Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Νατάσα Κωνσταντινίδη

Νατάσα Κωνσταντινίδη

Το καταραμένο παιδί (l’enfant maudit) της γαλλικής δραματουργίας Ζαν Ζενέ (1910 – 1986), κατάφερε τελικά να γίνει αποδεκτό στο ευρύ κοινό, μέσω του έργου του «Les Bonnes», του οποίου η ακριβής μετάφραση στα ελληνικά είναι οι Υπηρέτριες, αλλά και οι Καλές. Ο Ελύτης, 50 χρόνια πριν, στην πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα και μάλιστα για το Θέατρο Τέχνης πάλι, το μετέφρασε με τον όρο «Οι Δούλες» και έκτοτε στις αμέτρητες φορές που το έργο έχει παρασταθεί στη χώρα μας, ο όρος διατηρήθηκε από όλους τους μεταφραστές που το άγγιξαν και από την Ολυμπία Καράγιωργα εν προκειμένω, στη φετινή παράσταση της επιστροφής του στο Υπόγειο του Κουν. Ο Ζενέ, ένας περιθωριακός, εκδιδόμενος ομοφυλόφιλος, κατάδικος, εγκαταλελειμμένος από τη μητέρα του από νωρίς, περνάει στα χέρια της πρόνοιας, αναμορφωτηρίων και φυλακών, ενώ βρίσκει τον εαυτό του στη συγγραφή, (ενώ βρισκόταν στη φυλακή, όπου και γράφει τα περισσότερα έργα του). Καταλυτικό ρόλο στη ζωή και το έργο του διαδραμάτισε η γνωριμία του με τον Σαρτρ, για να μπορούμε σήμερα να πούμε πως ο Ζενέ υπήρξε σημαντικό κομμάτι της γαλλικής διανόησης και όχι μόνο, καθώς και ένας ιδιαίτερος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου.
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του συγγραφέα το έργο δεν γράφτηκε για να δικαιώσει την τάξη των υπηρετών και να ασχοληθεί με τα ζητήματα τους, αλλά πρόκειται για μια αλληγορία. «Οι Δούλες» είμαστε όλοι εμείς, με τα όνειρα μας, τις ψευδαισθήσεις μας, τις αρρωστημένες φαντασιώσεις μας, τις ανάγκες διαφυγής μας από την πραγματικότητα. «Οι Δούλες» είναι ο αντικατοπτρισμός όλων εκείνων που φοβόμαστε, που αγαπάμε να μισούμε, συμπεριλαμβανομένης και της εξουσίας, που στο έργο απεικονίζεται με την παρουσία της Κυρίας, η οποία με τη σειρά της ναι μεν εξουσιάζει τις δούλες της και ορίζει το παρόν και το μέλλον τους, από την άλλη δε, είναι ‘’δούλα’’ του κυρίου που δεν εμφανίζεται στο έργο, αλλά η δυναμή του την παραλύει και εξάλλου δούλα της εμφάνισης της.
 
Το 1933 οι αδερφές Λεά και Κριστίν Παπέν, υπηρέτριες σε πλούσιο σπίτι στο Λε Μαν διαπράττουν ένα διπλό φόνο. Σκοτώνουν την κυρία τους και την κόρη της. Στο δικαστήριο φάνηκαν αμετανόητες, δεν ζήτησαν κανένα ελαφρυντικό και η μόνη τους επιθυμία ήταν να μοιραστούν τις ευθύνες της αποτρόπαιας πράξης τους. Ο Ζενέ διάβασε για το έγκλημα στις εφημερίδες και δέκα χρόνια μετά δίνει ζωή στις ηρωίδες του έργου του, Κλαιρ και Σολάνζ, δύο αδερφές που περνούν τη ζωή τους μισώντας την Κυρία τους και αγαπώντας την, «η κυρία είναι καλή» ακούγεται από το στόμα της Κλαιρ αρκετές φορές, για να πάρει την απάντηση της Σολάνζ «Βλάκα, μας αγαπάει όπως αγαπάει τον μπιντέ της».
 
Οι αδερφές Κλαιρ και Σολάνζ δουλεύουν ως υπηρέτριες σε ένα πλούσιο σπίτι και περνούν τη ζωή τους ανάμεσα στο μίσος και την αγάπη, το θαυμασμό και το φθόνο για την Κυρία τους. Όταν εκείνη λείπει επιδίδονται σε ένα ατέρμονο παιχνίδι μεταμορφώσεων και εναλλαγής ρόλων. Ποιά είναι Κυρία και ποιά η υπηρέτρια;  Πότε η Κλαιρ είναι η Κλαιρ και πότε η Σολάνζ είναι η Σολάνζ. Το παιχνίδι είναι η διαφυγή από τον εγκλεισμό τους, από την τάση απελευθέρωσης που τις διακατέχει.  Στα πλαίσια του παιχνιδιού τους συμβάλλουν στη φυλάκιση του κυρίου. Στην προσπάθεια τους να διαφύγουν την τιμωρία αποφασίζουν να σκοτώσουν την Κυρία τους. Αποπειρώνται να την δηλητηριάσουν, αλλά αποδεικνύονται ανεπαρκείς και σ’αυτό.
 
Το έργο για πρώτη φορά ανέβηκε στο Παρίσι το 1947 σε σκηνοθεσία Λουί Ζουβέ. Φέτος στο Υπόγειο του Κουν σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Ο υποψιασμένος θεατής στο έργο του Ζενέ «Οι Δούλες» περιμένει να δει τις αδερφές Κλαιρ και Σολάνζ στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού που δουλεύουν, όπου εκτυλίσσεται όλο το έργο. Στην εν λόγω παράσταση έρχεται αντιμέτωπος με κάτι και νούργιο που αρχικά ξενίζει, αλλά τελικά είναι πολύ επιτυχημένο και πρωτότυπο. Μπροστά στα μάτια των θεατών ένα τραπέζι «ντύνεται» κρεβάτι με μαύρο σεντόνι, ενώ στρώνονται επιδαπέδιοι καθρέπτες που αντικατοπτρίζουν τις ψυχές των ηρωίδων και αντανακλούν και τις διαθέσεις των θεατών. Ευρηματικό τέχνασμα μια και μιλάμε για αλληγορική ιστορία. Στο ξεκίνημα του έργου το παιχνίδι που παίζουν η Κλαιρ και η Σολάνζ, είναι αυτό της δούλας και της κυρίας. Η Σολάνζ γίνεται Κλαιρ και η Κλαιρ, Κυρία. Της πετάει λουλούδια «θέλω η Κυρία να είναι όμορφη». «Δεν αντέχω άλλο να με αντιμετωπίζετε σαν αντικείμενο. Η Κλαιρ μέσα της κλαίει, αλλά τολμά και σας το λέει, άντε γαμηθείτε». Ή ακόμα και τα πορτοκαλί γάντια της Σολάνζ Κλαιρ όταν πάει να ολοκληρώσει την αποστολή της, είναι εύρυμα σκηνοθετικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον. Η σκηνοθετική άποψη λοιπόν της Κάλμπαρη μας εντυπωσίασε.
 
Τα κοστούμια της παράστασης(Χριστίνα Κάλμπαρη) λιτά και μαύρα, όπως και οι ψυχές των ηρωίδων, λειτουργικά μια και αλλάζουν και μορφή κατά τη διάρκεια της παράστασης για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της, πετυχαίνουν άλλο ένα στοίχημα.
 
Η Χριστίνα Κάλμπαρη που έχει επιμεληθεί και το σκηνικό, με τη δουλειά της αναδεικνύει την ουσιά του έργου.
 
Οι φωτισμοί (Στέλλα Κάλτσου) τονίζουν τη δυναμική των χαρακτήρων και προκαλούν ένταση ή ανακούφιση.
 
Η μουσική επιμέλεια του Νέστωρα Κοψιδά μας βάζει από τη αρχή στην ατμόσφαιρα της εποχής, όταν ξεκινά με το «Anna la Bonne» του Ζαν Κοκτό, που γράφτηκε για το έργο του Ζενέ, και τελειώνει με το πιο πρόσφατο «Voyage Voyage».
 
Οι πρωταγωνίστριες Κάτια Γέρου (Σολάνζ) και Κωνσταντίνα Τάκαλου(Κλαιρ) μας καθηλώνουν με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους και τη χημεία τους επί σκηνής. Πιο συγκεκριμένα η έμπειρη Κάτια Γέρου ως Σολάνζ, όνομα που στα γαλλικά κάνει συνειρμό με το insolence, ξεδιαντροπιά, μας παρουσιάζει μια ξεδιάντροπη υπηρέτρια που στο τέλος και αυτή δειλιάζει και δείχνει αυτοθυσία για την αδερφή της.
 
Η Κωνσταντίνα Τάκαλου ως Κλαιρ είναι απλά συγκινητική. Παίζει με όλες τις τις αισθήσεις, με το σώμα και το πνεύμα της. Αδιαμφισβήτητα είναι το παρόν και το μέλλον του ελληνικού θεάτρου. Αποτυπώνει όλη τη γλύκα και τη σκληράδα της Κλαιρ της.
 
Η Μαριάννα Κάλμπαρη ως Κυρία μπαίνει δυναμικά στη σκηνή και παίζει επιτηδευμένα σκόπιμα για να ταυτιστεί με την κενότητα και τη ματαιοδοξία της σημερινής εποχής.
 
Η παράσταση αφήνει στα χείλη μια γλυκιά πίκρα και έναν προβληματισμό που τον έχουμε ανάγκη. 
 
Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη 
 
 

 

  Ένα φανταστικό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, στις 2 Ιουνίου 2017, δίνει στον συγγραφέα Στιούαρτ Σλέιντ το έναυσμα να αφηγηθεί τις ιστορίες 6 ανθρώπων, 6 ετερόκλιτων χαρακτήρων, οι οποίοι βίωσαν την καταστροφή, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Μετρούν απώλειες και τραύματα, ψυχικά και σωματικά, και, τώρα, μπροστά σε ένα ιδεατό group therapy επιθυμούν να περάσουν στην επόμενη μέρα. Τη μέρα μετά τη συνειδητοποίησή τους, ότι η ζωή δεν είναι δεδομένη και ανά πάσα στιγμή τελειώνει.  Η επόμενη μέρα, η μέρα επούλωσης των τραυμάτων, «γράφει» διαφορετικά  στον ψυχισμό του καθενός επηρεάζοντας καταλυτικά τη μετέπειτα ζωή τους.

 

 Το μήνυμα του έργου «BU21», που ανεβαίνει, σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο 104, είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Δεν είναι ένα έργο που πραγματεύεται απλά το επίκαιρο ζήτημα της τρομοκρατίας, αλλά ένα έργο που προβάλλει το ότι «Η ζωή θα παλέψει για να διατηρηθεί, όσο απελπιστική κι αν είναι η κατάσταση», όπως λέει και το κείμενο σε μετάφραση της Λυδίας Τριγώνη. Σύμφωνα με το σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά, «Το BU21 είναι ένα έργο για τους ανθρώπους που θέλουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, επουλώνοντας τραύματα τους».

