δυστυχώς η ζωή πολλές φορές μας γεμίζει ψευδαισθήσεις προερχόμενες από το συλλογικό ασυνείδητο που δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε, και σε έναν τέτοιο σκόπελο σκοντάφτεi ο Αλέξανδρος.
Παράλληλα, οι κεντρικές ηρωίδες μας ( Μητέρα της Νούρα και η Νούρα) αποζητούν, όχι το δυτικό όνειρο όπως κάνουν οι μετανάστες, αλλά μία ανθρώπινη ζωή. Μια ζωή δίχως διώξεις, εγκλήματα και πολέμους. Όπως λέει, η Νούρα μας : «μαμά στις χούφτες μου έχω φυλάξει λίγο ήλιο». Αυτόν τον ήλιο αποζητούν. Στο έργο αυτό μας παρουσιάζεται μία διπλή Οδύσσεια: Του δυτικού ανθρώπου που τα έχει «όλα» και στέκεται θύμα αυτής της ιδανικής συνθήκης και των προσφύγων που, η ζωή τους μοιάζει το απόβλητο ενός συστήματος που δεν δείχνει στάλα συμπόνιας.
Ταυτότητα παράστασης:
Kείμενο / Σκηνοθεσία: Βάσια Αργέντη
Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Καρανίκας
Παίζουν:
Μαριάννα Τουμασάτου
Ανδριάνα Μπάμπαλη,
Γιάννης Χαντέλης,
Θεώνη Φύτρου,
Δανάη Αλυσανδράτου
Στο πιάνο live ο Ανδρέας Καρανίκας
Σκηνικά: Art In Art
Σκηνική Επιμέλεια: Βάσια Αργέντη
Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Καρνάτσου
Φωτογραφία: Άμπερ Ντόκου
Camera μαγνητοσκόπησης και μοντάζ: Νίκος Συμεωνίδης
Παραγωγή : Art In Art
Ημέρες & Ώρα Streaming
27 & 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Οn Demand για 48 ώρες
Εισιτήρια βρίσκετε στο viva.gr στα 8 ευρώ.
Στα Δικαστήρια της Ευελπίδων έφτασε ο Δημήτρης Λιγνάδης λίγο πριν τις 10 το πρωί. Ο Λιγνάδης μετήχθη στην Ευελπίδων από τη ΓΑΔΑ φορώντας χειροπέδες.
Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης τελικά το βράδυ του Σαββάτου για τον σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη.
Το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος τους οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού.Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη και τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος του, που ουσιαστικά επιβεβαίωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή «Κάτι τρέχει με τη Μάριον», ο εισαγγελέας που χειρίζετραι την υπόθεση των καταγγελιών είναι έτοιμος να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του μηνυόμενου, χωρίς να περιμένει την κατάθεση του Σπύρου Μπιμπίλα, ο οποίος τη Δευτέρα αναμένεται να καταθέσει για τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στο ΣΕΗ.
Μετά τη νέα μήνυση που κατέθεσε χθες 25χρονος, που καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού στα 14 χρόνια του (αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί), αλλά και την κατάθεση σημαντικής μάρτυρος στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές.
Την ίδια ώρα όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το in.gr, o Δημήτρης Λιγνάδης έχει φύγει από το σπίτι του στο Μεταξουργείο και βρίσκεται στην κατοικία φίλων του ετοιμάζοντας την υπερασπιστική του γραμμή, σε περίπτωση που κληθεί να καταθέσει στη Δικαιοσύνη για όσα καταγγέλλονται τις τελευταίες ημέρες.
Ο πρώην υπουργός, λένε οι πληροφορίες, δεν σχετίζεται με το χώρο της δεξιάς και δεν έχει καμιά σχέση με την σημερινή κυβέρνηση.
Το σπίτι φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ο Λιγνάδης πήγε εκεί προκειμένου να συμβουλευτεί νομικούς καθώς οργίαζαν οι φήμες περί ραγδαίων εξελίξεων.