 

  Ένας πύραυλος χτυπά από το πουθενά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί τεράστια έκρηξη και το αεροσκάφος BU21 πέφτει σε κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Τρεις άντρες και τρεις γυναίκες αφηγούνται το συμβάν, έτσι όπως εκείνοι το βίωσαν. Το αεροσκάφος πέφτει από τα 4000 πόδια σε 22’’. Δεν υπάρχει πιθανότητα σωτηρίας. Αυτό που έμεινε ήταν παραμορφωμένοι άνθρωποι, καμένα λάστιχα από το αεροπλάνο, μυρωδιά βενζίνης και ένας φωτογράφος που ήθελε να «πουλήσει» τον πόνο τους.

 

  Στην παράσταση, μια κοπέλα, η Λία Τσάνα, πληροφορείται μέσω twitter για τη συντριβή του αεροσκάφους, εν ώρα εργασίας, και βλέπει ανάμεσα στους νεκρούς το πτώμα της μητέρας της. Ένας νεαρός, ο Ευθύμης Γεωργόπουλος, βγαίνει διπλά χτυπημένος από το χτύπημα, καθώς μαθαίνει ότι η κοπέλα του και ο καλύτερος του φίλος κάηκαν ζωντανοί κατά τη διάρκεια ερωτικής πράξης. Μια φοιτήτρια, η Χρηστίνα Γαρμπή, τραυματίζεται όταν ένας επιβάτης του αεροσκάφους προσγειώνεται με την καρέκλα του στον κήπο της και λίγο αργότερα πεθαίνει. Μια μετανάστρια από τη Ρουμανία, η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και μετά από μόνιμες βλάβες στο κορμί της προσπαθεί να συνεχίσει τη ζωή της. Ένας νεαρός μουσουλμάνος Ασιάτης,  ο Βαγγέλης Σαλευρής, χάνει τον πατέρα του σε τρυφερή ηλικία στο τρομοκρατικό χτύπημα. Ένας οδηγός φορτηγού, ο Μανώλης Κλωνάρης, με θυμό για τους υπεύθυνους της τραγωδίας, καλείται να διαχειριστεί τη δημοσιότητα που κέρδισε ως αυτόπτης μάρτυρας του χτυπήματος και τα Μέσα Ενημέρωσης ζητούσαν δηλώσεις του.

 

 Οι ηθοποιοί της παράστασης, 6 νεαρά παιδιά με διάθεση και ταλέντο, διεγείρουν τις αισθήσεις του κοινού με τις αφηγήσεις τους προσφέροντας μια παράσταση ζωντανή και ενδιαφέρουσα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά. Στα δυνατά σημεία της παράστασης είναι και η κινησιολογία της Ντέπυς Γοργογιάννη, καθώς  κι ο σχεδιασμός του ήχου και του φωτισμού της Κασσιανής Λεοντιάδου.

 

Θα ήθελα να κλείσω με δύο φράσεις του κειμένου που δείχνουν και την προσεγμένη δουλειά της Λυδίας Τριγώνη, η οποία επιμελήθηκε την ελληνική απόδοση του έργου: «Είναι ευλογία ή κατάρα ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί ν’ αντέξει τόσα πολλά;» Και «Στον ανθρωποφάγο αυτό κόσμο μία αδυναμία και σε κατασπαράζουν όλοι».

 

 Από τη Κωνσταντινίδη Νατάσα

 

 

Το έργο «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» του Γουίλι Ράσελ έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 1980 στο Λονδίνο. Ακολούθησε η κινηματογραφική μεταφορά του, από τον ίδιο τον συγγραφέα το 1983, μετά από την τεράστια επιτυχία που σημείωσε. Στο ρόλο του Καθηγητή ο Μάικλ Κέιν και Ρίτα η Τζούλι Γουόλτερς και στις δύο εκδοχές. Στην Ελλάδα το έργο έχει παρασταθεί αρκετές φορές. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στην παράσταση του 1984 με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, καθώς και σε αυτή με τον Γιώργο Κιμούλη και την Τζένη Ιωακειμίδου το 2006.

 Πρόκειται για μία αισθηματική κομεντί. Μια παράσταση για δύο, που διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου στο σαλόνι του επίτιμου Καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας Φράνκ Μπράιαντ, ο οποίος για να συμπληρώσει το εισόδημα του αναλαμβάνει μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εκεί γράφεται η Ρίτα, μια λαЇκή κοπέλα, κομμώτρια, που αποφασίζει να αλλάξει το πνευματικό της επίπεδο. Ο Φρανκ την αναλαμβάνει. Είναι αλκοολικός και το μόνο που τον ενδιαφέρει αρχικά είναι να κερδίζει χρήματα για να πίνει. Τα απογευματινά μαθήματα όμως του Ανοικτού Πανεπιστημίου του στερούν το μπαρ. Η ιστορία τους εκτυλίσσεται στο διάστημα ενός εξαμήνου, από την αρχή ως τις εξετάσεις της Ρίτας. Η γνωριμία τους θα είναι καθοριστική και για τους δύο. Ο Φρανκ θα εντυπωσιαστεί από την δροσερή αυθόρμητη, γεμάτη αυθεντικότητα Ρίτα, ενώ η Ρίτα τον θαυμάζει απεριόριστα και τον ευγνωμονεί για όσα της χάρισε. Ο έρωτας όμως που κυριεύει τον Φρανκ, μάλλον δεν χτυπάει την πόρτα της Ρίτας. Είναι λοιπόν μια ακόμη ιστορία ενός αταίριαστου έρωτα, αποτυπωμένη με χιούμορ και ανατροπές. Ένα έργο κοινωνικό και πολιτικό που θίγει τους προβληματισμούς της κοινωνίας, τα προβλήματα της εκπαίδευσης, την προσπάθεια για αυτοβελτίωση και το αιώνιο άλυτο ζήτημα του έρωτα.

 Μετά την επιτυχημένη συνεργασία του στο έργο «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπεργκμαν το 2014 και το «Το κενό αυτοπροσώπως» του Άκη Δήμου το 2016, ο Δάνης Κατρανίδης ενώνει εκ νέου τις δυνάμεις του με την Παναγιώτα Βλαντή, την οποία και σκηνοθετεί, για να μας θυμίσει την εκπληκτική σκηνική χημεία τους και να μας παρασύρει υπό τους ήχους συνθέσεων του Μπαχ στον ατελέσφορο έρωτα τους.

 Εκείνος μιλά στο τηλέφωνο με την σύντροφο του Τζούλια, παλιά φοιτήτρια του, εκείνη μπαίνει σαν σίφουνας στη σκηνή και αφού πρώτα εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για την πόρτα που δεν ανοίγει : «Κολλάει η μαλακία», σχολιάζει τον αναγεννησιακό πίνακα του Γκόγια που βρίσκεται στον τοίχο του γραφείου του καθηγητή λέγοντας: «είναι σέξι». Συνεχίζει : «Έχετε πάρει πολλές σαν εμένα;», της λέει: «Παρακαλώ;» Της προσφέρει ποτό, ουίσκυ. «Να το προσέχεις αυτό το πράγμα σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα». Τη ρωτά γιατί θέλει να σπουδάσει και εκείνη απλά του απαντά : «Θέλω να βλέπω και να μαθαίνω. Να μην είμαι σαν τον μαλακισμένο τον όχλο». «Είμαι ένας παρασιτικός και βαθιά αντικοινωνικός τύπος. Βρες άλλον». «Δεν θέλω άλλον, εσένα θέλω». «Εγώ όμως δεν θέλω». Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία τους. Οι δύο κόσμοι συγκρούονται συνεχώς. Της δίνει βιβλία , εκείνη του προτείνει τάμπλετ. «Το κάθε βιβλίο είναι ένας κόσμος. Δεν είναι κρίμα να στριμώξεις έναν ολόκληρο κόσμο σε τάμπλετ;». Στην αρχή η Ρίτα χαρακτηρίζει σημαντικά έργα όπως αυτό του Φόρστερ «Επιστροφή στο Χάουάρντς Έντ»  ως «μαλακία» , ο Φρανκ εξαγριώνεται. Στη συνέχεια της μιλά για Ίψεν, για Τσέχωφ, πηγαίνουν μαζί στο θέατρο. Η Ρίτα έχει πείσμα, θέληση και επιμονή. Σιγά σιγά ενώ εκείνη μεταμορφώνεται, εκείνος αισθάνεται να την ερωτεύεται. «Γιατί δεν μπήκες εδώ 20 χρόνια πριν;». Εκείνη όμως είναι προσηλωμένη στο στόχο της. «Έχω γίνει φρικιό Φρανκ. Δεν ανήκω πουθενά. Είμαι κάπου στη μέση». Αυτά τα λέει όσο το μαλλί είναι ακόμη ντεκαπάζ και τα ρούχα χαμηλής αισθητικής. Μετά από μήνες και καλοκαιρινά μαθήματα στο Λονδίνο επιστρέφει σικάτη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Εγκαταλείπει τη δουλειά στο κομμωτήριο και δουλεύει σε μπιστρό. Ο Φρανκ βυθισμένος στο ουίσκι του της κάνει σκηνές ζηλοτυπίας και την προκαλεί: «Γιατί δεν φεύγεις; Δεν μπορώ άλλο ν’ αντέξω άλλο εσένα αγαπητή μου». Φεύγει και εκείνος συντρίβεται. Πίνει, πίνει την αναζητά. Αλλά η Ρίτα εμφανίζεται όταν εκείνη το θέλει και όταν εκείνος φεύγει για Αυστραλία.

 Ο Δάνης Κατρανίδης στο ρόλο του αλκοολικού Καθηγητή Φρανκ καταθέτει μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία. Συγκινητικός ως ερωτευμένος μεσήλικας που συντρίβεται από τον έρωτα του, αλλά και ως καθηγητής που σέβεται την επιστήμη και τα χρόνια του και γι’ αυτό μαζεύει τα συντρίμμια του και φεύγει.

 Η Παναγιώτα Βλαντή στον αβανταδόρικο ρόλο της Ρίτας είναι χειμαρρώδης, ένας σίφουνας που εισβάλλει στη σκηνή και στη ζωή του Καθηγητή της Φρανκ. Αφελής, αυθόρμητη, θηλυκό, γεμάτη ζωή και δίψα για μάθηση έτοιμη να σαγηνέψει.

 Σκηνοθεσία καλοστημένη με εναλλαγές κινείται στην περπατημένη χωρίς επιτήδευση από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή Δάνη Κατρανίδη.

 Το σκηνικό του Γιώργου Πάτσα ένα καλοστημένο γραφείο ενός αλκοολικού  Καθηγητή Πανεπιστημίου με άπειρα βιβλία και κρυμμένα μπουκάλια ουίσκυ.

Σε σωστές δόσεις ο φωτισμός του Σπύρου Ζαχαρή, που συμβάλλει στην εναλλαγή του χρόνου.

 Πολύ επιτυχημένη η επιμέλεια της μουσικής από τον Θοδωρή Ξενάκη, οι μουσικές του Μπαχ συγκινητικές.

Δροσερή και εύστοχη η σύγχρονη απόδοση της Λίλιαν Δημητρακοπούλου.

Τα κοστούμια της Βάσιας Τζοτζοπούλου θεωρώ ότι είναι καλώς επιλεγμένα όσον αφορά τον Φρανκ, στη Ρίτα όμως είναι παρά ήταν  υπερβολικά, φλερτάροντας με το κιτς.

Η αίσθηση που αποκομίζει ο θεατής από την παράσταση είναι αυτή της δικαιοσύνης. Κάπως έτσι έπρεπε να εξελιχτούν τα πράγματα, παρά τον πόνο που προξενεί ο χωρισμός.

 

 Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη 

 

Για τον Γιάννη Βούρο δεν χρειάζονται συστάσεις. Από το 1980 καταγράφει μια σημαντικότατη διαδρομή στο θέατρο έχοντας υπηρετήσει όλα τα είδη του.

Φέτος, πρωταγωνιστεί στο πλάι της Ελένης Ράντου στην παράσταση «Φιλουμένα», που σημειώνει πολύ μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Διάνα σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, ενώ τα Δευτερότριτα αναμετράτε στο Θέατρο Αλκμήνη με τον μονόλογο «Ελλαδογραφία», σε σκηνοθεσία Μανώλη Ιωνά. Κείμενο γραμμένο από τον ίδιο τον Γιάννη Βούρο,  στο οποίο ξετυλίγεται η μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, με τις αιμάτινες στιγμές, τις νίκες και τους κατακερματισμούς, το ορθό ανάστημα και τον συλλαβισμό της υπερηφάνειας από όσους, αγαπώντας τη ζωή, στάθηκαν στο ύψος του χρέους.

Με αφορμή αυτό τον μονόλογο, τον συναντήσαμε στο Θέατρο Αλκμήνη. Συνεπής στο ραντεβού μας ο Γιάννης Βούρος, αρχικά μας υποδέχθηκε στο φουαγιέ και στη συνέχεια με μια κούπα καφέ στο χέρι, διασχίζοντας  το σκηνικό, το οποίο σκεπάζεται με εκατοντάδες ξερά φύκια, κατευθυνθήκαμε στο καμαρίνι του.

Φιλικός, χειμαρρώδης, τολμηρός, ακομπλεξάριστος, δεν απέφυγε καμία ερώτηση, μίλησε για την παράσταση, για την εποχή που ήταν βουλευτής αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κ.Θ.Β.Ε., ενώ δε δίστασε να κρίνει  τη σημερινή κατάσταση. Μια πολύωρη συζήτηση μαζί του μέρος της οποίας θα διαβάσετε παρακάτω. 

Νατάσα Κωνσταντινίδη: Διαλέγετε και τον «δύσκολο» δρόμο καλλιτεχνικά, δεν επαφίεστε μόνο στις εμπορικές παραστάσεις…

Γιάννης Βούρος: Χαίρομαι που ξεκινάμε τη συζήτηση έτσι, με το ότι δεν είμαι ένας τακτοποιημένος, αλλά θα έλεγα ότι είμαι ένας πολύ ανήσυχος καλλιτέχνης, θα μπορούσα να έχω κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, αν είχα ενταχθεί σε ένα μόνο είδος, γιατί στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βάζουμε τα πράγματα σε στενά «συρταράκια».

 Έχοντας περάσει από όλα τα μήκη και τα πλάτη του χώρου, αυτό που με γοητεύει, όταν ανεβαίνω σε μια σκηνή είναι να μην είμαι ο εαυτός μου. Αυτό που θέλω είναι να μην με αναγνωρίζουν. Επιδιώκω να μην είμαι ο Γιάννης να είμαι κάποιος άλλος με άλλη κίνηση, άλλο σωματότυπο, άλλο ηχόχρωμα φωνής.

Οι συντελεστές της παράστασης "Ελλαδογραφία" πάνω στο ιδιαίτερο σκηνικό του Αντώνη Χαλκιά.

Ν.Κ.: Ποια ανάγκη σας οδήγησε να γράψετε τον μονόλογο «Ελλαδογραφία» και να ανεβείτε μόνος στη σκηνή;

Η «Ελλαδογραφία» προέκυψε, πριν από επτά χρόνια, όταν ξεκινήσαμε μια παρέα η Λουκία Ρικάκη, ο Αντώνης Χαλκιάς και εγώ, να συζητάμε για ένα κείμενο που ήθελα να γράψω και πως αυτό θα μπορούσε να αφορά τον ελληνισμό, χωρίς να είναι σοβινιστικό ή εθνικιστικό, αλλά κάτι που να αφυπνίζει την ψυχή του Έλληνα, η οποία δεν ανήκει ούτε σε κόμματα ούτε σε ιδεολογίες δεν έχει χρώματα. Ξεκίνησα να το γράφω, ο Αντώνης θα περιτύλιγε την παράσταση με το εικαστικό του ταλέντο και η Λουκία που θα το σκηνοθετούσε. Δυστυχώς, όμως,  αρρώστησε και πολύ σύντομα έφυγε από κοντά μας. Έτσι το έργο έμεινε στα συρτάρια. Δώσαμε όμως μια υπόσχεση με τον Αντώνη, πως η παράσταση αυτή κάποια στιγμή πρέπει να ανέβει και να αφιερωθεί σε εκείνη. Αργότερα προέκυψε το ταξίδι μου στην Αυστραλία και η «παραγγελία» της ομογένειας να παρουσιάσω κάτι εκεί. Ερχόμενος εδώ, ήθελε ο Μανώλης να συνεχίσουμε τη συνεργασία στο Θέατρο Αλκμήνη. Μου πρότεινε πέντε έργα, του έδωσα την «Ελλαδογραφία», πέταξε τα άλλα και επέλεξε αυτό! Δεν ξέρω, αν θα έχει εμπορική επιτυχία, εγώ είχα ένα χρέος με τον Αντώνη απέναντι στη Λουκία και ένα χρέος απέναντι στην ομογένεια που το περιμένει.

 Ν.Σ.:  Πως καταλήξατε στον τίτλο «Ελλαδογραφία»; Σας ενέπνευσαν οι στίχοι του Γκάτσου;

Γ.Β.: Καταλήξαμε εκεί, όταν έχοντας γράψει πια, ψάχναμε να βρούμε μια λέξη, μια φράση αυτό το πάζλ τι ασφαλή τίτλο θα μπορούσε να έχει. Το tag line ήταν σαφές, πως θα ήταν το :«Ποιός μου πήρε το όνειρο», του Έλληνα το όνειρο διαχρονικά, δε μιλάμε για τα τελευταία χρόνια της κρίσης αλλά για τα 2500 χρόνια της ύπαρξης του ελληνισμού.

Ν.Κ. : Το δικό σας όνειρο ποιο είναι;

Γ.Β.: Δεν έχω όνειρα. Αν είχα όνειρα θα είχα και στόχους τέτοιους που θα τους περιφρουρούσα και θα ήτανε διαφορετική, η εξέλιξη – ανέλιξη μου, στο χώρο του θεάματος, ίσως με μια εξασφαλισμένη στέγη. Τρεις θεατρικές στέγες δημιούργησα, τις λειτούργησα, τις έδωσα, τις πούλησα. Θα είχα ίσως χρήματα που να εξασφαλίσω και τη σύνταξη μου και την ευμάρεια των παιδιών μου. Δεν είχα ποτέ στόχους. Όπου με πήγαινε το ρεύμα. Ό,τι αγαπούσα έκανα. Ό,τι ερωτευόμουνα σε έργα και όχι σε ρόλους. Οι περισσότερες παραγωγές που έχω κάνει ήταν γιατί αγαπούσα τα έργα.

Ν.Κ. Υπάρχει κάτι που φοβάστε αυτή τη χρονική στιγμή;

Γ.Β. :Την ανημπόρια. Είναι ένα πλέγμα ανασφαλειών που έχει ο σύγχρονος Έλληνας: «Ανημπόρια-  Εξαθλίωση - Αρρώστιες – Φτωχοποίηση». Όλο αυτό ένα κουβάρι από έννοιες, οι οποίες στη ψυχή του Έλληνα αυτονόητα, μοιραία, ίσως λογικά πια έτσι όπως τον έχουν καταντήσει  δημιουργούν φοβίες. Δεν θα ήθελα να μην μπορώ να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο και να εξαρτώμαι από την όποια σύνταξη μου βγάλει το κράτος ή από το αν τα παιδιά μου έχουν την δυνατότητα να μου δώσουν ένα κατοστάρικο να πάω στο σούπερ μάρκετ. Γιατί τα χρόνια περνάνε, βλέπουμε πια τα πράγματα από την άλλη μεριά του λόφου.

Σπύρος Σιακαντάρης: Από μικρός, ασχοληθήκατε με τα κοινά και εκλεγήκατε βουλευτής το 2009. Πλέον δεν ασχολείστε με τα κοινά, παραμένετε ενεργός πολίτης;

Γ.Β. : Αν δεν παρέμενα ενεργός πολίτης δε θα έγραφα αυτό το κείμενο. Χρέος όλων μας είναι να είμαστε ενεργοί σε αυτή τη φάση, γιατί το ανενεργό του πολίτη δημιούργησε αυτές τις καταστάσεις. Η φοβία του πολίτη να μπει σε ψηφοδέλτια για να προσφέρει ανιδιοτελώς αυτό που θα ήθελε να προσφέρει με τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του, τη διάθεση του, δημιούργησε το κενό στα ψηφοδέλτια και έχει παρεισφρήσει στο κοινοβούλιο ό,τι κινείται μεταξύ περιθωρίου και παρανομίας.

Σ.Σ. : Έχετε δηλώσει σε συνέντευξη σας πως «Δεν χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» και οικιοθελώς ασχοληθήκατε μόνο με την πολιτική. 

Γ.Β. :Οι φύλακες στη βουλή, όπου βρισκόμουν από τις εννέα το πρωί μέχρι τις δυο το βράδυ μου έλεγαν : «Κανονικά πρέπει να βάλετε ράντζο να κοιμόσαστε εδώ». Έπρεπε να διαβάζω, να μελετάω για νομοτεχνικές βελτιώσεις, για τροπολογίες για εισηγήσεις. Δε γίνεται να είσαι στο θέατρο και να έχεις ονομαστική ψηφοφορία. Δε γίνεται να πρέπει να διαβάζεις ένα νόμο και να διαβάζεις και τα λόγια για το σίριαλ. Υπάρχουν συνάδελφοι που μπορούν και το κάνουν. Κάτι δε κάνουν καλά πάντως.

Σ.Σ. :Θεωρείτε ότι σας έβλαψε καλλιτεχνικά η ενασχόληση σας με την πολιτική;  

Γ.Β.: Καλλιτεχνικά και οικονομικά με έβλαψε η πολιτική, είναι σαφές αυτό.