Ανθρωποι από το χώρο του θεάτρου έλεγαν ότι είναι σίγουροι για την παρουσία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου στο συγκεκριμένο σπίτι. Ακόμη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος αποκλειστικά στο Mega, δεν κρύβεται και περιμένει τις εξελίξεις, δηλαδή αν υπάρξει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης θα το αντιμετωπίσει.
Για τον λόγο αυτό παίρνει συμβουλές από δικηγόρους για να κινηθεί ανάλογα, σε περίπτωση που οι καταγγελίες που έχουν γίνει αφορούν τον ίδιο και δεν έχουν παραγραφεί.
Υπενθυμίζεται ότι φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο καταγγελίες για βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό σκηνοθέτη, ενώ υπάρχει και κατάθεση γυναίκας που επιβεβαιώνει κάποια γεγονότα και φέρεται να ξέρει και άλλες δύο περιπτώσεις που δεν έχουν παραγραφεί.
Στο Mega o κ. Λιγνάδης, με απόλυτη σαφήνεια δήλωσε:
«Θα κινηθώ ανάλογα με αυτό που θα πάρω στα χέρια μου. Να ξέρω τι έχω απέναντι μου και θα προσπαθήσω πάντοτε μέσα σε θεσμικά πλαίσια, με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και με όση ψυχραιμία μπορώ να διαθέσω» τόνισε.
«Φυσικά έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Όλοι μας πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη. Φυσικά. Εννοείται όταν λέω λαϊκό δικαστήριο εννοώ ότι ακούω και εγώ πράγματα, διαβάζω πράγματα με ενημερώνουνε για πράγματα που δεν το πίστευα ποτέ ότι θα τα ακούσω και αυτό φτιάχνει ένα κλίμα, ξέρετε και ένα κλίμα τεράστιο απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι ουσιαστικά μόνος του. Εγώ δεν έχω μια στρατιά από πίσω μου» είπε.
Πηγή:www.in.gr
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντά πρώτη φορά στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Μετά από απαίτηση πολλών χρηστών η βραβευμένη παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη «Για την Ελένη» με τη Μαρία Κίτσου επαναπροβάλλεται ψηφιακά στις 19, 20 & 21 Φεβρουαρίου στις 20:00.
Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο της πλατφόρμας νέων δημιουργών «Θέμα Εμφύλιος» της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, και συνέχισε να παίζεται, εξίσου επιτυχημένα, για δύο σεζόν: πρώτα στο Tempus Verum - Εν Αθήναις και στη συνέχεια, την επόμενη θεατρική περίοδο, στο Θέατρο Σταθμός. Στο πλαίσιο μάλιστα της περιοδείας της παρουσιάστηκε επίσης στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Μυτιλήνη,στην Πάτρα καθώς και στο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας.
Στην παράσταση, που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην σκηνή την τραγική ιστορία της μεγάλης Ελένης Παπαδάκη, θύμα των Δεκεμβριανών, η Ηθοποιός επιστρέφει στο χώρο της για να αφηγηθεί το εμφύλιο κύτταρο του Θεάτρου, του τόπου της, του καιρού της.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο - Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεύουν: Μαρία Κίτσου, στο ρόλο της Ελένης και Μάριος Μακρόπουλος, στο ρόλο του βουβού εκτελεστή της. (Στους δύο πρώτους κύκλους της παράστασης τον ρόλο αυτόν ερμήνευσε ο Σπύρος Κυριαζόπουλος)
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου (Στους δύο πρώτους κύκλους της παράστασης τους φωτισμούς επιμελήθηκε η Κατερίνα Μαραγκουδάκη).
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Πούλιος
Μουσική σύνθεση τραγουδιού: Άρης Βλάχος
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Φωτογραφίες: Κarol Jarek
Κινηματογράφηση: Δημήτρης Ασημάκης
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=sb_RC-lWIZI
Για την παράσταση τιμήθηκε με το βραβείο κοινού σκηνοθεσίας City Code ο Μάνος Καρατζογιάννης και ερμηνείας η Μαρία Κίτσου στα Θεατρικά Κορφιάτικα Βραβεία.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
19, 20 & 21 Φεβρουαρίου στις 20:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Εισαγγελική έρευνα έχει ξεκινήσει για τις εξελίξεις στον χώρο του θεάτρου, μετά τη σωρεία καταγγελιών από ηθοποιούς για περιστατικά βίας, σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησής, που έχουν ήδη κατατεθεί στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, ανοίγει «Φάκελο σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου» η οποία διευρύνει την έρευνα που ξεκίνησε, μετά τις δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος επιφανούς ηθοποιού και σκηνοθέτη για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και κάλεσε τη Δευτέρα το πρωί ως μάρτυρα τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Eπιπλέον, ο εισαγγελέας θα ζητήσει από τον μάρτυρα να του γνωστοποιήσει επίσημα, υπό την θεσμική ιδιότητα που κατέχει, όσες καταγγελίες έχουν παραληφθεί από το Σωματείο Ηθοποιών για πράξεις που παραμένουν ενεργές ποινικά, δηλαδή δεν έχουν παραγραφεί, προκειμένου να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. Με την κλήτευση του κ. Μπιμπίλα και τη διπλή της στόχευση, εφόσον καλείται να εισφέρει στοιχεία όχι μόνο για την υπόθεση του προσώπου που έχει ήδη καταμηνυθεί, αλλά και για κάθε άλλη καταγγελία σοβαρών πράξεων βίας που δεν έχουν παραγραφεί, η Εισαγγελία ουσιαστικά δηλώνει πως η έρευνα διευρύνεται προς κάθε καταγγελλόμενο πρόσωπο από τον χώρο του θεάτρου για «ζωντανές πράξεις» εξουσιαστικής σεξουαλικής βίας.
Στόχος της Εισαγγελίας είναι κάθε καταγγελία να αξιολογείται με επί της ουσίας έρευνα και εφόσον προκύπτουν ικανά στοιχεία να σχηματίζεται δικογραφία για τέλεση αξιόποινης πράξης με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προσώπου που καταγγέλλεται.
Με πληροφορίες του ΑΠΕ
Ένα εργαστήρι τέχνης «στήνεται» στο Μεταξουργείο με μπόλικη αγάπη!
Ενάντια στην κρίση του ελληνικού θεάτρου και στη νηνεμία της εποχής, αλλά πάντα με γνώμονα την υγεία μας και την σωστή προφύλαξη από τον ιό, δημιουργείται ένας χώρος τέχνης με αγάπη, μεράκι, σεβασμό και κυρίως αξιοπρέπεια. Απέναντι στον άνθρωπο και την τέχνη.
«τΖΕΝεράλε» ονομάζεται ο νέος χώρος που στήνεται από τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη Μιχάλη Συριόπουλο ο οποίος δίχως επισημότητες και τυμπανοκρουσίες, μα με την αλήθεια του και την αγάπη του για το θέατρο έρχεται να μυήσει αυτή την τέχνη σε όσους θέλουν και ονειρεύονται να καταπιαστούν με τη μαγεία του. Κόντρα στους δύσκολους καιρούς πορεύεται με αισιοδοξία και ενσυναίσθηση στο φως. Στο φως που όλοι έχουμε ανάγκη.