Σ.Σ. : Προσωπικά, έχετε μετανιώσει που ασχοληθήκατε με την πολιτική;

Γ.Β. :Είναι τεράστια εμπειρία γνώσης και ψυχής θα έλεγα. Το λέω μάλιστα μέσα στο κείμενο. Υπάρχουν πράγματα που δε θα τα είχα γνωρίσει αν δεν είχα ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή. Γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους από όλα τα κόμματα, γιατί υπάρχουν από όλα τα κόμματα φωτισμένοι άνθρωποι καλλιεργημένοι, και με διάθεση ανιδιοτελή και υπάρχουν και αυτοί βεβαίως που μπαίνουν στην πολιτική προς ιδίων όφελος.

Σ.Σ. :Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκαν δυο διαδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και  Αθήνα με αφορμή το Μακεδονικό. Είδαμε μια μαζική συμμετοχή από το λαό. Εσείς πώς την κρίνετε; 

Γ.Β. :Χαρακτηρίστηκε, νομίζω, από τον πρωθυπουργό ως : «ετερόκλητος όχλος». Θα σας απαντήσω με δύο φράσεις: «Καθείς και τα όπλα του» λέει ο ποιητής, και «Έκαστος εφ' ω ετάχθη» επίσης, λέει ο ποιητής.  

Σ.Σ.: Υπήρξατε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Κ.Θ.Β.Ε σε μια ιδιαιτέρως ταραγμένη περίοδο. Είχατε προβλήματα με τις κρατικές επιχορηγήσεις, με τα χρέη του Κ.Θ.Β.Ε στο ΙΚΑ όπου και περάσατε τη διαδικασία του αυτόφωρου, έχετε επαφές με το Κ.Θ.Β.Ε;

Γ.Β.: Έχω επαφές, με όλους τους εργαζόμενους, εκεί, γιατί είχαμε αναπτύξει μια εξαιρετική σχέση. Θεωρώ, μεγάλο επίτευγμα, το ότι αυτή τη στιγμή έχουν μειωθεί τα χρέη του Κ.Β.Θ.Ε με τη συνδρομή της πολιτείας. Ήταν ένα πάγιο αίτημα όλων των καλλιτεχνικών διευθυντών. Ένας καλλιτεχνικός διευθυντής έχει το βραχνά των χρεών και από την άλλη έχει να υλοποιήσει το καλλιτεχνικό του όραμα για το οποίο και κλήθηκε να αναλάβει τη θέση.

Με την εμπειρία που είχα στο χώρο της παραγωγής καλό θα είναι οι εισπράξεις του Κρατικού να φέρνουν πίσω το 1/3 των πάγιων εξόδων, ώστε να μπορεί να καλύπτει ένα μέρος των αναγκών του. Αυτό εμείς το είχαμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τη Μένη Λυσαρίδου, που μας άφησε πρόσφατα, με την οποία είχα μια εξαιρετική συνεργασία.

Όταν, ήμουν εγώ καλλιτεχνικός διευθυντής, αγωνιούσα και μοίραζα παράνομα τις εισπράξεις στους εργαζομένους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Διότι, εμένα την τακτική επιχορήγηση μου την καθυστερούσαν πέντε μήνες, και είχε δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό κλίμα.

Σήμερα, το Κρατικό έχει μειώσει τα χρέη του με την αρωγή της πολιτείας και όχι με την οικονομική πολιτική των κρατούντων. Γιατί η οικονομική πολιτική των κρατούντων είναι τραγική, όπως την έχω πληροφορηθεί.  Για παράδειγμα, με εισιτήρια των πέντε ευρώ, δυο και τρεις φορές την εβδομάδα, δε μειώνεις τα χρέη, όταν έχεις συγκεκριμένα πάγια έξοδα, σε αίθουσες με το προσωπικό, ηθοποιούς, τεχνικούς κ.λ.π. Έτσι, δε βγαίνει η εξίσωση! Με την αρωγή της πολιτείας  βρέθηκαν πολλά επιπλέον εκατομμύρια και παρά το γεγονός ότι είμαι αντίθετος στο σύνολο της πολιτικής του ΣΎ.ΡΙ.ΖΑ, σε αυτό θα πω ένα «μπράβο»!

Σ.Σ.: Η κρίση που βιώνουμε είναι μόνο οικονομική;

Γ.Β. : Η οικονομική κρίση είναι και πολιτική και κοινωνική σαφώς. Αλλά είναι αλληλένδετα αυτά, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Βιώνουμε μια κρίση ταυτότητας αυτή τη στιγμή. Μια κρίση αναγνώρισης των προβλημάτων. Θεωρώ πως ξανασυστηθήκαμε. Τώρα πια γνωριζόμαστε πολύ καλά, έπεσαν πάρα πολλές μάσκες. Βιώνουμε τη φιλανθρωπία, την γενναιοδωρία, βιώνουμε και την κακεντρέχεια, την καχυποψία. Ο,τι πιο δύσμορφο δύσοσμο και σκοτεινό έχει βγει στην επιφάνεια, όπως όμως και η καλή πλευρά του Έλληνα. Θεωρώ πως αυτή η κρίση θα μας κάνει καλό γιατί τώρα πια γνωρίζουμε τον διπλανό μας.

Σ.Σ. :Βλέπετε φως; 

Γ.Β.: Όχι σύντομα, δε βλέπω φως. Είναι η πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία των κρατών που η κρίση κρατά τόσα πολλά χρόνια.     

 

Συνέντευξη: Νατάσα Κωνσταντινίδη και Σπύρος Σιακαντάρης

Φωτογράφηση: Αγγελική Κοκκοβέ 

 

Η Αγριόπαπια του δραματουργού Χένρικ Ίψεν που γράφτηκε το 1884, αποτελεί όχι μόνο το αποκορύφωμα της τραγικομωδίας, αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Νορβηγού συγγραφέα. Περιγράφει μια εποχή τεράστιων αλλαγών στην τεχνολογία και στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που βίωναν κοσμοϊστορικά γεγονότα, ζούσαν και εξελίσσονταν μέσα σε στερεότυπα. Ο συγγραφέας επιτίθεται στην υποκρισία της τότε αστικής τάξης και στηλιτεύει μέσα από το έργο του την κοινωνία που αρέσκεται στο να εξαπατά και να αυτεξαπατάται, εφόσον η διαδικασία αυτή δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

 

 Σχεδόν τριάντα χρόνια πριν ο Γκυστάβ Φλωμπέρ μας δίδαξε με το έργο του «Μαντάμ Μποβαρύ» (1856) τις συνέπειες που υφίστανται εκείνοι που έχουν τάσεις φυγής από την πραγματικότητα, εκείνοι που διακατέχονται από το αίσθημα έλλειψης ικανοποίησης, εκείνοι που δεν συμβιβάζονται και επαναστατούν. Και ενώ ο μποβαρισμός καλά κρατεί, ο Ίψεν θέτει τις βάσεις για το έργο του Πιραντέλλο δύο αιώνες μετά.

Τι είναι τελικά η «Αγριόπαπια»; Η ιστορία κάποιου αποτυχημένου σωτήρα ή μια οικογενειακή τραγωδία;

 Βασικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Γκραίγκερς Βέρλε, γιός του πλούσιου βιομήχανου Βέρλε που επιστρέφει στο σπίτι του μετά από χρόνια και ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Γιάλμαρ Έκνταλ, που αποτελεί το δεύτερο κεντρικό πρόσωπο του έργου. Ο Γιάλμαρ έχει ασυνείδητα κωμικά στοιχεία, αλλά επί της ουσίας είναι ένας τραγικός ήρωας. Είναι ένας «κωμικός» χαρακτήρας που εγκλωβίστηκε σε μια αντιφατική τραγική κατάσταση. Εξαιτίας του Βέρλε έχασε την κοινωνική του θέση, παντρεύτηκε την πρώην υπηρέτρια και έγκυο ερωμένη του υπαίτιου της καταστροφής του και πατέρα του φίλου του. Αδυνατεί να διαχειριστεί την αλήθεια που του αποκαλύπτεται, ακυρώνει το παιδί του και το οδηγεί στην αυτοκτονία. Τρέφεται χρόνια ολόκληρα από το «ζωτικό ψεύδος» που του καλλιεργούν όλοι γύρω του: ο γιατρός Ρέλινγκ, ο πατέρας του, αλλά και η ένοχη σύζυγος του. Πρόκειται για το προφίλ ενός ανθρώπου αριστοτεχνικά σχεδιασμένου από τον συγγραφέα, αλλά και από τον σκηνοθέτη της εν λόγω παράστασης που παρουσιάζεται σαν βιοπαλαιστής, αλλά και σαν καλλιτέχνης με όραμα, ενώ από την άλλη διακατέχεται από τεμπελιά και υπέρμετρο εγωισμό. Εντούτοις, καταφέρνει να αποσπάσει το μειδίαμα των θεατών και  «τον έλεο και φόβο» τους.

 Ο Γκραίγκερς από την άλλη είναι ο πιο δύστροπος χαρακτήρας του έργου. Θλιβερά ανισόρροπος, με δέσμευση προς τις επιταγές του ιδεώδους, προσπαθεί να παροτρύνει τους άλλους προς την αλήθεια, ενώ ο ίδιος είναι ένας ελλιπής επαναστάτης. Η παραφορά του τον κάνει να λογαριάζει τον Γιάλμαρ ως ανώτερο ον. Ο Ίψεν μέσω του Γκραίγκερς σατιρίζει τον μοραλιστή που είναι έτοιμος να συνθλίψει την κατ’ επίφαση οικογενειακή ευτυχία της οικογένειας Έκνταλ στο όνομα της επιταγής του ιδεώδους.  Με τα λασπωμένα του παπούτσια εισβάλλει στο σπίτι των Έκνταλ και το «βρωμίζει». Καλεί τον Γιάλμαρ να χτίσει από την αρχή τον ‘’τέλειο γάμο’’ , αφού πρώτα του αποκαλύπτει την σκληρή αλήθεια. Την ίδια επιταγή του ιδεώδους την δίνει και στην Χέντβιγκ, την έφηβη κόρη του Γιάλμαρ και της Γκίνας, ωθώντας την να σκοτώσει την αγριόπαπια που υπεραγαπά ως απόδειξη αγάπης προς τον πατέρα της. Το παιδί παίρνει τις δικές του αποφάσεις, φιλτράροντας τις πληροφορίες που του δίνονται με τον δικό του τρόπο. Η Γκίνα μάταια προσπαθεί να αποτρέψει το αναπόφευκτο και οδηγούμαστε έτσι στη λύση του έργου. Τελικά η ζυγαριά γέρνει προς το ζωτικό ψεύδος που προτείνει ο γιατρός Ρέλινγκ, μια και οι ήρωες έχουν ανάγκη τα ‘’ψεύδη’’ για να αντέξουν.

Χαρακτηριστικό της παράστασης του Θεάτρου Πορεία είναι η άριστη επιλογή των ηθοποιών στο σύνολο της. Γνωστό το ταλέντο του σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου και από τις  προηγούμενες παραγωγές, να επιλέγει το ιδανικό cast. Καθένας τους δίνει υπόσταση στο ρόλο του και υπό την καθοδήγηση του έμπειρου σκηνοθέτη οδηγούμαστε σε εξαιρετικό αποτέλεσμα,  σε μια παράσταση κομψοτέχνημα.

 Η σκηνοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν το κουβάρι των χαρακτήρων που υποδύονται, ενώ οι θεατές έχουν  την αίσθηση ότι κάτι θα συμβεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά της παράστασης. Αν και η διάρκεια του έργου είναι μεγάλη, διαρκεί περίπου τρεις ώρες, η παράσταση κάθε άλλο παρά κουραστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η χρήση οθόνης, εδώ εναρμονίζεται με τη σκηνοθετική σύλληψη και δένει αρμονικά.

 Ο Τάρλοου σέβεται το κείμενο και τις παύσεις του και με την βοήθεια των σκηνικών (Ελένη Μανωλοπούλου) δίνει την ατμόσφαιρα μιας αστικής οικογένειας του 19ου αιώνα με μοντέρνο όμως πρίσμα.  Μια ένσταση ως προς τα σκηνικά που ενώ είναι καλαίσθητα, (στήνεται ολόκληρο ατελιέ φωτογραφίας επί σκηνής) δίνουν την αίσθηση εύπορου σπιτιού και όχι μεσοαστικής οικογένειας.

Ο Γκραίγκερς (Γιάννος Περλέγκας ) είναι ένα σκοτεινό και άρρωστο μυαλό που κινεί τα νήματα της πλοκής. Ο Περλέγκας στο ρόλο είναι καθηλωτικός. Διατηρεί ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους, δίνει την εντύπωση ενός παράφρονα που έχει διαποτιστεί από τα ιδεώδη του και που είναι πεπεισμένος ότι σαν άλλος ιεραπόστολος θα σώσει τον κόσμο από τις πλάνες του. Στο τέλος δείχνει συντριβή και την αίσθηση του ότι δεν κατάλαβε τι πήγε στραβά.

 Ο Γιάλμαρ (Γιάννης Κότσιφας) ταλαντεύεται ανάμεσα στο κωμικό και στο τραγικό στοιχείο του ρόλου του και βγαίνει νικητής καθώς καταφέρνει να ισορροπήσει μοναδικά σ’ αυτά τα στοιχεία. Ο αφελής, τεμπελάκος, καλοπερασάκιας Γιάλμαρ βρίσκει όνομα στο πρόσωπο του Κότσιφα, ο οποίος καταθέτει μια εξαιρετική ερμηνεία που κορυφώνεται στο τέλος. Αρνείται να δει την πραγματικότητα-«Όχι πρέπει να ζήσει να της πω πόσο ανείπωτα την αγαπούσα».

 Η Χέντβιγκ (Σίσσυ Τουμάση) γίνεται το μικρό αθώο παιδί που πληγώνεται, γκρεμίζεται ο κόσμος του και με την αυτοθυσία της οδηγεί στη λύση του έργου. Το παίξιμο της έχει απίστευτη δυναμική. Αποτυπώνεται στην ερμηνεία της όλη η φρεσκάδα, η λατρεία της έφηβης κόρης προς τον πατέρα της, η δυσκολία να διαχειριστεί την κατάσταση όταν αυτή ξεφεύγει. Μας μεταδίδει τη δραματικότητα του χαρακτήρα που υποδύεται και το μήνυμα πως τα αθώα θύματα είναι πάντα τα παιδιά.

Η Γκίνα (Λένα Δροσάκη) παίζει με το σώμα, τα μάτια, την ψυχή της και το συναίσθημά μας. Είναι εκπληκτική. Μας κάνει να νιώθουμε μαζί της την αγωνία για τη μη αποκάλυψη των ένοχων μυστικών της , την προσπάθεια της να σώσει το γάμο της, ενώ ο πόνος της γίνεται πόνος μας στο τέλος, όταν μετά την διάγνωση του γιατρού Ρέλινγκ αναφωνεί «Αχ το παιδί μου, το παιδί μου». Η φωνή της έχει απίστευτες διακυμάνσεις συγκίνησης, ψυχρότητας, αγάπης, τρυφερότητας.

Ο έμπειρος Θέμης Πάνου κάνει ένα πέρασμα με ένα μικρό ρόλο, αυτόν του πατέρα Βέρλε που όμως δεν περνάει απαρατήρητος. Αποδεικνύοντας περίτρανα, για μια ακόμη φορά, πως δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι, μικροί ηθοποιοί υπάρχουν. Οι σκηνές του με τον Γιάννο Περλέγκα είναι καταπληκτικές και η σχέση τους «πατέρας-γιος», απόλυτα πειστική.

Το ίδιο ισχύει και με την Άννα Μάσχα, η οποία στο ρόλο της κυρίας Σόερμπι περνάει από το έργο για να γίνει η αφορμή να ξεφύγει ο Γιάλμαρ από τα «ζωτικά του ψεύδη». Κομψότητα, σταθερότητα, επιβολή χαρακτηρίζουν την ερμηνεία της. Ο Γιώργος Μπινιάρης ως γερο-Έκνταλ μας συγκινεί ως παππούς της Χεντβιγκ, ο οποίος τρέφεται από δικά του «ζωτικά ψέυδη» και καλλιεργεί τη φιγούρα ενός ανθρώπου που λίγο πριν τη δύση της ζωής του η μοίρα δεν σταματά να τον δοκιμάζει. Ο Αντίνοος Αλμπάνης, ως γιατρός Ρέλινγκ, φίλος της οικογένειας Έκνταλ και κάτοχος πολλών ένοχων μυστικών της, πείθει για την αρτιότητα της ερμηνείας του και κλείνει το έργο διαβεβαιώνοντας τον Γκραίγκερς πως θα είναι πάντα ο δέκατος τρίτος σε ένα τραπέζι για δώδεκα. Ένας παρείσακτος που θα επεμβαίνει και θα σπέρνει καταστροφή.

Πραγματικά, πρόκειται για μία παράσταση από την οποία βγαίνεις προβληματισμένος. Τι είναι προτιμότερο αναρωτιούνται οι θεατές φεύγοντας. Να γνωρίζεις την αλήθεια ή να έχεις την ψευδαίσθηση αυτής; Να απατάς ή να αυταπατάσαι;

Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη

Ό,τι στους άλλους βλέπουμε
Κι ό,τι είμαστε στα μάτια εμείς των άλλων,
Είναι μονάχα όνειρο κρυμμένο μέσα
σ’ άλλο...

Με αυτούς τους στίχους του Έντγκαρ Άλαν Πόε ξεκινώ το ταξίδι μου στο ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ του Αυστραλού συγγραφέα Αϊντάν Φενεσί «Το σπίτι στη λίμνη», το οποίο πραγματεύεται το χρονικό ενός εγκλήματος πάθους και παίζεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Σε μια εποχή που επιβιώνει όποιος καταφέρνει και λέει ψέματα και όποιος τα διαχειρίζεται σωστά, το εν λόγω έργο φαντάζει πιο γοητευτικό από ποτέ.

Πρωταγωνιστές, ο Ντέιβιντ (Αντώνης Φραγκάκης), επιτυχημένος ποινικολόγος, και η Άλις (Κερασία Σαμαρά), ψυχίατρος που αναλαμβάνει να τον οδηγήσει στα έγκατα του νου του. Πρόκειται για δύο πλάσματα που καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου ακροβατούν ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα. Καθένας τους επαγγελματίας ξεχωριστός στον τομέα του, διεκδικεί την αλήθεια του μεταχειριζόμενος το ψέμα. Τι κι αν τον δικό του δρόμο χάραξε η ποίηση του Έντγκαρ Άλαν Πόε και τον δικό της το παραμύθι της «Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων»! Οι δυο τους εξαπατούν και εξαπατώνται επί σκηνής, ακροβατώντας σε ένα λεπτό νήμα μέχρι το τέλος.

Η αρχική διάγνωση της ψυχιάτρου είναι προδρομική αμνησία, δηλαδή μια εγκεφαλική βλάβη κατά την οποία υφίσταται βλάβη ο ιππόκαμπος, που είναι υπεύθυνος για την πρόσφατη μνήμη, συνήθως έπειτα από ατύχημα. Ο εφιάλτης της βλάβης της θύμησης έρχεται και φεύγει και εκεί που νομίζεις πως όλα πάνε καλά ξαναρχίζει. Μέσα από εξετάσεις και φωτογραφίες η Άλις προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο που καλύπτει τη δολοφονία της συζύγου του. Εκείνος, ιδιαίτερης ευφυΐας άνθρωπος, της ξεφεύγει, η αλήθεια του βασίζεται στην πειθώ, η αλήθεια της στα λόγια του, και, ενώ ο Ντέιβιντ κινείται γύρω από το τρίπτυχο εμπιστοσύνη-προδοσία-εκδίκηση, προδίδεται. Και επειδή η αλήθεια πάντα επικρατεί, αποκαλύπτεται την καταλληλότερη στιγμή.

Πρόκειται για μια παράσταση μεστή, με παύσεις και εκρηκτικές στιγμές, τόσο γρήγορες όσο και αργές. Καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή, ο οποίος παίζει με τη σειρά του το παιχνίδι των πρωταγωνιστών.

Το σκηνικό (Θανάσης Παναγιώτου) είναι λιτό, όπως αρμόζει, όχι μόνο επειδή πρόκειται για θάλαμο σωφρονιστικού ιδρύματος, αλλά και γιατί ο θεατής πρέπει να αφομοιώσει τις πληροφορίες που δέχεται χωρίς να αποσπαστεί η προσοχή του.

Ο φωτισμός (Βαγγέλης Μούντριχας) είναι αρκούντως χαμηλός, ενώ φωτίζεται σταθερά το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής.

Τη δραματουργική επεξεργασία επιμελήθηκαν οι δύο πρωταγωνιστές, Αντώνης Φραγκάκης και Κερασία Σαμαρά. Η τελευταία έκανε και την ενδιαφέρουσα, πυκνή σε νοήματα και συνειρμούς, μετάφραση, καθώς και τη σκηνοθεσία, που κινήθηκε σε περιορισμό χώρου για τον ασθενή και ελευθερία κινήσεων για την ψυχίατρο.

Ερμηνευτικά η Κερασία Σαμαρά ως Άλις αποτελεί την τέλεια ψυχίατρο, που με τεχνική «σέρνει» τον ασθενή της σε αδιέξοδο. Προοδευτικά του δίνει πληροφορίες για να καταλάβει από τις αντιδράσεις του αν υφίσταται ή μη απώλεια μνήμης. Παραμένει ατάραχη, ψύχραιμη, συναινετική, έως ώτου η ερμηνεία της κορυφώνεται σε μια απίστευτη έκρηξη. Παλεύει επί σκηνής, έχοντας πλήρη έλεγχο των κινήσεών της.

Πραγματική έκπληξη αποτελεί η ερμηνεία του Αντώνη Φραγκάκη στον ρόλο του Ντέιβιντ. Ταραγμένος, αποπροσανατολισμένος, με απλανές βλέμμα από την αρχή, πείθει απόλυτα ότι πάσχει από προδρομική αμνησία. Ακόμα και όταν ντύνεται με το κοστούμι για να φύγει από το νοσοκομείο, δίνει την εντύπωση ανθρώπου που δεν είναι καλά, ενώ απίστευτη είναι η αντίδρασή του όταν στο τέλος τα περιθώριά του στενεύουν.