Καλωσόρισμα- κέρασμα
«Το θέατρο για μένα είναι γιορτή. Παλέτα με ανείπωτα χρώματα είναι και κήπος με κάθε λογής άρωμα! Αυτή η πολυφωνία, αυτό το μαζί είναι όλες οι αισθήσεις ανοιχτές στ' αλήθεια και δε με νοιάζει ούτε ποιός είσαι, ούτε πού πιστεύεις. Αρκεί να ανταλλάξουμε έμπνευση και να πούμε μία ιστορία. Τίμια και ντόμπρα! Θα μπορούσα να μιλάω για πάντα για το τί είναι θέατρο μα κυρίως για την μαγεία του. Αυτήν σπέρνω κι αυτήν καλλιεργώ άλλωστε με τους μαθητές μου, χρόνια τώρα.
Με προίκα τις ώρες πτήσεις μου στο θέατρο, μπούσουλά μου τα λόγια και τις μεθόδους των 'μεγάλων' και με δεκανίκια όλες τις άλλες τέχνες, πειραματίζομαι, ερευνώ και εκμαιεύω αλήθειες.
Έτσι πορεύομαι, με το " δεν ξέρω" αλλά πάμε μαζί να ψάξουμε. Χωράει πολλούς κόσμους το μαζί. Κι εγώ τους έχω ανάγκη αυτούς τους κόσμους, με κάνουν καλύτερο άνθρωπο ,πιο χαρούμενο και πιο ελεύθερο. Μεγαλώνοντας διεκδικώ την ελευθερία μου και η ελευθερία δε χωράει γκρίνιες. Είναι απόφαση η ελευθερία...η ευτυχία είναι απόφαση κι ας γκρεμίζονται όλα γύρω.
Κάπως έτσι λοιπόν, όρισα τόπο συνάντησης με εμένα οικοδεσπότη. Λίγα μέτρα μακριά απ' τη στάση του μετρό «Μεταξουργείο» στη συμβολή των οδών Λένορμαν 2 και Κεραμέων 1, στην πλατεία Μεταξουργείου, «ρεαλισμού και μαγείας γωνία» λέω εγώ και ξεμπερδεύω... Εκεί λοιπόν, σκάρωσα έναν χώρο που μοσχομυρίζει σεβασμό κι αξιοπρέπεια για να ακουμπήσεις τα όνειρά σου. Έναν χώρο για θέατρο, χορό, μουσική και κάθε λογής πρόβα!
Το εργαστήρι τεχνών «τΖΕΝεράλε» δεν είναι μία δραματική σχολή ( τουλάχιστον ακόμα). Είναι ένα εργαστήρι τεχνών για το μεράκι σου ή για την προετοιμασία των εξετάσεών σου ή για επιπλέον γνώσεις μετά τις σπουδές σου, μα πάντα με ποιότητα και έγνοια. Τα μαθήματα είναι τρίωρα κι εβδομαδιαία.
Θα έρθουν ωραία πράγματα στην πορεία. Ωραίοι συνεργάτες, ωραία events, η τζενεράλε junior για τους μπόμπιρες και για τους εφήβους, θα ‘ρθουν διαδικτυακά τμήματα ,χρήσιμα σεμινάρια μα προς το παρόν σας υποδέχομαι εγώ κι ο σκύλος μου ο Πάρης διαδικτυακά.
«τΖΕΝεράλε» λοιπόν, όπως η τελική πρόβα, η πρόβα που πρωτανοίγουν οι πόρτες και μπαίνουν φίλοι, η πρόβα που σε συγκεντρώνει, μια προσομοίωση της πρεμιέρας. «τΖΕΝεράλε» γιατί δεν αγαπώ τις επισημότητες, ούτε τις τυμπανοκρουσίες. Αγαπώ τους ανθρώπους και την τέχνη μου, στ' αλήθεια. Σας κερνάω λίγη απ' την χαρά μου και λίγο απ' όνειρά μου. Αυτά για την ώρα.»
Υγ. Έχουμε πολλές χαρές μπροστά μας άνθρωποι. Λίγη ακόμα υπομονή.
Με λύσσα για ζωή,
Μιχάλης Συριόπουλος
Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Συριόπουλο
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας δραματικής σχολής σύγχρονο θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος με υποτροφία και του θεατρικού εργαστηρίου «Σοφούλη». Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Κίρκη Καραλή, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Γιάννη Μόσχο,Θωμά Μοσχόπουλο, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Τάσο Ράτζο ,Πέμη Ζούνη, Σωτήρη Χατζάκη ,Γιάννη Βούρο, Γλυκερία Καλαιτζή, Αναστασία Κουμίδου, Ισίδωρο Σιδέρη, Νίκο Βουδούρη, Έφη Δρόσου, Σοφία Καρακάντζα, Αντώνη Καλογρίδη,Γιάννη Ιορδανίδη στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Κ.Θ.Β.Ε. ,την πειραματική σκηνής της τέχνης,το δη.πε.θε. Βέροιας, το θέατρο πόρτα κ.α. στις παραστάσεις: 《ποντικοπαγίδα》,«χοιρινό νεφρό για την κατάθλιψη», « η αρχή του Αρχιμήδη», 《Γιανούλα η κουλουρού,«η πόλη», « Καντίντ ή η αισιοδοξία», « η δίκη του Κ»,«Αγγέλα», «Ο γλάρος», «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», «Η αρρώστια της νιότης», «παραμύθια στο ασανσέρ», «βυσσινόκηπος», «Ειρήνη», «το όνειρο του σκιάχτρου», «Η όπερα του ζητιάνου», «Ορφέας vision», «Αθώοι ψεύτες», «τρεις αδελφές», «το σκλαβί», «Σ' εσάς που με ακούτε», «Αντιγόνη», «Ματωμένος γάμος», «Λεωφορείο ο πόθος».
Έχει σκηνοθετήσει - διασκευάσει τις παραστάσεις «Dybbuk», «Tα Χριστούγεννα του μπάρμπα Ιωσήφ», «Στον καθρέφτη του χρόνου ρέουν οι λέξεις διαυγής».
Ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «τα μεγάλα ροκ συγκροτήματα δεν διαλύονται ποτέ» (σκηνοθεσία Πέμη Ζούνη).
Στην τηλεόραση έχει πάρει μέρος στις σειρές «επιστροφή»,«εκδρομή» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Πανταζούδη, «Μ+Μ» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Μορφονιόυ και «Η αδερφή της αδερφής της αδερφής μου» σε σκηνοθεσία Κώστα Αρβανίτη.
Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στην ταινία holly Emy σε σκηνοθεσία Αρασέλης Λαιμού.
Έχει διδάξει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό στο θεατρικό εργαστήρι ''ΛΟΓΕΙΟΝ'' (2011-2014) και στο «kyklos art studio» (2015) καθώς και στις δραματικές σχολέςΊασμος κ’ Σύγχρονο θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος,( 2016-2018) στην ανωτέρα Δραματική σχολή Ανδρέας Βουτσινάς ( 2019) και στο θέατρο των αλλαγών ( 2019-2020).
Τιμήθηκε με το βραβείο Δημήτρης Χορν , για τις παραστάσεις "Καντίντ ή η αισιοδοξία σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και " η πόλη" σε σκηνοθεσίς Γιάννη Μόσχου.
*Φωτογραφίες: Χρίστος Συμεωνίδης
Να ενημερώσουμε ότι λόγω της πανδημίας από τον ιό, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο εργαστήρι διαδικτυακά.
Το πρώτο διαδικτυακό τμήμα Υποκριτικής με τον Μιχάλη Συριόπουλο ξεκινάει στις 6 Μαρτίου (15.00-17.00)
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για τα μαθήματα με τους παρακάτω τρόπους επικοινωνίας:
Email: GeneraleActingStudio@gmail.com
Τηλέφωνο: 2105232519 ( Ώρες λειτουργίας 12.00 με 2.00)
Ιστότοπος: https://www.generale.info/
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού διοργανώνει την διαδικτυακή προβολή του αναγνωρισμένου ντοκιμαντέρ «Φιλοθέη η Αγία των Αθηνών», με παρουσία σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ, της Φιλοθεάτισας σκηνοθέτη Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού.
Παρακολουθείστε το ανήμερα της εορτής της Αγίας Φιλοθέης, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 19:00, στο YouTube κανάλι του Δήμου μας, όπου θα είναι διαθέσιμη για δύο εικοσιτετράωρα.
Στον τόπο που έδρασε και τελικά μαρτύρησε η Αγία Φιλοθέη, μια γυναίκα που στους σκοτεινούς καιρούς της τουρκοκρατίας επιτέλεσε αξιοθαύμαστο ανθρωπιστικό και παιδαγωγικό έργο. Βοήθησε τους έχοντες ανάγκη με την περιουσία της, ίδρυσε σχολεία για να μορφώσει τις κοπέλες σε μια εποχή που αυτό ήταν αδιανόητο και τέλος στάθηκε αρωγός των φτωχών και των κατατρεγμένων. Η δράση της Αγίας Φιλοθέης αποτελεί έμπνευση, και ο αγώνας της για ν’ αλλάξει ο κόσμος είναι αυτό που τη συνδέει με το σήμερα.
Με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, ο Δήμος μας επιθυμεί να αναδείξει το σπουδαίο παράδειγμα ανθρωπιστικής και παιδαγωγικής δράσης της Αγίας Φιλοθέης σε όλους τους δημότες, καθώς και την ιστορία πίσω από την ταυτότητα του Προαστίου μας.
Την αποπλάνηση και σεξουαλική κακοποίησή του όταν ήταν 15 ετών και επί τετραετία από γνωστό θεατράνθρωπο, ηθοποιό και σκηνοθέτη, ξεδίπλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του ο 40χρονος σήμερα Βασίλης.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο Βασίλης αναφέρθηκε στις θεατρικές αναζητήσεις του και τα πρώτα θεατρικά εγχειρήματά του, στα 15του, μαζί με άλλους συμμαθητές και συμμαθήτριές του.
Η αγάπη του για το θέατρο και η έντονη επιθυμία του να ασχοληθεί με την υποκριτική τον οδήγησαν σε μια παράσταση του ανθρώπου που έμμελε να σημαδέψει την ψυχή του.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της παράστασης ο θεατράνθρωπος αυτός ένιωθα ότι με κοιτούσε. Κολακεύτηκα, ενθουσιάστηκα και μου δημιουργήθηκε η απορία αν ήταν μέρος του ρόλου ή αν όντως με κοιτάει» περιγράφει.
Οταν τελείωσε η παράσταση πήγε με τους συμμαθητές του στα παρασκήνια για να συγχαρεί τους πρωταγωνιστές και να τους γνωρίσει.
«Με είδε και μια διάλεξε. Μου είπε «έλα εσύ εδώ» και όντως πήγα κι έκατσα δίπλα του. Εκείνη την ώρα ένιωσα πάρα πολύ ξεχωριστός. Νόμιζα ότι κατάλαβε πως έχω ταλέντο και το είδα σαν ευκαιρία. Ειδοποίησα τους συμμαθητές μου και την καθηγήτρια ότι θα μείνω παραπάνω γιατί θέλει να μου μιλήσει ο ηθοποιός» αφηγείται ο Βασίλης.
«Στο τέλος της συζήτησής μας – ήταν μπροστά κι άλλη ηθοποιός της παράστασης που περιφερόταν – με ρώτησε αν θέλω αυτόγραφο. Εγώ του απάντησα όχι, δεν ένιωθα την ανάγκη ότι είναι κάτι να μου υπογράψει κάποιος ένα αυτόγραφο. Αυτός τότε γύρισε το αυτόγραφο και μου έγραψε το σταθερό του τηλέφωνο και μου είπε να τον πάρω την επόμενη ημέρα τηλέφωνο» προσθέτει.
Ο Βασίλης του τηλεφώνησε και, όπως του ζήτησε ο γνωστός ηθοποιός, άρχισε να τον επισκέπτεται στο σπίτι του.
Στην τρίτη επίσκεψη του αποκάλυψε τις προθέσεις του καθώς δέχτηκε τη σεξουαλική κακοποίησή του.
«Καθόμασταν δίπλα – δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν ταραγμένος και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί, ήμουν 15 χρονών. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο και αιφνιδιάστηκα. Είχα παγώσει. Αλλά μέσα μου ένιωθα και έναν ενθουσιασμό» λέει ο Βασίλης.
«Εφυγα και δεν πήγα τις πρώτες ώρες στο σχολείο. Είπα την ιστορία σε μια φίλη μου. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι είχε γίνει. Εκείνος μου είχε πει να τον παίρνω τηλέφωνο και να συναντηθούμε την επόμενη ημέρα. Δεν θυμάμαι πάρα πολλά. Εχω μπλοκάρει αρκετά πράγματα σε σχέση με τις πιο ιδιωτικές στιγμές μας. Την τρίτη φορά δέχθηκα τη σεξουαλική κακοποίηση. Εγώ απλά ακολουθούσα. Ολο αυτό κράτησε σχεδόν τέσσερα χρόνια» αναφέρει.
Εγκλωβισμένος στα ερωτήματα της εφηβείας του, όπως ο ίδιος εξομολογείται, τα οποία σχετίζονταν με τα θεατρικά όνειρά του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του, έμενε προσκολλημένος σε αυτήν την ιδιότυπη σχέση, μην μπορώντας να αντιδράσει καθώς ο «πρωταγωνιστής» της κατάφερνε με διάφορους τρόπους να τον παρασύρει.
«Αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ χειριστικός. Μου πέρασε ότι το θέλω όλο αυτό. Οτι μου αρέσει. Επειδή είχα ήδη αναζητήσει τη σεξουαλική μου ταυτότητα, λέγοντάς μου αυτός αυτά τα πράγματα ένιωθα ότι είναι δική μου απόφαση να συμμετέχω σε όλο αυτό. Οταν μεγάλωσα κατάλαβα. Αυτός ήταν 31 τότε», εξομολογήθηκε.
Αποκάλυψε, επίσης, πως όταν πήγαινε σπίτι του υπήρχε πάντα εκεί ένα παιδί και κάποια στιγμή «μου πρότεινε να βρεθούμε σεξουαλικά και με άλλα άτομα, μαθητές του».
«Μια φορά ήταν με μία μαθήτριά του όταν πήγα σπίτι του. Και μου είπε να κάνουμε κάτι οι τρεις μας. Εγώ αρνήθηκα» περιέγραψε ο Βασίλης.
«Oταν πήγαινα σπίτι του υπήρχε πάντα εκεί ένα παιδί» αποκάλυψε ο Βασίλης
Το μυαλό του απασχολούσαν διαρκώς τα βασανιστικά ερωτήματα για το περιεχόμενο αυτής της σχέσης και τον δικό του ρόλο μέσα σε αυτήν την τραυματική, όπως αποδείχτηκε και στη συνέχεια της ζωής του, εμπειρία.
«Ημουν 19 ετών όταν τον συνάντησα για τελευταία φορά και από την οργή μου τον αποκάλεσα παιδεραστή» είπε ο Βασίλης, όταν πλέον αποφάσισε πως πρέπει να σπάσει τα δεσμά που τον κρατούσαν δεμένο με αυτόν τον άνθρωπο για τον οποίο πλέον ένιωθε μόνο αποστροφή.
Ο 40χρονος, σήμερα, Βασίλης αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του. Δεν ζει στην Ελλάδα και δεν έχει σχέση με τα εγχώρια θεατρικά δρώμενα.
Ο λόγος που αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκάλυψη της τόσο τραυματικής γι’ αυτόν εμπειρίας είναι για να αποτρέψει άλλα παιδιά να βρεθούν στην ίδια με εκείνον θέση.
«Νιώθω πάρα πολύ καλά που μίλησα γι’ αυτό. Είμαι έτοιμος για το επόμενο βήμα» είπε ο Βασίλης στο τέλος της αφήγησής του.
Η δικηγόρος του Μαρία Κούρτεση, η οποία παρενέβη στην εκπομπή, εξήγησε πως μίλησε μαζί του για πάρα πολλή ώρα πριν πάρει την απόφαση να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, κινώντας τις δικαστικές διαδικασίες γι΄αυτήν την επώδυνη εμπειρία ζωής.
«Καθίσαμε 6 ώρες και μιλήσαμε για το προσωπικό του βίωμα. Του είπα πως είναι αδικήματα που έχουν παραγραφεί, αλλά ότι πλέον έχει δικηγόρο και δεν χρειάζεται να καταφύγει στα social media. Εχει στοιχεία, έχει δικηγόρο, πάει στον εισαγγελέα. Εδώ πρέπει να σεβαστούμε ότι υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει πολιτεία, υπάρχει ένα πλαίσιο που προστατεύει» είπε η κα Κούρτεση.
Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ
Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνεται βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου «να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία».
Παράλληλα, στη δήλωσή της, σημείωσε ότι πρέπει να κρατήσουμε «ως σημαντικό κέρδος» αυτής της δύσκολης περιόδου για τους καλλιτεχνικούς και μη χώρους «την αποτίναξη του φόβου». «Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.
Αναλυτικά η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας
«Μέσα στο τεταμένο κλίμα των ημερών, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα. Μου εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, λόγω της πανδημίας, καθώς συμπληρώνεται σχεδόν χρόνος με τα θέατρα κλειστά, με αποτέλεσμα να εντείνεται η επαγγελματική ανασφάλεια και η αγωνία για την επόμενη μέρα. Ειδική αναφορά κάναμε στην αναστάτωση που επικρατεί στον χώρο και απειλεί να τον απαξιώσει συνολικά στην αντίληψη του κοινού. Του εξέφρασα τη μεγάλη ανησυχία που αισθάνομαι βλέποντας τον κόσμο του θεάτρου να πλήττεται βίαια από τις αποκαλύψεις για κατάχρηση εξουσίας, σεξουαλική εκμετάλλευση, σωματική ή λεκτική βία. Αναφέρθηκα στη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία έγινε για να της εκφράσω την ενεργό συμπαράστασή μου στην προσπάθεια αποκάλυψης και καταδίκης κάθε κακοποιητικής συμπεριφοράς. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλους εκείνους, γυναίκες και άντρες, από οποιοδήποτε επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο, που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάθε μορφή σεξουαλικής ή εξουσιαστικής κατάχρησης. Για να τους παροτρύνω να σπάσουν το φράγμα της σιωπής, να μιλήσουν δίχως φόβο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν οι θεσμοί και οι εγγυήσεις του κράτους Δικαίου που διασφαλίζουν τις νόμιμες διαδικασίες και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων. Ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία».
Ενημερώνουμε το κοινό ότι αύριο, Τετάρτη 17/2, οι δύο live streaming μεταδόσεις από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 10:00 & 12:30, της παιδικής παράστασης Πιστεύω στους μονόκερους του Μάικλ Μορπούργκο, μεταφέρονται την Παρασκευή 19/2 τις ίδιες ώρες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη στη σελίδα livestream.n-t.gr με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης).
Τιμή εισιτηρίου: 8€
Ωρες έναρξης 10.00 & 12.30 με δυνατότητα επιλογής ελληνικών υποτίτλων
24-02-2021 / Νέα
18-02-2021 / Νέα
18-02-2021 / Νέα
16-02-2021 / Νέα