Οι δυο τους, σε μια ανέλπιστα μεστή παράσταση, οδηγούν τον θεατή σε δύσκολα και στρυφνά μονοπάτια.

 Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη 

 

Αλέκα, Ηλέκτρα, Φωτεινή, Μάρω. Τέσσερις γυναίκες σε υστερία, οι οποίες έχουν λυμένα τα ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης, μένουν στην Κηφισιά, είναι οικονομικά ανεξάρτητες, έχουν ελεύθερο χρόνο και αναλώνονται στο να δώσουν λύση στη συναισθηματικά αδιέξοδη ζωή τους. Πίνουν ηρεμιστικά, υπερκαταναλώνουν γλυκά και οργανώνουν ένα ταξίδι-φάντασμα στην Ταϊλάνδη για να ξορκίσουν το ανικανοποίητο της ύπαρξής τους, τις ανασφάλειές τους, να ελευθερωθούν. Το ταξίδι-σύμβολο δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, σημάδι ότι και οι ίδιες δεν θα καταφέρουν ποτέ να απεγκλωβιστούν από τα στεγανά τους ‒γάμο, σχέση, μητρότητα‒ και να ζήσουν τη ζωή που λαχταρούν. Φοβούνται το άγνωστο και συμβιβάζονται με το «κακό» γνώριμο τοπίο. Οι γυναίκες αυτές, αν και φαίνονται απόλυτα διαφορετικές, μοιάζουν απίστευτα. Διαφέρουν μόνο στον βαθμό υστερίας. Ζουν στο παρελθόν, που το εξιδανικεύουν, αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, δεν παίρνουν το ρίσκο της αλλαγής. Ως αποτέλεσμα, είναι ευάλωτες και επιρρεπείς σε καταχρήσεις, διογκώνουν τα όποια συναισθήματά τους και καταλήγουν να βουλιάξουν όλο και πιο βαθιά στην υστερία. Ίσως επειδή αδυνατούν να ξεφύγουν από τα κοινωνικά τους στερεότυπα, ίσως επειδή φοβούνται, υποκύπτουν στη γυναικεία φύση τους και συντρίβονται.

 

Το κείμενο αυτό των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, που γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, την εποχή των παχιών αγελάδων για την Ελλάδα και της ιδιωτικής τηλεόρασης, είναι απόλυτα ελληνικό, δραματικό στη βάση του. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια τη συγγραφέα: «Τα έργα μας δεν είναι κωμωδίες. Απλώς οι καταστάσεις με τις οποίες καταπιανόμαστε είναι ιδωμένες από μια γωνία λίγο… λοξή». Αυτό έδωσε βήμα στις γυναίκες, ίσως για πρώτη φορά όταν γράφτηκε. Και κάπως έτσι, με χιούμορ και σαρκασμό, προκύπτει το γέλιο. Πρωτοανέβηκε το 1995 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων από τον Λευτέρη Βογιατζή και ξεχώρισε αμέσως χάρη στις αυθεντικές φιγούρες των ηρωίδων του, καθώς και για τη φυσικότητα των διαλόγων του. Γρήγοροι ρυθμοί, έξυπνες ατάκες και τσαλάκωμα των ηθοποιών συνθέτουν ένα διαχρονικό έργο, το οποίο 23 χρόνια μετά τη συγγραφή του παραμένει απελπιστικά σύγχρονο. Η πλοκή καλύπτει το διάστημα ενός μήνα περίπου, γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τις εναλλασσόμενες σκηνές που διαδραματίζονται εξ ολοκλήρου στο σαλόνι του σπιτιού της Αλέκας και της κόρης της, της Ηλέκτρας, στα βόρεια προάστια. Η παρουσία των αντρών είναι διάχυτη στο έργο, αν και εκείνοι δεν εμφανίζονται επί σκηνής.

Ο έρωτας είναι σε πρώτο πλάνο, στην ουσία όμως απουσιάζει. Είναι κίνητρο ύπαρξης και αιτία συντριβής. Στο όνομα του έρωτα οι ηρωίδες εξαρτώνται από τα χάπια, τα τσιγάρα, φλυαρούν για ώρες και αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν που δεν έχουν αφήσει πίσω τους. Θέλουν ένα σύντροφο, αδύνατο, χοντρό, νεοναζί, κάποιον τέλος πάντων για να δώσει νόημα στην άδεια ζωή τους.

Η παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά έχει θετικότατο πρόσημο, όχι μόνο ως προς την επιλογή των πρωταγωνιστριών, αλλά στο σύνολό της. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να συγκεράσει το δραματικό και το κωμικό στοιχείο σε σωστές δόσεις, ενώ ενδιαφέρουσες είναι οι εναλλαγές των σκηνών, οι οποίες προκύπτουν ομαλά χωρίς να διακόψουν τη ροή της ιστορίας.

Η Αλέκα (Λυδία Φωτοπούλου) αποπνέει έναν αισθησιασμό και μια θηλυκότητα απίστευτη. Η ερμηνεία της χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη υπερβολής,  επιτηδευμένη ή μη, ενώ ελέγχει απόλυτα το ρόλο της και είναι απολαυστική. Φωνή με διακυμάνσεις και μπρίο, κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη σκηνή που φορά φόρμα εφίδρωσης συνδυασμένη με κολιέ από πέρλες και παντόφλες με τακούνια για να ανέβει στο ποδήλατο γυμναστικής έως τη στιγμή που μπαίνει με μαύρο ταγιέρ, κόκκινη τσάντα, κόκκινο κραγιόν, μαύρα γυαλιά και ψηλά μαύρα τακούνια για να πει στην κόρη της Ηλέκτρα: «Έναν καφέ, παρακαλώ. Ο Στέφανος είχε ατύχημα, βρίσκεται στο ΚΑΤ με σπασμένο πόδι, σπασμένο χέρι, σπασμένα πλευρά. Έλαμπε όμως… Όταν ο άνθρωπος έχει προσωπικότητα… Και αυτό τον άνθρωπο τον πέταξαν με άλλους δέκα στο δωμάτιο, έξαλλη έγινα».

Η Μάρω (Γαλήνη Χατζηπασχάλη) είναι έξοχη ως νευρωτική φιγούρα που ζητά απελπισμένα να ξεφύγει από το παρελθόν της με τον παντρεμένο «χοντρό» και να βρει ένα σώμα που να μην είναι δανεικό. Δεν φεύγει ταξίδι για να μη χάσει την καινούργια γνωριμία, που μπορεί να είναι ο άντρας της ζωής της. Απολαυστική στη σκηνή που επαναλαμβάνει ακατάπαυστα «εκεί, εκεί, εκεί», καθώς και στη σκηνή που καταναλώνει μηχανικά μια ολόκληρη τούρτα. Καταιγισμός από ατάκες στο ρόλο που η ίδια με το ταμπεραμέντο της κάνει αβανταδόρικο.

 Η Φωτεινή (Έμιλυ Κολιανδρή) αναλαμβάνει το ρόλο της φοβισμένης γυναίκας που κρύβεται για να μην τη βρει ο Αντώνης στο σπίτι της φίλης της και τη σκοτώσει, ενώ αποζητά περισσότερο από όλες αυτό το ταξίδι για να μην υποκύψει σε γάμο. Και ο δικός της ρόλος δεν στερείται ατάκας, όπως όταν απαντά στη Μάρω που περιγράφει τη συνεύρεσή της με τον ξανθό: «Καλά, έχει κάνει την Υλίκη γκαρσονιέρα;» Ούσα η πιο νευρωτική από όλες, καταλήγει στο πάτωμα του σαλονιού να ονειροπολεί ταξίδια, συνδυάζοντας τις ονειροπολήσεις της με ποτό.

Η Ηλέκτρα (Ευδοξία Ανδρουλιδάκη) κινείται γύρω από τις τρεις και σπέρνει ζιζάνια. Λιγότερο κωμικός ο ρόλος της, εστιάζει στις κινήσεις του σώματος.

Αναφορικά με την ενδυματολογική προσέγγιση της Ιωάννας Τσάμη, είναι πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς και τα μοντέρνα σκηνικά της Αρτέμιδος Φλέσσα. Όσο για το σχεδιασμό φωτισμού του Αλέκου Αναστασίου, συνάδει με την ατμόσφαιρα της παράστασης.

 Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη 

 

 

Μια αντροπαρέα γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι παίζει πόκερ και κουτσομπολεύει στο σαλόνι του σπιτιού ενός εκ των φίλων, του Όσκαρ (Γιάννης Ζουγανέλης), ενώ περιμένει τον τελευταίο της παρέας, τον Φέλιξ (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), που, κατά τα λεγόμενα του συμπαίκτη και έτερου φίλου, του Μάρεϊ (Πάνος Σταθακόπουλος), «Γράφει απουσία».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εκτός από την «Καινούργια σελίδα» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια, ανεβαίνει φέτος και η κωμωδία «Παράξενο ζευγάρι» του ίδιου συγγραφέα, του Νιλ Σάιμον, στο Θέατρο Ζίνα. Ο Σάιμον, εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα μας και όχι μόνο, στα έργα του περιγράφει χαρακτήρες με τους οποίους ο θεατής γελάει επειδή αναγνωρίζει καταστάσεις και ανθρώπους της καθημερινότητάς του.

 «Το Παράξενο ζευγάρι» του 1965 κατά την άποψή μου μάλλον «Αταίριαστο» το λες, σύμφωνα και με κάποιες παλιότερες μεταφράσεις. Πραγματεύεται το θέμα της φιλίας, και συγκεκριμένα της φιλίας μεταξύ αντρών. Ο Όσκαρ, στο σπίτι του οποίου εκτυλίσσεται το έργο, είναι αθλητικογράφος. Χύμα τύπος, παίρνει τη ζωή χαλαρά, ανέμελα, είναι χωρισμένος με παιδί («μοντέλο πατέρα για απόσυρση») και βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι ακατάστατος. Ο Φέλιξ, από την άλλη, είναι νοικοκύρης, τακτικός, πάντα στην τσίτα και πρόσφατα χωρισμένος. «Χώρισαν ο Φέλιξ και η Φράνσις. Η Φράνσις του είπε: ‘‘Τελειώσαμε’’», λέει ο Όσκαρ στην παρέα μετά το τηλεφώνημα της Φράνσις. Όταν μπαίνει στο σπίτι του φίλου του, ο Φέλιξ είναι ράκος. «Με παράτησε η γυναίκα μου». «Μη στενοχωριέσαι», του λέει ο Μάρεϊ, «θα σου δώσω τη δική μου». Τότε ο Όσκαρ του κάνει την πρόταση: «Θέλω και μονόπετρο». Από τότε η ζωή και των δύο αλλάζει μετά τη συγκατοίκησή τους.

 Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης σκηνοθετώντας την παράσταση εντάσσει ανάμεσα στις σκηνές βίντεο που δείχνει την ταχύτητα και την εμμονή του Φέλιξ να εξωραΐσει το σπίτι που πρόκειται να γίνει σπίτι του. Εύρημα το οποίο προσθέτει στη σκηνοθεσία του και εξυπηρετεί και τις εναλλαγές των σκηνών. Παρ’ όλα αυτά, από την παράσταση που ο ίδιος πρωταγωνιστεί απουσιάζει μια συνολική αισθητική του σκηνοθέτη, ένα «τρίτο μάτι», και αυτό είναι εμφανές τόσο στις λεπτομέρειες των ερμηνειών όσο και στο εικαστικό κομμάτι.

 Πρώτος θυσιάζεται ο ίδιος ο Κυριακίδης, ο οποίος στο ρόλο του ψυχαναγκαστικού Φέλιξ, του εμμονικού με την καθαριότητα και τα παιδιά του, δεν πείθει απόλυτα, αν και έχει καλές στιγμές.

 Ο Γιάννης Ζουγανέλης προσαρμόζει το προσωπικό στιλ του στο ρόλο του Όσκαρ, που είναι πιο αβανταδόρικος σε σχέση με αυτόν του Φέλιξ, και κερδίζει τις εντυπώσεις.

 Αμφότεροι όμως χάνουν μια μεγάλη ευκαιρία από «παράξενο ζευγάρι» να γίνουν το «καλύτερο κωμικό ζευγάρι» της σεζόν και αυτό, κατά τη γνώμη μου, διότι οι ρόλοι τους δεν καταφέρνουν να ισορροπήσουν με το δραματικό στοιχείο, παρά μόνο επιφανειακά. Μοιάζουν να έχουν επιλέξει αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν και σίγουρα αυτό αρέσει σε μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά δεν είναι αυτό που τους απογειώνει.

 Από τον υπόλοιπο θίασο ξεχωρίζει ο Πάνος Σταθακόπουλος, που είναι απολαυστικός στο ρόλο του αστυνόμου Μάρεϊ, με τις απίστευτες ατάκες του και το κέφι που φέρνει επί σκηνής.

 Δυνατός και ο Ερμόλαος Ματθαίου, ξεχωρίζει στις σκηνές συνόλου. Καλοί και οι Γιώργος Χατζής και Ντίνος Σπυρόπουλος, συμπληρώνουν την κωμική αντροπαρέα και επιτυγχάνουν σκηνική χημεία. Σε αντίθεση με τη Βάσω Γουλιελμάκη και την Ιωάννα Ασημακοπούλου, που δείχνουν να παίζουν με τις ευκολίες τους και να έχουν χτίσει περισσότερο χαρακτήρες παρά ρόλους και μια επιφανειακή υστερία που μετά τα πρώτα λεπτά κουράζει.

 Οι φωτισμοί (Κατερίνα Μαραγκουδάκη) και τα σκηνικά (Μαίρη Τσαγκάρη) δημιουργούν μια ατμόσφαιρα διαμερίσματος Νέας Υόρκης. Τα κοστούμια (Νικόλ Παναγιώτου) είναι ικανοποιητικά.

 Τέλος, θα ήθελα να σχολιάσω το πρόγραμμα της παράστασης, που είναι σε ύφος αισθηματικού σινερομάντζου. Πραγματικά κάνει αίσθηση και είναι μια εμπνευσμένη επιλογή. 

 Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη 

 

 

Ο Πέτρος Ζούλιας απομονώνει τη γυναικεία παρουσία σε γνωστά διηγήματα του Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ξεκινώντας με μελωδίες Χριστουγέννων που αργότερα διασταυρώνονται με πένθιμη πασχαλινή ατμόσφαιρα. Πλέκει μια ολοκληρωμένη ιστορία με κεντρικό πρόσωπο την εμβληματική φιγούρα της Φραγκογιαννούς από τη «Φόνισσα», μια νουβέλα που θεωρείται το κορυφαίο έργο του Παπαδιαμάντη και ένα από τα σημαντικότερα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Γύρω από τη Φραγκογιαννού κινούνται οι ηρωίδες άλλων δεκατεσσάρων διηγημάτων του. Πρόκειται για μια αριστοτεχνική σύνθεση κειμένων, τόσο ενιαία αποδοσμένη, που ακόμα και ο πιο μυημένος αναγνώστης του έργου του Παπαδιαμάντη δυσκολεύεται να ξεχωρίσει. Ο θεατής μετέχει σε μια παράσταση ιδιαίτερη, εμπνευσμένη, με εναλλαγές δραματικού και κωμικού στοιχείου, σκότους και φωτός, όπως ακριβώς είναι η ζωή και η ψυχή αυτών των γυναικών στην κοινωνία της Σκιάθου στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκτός από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μαθαίνουμε πόσο σημαντικό ρόλο καλούνταν να διαδραματίσουν οι γυναίκες αυτές, οι οποίες, παρά τις αντιξοότητες της ζωής τους, έπρεπε να είναι οπλισμένες με σθένος και κουράγιο, αφού στην πλειονότητά τους ανέτρεφαν μόνες τα παιδιά τους. Ο σύζυγος είναι απών, είτε γιατί είναι ναυτικός είτε αργόσχολος στο καπηλειό.

Η Χαδούλα, έτσι είναι το όνομα της Φραγκογιαννούς, παντρεύτηκε «παρά τη βουλή της», όπως λέει, και από το γάμο της απέκτησε επτά παιδιά. Στην παράσταση γίνεται αναφορά στις τρεις κόρες της, την Αμέρσα, τη Δελχαρώ και την Κρινιώ.

Είναι ένα τραγικό πρόσωπο, που σκοτώνει τα θηλυκά για να τα ελευθερώσει από τη μοίρα τους, να τα σώσει από την άθλια ζωή που τα περιμένει. Είναι όμως και θύμα, αφού, όπως λέει και στο έργο, «Μήπως έκαμα ποτέ τίποτα άλλο από το να υπερετώ τους άλλους;» Δέχτηκε την αδικία από πολύ νωρίς. Η μάνα της, όταν παντρεύτηκε, δεν της έδωσε την προίκα που της αναλογούσε ως μοναχοκόρη που ήταν, παρά την  κράτησε για το γιο της τον μοσχαναθρεμμένο. Αυτό το γεγονός τη στιγμάτισε και την ακολούθησε σε όλη τη ζωή της.

Η Φραγκογιαννού είναι μια επαναστατημένη ύπαρξη, σκληρή μα και ευαίσθητη, αντιδραστική για τα δεδομένα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας στην οποία ζει. Πάει κόντρα στην εποχή, δηλώνοντας τη διαμαρτυρία της μπροστά στο πεπρωμένο των κοριτσιών, διαπράττοντας τρεις φόνους μικρών παιδιών, αρχίζοντας από τη νεογέννητη εγγονή της, με σκοπό να απαλλάξει τους γονείς αλλά και τα ίδια από τη ζωή που τους έλαχε. Θεωρεί το έργο της θέλημα θεού, γι’ αυτό συνεχίζει να σκοτώνει όχι από κακία, όχι από μίσος, αλλά κινούμενη από το αίσθημα επιβίωσης.

Η παράσταση «Οι γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στο Θέατρο Χώρα χρωστά πολλά στο ευρηματικό εγχείρημα του σκηνοθέτη και εμπνευστή αυτής της δουλειάς Πέτρο Ζούλια. Ο Ζούλιας ξανασυναντά την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του, κατά κόσμον Νένα Μεντή, για να την οδηγήσει σε έναν καινούργιο σταθμό στην καριέρα της, αυτόν της Φραγκογιαννούς.

Δίπλα στη Φραγκογιαννού αναλαμβάνουν πολλαπλούς ρόλους άλλες πέντε ηθοποιοί, βάζοντας η καθεμία τη δική της πινελιά στο αποτέλεσμα.

Η παράσταση ξεκινά. Ακούγεται ο ήχος της θάλασσας. Στη σκηνή είναι κατάκοπη η Φραγκογιαννού (Νένα Μεντή) πάνω από την κούνια της άρρωστης εγγονής της. Αναρωτιέται: «Γιατί να ’ρθει στον κόσμο τούτο το άρρωστο θηλυκό;»

Θυμάται τη ζωή της: «Είχα κακιά μάνα. Να με φάει ήθελε». Εμφανίζεται η μάνα της σαν φάντασμα (Έρση Μαλικένζου) και της λέει: «Α, μαρή τσούπα, άμα σε πιάσω να δεις, στριγκλίτσα». «Φύγε απ’ τον ύπνο μου», απαντά η Γιαννού και από τις φωνές της έρχεται η Δελχαρώ, η κόρη της (Ευγενία Δημητροπούλου), να ρωτήσει για το παιδί. Την καθησυχάζει: «Παραμιλώ για να περνάει η ώρα».

Στη συνέχεια θυμάται την αδερφή του άντρα της, την Καραβοκυρού (Χριστιάννα Μαντζουράνη) από το διήγημα «Γυνή πλέουσα». «Χρωστώ η δόλια στον κάπελα που έπινα λίγο μοσχάτο», της λέει. Αν το μάθαινε ο άντρας της, θα πήγαινε να πνιγεί. Και το έμαθε, η ίδια όμως δεν πνίγηκε, την έσωσε η θεια Χριστοδουλίτσα.

Η Γιαννού θυμάται πως για να αναθρέψει τα παιδιά της έγινε και σταχομαζώχτρα και κάπως έτσι γνωρίστηκε με τη θειά Αχτίτσα (Έρση Μαλικένζου) του διηγήματος «Η σταχομαζώχτρα». Η φτωχή Αχτίτσα αγωνιζόταν να μεγαλώσει τα ορφανά της κόρης της. Ξαφνικά φτάνει γράμμα από το γιο της που ζει στον Παναμά, συνοδευόμενο από συναλλαγματική για δέκα αγγλικάς λίρας. Πετάει από τη χαρά της. Επιτέλους, θα αγοράσει παπούτσια στα εγγόνια της και «τα ορφανά θα φάνε χριστόψωμο».

Σε αυτό το σημείο στη θύμηση της Φραγκογιαννούς έρχονται κάποια άλλα Χριστούγεννα, στο σπίτι της στείρας νύφης Διαλεκτής (Ευγενία Δημητροπούλου), την οποία η πεθερά ήθελε να ξεκάνει και γι’ αυτό της πρόσφερε δηλητηριασμένο χριστόψωμο. Για κακή της τύχη «σκότωσε» το γιο της.

Τη θύμιση αυτή έρχεται να διακόψει η άλλη κόρη της Γιαννούς, η Αμέρσα (Μαριάννα Τουντασάκη), την οποία αποκαλεί αλαφροΐσκιωτη, κάνοντας έτσι αναφορά στο διήγημα «Οι Ελαφροΐσκιωτοι». «Τα ’χες ανέκαθεν καλά με τα στοιχειά εσύ», της λέει.

Τώρα φωνάζει το γραμματιζούμενο Κρινιώ (Έφη Σακελλαρίου), την τρίτη κόρη της, για να γράψει γράμμα στο γαμπρό της, στοιχείο που αντλείται από το διήγημα «Κοκκώνα θάλασσα» και προσθέτει μια κωμική νότα στην αφήγηση. Λίγο αργότερα το εγγόνι της κλαίει και πέφτει πάνω του και το πνίγει. «Εγώ το ’καμα αυτό;» αναρωτιέται. Οι τύψεις την οδηγούν στον Αϊ-Γιάννη. Επιστρέφοντας περνά από τον κήπο του Γιάννη του Περιβολά. Βλέπει τα δύο κορίτσια του να παίζουν μόνα τους. Αυτό μέσα στον παραλογισμό της το ερμηνεύει σαν θεϊκό σημάδι και τα σκοτώνει.     Φεύγει. Συναντά την Αρετώ (Ευγενία Δημητροπούλου) από το διήγημα «Στοιχειωμένη κάμαρα» ενώ πλένει στη σκάφη, της ζητά να δώσει συγχώρεση στον άθλιο πατέρα της που είχε αποπειραθεί να την πνίξει, για να βγει η ψυχή του. «Τον συγχωρώ», αποκρίνεται η Αρετώ και φεύγει.

Έρχεται η αλαφροΐσκιωτη κόρη και την ενημερώνει ότι την ψάχνουν οι τακτικοί. Φεύγει και κρύβεται στο σπίτι της Μαρουσώς (Χριστιάννα Μαντζουράνη) από τη «Φόνισσα». Ακολουθεί η ιστορία της Ουρανίτσας (Ευγενία Δημητροπούλου), από το διήγημα «Το νησί της Ουρανίτσας». Η Ουρανίτσα ζει με την πεθερά της ενώ είναι ανύμφευτη και, όταν της ανακοινώνει ότι είναι έγκυος από το γιο της, εκείνη δεν την πιστεύει. Απειλεί να φαρμακωθεί και τελικά φαρμακώνεται.

Η αφήγηση πηγαίνει στην άρρωστη νύφη της Παντελούς από τη «Χτυπημένη» και ο θεατής στέκεται στη φράση «θα φάει κι άλλη ψωμί».

Το λόγο έχει τώρα η Ευγενία Δημητροπούλου, που αφηγείται σε όλες τις γυναίκες την ιστορία του Στέργιου και της Θοδωριάς που έχασαν τρία παιδιά («Ο πολιτισμός εις το χωρίον»). Τη σκυτάλη παίρνει η Χαρμολίνα (Χριστιάννα Μαντζουράνη) από το διήγημα «Η θητεία της πενθεράς». Από τις ωραιότερες ιστορίες, με κωμικά και τραγικά στοιχεία, όπου συντελείται ο τρίτος φόνος. Το εγγόνι της Χαρμολίνας, ένα δηλαδή από τα επτά εγγόνια της.

Το ρόλο της αφηγήτριας αναλαμβάνει η γριά Συρραχίνα (Έρση Μαλικένζου) από το «Αγνάντεμα». Ακούμε την ιστορία της Φλαντρώς, που αγνάντεψε τη θάλασσα με κλάματα για το φευγιό του άντρα της. Τα κλάματα φαρμάκωσαν τη θάλασσα, το καράβι του δεν επέστρεψε και η Φλαντρώ πέτρωσε από τον πόνο.

Η τελευταία σκηνή του έργου είναι και η πιο δυνατή. Η Φραγκογιαννού πάει να κρυφτεί στη θάλασσα, η θάλασσα την τυλίγει και πνίγεται με την αδικία που της έγινε στο στόμα ‒«Να το χωράφι μου, το προικιό μου» ‒ και σβήνει.

Στην άρτια σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια αναφέρθηκα ήδη. Τα σκηνικά είναι της Αναστασίας Αρσένη, λιτά και λειτουργικά, όπως αρμόζει στην εποχή του έργου. Έπειτα από κάθε φόνο που διαπράττει η Φραγκογιαννού υψώνεται μια σειρά με απλωμένα ασπρόρουχα που φωτίζονται κατά περίσταση. Στο τέλος υπάρχουν τρεις σειρές και το τελευταίο φως το οποίο βλέπουμε είναι μπλε της θάλασσας που πνίγει τη βρεφοκτόνο. Εξαιρετικό! Τα κοστούμια της Αρσένη ακολουθούν το ίδιο σκεπτικό, μαντίλες, ποδιές σκούρα χρώματα.

Η μουσική του Παναγιώτη Αυγερινού εντείνει τη συγκίνηση του θεατή.

Η Νένα Μεντή σκιαγραφεί με την ερμηνεία της την τσακισμένη από τη ζωή γυναίκα και μας «τσακίζει» όλους. Ξαναζεί στιγμές μεγάλες και κερδίζει το χειροκρότημα του κοινού που στέκεται όρθιο και τη χειροκροτεί. Μας πείθει για το ότι οι προθέσεις της είναι αγαθές.

Η Έρση Μαλικένζου αναμφισβήτητα διαθέτει την απαιτούμενη πείρα και στέκεται επάξια σε όλους τους ρόλους. Ξεχωρίζω αυτόν της μάνας της Γιαννούς.

Η Ευγενία Δημητροπούλου με την αέρινη παρουσία της περνά τον πόνο και την απόγνωση που νιώθουν οι ηρωίδες της.

Η Χριστιάννα Μαντζουράνη είναι εξαιρετική ως Καραβοκυρού αλλά και ως Χαρμολίνα και με την ερμηνεία της ο θεατής βιώνει συναισθήματα χαράς και λύπης.

Εννοείται πως την ομάδα συμπληρώνουν επάξια οι μικρότερες Μαριάννα Τουντασάκη και Έφη Σακελλαρίου.

Πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά, που συγκινεί και προβληματίζει.

 

 

 

 

Η σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία του βραβευμένου συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϋ «Λαμπρά παράσιτα» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις μετά την επιτυχία που σημείωσε στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.

Ο συγγραφέας είναι πρωτοπόρος του ριζοσπαστικού είδους «In her face Theatre», που σκοπό έχει να παρουσιάσει μπροστά στα μάτια του «συνένοχου» κοινού την αλήθεια απροκάλυπτα όσο σκληρή και σκανδαλώδης και αν είναι αυτή κάποιες φορές.

Τα συναισθήματα που βιώνει ο θεατής στη διάρκεια του έργου είναι ποικίλα, καθώς καλείται να γίνει αναπόσπαστο μέρος της δράσης όταν οι πρωταγωνιστές του ζητούν να ψηφίσει τι θα διάλεγε στη θέση τους, με τον Όλλυ να θέλει το πάρκινγκ των ονείρων του και την Τζιλ το μπάνιο που βλέπει στα περιοδικά.

Σηκώνονται χέρια θεατών υπέρ και των δύο επιλογών, ενώ λίγοι είναι εκείνοι που παραμένουν αμέτοχοι. Επομένως, είμαστε όλοι ή σχεδόν όλοι ένοχοι απέναντι σε αυτό το έγκλημα που περιγράφεται επί σκηνής και κανένας δεν νιώθει τύψεις.

Όπως λέει και η Τζιλ στο έργο: «Ένοχη; Λες και θα έπρεπε να αισθάνομαι ένοχη. Χωρίς εμάς όλα θα κατέρρεαν εκεί έξω».

«Τα Λαμπρά παράσιτα» είναι ένα σύγχρονο έργο, που, αν και γράφτηκε για την πραγματικότητα της Αγγλίας, δυστυχώς αγγίζει και την Ελλάδα τού σήμερα, από τη στιγμή που θίγει θέματα όπως αυτό των αστέγων, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται με δραστικό ρυθμό σε μια Ελλάδα που από γενιά σε γενιά κύριο μέλημα είχε «να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Τζιλ και ο Όλλυ είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι που περιμένει το πρώτο του παιδί. Θέλουν το σπίτι των ονείρων τους, το οποίο όμως δεν μπορούν να αποκτήσουν επειδή είναι πολίτες β΄ κατηγορίας. Κάποια μέρα εμφανίζεται μπροστά τους η παράξενη Μις Ντι και τους προτείνει ένα συμβόλαιο θανάτου με αντάλλαγμα το σπίτι των ονείρων τους. Δέχονται τη «συμφωνία με τον διάβολο»’ που πρόκειται να τους αλλάξει τη ζωή. Συμβολικά η συμφωνία αυτή δεν υποδηλώνει τίποτα περισσότερο από την κατάρρευση των αξιών μπροστά στο δελεαστικό αντάλλαγμα του περιβόητου «σπιτιού των ονείρων τους»’

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεφεύγουν από την οικονομική εξαθλίωση και βουλιάζουν στην ηθική εξαθλίωση. Θυσιάζουν έναν άστεγο κάθε φορά προκειμένου να φτιάξουν το κάθε δωμάτιο του νέου τους σπιτιού. Και επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, όπως έλεγε σοφά και ο Μακιαβέλλι σε άλλο επίπεδο φυσικά, πατούν κυριολεκτικά επί πτωμάτων και φτάνουν κάπου στην ολοκλήρωση του σπιτιού τους έχοντας σκοτώσει χωρίς τύψεις ένα σωρό άστεγους, όταν παρουσιάζεται μπροστά τους ένας τύπος εξαθλιωμένος, ντυμένος στα άσπρα που καταλαβαίνει τα κίνητρά τους και γίνεται ο τελευταίος Άγγελός τους.

Δέχεται να θυσιαστεί για να ολοκληρωθεί το δωμάτιο του δεύτερου παιδιού που περιμένουν. Ένας άστεγος λιγότερος για ένα δωμάτιο σκέτο όνειρο. Εμείς πόσες θυσίες είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε; Η κοινωνία μας είναι στ’ αλήθεια τόσο ηθικά διαβρωμένη;

Η Κατερίνα Λάττα μαζί με τον Χάρη Αττώνη δημιουργούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και κωμικά σκηνικά δίδυμα της χρονιάς, με τη χημεία τους να είναι κάτι παραπάνω από σπάνια. Οι σκηνές τους, δουλεμένες στη λεπτομέρεια, βγάζουν αβίαστα το γέλιο στο κοινό, ενώ πείθουν κάθε λεπτό για ό,τι τους συμβαίνει. Λαμπερή η Μις Ντι του Φάνη Παυλόπουλου και συγκινητικός ο άστεγος που θυσιάζεται στο βωμό του αγέννητου μωρού του ζευγαριού καταφέρνει με την ερμηνεία του να δώσει νόημα στον τίτλο της κωμωδίας του Φίλιπ Ρίντλεϋ «Λαμπρά παράσιτα» που από μόνη της είναι τόσο αντιφατική.

Οι λάτρεις του είδους της μαύρης κωμωδίας αλλά και οι όσοι αναζητάτε μια φρέσκια πρόταση ουσίας νομίζω θα ζήσετε μία από τις καλύτερες θεατρικές σας στιγμές στο Γκάζι με αυτή την παράσταση. Μην τη χάσετε!

 

 Από τη Νατάσα Κωνσταντινίδη 

 

 

Video

«Σημείο Β»

Τελευταίες 3 παραστάσεις

17,18,24 Μαρτίου στις 21:00 στο θέατρο 14η μέρα

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

Ροή Ειδήσεων

Kalomoira2.jpg

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία