Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
fragilemag.gr

fragilemag.gr

Πηγή:http://fragilemag.gr

“Τα χέρια μου ήταν πολύ μαλακά…έπρεπε να βρω κάποια ειδική απασχόληση, ένα είδος δουλειάς που δεν θα με απομάκρυνε από τον ουρανό και τα αστέρια. Κάτι που θα μου επέτρεπε να ανακαλύψω το νόημα της ζωής”  Μαρκ Σαγκάλ

Το ποιητικό, εικονιστικό στυλ του Μαρκ Σαγκάλ τον έκανε έναν από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους καλλιτέχνες, ενώ η μακρύς του βίος και η ποικίλη καλλιτεχνική του παραγωγή τον έκαναν ένα από τα πιο διεθνώς αναγνωρισμένους ζωγράφους.

Η διάκριση του Σαγκάλ έγκειται στη σταθερή πίστη του στη δύναμη της εικαστικής τέχνης, την οποία υποστήριζε απορροφώντας ιδέες από τον φοβισμό και τον κυβισμό. Γεννημένος στη Ρωσία, ο Σαγκάλ μετακόμισε στη Γαλλία το 1910 και έγινε εξέχουσα προσωπικότητα στη λεγόμενη Ecole de Paris. Αργότερα πέρασε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μέση Ανατολή, ταξίδια που επιβεβαίωσαν την εικόνα του ως αρχετυπικού «περιπλανώμενου Εβραίου».

Το φιδάκι, 1913 Μαρκ Σαγκάλ

Ο Σαγκάλ ασπάστηκε πολλά ριζοσπαστικά νεωτεριστικά στυλ σε διάφορα σημεία της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένου του κυβισμού, του σουρεαλισμού, τα οποία όλοι τον ενθάρρυναν να προσεγγίσει με ένα εντελώς αφηρημένο στυλ. Ωστόσο, απέρριψε καθεμία από αυτές τις τάσεις παραμένοντας δεσμευμένος στην εικαστική και αφηγηματική τέχνη και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης περιόδου της πιο παραδοσιακής προσέγγισης.

Η Αγελάδα με την ομπρέλα, 1946 Μαρκ Σαγκάλ

•Η εβραϊκή ταυτότητα του Σαγκάλ ήταν σημαντική για αυτόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Και μεγάλο μέρος του έργου του μπορεί να περιγραφεί ως μια προσπάθεια να συμφιλιωθούν οι παλιές εβραϊκές παραδόσεις με τα στυλ της μοντέρνας τέχνης.

Η Αγελάδα με την ομπρέλα, 1946 Μαρκ Σαγκάλ

Στη δεκαετία του 1920, ο Σαγκάλ υποστηρίχθηκε ως συγγενές πνεύμα από τους αναδυόμενους σουρεαλιστές και μολονότι δανείστηκε από αυτούς, τελικά απέρριψε την εννοιολογική τους θεματολογία. Παρ ‘όλα αυτά, μια ονειρική ποιότητα είναι χαρακτηριστική για το σύνολο σχεδόν του έργου του.

Βιολιστής, 1913 Μαρκ Σαγκάλ

Ο Μαρκ Σαγκάλ γεννήθηκε στο Βιτέμπσκ (Λευκορωσία) 6  Ιουλίου 1887 και έφυγε από τη ζωή στο Σαιν Πολ ντε Βανς (Γαλλία) στις 28 Μαρτίου 1985.

Ένα έργο τέχνης είναι, πάνω από όλα, μια περιπέτεια του μυαλού, λέει ο Ευγένιος Ιονέσκο. Η τέχνη δεν είναι ένα πράγμα. Είναι ένας τρόπος. 

Και όταν ανακαλύπτεις τον τρόπο που μεγάλοι ζωγράφοι αποτύπωναν στον καμβά τους τις περιπέτειες της έμπνευσής τους και καταφέρνεις να γίνεις μέτοχος του μοναδικού αποτελέσματος που τους καθιέρωσε, είναι μια μαγική στιγμή. Πώς;  Βλέποντας μοναδικά video που απεικονίζουν βήμα-βήμα τον τρόπο που σπουδαίοι ζωγράφοι δούλευαν. Είναι σαν να είσαι εκεί, σαν να ήσουν εκεί… δίπλα τους και ζωγραφίζουν για σένα.

 
 
–  ‘Ενας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, ο Picasso, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί “αντικείμενο μελέτης. Στο π΄ρωτο βίντεο στο ατελιέ του Vallauris, στη Γαλλία, ζωγραφίζει σε ένα γυάλινο παράθυρο, ενώ η κάμερα βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Αυτή η εντυπωσιακή σκηνή προέρχεται από την ταινία Visite à Picasso, μια ταινία του 1950 από τον Βέλγο σκηνοθέτη Paul Haesaerts.
Στο παρακάτω βίντεο δουλεύει σε μεγαλύτερη επιφάνεια.
 

 
– Ο Jackson Pollock ηταν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αποτελεί έναν από τους μείζονες αλλά και δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής και η τεχνική ντρίπινγκ τον καθιέρωσε. Το 1950, ο Hans Namuth πλησίασε τον Jackson Pollock και ζήτησε από τον ζωγράφο αν μπορούσε να τον φωτογραφίσει εν ώρα εργασίας ώστε να αποτυπώσει τη διάσημη τεχνική του. Το αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε τον Namuth και ζήτησε από τον Pollock να τον βιντεοσκοπήσει ώστε να συλλάβει την ουσία της δουλειάς του με κίνηση και χρώμα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δεύτερη προσπάθεια του Namuth, μια ταινία δέκα λεπτών, που απλά ονομάζεται Τζάκσον Πόλοκ 51 .
 Δείτε τα υπόλοιπα βίντεο και διαβάστε το αφιέρωμα το http://fragilemag.gr

Γράφει ο Παύλος Θ. Κάγιος //Πηγή: http://fragilemag.gr

Η ζωή του θρυλικού Νουρέγιεφ, η γαλλική φάρσα πλατιάς κατανάλωσης«Κολύμπα, αλλιώς βυθίσου», τα «Κορίτσια κάποιας ηλικίας» με την Ντάιαν Κίτον, είναι τρεις από τις νέες ταινίες που δεν περνούν αδιάφορες. Εκτός συναγωνισμού, φυσικά, η επανέκδοση του «Μάρτυρας κατηγορίας» του Μπίλι Γουάιλντερ με τους Μάρλεν Ντίτριχ, Τάιρον Πάουερ, Τσαρλς Λότον. Αδιάφορη είναι η νέα «κοριτσίστικη» φάρσα «Booksmart» και περάστε από… μακριά από τους «Άνδρες με τα μαύρα: Παγκόσμια απειλή». Ενδιαφέρον έχει και το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Το άλογο που είμαι» του Μένιου Καραγιάννη.

«Νουρέγιεφ: το λευκό κοράκι»

Ο γνωστός – και καλός – ηθοποιός Ρέιφ Φάινς περνάει πίσω από την κάμερα και σκηνοθετεί τη ζωή του ένδοξου Ρώσου χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ που έχει γράψει μαζί με τον Νιζίνσκι δύο από τις μεγαλύτερες σελίδες στην ιστορία χορού τον 20ο αιώνα.

•Το φιλμ περιγράφει άκρως ρεαλιστικά και συναισθηματικά τα παιδικά και τα πρώτα νεανικά χρόνια του Ρούντι – όπως λεγόταν χαϊδευτικά από όλους.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου – στις αρχές της δεκαετίας του ’60 – όπου ο νεαρός Νουρέγιεφ κατέφυγε στη Γαλλία και εξέπληξε όλο τον κόσμο με το ταλέντο του. Με τη μοναδική του παρουσία, ο Νουρέγιεφ έλαμψε ως το πιο διάσημο αστέρι του μπαλέτου, ένας αδάμαστος και όμορφος χορευτής που ένιωσε περιορισμένος από τη ζωή της δεκαετίας του 1950 στην Αγία Πετρούπολη – τότε Λένινγκραντ – και άνοιξε τα φτερά του για τη Δύση. Καλογυρισμένη και η τελευταία σκηνή της διαφυγής του στη Δύση. Μόνο που χρειαζόταν ένα πιο εντυπωσιακό φινάλε για μια ταινία που σκιαγραφεί την προσωπικότητα και τον ψυχισμό μιας τόσο σπουδαίας προσωπικότητας…

Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς
Παίζουν: Ολεγκ Ιβένκο, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Τσουλπάν Κχαμάτοβα, Ρέιφ Φάινς

«Κολύμπα ή αλλιώς βυθίσου»
Καλών προθέσεων κοινωνική κομεντί με μία παρέα σαραντάρηδων (και κάτι) ανδρών, όλοι στο χείλος μίας ηλικιακής κρίσης, που αποφασίζουν να ιδρύσουν την πρώτη ανδρική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης στη δημόσια πισίνα της περιοχής τους. Αψηφούν την ειρωνεία και τον εξευτελισμό που τους υποβάλλουν οι γύρω τους και προπονούνται από μία ξεπεσμένη πρωταθλήτρια που προσπαθεί και η ίδια να ξεπεράσει τα προσωπικά της προβλήματα. Όλοι μαζί ξεκινούν μια απίθανη περιπέτεια που στη διαδρομή της ανακαλύπτουν λίγη αυτοεκτίμηση και πολλά για τους εαυτούς και για τους άλλους.

Κωμωδία που σημείωσε στη Γαλλία εμπορική επιτυχία κι είναι σκηνοθετημένη από τον Ζιλ Λελούς με το ξεχωριστό καστ. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στη χώρα μας.

Σκηνοθεσία: Ζιλ Λελούς
Παίζουν: Γκιγιόμ Κανέ, Ματιέ Αμαλρίκ, Ζαν-Χιου Ανγκλάντ, Φιλίπ Κατρίν, Μπενουά Πελβούρντ, Βιρζινί Εφιρά, Μαρίνα Φόις

«Κορίτσια κάποιας ηλικίας»

«Δεν είναι ποτέ αργά, να κυνηγήσεις τα όνειρά σου» είναι το μότο αυτής της χαριτωμένης κομεντί που είναι εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία. Σε μια κοινότητα συνταξιούχων, δύο τολμηρές γυναίκες αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια ομάδα…μαζορετών, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για καινούργιες αρχές!

•H Βρετανίδα σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Ζάρα Χέις, έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία, η οποία αποτελεί και την πρώτη της σκηνοθετική προσπάθεια με ταινία μυθοπλασίας.

“Αρχικά σκεφτόμουν να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ για τις μαζορέτες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά όσο το έψαχνα συνειδητοποίησα ότι αυτή η ιδέα θα μπορούσε να γίνει ταινία μυθοπλασίας. Ελάχιστες είναι οι ταινίες με γυναίκες μεγάλης ηλικίας που χορεύουν και νιώθουν ελεύθερες με το σώμα τους. Μου φάνηκε σχεδόν επαναστατική η ιδέα του να φτιάξω μια ιστορία απ’ αυτό “δηλώνει η σκηνοθέτης.

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία επικεντρώνεται στον χαρακτήρα που ερμηνεύει η σπουδαία Νταϊάν Κίτον, τη Μάρθα, μια γυναίκα που αποφασίζει να ξεκινήσει μια ομάδα με μαζορέτες, μαζί με μερικές ακόμη τολμηρές κυρίες που φιλοξενούνται στην κοινότητα συνταξιούχων στην οποία μόλις μετακόμισε.

•Δίπλα στην βραβευμένη με Οσκαρ, Νταϊάν Κίτον και την υποψήφια για για το ίδιο βραβείο, Τζάκι Γουίβερ συναντάμε δύο ακόμα εξαιρετικές ερμηνεύτριες με μεγάλη ιστορία. Τη βραβευμένη με 4 Emmy, Ρέα Πέρλμαν και την Παμ Γκρίερ, η σταρ των ταινιών blaxploitation στη δεκαετία του ’70.

Σκηνοθεσία: Ζάρα Χέις
Παίζουν: Νταϊάν Κίτον, Τζάκι Γουίβερ, Παμ Γκρίερ, Ρέα Πέρλμαν

«Μάρτυρας κατηγορίας»

Ο σκηνοθέτης των «Η λεωφόρος της Δύσης» και «Η Γκαρσονιέρα», Μπίλι Γουάιλντερ, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το δικαστικό δράμα της Αγκάθα Κρίστι, με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Τάιρον Πάουερ και Μαρλέν Ντίτριχ.

Η Έμιλυ Φρεντς, μια πλούσια κι εκκεντρική γυναίκα, βρίσκεται δολοφονημένη κι όλα τα στοιχεία οδηγούν στον προστατευόμενό της, Λέοναρντ Βόουλ. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του. Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την απλότητα της υπόθεσης.

Η ταινία (που είναι και η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου έργου της Αγκάθα Κρίστι) υπήρξε μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία.

•Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει συμπεριλάβει στις 10 καλύτερες ταινίες δικαστικού δράματος. Η ταινία ήταν υποψήφια για έξι Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Ήχου), ένα βραβείο BAFTA και πέντε Χρυσές Σφαίρες, όπου και τιμήθηκε η Έλσα Λάντσεστερ για την ερμηνεία της.

O δημοφιλέστατος εκείνη την εποχή σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ, συν-έγραψε επίσης το σενάριο της ταινίας. Προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας αλλά έχασε από τον Ντέιβιντ Λιν, σκηνοθέτη της ταινίας “Η γέφυρα του ποταμού Κβάι”.

Η Γερμανίδα σταρ Μάρλεν Ντίτριχ ήταν από την αρχή μία από τις δύο επικρατέστερες για τον ρόλο. Η άλλη ήταν η Βίβιαν Λη. Η Ντίτριχ θεώρησε εγγύηση την παρουσία του Μπίλι Γουάιλντερ, και δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει.

Ο «Μάρτυρας Κατηγορίας» αποτέλεσε τον τελευταίο κινηματογραφικό ρόλο στη σπουδαία καριέρα του Τάιρον Πάουερ. Ο ηθοποιός πέθανε τον Νοέμβριο του 1958 από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της επόμενης ταινίας του.

Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Παίζουν: Τάιρον Πάουερ, Μαρλέν Ντίτριχ, Τσαρλς Λότον, Έλσα Λάντσεστερ

«Booksmart»
Εύκολη και χωρίς έμπνευση κομεντί με δύο κολλητές και αριστούχες μαθήτριες που πίστευαν ότι έχοντας τη μύτη τους χωμένη μονίμως στα βιβλία θα υπερτερούσαν των έξαλλων συμμαθητριών τους. Την παραμονή της αποφοίτησής τους, όμως, η πραγματικότητα τους … χτυπάει την πόρτα καθώς συνειδητοποιούν ότι έχουν χάσει πολλά όσο ήταν βουτηγμένες στα βιβλία τους. Αποφασισμένες να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο, προσπαθούν να χωρέσουν τέσσερα χρόνια διασκέδασης σε ένα μόνο βράδυ χαοτικής περιπέτειας που κανένα βιβλίο δεν θα μπορούσε να τις προετοιμάσει γι’ αυτό.

Σκηνοθεσία: Ολίβια Γουάιλντ
Παίζουν: Κέιτλιν Ντέβερ, Μπίνι Φέλντσταϊν, Λίζα Κούντροου, Μπίλι Λουρντ, Τζέισον Σουντέικις

«Οι Άνδρες με τα Μαύρα: Παγκόσμια Απειλή»

Αντλώντας… κουρασμένη έμπνευση από τη χίλιο-ειπωμένη ιδέα ότι οι εξωγήινοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, το εν λόγω φιλμ μάς συστήνει νέους πράκτορες, θανατηφόρα όπλα, καλούς και κακούς εξωγήινους. Μια κοσμοπολίτικη κωμική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας που μας ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη, στο Μαρόκο, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Οι Aνδρες με τα Μαύρα, λοιπόν, έχουν εξαπλώσει τη δράση τους στον πλανήτη αλλά το ίδιο έχουν κάνει και τα εξωγήινα αποβράσματα. Για να μας… προστατεύσουν, ο παρασημοφορημένος Πράκτορας H και η αποφασισμένη νεοσύλλεκτη M ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα απρόσμενο δίδυμο που μπορεί και να τα καταφέρει…

Σκηνοθεσία: Φ. Γκάρι Γκρέι
Παίζουν: Κρις Χέμσγουορθ, Τέσα Τόμσον, Λίαμ Νίσον, Ρεμπέκα Φέργκιουσον

«Το άλογο που είμαι»
Για ποια πραγματικότητα μιλάμε; Όλοι μας βιώνουμε την πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο, ή φτιάχνουμε τη δική μας. Υπάρχει άραγε κάτι έξω από εμάς;

•Το νέο ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη διερευνά τη σχέση μας με το άφατο, το άλογο, το εκτός λογικής κομμάτι του εαυτού μας. Είναι μήπως η τρέλα, η ποίηση κι ο πόνος πύλες προς τη ζωντανή αλλά άρρητη αυτή πλευρά που όλοι φέρουμε μέσα μας;

Στην ταινία εμφανίζονται διαφορετικές προσωπικότητες, που με τον τρόπο τους εκφράζουν κάτι που υπερβαίνει το άμεσα κατανοητό από τη λογική και τη σκέψη. Μοιράζονται τις εμπειρίες τους, εκμυστηρεύονται τον πόνο τους και αμφισβητούν τα δεδομένα, φωτίζοντας έτσι έναν κρυμμένο πυρήνα, αυτόν που κατά βάθος μας ενώνει.

Στην ταινία συμμετέχει ο διδάκτωρ ψυχοπαθολογίας Φώτης Καγγελάρης, καθώς και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης

 
 

Του Παύλου Θ. Κάγιου //Πηγή:http://fragilemag.gr/

Στα «μικρά» φιλμ κρύβεται το δυνατό φιλμικό χαρτί αυτή την εβδομάδα, με τη Μαριόν Κοτιγιάρ να σε σοκάρει για την αναισθησία της, ως σημερινή μάνα 8χρονης, στο «Ένα αγγελικό πρόσωπο» και τα Σουηδο-ιρανικά «Σύνορα» του Αλί Αμπάσι διαθέτουν ένα αλλόκοτο -και άκρως ενδιαφέρον- σενάριο. Δεν απογειώνεται ο παρακμιακός «Καζανόβα, η τελευταία αγάπη» του Μπενουά Ζακό, ενώ ελάχιστο γέλιο βγάζει η φαρσοκωμωδία «Κομπίνα» και από… μακριά κι αγαπημένοι με το μεταλλαγμένο «X-Men ο μαύρος φοίνικας».

«Ένα αγγελικό πρόσωπο»

Σοκ σου προκαλεί η αναισθησία του χαρακτήρα της μάνας που ερμηνεύει πολύ πειστικά όπως σε όλες τις εμφανίσεις της η Μαριόν Κοτιγιάρ. Και, δυστυχώς, πληθαίνουν όλο και πιο πολύ αυτές οι «μανάδες» στην πολιτισμένη Δύση. Πρώτο φιλμ της Βανέσα Φιλό – σε σκηνοθεσία και σενάριο δικό της – με την Μαριόν Κοτιγιάρ σ’ έναν «κόντρα ρόλο» από τους συνηθισμένους που ερμηνεύει μέχρι τώρα. Ηρωίδα της είναι η Μαρλέν, μια νεαρή μητέρα που ζει και μεγαλώνει μόνη την οκτάχρονη κόρη της Έλι. Όταν γνωρίζει έναν γοητευτικό άνδρα, αποφασίζει να τον ακολουθήσει άνευ όρων αδιαφορώντας για το ανήλικο παιδί της. Η μικρή Έλι αρχίζει έναν αγώνα επιβίωσης και προσπάθειας για να ενωθεί και πάλι με τη μητέρα της. Η Μαριόν Κοτιγιάρ είναι η σύγχρονη γυναίκα που προσπαθεί να ανταποκριθεί στους κοινωνικούς της ρόλους, χάνοντας τον εαυτό της και πληγώνοντας τους άλλους, ενώ η παρουσία, το βλέμμα της μικρής πρωταγωνίστριας προς τη μάνα της και τον άκαρδο κόσμο γύρω της, είναι συγκλονιστική.

Είπε η σκηνοθέτις Βανέσα Φιλό:
«Από παιδί κυκλοφορούσα συνεχώς με μια κάμερα ώστε να τραβάω φωτογραφίες και να σκηνοθετώ σκηνές.Η πρώτη ταινία που με συγκλόνισε ήταν η ταινία «Μπλε» του Κισλόφσκι, την οποία είδα σε ηλικία 13 ετών. Η ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός και το βάθος των συναισθημάτων της με άφησαν άφωνη. Τότε ήταν που αποφάσισα πως θέλω να σκηνοθετώ ταινίες.

Οι βασικές θεματικές που ήθελα να φωτίσω με το «Ένα αγγελικό πρόσωπο» ήταν η εξάρτηση, η έλλειψη αγάπης, η ανασφάλεια, η μοναξιά και η απουσία σταθερών αναφορών στη ζωή ενός παιδιού, η οποία επηρεάζει και την αυτοεκτίμησή του και τον τρόπο αντίληψης του κόσμου. Παράλληλα ήθελα να τονίσω πως, ακόμα και μέσα σε ένα τέτοιο ασταθές πλαίσιο, η αναγέννηση είναι εφικτή».

Σκηνοθεσία: Βανέσα Φιλό
Παίζουν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Αιλίν Ακσού – Ετέξ, Αλμπάν Λενουάρ

«Σύνορα»

Ως «απροσδόκητο» πλασάρεται αυτό το φιλμ που το σενάριό του το έχει γράψει ο Τζον Αβίντε Λίντγκβιστ του «Άσε το κακό να μπει» μαζί με τον Ιρανό σκηνοθέτη Αλί Αμπάσι που ζει και γυρίζει ταινίες στη Σουηδία. Ένα φιλμ – το δεύτερο του σκηνοθέτη – με πάνω από 10 συμμετοχές σε Διεθνή Φεστιβάλ, 16 βραβεία και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ηρωίδα της είναι η Τίνα, μια γυναίκα που έχει την ικανότητα να … μυρίζει τα ανθρώπινα συναισθήματα, μια ιδιότητα που τη βοηθάει πολύ ως συνοριοφύλακα! Μια μέρα, όμως, εμφανίζεται ένας μυστηριώδης άντρας χωρίς μυρωδιά που θα την αναγκάσει να έρθει αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό βγάζοντάς την έξω από στάνταρ συναισθήματα και κατατάξεις…‘Ένα μεταφυσικό θρίλερ με «μυαλό».

Βιογραφικό σκηνοθέτη:
Γεννημένος το 1981 στο Ιράν, ο Αλί Αμπάσι έχει ασχοληθεί και με τη λογοτεχνία, με πολλά διηγήματά του να έχουν εκδοθεί στα Περσικά. Το 2002 παράτησε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Τεχεράνης για να ταξιδέψει στην Ευρώπη- κατέληξε στη Στοκχόλμη, όπου και σπούδασε αρχιτεκτονική. Το 2007 αποφοίτησε κι έπειτα σπούδασε σκηνοθεσία. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Shelley, έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Πανόραμα του διεθνούς φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2016.

Σκηνοθεσία: Αλί Αμπάσι
Παίζουν: Εύα Μέλαντερ, Ίρο Μιλόνοφ

«Καζανόβα, η τελευταία αγάπη»

Ένα παρακμιακό πορτρέτο του Καζανόβα ήθελε να δώσει ο Μπενουά Ζακό («Αντίο, Βασίλισσα μου»), αλλά το αποτέλεσμα δεν… φουσκώνει και δεν καταφέρνει να απογειωθεί. Και γι’ αυτό δεν φταίει ο Βινσέντ Λιντόν (Ο Νόμος της Αγοράς), που πρωταγωνιστεί στον κόντρα ρόλο του ωραίου καρδιοκατακτητή έχοντας πλάι του τη Στέισι Μάρτιν (Nymphomaniac).

Μία απόπειρα να απογυμνωθεί ο μύθος του μεγάλου καρδιοκατακτητή που δεν καταφέρνει, όμως, να ασκήσει κάποια γοητεία στον θεατή.

Βρισκόμαστε στον Λονδίνο του 18ου αιώνα κι ο Καζανόβα, διάσημος για το πάθος του για τις απολαύσεις και τον τζόγο, υποχρεώνεται σε εξορία μακριά από το Παρίσι. Μη γνωρίζοντας τίποτα για το Λονδίνο, συναντά μία νεαρή πόρνη, τη Μαριάν ντε Σαρπιγιόν. Τον γοητεύει σε τέτοιο βαθμό που αγνοεί τις γυναίκες γύρω του. Ο θρυλικός γόης είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να την αποκτήσει, αλλά η Σαρπιγιόν καταφέρνει να ξεφύγει από τα δίχτυα του με διάφορα τεχνάσματα…

Σημείωμα του σκηνοθέτη
«Η ιστορία της ζωής του Καζανόβα δεν είναι απλώς μια σειρά από κατακτήσεις ενός αρπακτικού. Αγαπούσε τις γυναίκες και η φιλία ήταν ο σκοπός του, είτε ήταν ερωτευμένος είτε όχι. Αυτό εξηγεί την απίστευτη ευκολία με την οποία προσέγγιζε τις γυναίκες που συναντούσε στον δρόμο του, κάτι που διαφέρει πολύ από την εγωκεντρική στάση ενός έκφυλου άντρα.

O Καζανόβα είχε το ταλέντο να ζήσει δύο φορές. Την πρώτη φορά έζησε έντονα και μετά, κατά τη διάρκεια της μίζερης υποχώρησης του στη Βοημία, δημιούργησε ο ίδιος τον μύθο του γράφοντας τα απομνημονεύματά του: ο μύθος ενός άντρα που είναι αιώνια ερωτευμένος».

Σκηνοθεσία: Μπενουά Ζακό
Παίζουν: Βινσέντ Λιντόν, Στέισι Μάρτιν, Βαλέρια Γκολινό, Τζούλια Ρόι, Νάνσι Τέιτ

«Κομπίνα»

Φαρσοκωμωδία με τηλεοπτική «ματιά» και λίγο γέλιο που έχει σκηνοθετηθεί από τον Κρις Άντισον, ο οποίος έχει υπογράψει πολλά επεισόδια της βραβευμένης με Emmy τηλεοπτικής σειράς, Veep (HBO).

Η ιδέα για το σενάριό της βασίζεται σε δυο παλιότερες ταινίες, στις «Ιστορίες του Κρεβατιού», 1964), με τον Μάρλον Μπράντο και τον Ντέιβιντ Νίβεν, και το «Απατεώνες και Τζέντλεμεν», 1988, με τον Μάικλ Κέιν και τον Στιβ Μάρτιν .

Εδώ τους ρόλους αναλαμβάνουν η Αν Χάθαγουεϊ και η Ρέμπελ Γουίλσον. Η πρώτη είναι η μοιραία γυναίκα με τη χλιδάτη ζωή και το κομοπολίτικο lifestyle και η άλλη είναι μια ξανθιά χοντρούλα και… αγαθή η οποία ειδικεύεται σε αυτοσχέδιες μικροκομπίνες, χωρίς στρατηγική και ιδιαίτερες φιλοδοξίες…

Σκηνοθεσία : Κρις Άντισον
Παίζουν: Αν Χάθαγουεϊ, Ρέμπελ Γουίλσον, Άλεξ Σαρπ

«X-Men ο μαύρος φοίνικας»

Με αυτή τη μεταλλαγμένη 3D ψηφιακή αδιαφορία «γιορτάζονται» τα 20 χρόνια ταινιών Χ- Men. Και αν σας ενδιαφέρει, εδώ έχουμε την ιστορία της αγαπημένης ηρωίδας των X-MEN, Τζιν Γκρέι, όπου κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης στο διάστημα, βάλλεται από μια κοσμική δύναμη που τη μεταμορφώνει στην πιο ισχυρή μεταλλαγμένη που έχει υπάρξει ποτέ -ουάου! Παλεύοντας με την ασταθή και αυξανόμενη δύναμή της αλλά και τους προσωπικούς της δαίμονες, η Τζιν βγαίνει εκτός ελέγχου και φέρνει στο χείλος της διάλυσης την οικογένεια των X-MEN αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Σκηνοθεσία: Σάιμον Κίνμπεργκ
Παίζουν: Σόφι Τέρνερ, Τζέιμς ΜακΑβόι, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζένιφερ Λόρενς, Νίκολας Χουλτ, Τάι Σέρινταν, Αλεξάντρα Σιπ, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Έβαν Πίτερς, Τζέσικα Τσαστέιν

Γράφει ο Παύλος Θ. Κάγιος // Πηγή: http://fragilemag.gr

Η θυελλώδης μουσική περσόνα του Έλτον Τζον στο μιούζικαλ «Rocketman» κλέβει τις εντυπώσεις από τα νέα φιλμ και από πίσω του… τρέχει η έξυπνη σάτιρα «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» από την Κύπρο. Η «Τριστάνα»-Κατρίν Ντενέβ δια χειρός Λουίς Μπουνιουέλ, παραμένει διαχρονική ιέρεια του ερωτικού μαζοχισμού και της εκδίκησης. Οι υπόλοιπες ταινίες είναι χαμηλού ενδιαφέροντος.

«Rocketman»

H εκρηκτική άνοδος του μουσικού φαινομένου του Έλτον Τζον στην κορυφή, σε ένα εγκεκριμένο από τον ίδιο μιούζικαλ για τα πρώτα ξέφρενα χρόνια της καριέρας του. Να πούμε από την αρχή ότι ο Τάρον Έτζερτον που τον υποδύεται στην οθόνη είναι συναρπαστικός. Το φιλμ έχει σκηνοθετηθεί από τον Ντέξτερ Φλέτσερ που είχε ολοκληρώσει το εξίσου εντυπωσιακό «Bohemian Rhapsody» για τον Φρέντι Μέρκιουρι. Εδώ, έχουμε μια βιογραφική ταινία σε μορφή μιούζικαλ που λέει και πέντε ψυχαναλυτικές αλήθειες για τη θυελλώδη προσωπικότητα του Έλτον Τζον που επί δεκαετίες κατάφερε να φιγουράρει στη κορυφή της παγκόσμιας ποπ μουσικής σκηνής χωρίς να «καεί».

Η ταινία ακολουθεί το μεγαλειώδες ταξίδι της μεταμόρφωσης του Ρέτζιναλντ Ντουάιτ, από ντροπαλό πιανίστα στον παγκόσμιο σταρ Έλτον Τζον. Πρόκειται για την ιστορία του πώς ένα αγόρι από μια μικρή πόλη γίνεται μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της μουσικής και της ποπ κουλτούρας γενικότερα.

Σκηνοθεσία: Ντέξτερ Φλέτσερ
Παίζουν: Τάρον Ετζερτον, Τζέιμι Μπελ, Ρίτσαρντ Μάντεν, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ

«Αναζητώντας τον Χέντριξ»
http://fragilemag.gr/wp-content/uploads/2019/05/Smuggling-Hendrix-greek-poster-768x1097.jpg 768w, http://fragilemag.gr/wp-content/uploads/2019/05/Smuggling-H

Μια έξυπνη ιδέα για την καταγραφή μιας «αταίριαστης» φιλίας που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Tribeca Film Festival της Νέας Υόρκης, πριν ένα χρόνο, και που με αφορμή την παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής στην Κύπρο από ένα σκύλο, ανατρέπει με χιούμορ βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις. Βασικός ήρωας της ταινίας είναι ο 43χρονος Γιάννης, ένας ξοφλημένος μουσικός, του οποίου η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Η κοπέλα του τον έχει εγκαταλείψει ενώ οι «δανειστές» του, του έχουν γίνει στενός κορσές. Σχεδιάζει να φύγει το συντομότερο μαζί με τον αγαπημένο του σκύλο, Jimi. Ωστόσο, ο σκύλος το σκάει προς την τουρκοκρατούμενη πλευρά του νησιού και ο Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει μια… ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση ζώων στις ελεύθερες περιοχές. Εγκλωβισμένος στα κατεχόμενα αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της πρώην φιλενάδας του καθώς επίσης και του Χασάν, ενός Τούρκου έποικου, για να φυγαδεύσουν τον Jimi πίσω στις ελεύθερες περιοχές!

•Κερδίζοντας διάφορα βραβεία και διακρίσεις, η ταινία έχει ως τώρα πάρει μέρος σε πάνω από 40 φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική καθώς επίσης στην Ασία, στην Ταϊβάν και Λατινική Αμερική, στο Μπουένος Άιρες.

Σκηνοθεσία: Μάριος Πιπερίδης
Παίζουν: Αδάμ Μπουσδούκος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Fatih Al, Özgür Karadeniz.

«Αποκαλύψεις»

Μυστήριο με ανατροπές από την Ισπανία που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει κινηματογραφική άνθιση κι είναι από τις λίγες εθνικές κινηματογραφίες της Ευρώπης – μαζί με της Γαλλίας – που καταφέρνουν να προβάλλονται κι εκτός των συνόρων τους γοητεύοντας πολλές φορές τους σινεφίλ.

Ήρωας της ταινίας είναι ο Ζόρντι που επιστρέφει στο χωριό που μεγάλωσε και μαθαίνει ότι ο πατέρας του δεν είναι, όπως πίστευε, θαμμένος στο νεκροταφείο του χωριού. Αμέσως μετά διαπιστώνει ότι η Βέρα, μια νεαρή κοπέλα που υποτίθεται ότι είχε σκοτωθεί μαζί με τον πατέρα του, είναι ακόμα ζωντανή. Με αυτά τα νέα δεδομένα, ο Ζόρντι αποφασίζει να μείνει στο χωριό και να προσπαθήσει να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη στον πατέρα του. Σύντομα θα αντιμετωπίσει μια σειρά από μυστηριώδεις καταστάσεις και οδυνηρές αποκαλύψεις, ενώ μια σειρά φόνων έχουν στόχο να εμποδίσουν τον Ζόρντι να μάθει την αλήθεια. Είκοσι χρόνια, τελικά, δεν είναι αρκετά ώστε να ταφεί ένα σκοτεινό μυστικό…

Σκηνοθεσία: Νάτσο Ρουιπέρεζ
Παίζουνν: Λεονάρντο Σμπαράλια, Χαν Κορνέτ, Μίτσελ Νόερ, Άνα Τορέντ, Τζιελένα Τζοβανόβα

«Τριστάνα»

Από τις φετίχ ταινίες του μοναδικού Λουίς Μπουνιουέλ με την Κατρίν Ντενέβ που εδώ και στην «Ωραία της ημέρας», απογειώνει τη διεισδυτική ματιά του Ισπανού δημιουργού στην ανθρώπινη ερωτική και σεξουαλική υποκρισία. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας διαταραγμένης ψυχικά και σωματικά σχέσης στον πυρήνα της οποίας, εκτός από το άρρωστο ερωτικό πάθος, υπάρχει ανταγωνισμός, εξευτελισμός και ταπείνωση, εκατέρωθεν.

Η Τριστάνα μετά τον θάνατο της μητέρας της πηγαίνει να ζήσει με τον κηδεμόνα της. Στην αρχή όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, αλλά η κατάσταση θα αλλάξει όταν εκείνος την κάνει ερωμένη του. Τελικά, τον εγκαταλείπει για έναν ζωγράφο, ξαναγυρνώντας ωστόσο, βαριά άρρωστη με όγκο στα γόνατα. Οι γιατροί για να την σώσουν της κόβουν το πόδι, κάτι που την καθιστά ουσιαστικά αιχμάλωτη του Δον Λόπε. Και όταν εκείνος αρρωσταίνει… η Τριστάνα τον αφήνει ασυγκίνητη να πεθάνει!

To κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις ηρωίδες του Μπουνιουέλ είναι ο καταπιεσμένος μαζοχισμός τους. H όμορφη Τριστάνα θέλει να κάνει το καλό. Σε αντάλλαγμα το μόνο που εισπράττει είναι η αντρική βία πάνω στο ωραίο σώμα της, ήτοι έναν συνεχή ψυχικό και σωματικό βιασμό. Κι αυτό αρκεί να τη μετατρέψει σε έναν ψυχρό εκδικητή……

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ
Παίζουν: Κατρίν Ντενέβ, Αντόνιο Κάσας, Βισέντε Σολέρ, Καντίντα Λοσάντα, Λόλα Γκάος, Μαίρη Παζ Ποντάλ, Τζίσους Φερνάντεζ, Φερνάντο Ρέυ, Φερνάντο Σεμπριάν, Φράνκο Νέρο, Χοακίν Παμπλόνα, Χοζέ Μαρία Καφαρέλ, Χοσέ Κάλβο

«Χορεύοντας με τη Μαργκό»

Νοσταλγικό φιλμ νουάρ από την Ισπανία γεμάτο μουσική και όμορφες εικόνες. Βρισκόμαστε παραμονές – 1958 – της Κουβανικής Επανάστασης. Ένας σπάνιος πίνακας εξαφανίζεται από το σπίτι μιας όμορφης πλούσιας χήρας στην Αβάνα. Η σχέση μεταξύ τους εν μέσω της έρευνας και άλλων γεγονότων, αποκαλύπτει σιγά-σιγά την ιστορία τόσο του σπιτιού όσο και της ίδιας της οικογένειας. Η άφιξη των γενειοφόρων επαναστατών στην Αβάνα, αλλάζει τη μοίρα όλων…

Μια νοσταλγική ταινία από τον σκηνοθέτη Αρτούρο Σαντάνα που παίζει με το χρώμα και την κινηματογραφία για να απεικονίσει κάθε κεφάλαιο της ζωής της ηρωίδας του, από το 1918 έως το 1959, δίνοντάς μας διαφορετικές εποχές της ιστορίας της Αβάνας.

•Ο Arturo Santana παρουσιάζει εδώ την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, μετά από μία σημαντική πορεία στα μουσικά δρώμενα της Κούβας όπου επί σειρά ετών συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς της Κούβας επενδύοντας με εικόνες τη μαγευτική της μουσική, ενώ έγινε γνωστός και από τα ντοκιμαντέρ του όσο και τις μικρού μήκους ταινίες του.

Σκηνοθεσία: Αρτούρο Σαντάνα
Παίζουν: Μίρθα Ιμπάρα, Ερντγουίν Φερναντέζ.

«Γκοτζίλα ΙΙ: Ο βασιλιάς των τεράτων»

Άλλη μια μεταλλαγμένη συνέχεια ταινιών του 2014 και του 2017 – «Γκοτζίλα» και «Kong: Η νήσος του κρανίου» – που φιλοδοξεί να αναβιώσει τις πάλαι ποτέ χάρτινες – τώρα ψηφιακές – ταινίες τιτάνιων τεράτων στη χολιγουντιανή οθόνη.

Εδώ, η… εξυπνάδα των παραγωγών βάζει τον Γκοτζίλα ενάντια σε μερικά από τα πιο γνωστά τέρατα της ιαπωνικής ποπ κουλτούρας: τη Μόθρα, τον Ρόνταν και τον τρικέφαλο Γκιντόρα!

Το στόρι αρχίζει με τη Μόναρκ, μια κρυφή ζωολογική ομάδα, να έρχεται αντιμέτωπη με τιτάνια τέρατα, συμπεριλαμβανομένου και του Γκοτζίλα, που συγκρούεται με τη Μόθρα, τον Ρόνταν και την απόλυτη νέμεσή του, τον τρικέφαλο Γκιντόρα. Όταν αυτά τα αρχαία τέρατα, που θεωρούνταν απλώς μύθοι, ξυπνήσουν ξανά, θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για την απόλυτη κυριαρχία, ακόμα και σε βάρος της ανθρωπότητας.

Σκηνοθεσία: Μάικλ Ντάκερτι
Παίζουν: Μίλι Μπόμπι Μπράουν, Βέρα Φαρμίγκα, Κάιλ Τσάντλερ, Ζανγκ Ζιγί, Κεν Γουατανάμπε, Τσαρλς Ντανς, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, Τόμας Μίντλντιτς, Αίσα Χιντς

«Μa»
ht

Θρίλερ από τους παραγωγούς του «Τρέξε» και τον σκηνοθέτη του «Υπηρέτριες» με την Οκτάβια Σπένσερ σε ένα… τρομακτικό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η Σου Αν, μια φαινομενικά άκακη και μοναχική γυναίκα που ζει ήσυχα στην πόλη του Οχάιο. Όταν η έφηβη Μάγκι τής ζητάει να αγοράσει αλκοόλ για εκείνη και την παρέα της, η Σου Αν βρίσκει την ευκαιρία να κάνει… νέους φίλους. Έτσι, λοιπόν, παραχωρεί στα παιδιά το υπόγειο του σπιτιού της για να διασκεδάσουν, ώστε να είναι ασφαλή και να μη χρειαστεί να οδηγήσουν στην επιστροφή υπό την επήρεια του αλκοόλ. Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό ένα τέτοιο δώρο από «έναν μεγάλο», όμως στη συμφωνία υπάρχουν και κάποιοι κανόνες: Ένα από τα παιδιά πρέπει να παραμείνει νηφάλιο. Δεν πρέπει να βλασφημούν. Δεν πρέπει να ανέβουν στον επάνω όροφο. Και επιβάλλεται να την φωνάζουν «MA». Όσο η παρέα των παιδιών σταδιακά απομακρύνεται από τη συναναστροφή με τη ΜA και όσο δε χρειάζονται πια τη φιλοξενία της, η μυστηριώδης γυναίκα αρχίζει να γίνεται εμμονική και αυτό που αρχικά φάνταζε ως το τέλειο εφηβικό όνειρο αρχίζει να γίνεται εφιάλτης…

Σκηνοθεσία: Τέιτ Τέιλορ
Παίζει η Οκτάβια Σπένσερ

Πηγή:http://fragilemag.gr

Πλήθος νέων ταινιών παρά την προεκλογική περίοδο και το σουρεαλιστικό «Σουτιέν» να κλέβει τις εντυπώσεις μαγεύοντας τους φανατικούς σινεφίλ.Αλλά και η «σκεπτόμενη» γαλλική κομεντί «Ένας πιστός άντρας» προσφέρει ανατροπές. Το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» του ‘Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είναι, φυσικά, εκτός συναγωνισμού. Παίζεται, επίσης, το μπλοκμπάστερ «Αλαντίν». Μικρό-απογοήτευση από τη «λαϊκή» και αλά Ταραντίνο γαλλική μαύρη κωμωδία«Σκότωσα το αφεντικό μου», ενώ υπάρχει και τρίτη γαλλική κωμωδία την ίδια εβδομάδα, «Το πρόβλημά μου είσαι εσύ» με την Οντρέ Τοτού ! Καλοπροαίρετη προσπάθεια αποτελεί και η Έλληνο-αμερικάνικη κομεντί «Everything is Wonderful» της Πία Μέχλερ με την ίδια και την Τώνια Σωτηροπούλου.

«Το σουτιέν»
Ο έρωτας διασχίζει βουβός την ανθρώπινη μικρότητα και βρίσκει την απελευθέρωσή του στο «αναρχικό» σινεμά του Ζακ Τατί.Ποιητική μαγεία – μια περυσινή παραγωγής Γερμανίας, Αζερμπαϊτζάν – που φέρνει στην επικαιρότητα τον απελευθερωτικό συνειρμό των σουρεαλιστών δημιουργών του μεσοπολέμου. Και χωρίς να χρειάζεται καμία εξήγηση παρά μόνο οι εικόνες, το φιλμ σού προσφέρει ένα μαγικό ταξίδι στο άπιαστο όνειρο που ως θεατής δεν έχεις παρά να τεντώσεις το χέρι σου ψηλά και να πιάσεις!

Ένα εμπορικό τραίνο διασχίζει μια ατελείωτη, εύφορη κοιλάδα στους πρόποδες του Καυκάσου. Στην καμπίνα του οδηγού ο Νουρλάν, ο μηχανοδηγός. Μέρα με τη μέρα οδηγεί το τραίνο διασχίζοντας ένα προάστιο του Μπακού, όπου τα κτήρια είναι τόσο κοντά στις γραμμές που αναγκάζεται να περνά ξυστά από τις αυλές και τα κτίσματα. Κάθε φορά που το τρένο πλησιάζει, οι άνδρες που πίνουν τσάι και οι γυναίκες που απλώνουν τα ρούχα τρέχουν να το αποφύγουν. Ο Αζίζ, ένα μικρό ορφανό παιδί, όταν ακούει το σφύριγμα του τρένου, τρέχει με τη σφυρίχτρα του κατά μήκος των γραμμών και ειδοποιεί τους κατοίκους να μαζέψουν τα πράγματα τους και να μπουν στα σπίτια τους. Ό,τι δεν προλαβαίνουν να μαζέψουν ο Νουρλάν τα συγκεντρώνει στο τέλος της διαδρομής: Φτερά κοτόπουλων, παιδικές μπάλες, ακόμα και σεντόνια.

•Την τελευταία μέρα πριν την συνταξιοδότησή του ο μηχανοδηγός Νουρλάν βρίσκει σκαλωμένο στο τρένο ένα κάπως ιδιαίτερο σουβενίρ: ένα δαντελωτό, γαλάζιο σουτιέν! Μια φιλμική πανδαισία με εμπνευσμένη σκηνοθεσία Βάιτ Χέλμερ, μουσική Σιρίλ Μοράν και… μηχανοδηγό του ονειρικού τραίνου τον Μίκι Μανόλοβιτς των πρώτων ταινιών του Κουστουρίτσα!

Σκηνοθεσία: Βάιτ Χέλμερ
Παίζουν: Μίκι Μανόλοβιτς, Ντενί Λαβάν, Παθ Βέγκα

«Ένας πιστός άντρας»
h

Η παρουσία του μετρ Ζαν Κλοντ Καριέρ στο σενάριο – το έχει γράψει με τον νεαρό σκηνοθέτη της ταινίας – δίνουν πολλούς πόντους σε αυτή την ανάλαφρα «προβληματισμένη» κομεντί-δοκίμιο και ανανεώνει την πλούσια παράδοση στο είδος του γαλλικού σινεμά. Είναι σκηνοθετημένη από τον 35χρονο Λουί Γκαρέλ που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οχτώ χρόνια μετά τον χωρισμό τους, ο Αμπέλ συναντά ξανά τη Μαριάν στην κηδεία του παλιού κολλητού του και συντρόφου της Μαριάν, Πολ. Ο Αμπέλ θεωρεί αυτό το τραγικό γεγονός έναν καλό οιωνό. Ο θάνατος του Πολ του δίνει την ευκαιρία να ξανακερδίσει τη Μαριάν. Κάτι που θα συμβεί μόνο αν ο Ζοζέφ, ο γιος του Πολ και της Μαριάν, και η αδελφή του Πολ, η Εβ, σταματήσουν να μηχανορραφούν για να του στερήσουν κάθε ελπίδα…

Ποιος είναι ο Λουί Γκαρέλ

Από την πολύ νέα γενιά των δημιουργών ο Λουί Γκαρέλ – γεννήθηκε το 1983 στο Παρίσι – είναι Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης. Έγινε ευρύτερα γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στους Ονειροπόλους του Μπερτολούτσι (2002). Έκτοτε, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές γαλλικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου και του Les Amantes Reguliers (2005), που σκηνοθέτησε ο πατέρας του, ο Λουί Γκαρέλ. Το 2015, η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Two Friends έκανε πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών.

Σκηνοθεσία: Λουί Γκαρέλ
Παίζουν: Λουί Γκαρέλ, Λετίσια Κάστα, Λίλι-Ρόουζ Ντεπ

«Αλαντίν»

Μία από τις πιο αγαπημένες παραμυθένιες ιστορίες στον κόσμο, γίνεται μία ανάλαφρη φαντασμαγορία από τον μέτριο Γκάι Ρίτσι που προσφέρει σε…μικρές δόσεις ένα πολύχρωμο ταξίδι γεμάτο φανταχτερές εικόνες, μουσική, τραγούδια, γέλιο και συναίσθημα…

Τον γοητευτικό αλητάκο του δρόμου Αλαντίν τον ερμηνεύει ο Αιγύπτιος Μένα Μασούντ, τη θαρραλέα και αποφασιστική πριγκίπισσα Γιασμίν η Ναόμι Σκοτ και το μαγικό Τζίνι ο Γουίλ Σμίθ.

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
Παίζουν: Ναόμι Σκοτ, Γουίλ Σμιθ, Μπίλι Μάγκνουσεν, Μένα Μασούντ

«Καλοκαίρι με τη Μόνικα»
h

Ίσως ο πιο νεανικός, ερωτικός – και… σεξουαλικός! – Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σε μια από τις πρώτες του ταινίες του – παραγωγής 1952 – που «άναψε» τα φώτα στη γαλλική νουβέλ βαγκ.

Ηρωίδα της η Μόνικα, μια νεαρή κοπέλα γνωρίζεται με τον Χάρι σε ένα καφέ και ερωτεύονται. Εκείνη ονειρεύεται να αποδράσει από τη μιζέρια του σπιτιού της και τον μόνιμα μεθυσμένο πατέρα της. Εκείνος ζει με τον άρρωστο πατέρα του. Τα δύο νεαρά παιδιά αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους τις μίζερες ζωές τους και τα σπίτια τους και παίρνουν μια βάρκα για να περάσουν κάποιες ρομαντικές βραδιές κάτω από τα αστέρια. Τελικά οι δύο νέοι, ο Χάρι και η Μόνικα, θα παντρευτούν. Καρπός του έρωτά τους θα είναι ένα παιδί, αλλά η Μόνικα δε θα αντέξει τη συμβατική οικογενειακή ζωή, η ευδαιμονία του ζευγαριού χάνεται και μοιραία η Μόνικα θα εγκαταλείψει τον Χάρι!

•Ο μαέστρος Μπέργκμαν αποτυπώνει μοναδικά την μεγάλη χαρά του έρωτα και την ευτυχία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας που υποκύπτει στην πίεση των υποχρεώσεων, οικογενειακών, γονεϊκών, συζυγικών και βιοποριστικών.

«Ο καθένας πρέπει να δει το “Καλοκαίρι με τη Μόνικα” και μόνο για τη στιγμή όπου η Χάριετ Άντερσον, πριν κάνει έρωτα με τον άντρα που είχε διώξει, κοιτάζει σταθερά μέσα στην κάμερα. Τα γελαστά μάτια της συννεφιάζουν και μας καλούν να γίνουμε μάρτυρες της αποδοκιμασίας της, που αναγκάστηκε να διαλέξει χωρίς τη θέλησή της την κόλαση αντί για τον παράδεισο. Είναι η πιο θλιμμένη σκηνή στην ιστορία του σινεμά»
Ζαν – Λυκ Γκοντάρ

Ο ίδιος ο Μπέργκμαν για τη «Μόνικα» :
«Υπάρχει πάντα μία διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούρια οργή, μια καινούρια καχυποψία, μια καινούρια λαχτάρα για τη ζωή».

Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Χάριετ Άντερσον, Λαρς Έκμποργκ, Ντάγκμαρ Έμπσεν

«Σκότωσα το αφεντικό μου»

Γαλλική κομεντί με μια διαβολική σεναριακή ιδέα που χάνεται από την άνευρη και μπερδεμένη ανάπτυξή της – κρίμα γιατί θα μπορούσε να πλησιάσει το μοναδικό «Αρσενικό και παλιά δαντέλα»…

Χωρίς δουλειά ή προσόντα γενικότερα, η Σάντρα, μια πρώην νικήτρια καλλιστείων, μετακομίζει ξανά με τη μητέρα της, μετά από 15 χρόνια. Βρίσκει δουλειά σε ένα τοπικό εργοστάσιο, αλλά δεν τα πάει καλά με το αφεντικό της, τον οποίο… σκοτώνει κατά λάθος. Δύο γυναίκες είναι μάρτυρες. Οι τρεις τους ανακαλύπτουν ότι ο νεκρός έκρυβε μια τεράστια περιουσία, την οποία αποφασίζουν να μοιραστούν. Κάπως έτσι ξεκινούν τα προβλήματα… Με τις χαριτωμένες Σεσίλ Ντε Φρανς, Γιολάντε Μορό, Όντρεϊ Λαμί που τις σκηνοθετεί με εύκολο και… καταστροφικό κέφι ο Αλάν Μοντί.

Σκηνοθεσία: Αλάν Μοντί
Παίζουν: Σεσίλ Ντε Φρανς, Γιολάντε Μορό, Όντρεϊ Λαμί

«Το πρόβλημά μου είσαι εσύ»

Άλλη μια γαλλική κωμωδιούλα με… ανατρεπτικές διαθέσεις… Ηρωίδα της, η Ιβόν, μία αστυνομικός που χάνει τον άντρα της Σαντί, επίσης αστυνομικό, εν ώρα καθήκοντος. Τον τιμάει σαν ήρωα πιστεύοντας ότι υπήρξε ένας άμεμπτος υπηρέτης του νόμου. Όταν μία μέρα ανακαλύπτει εντελώς τυχαία ότι ο Σαντί δεν ήταν παρά ένας ακόμα διεφθαρμένος μπάτσος ο κόσμος της καταρρέει.

Αποφασίζει να αποκαταστήσει όλες τις αδικίες που διέπραξε αυτός και έτσι συναντάει τον Αντουάν που έμεινε 8 χρόνια αδίκως φυλακισμένος. O Αντουάν μετά την άδικη καταδίκη του δεν πιστεύει πια στη δικαιοσύνη και πλέον ρέπει προς την παρανομία. Η Ιβόν θα κάνει τα πάντα να τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Σκηνοθεσία: Πιερ Σαλβαντορί
Παίζουν: Αντέλ Ενέλ, Οντρέ Τοτού, Πιο Μαρμέ, Νταμιέν Μπονάρ

«Everything is Wonderful»

Ελληνοαμερικάνικη κομεντί με γυναικείο προφίλ γραμμένο, σκηνοθετημένο από την Πία Μέχλερ που παίζει με τη “δικιά μας” Τώνια Σωτηροπούλου. Καταγράφει τη δυνατή φιλία ανάμεσα σε δύο Ευρωπαίες που ψάχνουν την προσωπική τους ευτυχία, ενώ δοκιμάζουν τα όρια της ελευθερίας και της φιλίας τους κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού στη Νέα Υόρκη. Η Γερμανίδα πλήττει όλο και περισσότερο με τη φαινομενικά ανέμελη ζωή της στο όμορφο διαμέρισμά της στο Μπρούκλιν και η Ελληνίδα, μια πρώην σταρ σε σαπουνόπερες, είναι πλέον σερβιτόρα, απογοητευμένη που το όνειρό της να γίνει ηθοποιός στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι θα μείνει ανεκπλήρωτο. Όταν η πρώτη διαπιστώνει ότι ο σύζυγός της την απατά, οι δύο φίλες αποφασίζουν να συγκατοικήσουν και να βιώσουν μια εβδομάδα ξέφρενου πάρτι…

Σημείωμα της σκηνοθέτη
«Ως Γερμανίδα σκηνοθέτης που ζει στις ΗΠΑ και με μία κληρονομιά μετανάστευσης από τη μεριά της μητέρας μου -που μετράει αιώνες-, ένιωσα την ανάγκη να ζωγραφίσω το πορτρέτο μιας γενιάς μέσα από δύο σύγχρονες μετανάστριες στο κινηματογραφικό μου ντεμπούτο».

Σκηνοθεσία: Πία Μέχλερ
Παίζουν: Τώνια Σωτηροπούλου, Πία Μέχλερ, Αλέξης Γεωργούλης, Χάνα Χέρζσπρουνγκ, Μάικλ Τζεντίλε

«Brightburn: Ζωντανή κόλαση»

Yπερηρωικό… θρίλερ τρόμου που μόνο τρέιλερ να δεις, λες: φτάνει… Με ένα προικισμένο παιδί από «άλλο κόσμο» που προσγειώνεται στη Γη, αλλά αντί να γίνει ήρωας προς όφελός της ανθρωπότητας, εξελίσσεται σε κάτι επικίνδυνο και νοσηρό!

Το στόρι αρχίζει με ευτυχισμένη σύζυγος που το μόνο που της λείπει είναι ένα παιδί. Πάνω που έχει απελπιστεί, συμβαίνει το θαύμα. Το σύμπαν την ευλογεί με έναν γιο. Ο μικρός δεν κάνει εύκολα φίλους και περνάει τον χρόνο του με τους μεγάλους, όχι μόνο τους γονείς του, αλλά και τους θείους του. Στα 12α γενέθλιά του αρχίζει να αλλάζει. Γίνεται ευέξαπτος και αγενής παρά την καλή ανατροφή του. Στην αρχή όλοι νομίζουν ότι φταίει η εφηβεία. Αλλά η μαμά του φοβάται ότι κάτι άλλο, πιο απειλητικό, επηρεάζει τον γιο της…

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γιαροβέσκι
Παίζουν: Ελίζαμπεθ Μπανκς, Ντέιβιντ Ντένμαν, Ματ Τζόουνς

«Ο παραλίας»
Άλλη μια… βαρβάτη και «φτιαγμένη» φαρσοκωμωδία που καλά θα κάνεις να μη τη… δεις.

Από τον σκηνοθέτη του «Spring Breakers» Χάρμονι Κορίν που κατασκευάζει εδώ μια … βουτηγμένη στο χόρτο κωμωδιούλα με φόντο την «εξωτική» Κούβα και την ηλιόλουστη Φλόριντα και με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Μάθιου ΜακΚόναχεϊ. Το στόρι ακολουθεί τις ξεκούδουνες και χοντροκομμένες περιπέτειες ενός «ασυμβίβαστου συγγραφέα» – φευ ! – που ζει τη μεγάλη ζωή με τους δικούς του όρους, μη λογαριάζοντας κανόνες και «πρέπει»…

Σκηνοθεσία: Χάρμονι Κορίν
Παίζουν: Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, Ζακ Έφρον, Άιλα Φίσερ, Snoop Dog, Μάρτιν Λόρενς, Τζόνα Χιλ.

Γράφει ο Παύλος Θ. Κάγιος // πηγή: http://fragilemag.gr

 

Με τα χάλια μας καταπιάνεται το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Sugartown -Για μια χούφτα ψήφους». Το ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» της Μαργκαρέτε φον Τρότα ξαναφέρνει κοντά μας την κολοσσιαία προσωπικότητα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που πέρυσι συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη γέννησή του. Παράλληλα, έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε το αρυτίδωτο αριστούργημα του Σεργκέι Αϊζενστάιν «Αλεξάντερ Νιέφσκι». Από τα νέα ερωτικά δράματα ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Μια αγάπη ανέφικτη» της Κατρίν Κορσινί με τη ζηλευτή ερμηνεία της Βιρζινί Εφιρά και η αισθηματική κομεντί «Μια απίθανη σχέση» με τη Σαρλίζ Θερόν.

«Sugartown -Για μια χούφτα ψήφους»
Ο Κίμωνας Τσακίρης ολοκληρώνει την ειρωνική, ανατρεπτική και διεισδυτική τριλογία του για τις αγκυλώσεις και τις κακοδαιμονίες της ελληνικής επαρχίας – και όχι μόνο… – με τους ίδιους και αμετανόητα ακλόνητους ήρωες που – ΔΥΣΤΥΧΩΣ – είμαστε εμείς, οι πολίτες-ψηφοφόροι.

Και -αλίμονο!- λες και δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από τότε, πριν 100 χρόνια! που ο Γεώργιος Σουρής έγραψε το ποίημά του “Δυστυχία σου Ελλάς” που … καλό κάνει σε όλους μας να το θυμόμαστε:

Στο ντοκιμαντέρ ,τώρα, του Κίμωνα Τσακίρη παρακολουθούμε τον έκπτωτο δήμαρχο της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, να καταφέρνει, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, να του επιτραπεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της πόλης. Αποφασισμένος να νικήσει οριστικά τους αντιπάλους του και «να μην ξαναπατήσουν στην πόλη», βάζει σε λειτουργία τα όπλα που τον κρατούν εδώ και 12 χρόνια απόλυτο άρχοντα της περιοχής! Και … ω δυστυχία σου, πάλι, Ελλάς που έναν αιώνα μετά λες και δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα από τότε !

Σκηνοθεσία-σενάριο: Κίμωνας Τσακίρης

«Μπέργκμαν :Ένας αιώνας»

Σίγουρα ο Σουηδός Ίνγκμαρ Μπέργκμαν συγκαταλέγεται μέσα στους δέκα σπουδαιότερους, παγκοσμίως, σκηνοθέτες όλων των εποχών και τα έργα του παραμένουν και σήμερα εκ βαθέων και αξεπέραστα ψυχαναλυτικά πορτραίτα της αβύσσου που κουβαλάει η ανθρώπινη ψυχή.

Και στο ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» η Γερμανίδα σκηνοθέτης Μαργκαρέτε φον Τρότα, που το δικό της έργο έχει εμφανείς επιρροές από τον αξεπέραστο σκηνοθέτη- ψυχαναλυτή, ρίχνει μια ερευνητική ματιά στη ζωή και το έργο του σπουδαίου εικονοπλάστη της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης που αναμείγνυε πάντα περίτεχνα τις ταινίες του με στοιχεία της προσωπικής του ζωής. Με τη βοήθεια των στενότερων συνεργατών του, καθώς και κινηματογραφιστών, η Μαργκαρέτε φον Τρότα προσπαθεί να αποτυπώσει τα βασικά μοτίβα και θέματα που διαπερνούν το έργο του Μπέργκμαν και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει το έργο σύγχρονων δημιουργών.

•Και στο φινάλε της ταινίας μένεις απαρηγόρητος – ή, μήπως, παρηγοριέσαι; – διαπιστώνοντας τη βαθιά αίσθηση συναισθηματικής και καλλιτεχνικής ανασφάλειας αυτού του ιερού τέρατος της δημιουργίας!

Σκηνοθεσία: Μαργκαρέτε φον Τρότα

«Μια αγάπη ανέφικτη»

Τυφλός ο έρωτας -ως γνωστόν- και στο δυνατό ερωτικό δράμα της Κατρίν Κορσινί τυφλώνει μέχρι … βλακείας την ηρωίδα της που την ερμηνεύει σαγηνευτικά η Βιρζινί Εφιρά, ακόμα και τις στιγμές που γίνεσαι έξαλλος με τη συναισθηματική υποχωρητικότητά της.Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κριστίν Ανγκότ και είναι μια ιστορία αγάπης σε τρεις παραλλαγές: της αδιαπραγμάτευτης αγάπης μιας μητέρας για την κόρη της, της ανέφικτης αγάπης μιας γυναίκας για έναν άντρα που την απορρίπτει και της αγάπης μιας κόρης για έναν πατέρα που ήταν πάντα απών.

Βρισκόμαστε στα τέλη δεκαετίας 1950 όπου η Ρασέλ, μια απλή υπάλληλος γραφείου, συναντάει τον Φιλίπ, έναν λαμπρό νέο αριστοκρατικής οικογένειας. Από τον σύντομο αλλά παθιασμένο τους έρωτα γεννιέται η Σαντάλ. Με τον Φιλίπ να αρνείται τον γάμο λόγω διαφοράς κοινωνικής τάξης, η Ρασέλ αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνη την κόρη της. Αρχίζει τότε ο μεγάλος αγώνας μιας ερωτευμένης όσο και περήφανης μάνας για την επίσημη αναγνώριση της κόρης της που θα κρατήσει μια ζωή και θα φτάσει σε απίστευτα ακραίες εκρήξεις…

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Γοητεύτηκα από την ηρωίδα, ταυτόχρονα σεμνή αλλά και ισχυρή, αλλά και από το μυστήριο της τύφλωσής της μπροστά σε έναν στρεβλό άνδρα. Aπό την αρχή ήθελα να γυρίσω αυτή την ιστορία από το τέλος μέχρι το … τέλος. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, τέθηκε το θέμα της περικοπής της ιστορίας, αλλά δεν ήθελα να το κάνω. Ήθελα να αντιμετωπίσω όλες τις δυσκολίες, όπως το πέρασμα του χρόνου που μόνο ωριμότητα δεν φέρνει στους ήρωες…. Η σχέση μητέρας-κόρης βρίσκεται στην καρδιά του βιβλίου και είναι ένα θέμα που ήθελα να αγγίξω εδώ και πολύ καιρό»

Σκηνοθεσία: Κατρίν Κορσινί
Παίζουν: Βιρζινί Εφιρά, Νιλς Σνάιντερ, Κοραλί Ρασιέρ

«Αλεξάντερ Νιέφσκι»

Ταινία για την οποία έχουν γραφτεί τόμοι επί τόμων θεωρητικές αναλύσεις – όπως για όλες τις ταινίες του Σεργκέι Αϊζενστάιν – η οποία συνάντησε τεράστια επιτυχία κι επηρέασε γενιές σκηνοθετών.Αποτελεί την πρώτη ομιλούσα ταινία του ιδιοφυή Ρώσου σκηνοθέτη κι είναι μια μεγαλόπνοη επική δημιουργία, την οποία ο ιστορικός του κινηματογράφου Ζορζ Σαντούλ αποκάλεσε εύστοχα «φιλμική όπερα», είναι η ταινία «Αλεξάντερ Νιέφσκι».

Το στόρι της ταινίας μάς μεταφέρει στη Ρωσία του 13ου αιώνα όπου ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Νιέφσκι ηγείται της αντίστασης κατά της εισβολής των αιμοβόρων Τευτόνων Ιπποτών. Αφού ενισχύει το εξασθενημένο ηθικό του λαού, στήνει παγίδα στον εχθρό, παρασύροντάς τον με το βαρύ οπλισμό του στην παγωμένη λίμνη Τσουντ, η οποία γίνεται τάφος τους.

•Ο σκηνοθέτης ζήτησε από το διάσημο συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ να γράψει πρώτα τη μουσική και στη συνέχεια δούλεψε πάνω στα πλάνα και το ρυθμό της ταινίας ως να είχε να κάνει με μια φιλμο-μουσική παρτιτούρα.

Το αποτέλεσμα είναι μια υποβλητική οπτικο-ακουστική σύνθεση, όπου η μουσική δεν υπερκαλύπτει το θέαμα, αλλά λειτουργεί αντιστικτικά απέναντί του.

Σκηνοθεσία: Σεργκέι Μ. Αϊζενστάιν.
Παίζουν: Νικολάι Τσερκάσοφ, Νικολάι Οχλόπκοφ, Αντρέι Αμπρικόσοφ.

«Μια απίθανη σχέση»

Μια απίθανη σχέση μ’ ένα αταίριαστο ζευγάρι που το ερμηνεύουν … ταιριαστά οι Σαρλίζ Θερόν, Σεθ Ρόγκεν. Κομεντί πικάντικων διαλόγων κι ανάλαφρων διαθέσεων όπου «εκείνος» είναι συγγραφέας σκληρών πολιτικών λόγων με ταλέντο στους μπελάδες κι «εκείνη» κορυφαία διπλωμάτης με ταλέντο σε… όλα.

Όταν ο Φρεντ Φλάρσκι, λοιπόν, ξανασυναντά τον πρώτο του έρωτα που τυχαίνει να είναι επίσης Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, τη Σάρλοτ Φιλντ, και την γοητεύει με το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ και τις αναμνήσεις του από τον νεανικό της ιδεαλισμό. Καθώς εκείνη είναι έτοιμη να βάλει υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο προσλαμβάνει τον Φρεντ για να δώσει ζωντάνια στους προεκλογικούς της λόγους και η παράφορη χημεία τους οδηγεί σε ένα παράνομο, αστείο και επεισοδιακό ειδύλλιο ανά τον κόσμο δίνοντας νέο νόημα στην έννοια «διεθνείς σχέσεις». Η απερίσκεπτη ανεμελιά του Φρεντ όμως θα μπορούσε να καταστρέψει την καμπάνια πριν καν ξεκινήσει…

Αφρός σαμπάνιας που αναμιγνύει … διεθνή πολιτική σκηνή, οικολογία, τρομοκρατία και αφέλεια. Σκηνοθετημένος με την πρέπουσα ελαφρότητα.

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λεβίν
Παίζουν: Σαρλίζ Θερόν, Σεθ Ρόγκεν, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Αντι Σέρκις

«John Wick: Κεφάλαιο 3»

Πουλάει μούρη ως ποπ και καλτ τούτη η, εκτός ελέγχου, μεταλλαγμένη ψηφιακή περιπέτεια με κύριο ατού την παρουσία τού πάντα γοητευτικού Κιάνου Ριβς. Αγνώριστες είναι δίπλα του η γερασμένη Αντζέλικα Χιούστον και η Χάλι Μπέρι.

Ο Κιάνου Ριβς είναι για τρίτη φορά ο Τζον Γουίκ, ένας σκοτεινός τύπος που σκοτώνει ένα εξέχον μέλος μιας σκιώδους διεθνούς αδελφότητος και αυτόματα γίνεται στόχος για τους πιο αδίστακτους και σκληρούς εκτελεστές του κόσμου. Επικηρύσσεται για 14 εκατομμύρια δολάρια και πλέον σε κάθε του βήμα συναντά και έναν αποφασισμένο δολοφόνο… Και το μακελειό καλά κρατά σε σημείο που να μην ξέρεις -και να μην σε ενδιαφέρει- ποιος σκοτώνει ποιον και γιατί…

Σκηνοθεσία: Τσαντ Σταχέλσκι
Παίζουν: Κιάνου Ριβς, Εϊζια Κέιτ Ντίλον, Τζερόμ Φλιν, Ίαν ΜακΣέιν

Γράφει ο Παύλος Θ. Κάγιος //Πηγή: http://fragilemag.gr

Αλλαγές φύλων και ρόλων ως ρήξη με τη κοινωνική σύμβαση στις δύο ξεχωριστές νέες ταινίες της εβδομάδας, την «Πιο μεγάλη απάτη» του Τζάστιν Κέλι και «Το μυστήριο του κυρίου Πικ» του Ρεμί Μπεζανσόν που αμφότερα προέρχονται από βιβλία. Αλλά και το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Όλο γελούσε» του Θόδωρου Μαραγκού πάνω στην προσωπικότητα του γνήσιου λαϊκού κωμικού μας Κώστα Τσάκωνα, αξίζει την προσοχή των σινεφίλ. Κάνουν, επίσης, πρεμιέρα, η «Euforia» της Ελληνο-ιταλίδας Βαλέρια Γκολίνο και το «Μια ιδιαίτερη οικογένεια» του Αργεντινού Ντιέγκο Λέρμαν…

«Η πιο μεγάλη απάτη»

 

Πίσω από τον άσχετο ελληνικό τίτλο, κρύβεται μια πολύπλοκη ψυχαναλυτική περίπτωση που βασίζεται στα απομνημονεύματα της Σαβάνα Κνουπ (Girl Boy Girl: How I Became JT Leroy). Μια συναρπαστικά αληθινή ιστορία που στρέφει το βλέμμα στα παρασκήνια και αφηγείται τα πραγματικά περιστατικά πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας. Οι ερμηνείες των Κρίστεν Στιούαρτ (Λυκόφως) και της έμπειρης Λόρας Ντερν (Big Little Lies), είναι από τα ατού της ταινίας, ενώ η σκηνοθεσία του Τζάστιν Κέλι (I am Michael), χάνεται και από ένα σημείο και μετά πελαγοδρομεί.

Το στόρι έχει να κάνει με την Λόρα Άλμπερτ (Λόρα Ντερν), που γράφει υποδυόμενη έναν νεαρό ομοφυλόφιλο άντρα που ζει στο περιθώριο με το όνομα JT LeRoy. Όταν το λογοτεχνικό της ντεμπούτο γίνει μπεστ σέλερ και ο JT LeRoy καταλήξει ο αγαπημένος του λογοτεχνικού κόσμου, σκέφτεται μία αλλόκοτη λύση για να διατηρήσει την ανωνυμία της, δίνοντας ζωή στο ψευδώνυμό της. Πρόκειται για την ανδρόγυνη αδελφή του φίλου της, τη Σαβάνα Κνουπ (Κρίστεν Στιούαρτ), που συνδέεται με τη φεμινιστική και περιθωριακή πλευρά της Λόρα. Οι δυο τους ζουν πια διπλές ζωές, μπαίνουν δυναμικά στη λογοτεχνική και κινηματογραφική ελίτ και ανακαλύπτουν τον πραγματικό τους εαυτό λέγοντας ψέματα που θα φωτίσουν την αλήθεια τους…

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κέλι
Παίζουν: Κρίστεν Στιούαρτ, Λόρα Ντερν, Κέλβιν Χάρισον Τζούνιορ, Κόρτνεϊ Λοβ, Νταϊάν Κρούγκερ, Τζιμ Στάρτζες

«Το μυστήριο του κυρίου Πικ»

Γαλλική φινέτσα με ανατροπή και ειρωνική διάθεση περί δημιουργίας και δημιουργού από τον σκηνοθέτη Ρεμί Μπεζανσόν (Το Μεγάλο Ταξίδι της Ζαράφα) που μεταφέρει στο σινεμά το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Νταβίντ Φενκινός.Το στόρι ξετυλίγεται σε μία περίεργη βιβλιοθήκη στην καρδιά της Βρετάνης, στη… «Βιβλιοθήκη των Απορριφθέντων Βιβλίων», όπου μία νεαρή εκδότρια ανακαλύπτει ένα εκπληκτικό χειρόγραφο που αποφασίζει αμέσως να εκδώσει, το μυθιστόρημα γίνεται μπεστ-σέλερ, αλλά ο συγγραφέας του, ο Ανρί Πικ, ένας ιδιοκτήτης πιτσαρίας, που πέθανε πριν από δύο χρόνια, δεν θα μπορούσε να είχε γράψει τίποτε άλλο πέρα από τη λίστα με τα ψώνια, σύμφωνα με τη χήρα του. Ένας κριτικός λογοτεχνίας, πεπεισμένος ότι πρόκειται για απάτη, αποφασίζει να ερευνήσει την υπόθεση, με την απρόσμενη βοήθεια της κόρης του αινιγματικού Ανρί Πικ…

•Πρωταγωνιστούν δυο αγαπημένοι ηθοποιοί του γαλλικού κινηματογράφου (Φαμπρίς Λουκινί, Καμίγ Κοτέν) και ο σκηνοθέτης μάς ταξιδεύει στους κύκλους της γαλλικής λογοτεχνίας, αλλά και στην απαράμιλλης ομορφιάς γαλλική επαρχία. Σ’ έναν δεύτερο ρόλο και η Χάνα Σιγκούλα, η μούσα του Φασμπίντερ. Η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, παρουσία του σκηνοθέτη και του συγγραφέα του βιβλίου.

Σκηνοθεσία: Ρεμί Μπεζανσόν
Παίζουν: Φαμπρίς Λουκινί, Καμίλ Κοτέν, Αλίς Αϊσάζ, Χάνα Σιγκούλα.

«Euforia»

Μετά το σκηνοθετικό της ντεμπούτο το 2013 με το «Μέλι» η μισή Ιταλίδα και η άλλη μισή Ελληνίδα Βαλέρια Γκολίνο, επέστρεψε ξανά στις Κάννες και στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα με τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά της και μετά συμμετείχε σε μια σειρά διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάρλοβι Βάρι, Ζυρίχης, Βαρσοβίας κ.α). Το φιλμ διακρίνεται για τη σεναριακή ευαισθησία του, αλλά, σκηνοθετικά δεν καταφέρνει να δημιουργήσει δυνατές εντάσεις και συγκινήσεις στον θεατή…

Ήρωές της, δύο αδέλφια, ο Ματέο, ένας νέος επιχειρηματίας, ευφυής, τολμηρός και δυναμικός που ζει μια ζωή στα άκρα γεμάτη προκλήσεις και ο αδελφός του Έτορε, ένας καθηγητής σε σχολείο που ζει ακόμα στη μικρή επαρχιακή πόλη όπου οι δυο τους γεννήθηκαν. Αυτοί οι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι θα έρθουν κοντά με αφορμή ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που θα αντιμετωπίσει ο ένας και θα ανακαλύψουν μετά από χρόνια απουσίας ξανά ο ένας τον άλλον.

Σημείωμα της  Βαλέρια Γκολίνο
Πλησίασα την ιστορία των δύο αδελφών ηρώων μου μαζί με τους συνεργάτες μου στο σενάριο και τους πρωταγωνιστές με ευαισθησία, αλλά και τρυφερότητα. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανθρώπινης κατάστασης, σε μια πραγματικότητα ρευστή που υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές και ανατροπές να έχεις την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να έχεις τον έλεγχο στη ζωή σου, στην τύχη, στο σώμα σου, ότι μπορείς να νικήσεις τον χρόνο και να αποφύγεις τον πόνο. Η ασθένεια είναι η Πτώση από αυτή την ψευδαίσθηση, είναι η πραγματικότητα που έρχεται μοιραία να σε αντικρούσει. Είναι εκείνη που σε φέρνει αντιμέτωπο με την εύθραυστη ανθρώπινη κατάστασή σου και που σε τελική ανάλυση σου φανερώνει τα όριά σου, τη βαθύτερη φύση και πραγματική σου ουσία».

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Γκολίνο
Παίζουν: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Βαλέριο Μασταντρέα, Ιζαμπέλα Φεράρι

«Όλο γελούσε»
h

Έξι χρόνια στα συσσίτια, 6 χρόνια στη βιοπάλη, 6 χρόνια στις βαριές δουλειές, 6 χρόνια στις πιο βαριές δουλειές και τα υπόλοιπα 50 χρόνια έκανε τον κόσμο και να γελάει, αλλά και να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτόν, γιατί ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του!

Ο πρόωρα χαμένος ηθοποιός Κώστας Τσάκωνας ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα» που γύρισε το 1981 ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός. Η σχέση των δύο ανδρών είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν – με τον Τσάκωνα να παίζει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μαραγκού, το «Λάβετε Θέσεις», μια ταινία του 1973 που απέσπασε μια σειρά βραβείων και διακρίσεων στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Τσάκωνας, όμως, συνέχισε δίπλα στον Μαραγκό και στις δύο ταινίες που γύρισε ο σκηνοθέτης στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο («Από πού πάνε για τη χαβούζα», 1978 & «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», 1980).

•Το «Όλο γελούσε» συμμετείχε το Νοέμβριο του 2018 στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο γέλιου του κοινού και το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής

«Το όραμα του Θοδωράκη»
Το ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Μαραγκού για τον αγαπημένο του κωμικό Κώστα Τσάκωνα, προβάλλεται μαζί με τη 18λέπτη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Το όραμα του Θοδωράκη». Ένα είδος κινηματογράφου που ο σκηνοθέτης το κατέχει πλήρως και στο παρελθόν έχει δημιουργήσει μερικά πανέμορφα φιλμάκια. Εδώ, η ιστορία του Θοδωράκη – εμφανής η αναφορά στον ίδιο τον σκηνοθέτη…- ξεκινάει από το 1969, τότε που ξεκίνησε κι εκείνος τη σκηνοθετική πορεία του, και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Σε όλη του τη διαδρομή σατιρίζει ζωγραφίζοντας την τραγελαφική πραγματικότητα των εποχών που μας διαπερνούσαν και ανακαλύπτει τη βαθύτερη ανάγκη του να καταφέρει να αποτυπώσει και το όραμά του.

Σενάριο-Σκηνοθεσία και κινούμενο σχέδιο: Θόδωρος Μαραγκός

«Μια ιδιαίτερη οικογένεια»

 

Ο αργεντινός Ντιέγκο Λέρμαν σκηνοθετεί ένα δραματικό φιλμ όπου η θεματολογία του έχει στις μέρες μας απλωθεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες – αυτό της υιοθεσίας και των «ορίων» του. Ηρωίδα του είναι μία επιτυχημένη γιατρός που δέχεται ένα τηλεφώνημα που θα της αλλάξει τη ζωή: το μωρό που έχει κανονίσει να υιοθετήσει πρόκειται να γεννηθεί. Όταν, όμως, το μωρό γεννιέται και εκείνη πηγαίνει να το πάρει από την παρένθετη μητέρα, βρίσκεται προ μιας πολύ δυσάρεστης έκπληξης: οι βιολογικοί γονείς του μωρού την εκβιάζουν, ζητώντας περισσότερα χρήματα από όσα έχουν συμφωνηθεί. O νόμος μοιάζει να είναι με το μέρος τους, ωστόσο η ευκατάστατη γιατρός, θα ξεκινήσει έναν αβέβαιο αγώνα γεμάτο ηθικά και νομικά διλήμματα. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει για να πάρει αυτό που θέλει;

Σκηνοθεσία: Ντιέγκο Λέρμαν
Παίζουν: Μπάρμπαρα Λένι, Ντανιέλ Αραόζ

Πηγή:http://fragilemag.gr

Γιατί χρησιμοποιούμε μια “ιταλόφερτη” λέξη για να περιγράψουμε τους φωτογράφους που κυνηγούν τις προσωπικές ζωές των πλούσιων και διάσημων; Παπαράτσι είναι όνομα που προβάλλει ως τύπος φωτογραφίας ή ως ειδίκευση φωτογράφου. Παρόλο που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, κανείς δεν είναι απολύτως βέβαιος από πού προέρχεται. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι πρωτοακούστηκε στο εικονικό φιλμ La Dolce Vita (1960) του Φεντερίκο Φελίνι. Θυμάστε; Στην ταινία ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι παίζει έναν απογοητευμένο ρεπόρτερ που ψάχνει τη νυχτερινή ζωή της Ρώμης για να ανακαλύψει τα θέματά του. Πιστός του σύντροφος στις δημοσιογραφικές του περιπλανήσεις είναι ο φωτογράφος που ονομάζεται Paparazzo.

La Dolce Vita. Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννi στο τιμόνι και στο κέντρο o ηθοποιός Ουόλτερ Σαντέσσο. Ο τελευταίος στο φιλμ του Φελίνι ερμήνευε τον φωτογράφο με το όνομα Paparazzo

•Και μπορεί να μην είμαστε σίγουροι από πού κατάγεται η λέξη παπαράτσι, όμως γνωρίζουμε πολλά για το προφίλ ζωής ενός φωτογράφου που έχει τάξει ως επαγγελματικό του καθήκον την “κλοπή” προσωπικών στιγμών ανθρώπων που η σπανιότητα της ζωής τους πυροδοτεί την περιέργεια του κοινού

Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση συμβίωνε με τους παπαράτσι στη διάρκεια της πολυτάραχης ζωής της. Σε αυτή τη φωτογραφία που τραβίχτικε στη Νέα Υόρκη το 1971 την κυνηγά ο Ρομπ Γκαλέγια ©Rob Galella

Ο παπαράτσι κινείται διαρκώς. Γνωρίζει διευθύνσεις και ονόματα των ανθρώπων που τον ενδιαφέρουν. Η δουλειά του δεν έχει ωράριο. Ωράριο δεν έχουν και οι ηθικές του αναστολές. Στο μυαλό ενός παπαράτσι η λέξη διακριτικό είναι συνώνυμη του αδιάκριτο.

Στη διάρκεια των διακοπών της στη Ρώμη το 1965 η Μπριζίτ Μπαρντό φάνταζε ως ο ιδανικός μεζές για την όρεξη των παπαράτσι της πόλης / Vittorio La Verde © Vittorio La Verde

Οι ρίζες του επαγγέλματος
Μπορεί οι πραγματικές σόου μπιζ να ξεκίνησαν στις Η.Π.Α. Όμως οι πρώτοι παπαράτσι ήταν Ιταλοί. Στη δεκαετία του 1950 μια ομάδα φωτογράφων άρχισε να στοχεύει τα κινηματογραφικά αστέρια στους δρόμους της Ρώμης. Είχαν ως κυρίαρχο στόχο τους να αποκτήσουν ανεπίσημες εικόνες αστέρων όπως οι Άβα Γκάρτνερ, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Σοφία Λόρεν και  Μπριζίτ Μπαρντό. Μια ανέμελη βόλτα της τελευταίας στη διάρκεια διακοπών της στη Ρώμη το 1965  κατέληξε σε σαφάρι φωτογραφιών. Όσο εκείνη αντιστεκόταν τόσο ο οίστρος των φωτογράφων να πάρουν εικόνες της υποτροπίαζε.

•Στην πραγματικότητα, η έμπνευση του Φελίνι για τον Paparazzo ήταν ένας φωτογράφος που γνώριζε καλά τις καφετέριες στη Via Veneto. Το όνομά του ήταν Felice Quinto. Και έμεινε γνωστός ως “βασιλιάς των παπαράτσι”.

Το 1960 στόχος των παπαράτσι έγινε η Ανίτα ‘Εκμπεργκ. Ο Quinto την συνέλαβε να φιλά έναν παντρεμένο παραγωγό κινηματογράφου σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Ρώμη. Την ακολούθησε ως το σπίτι που έμενε. Η παρακολούθηση της ηθοποιού έληξε όταν εκείνη παρουσιάστηκε μπροστά του σημαδεύοντας τον με βέλος τόξου. Δεν δίστασε να του ρίξει στο χέρι. Ο τραυματισμός του φωτογράφου έγινε πρωτοσέλιδο.

H Ανίτα ‘Εκμπεργκ δεν αστειεύονταν. Σημαδεύει τον Quinto με τόξο. Λίγο αργότερα το βέλος που εκτοξεύτηκε καρφώθηκε στο χέρι του Marcello Geppetti © MGMC/dolceVita GALLERY

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην Ρώμη το 1961 © Marcello Geppetti

Στο πέρασμα το χρόνου το κυνήγι των παπαράτσι με τα θύματά τους έγινε επιχείρηση. Η απλή παρακολούθηση ενός σταρ δεν ήταν αρκετή. Τα ανυποψίαστα θύματα άλλαξαν χαρακτήρα. Έγιναν πιο προσεκτικοί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις ολοένα και περισσότερο επιθετικές απόπειρες των φωτογράφων να εξασφαλίσουν τροφή στους εκδότες των περιοδικών που θα φιλοξενούσαν τις εικόνες τους. Η παράνομη ομορφιά των παπαράτσι φωτογραφιών φιλοξενήθηκαν σε βιβλία, μπήκαν σε γκαλερί, κατασκεύασαν ψεύτικα είδωλα και κατά μία έννοια γέννησαν τη σημερινή ίωση των fake news. Η όρεξη του κοινού ως άλλος ηδονοβλεψίας να συμμετέχει λαθραία στις προσωπικές ζωές των λαμπερών και πλούσιων της σόου μπιζ παραμένει ανεξάντλητη.

πηγή:https://www.gallerieditalia.com/it/vicenza/mostra-paparazzi/

 

 

Γράφει ο Παύλος Θ. Κάγιος // Πηγή:fragilemag.gr

Το τετράωρο φιλμ «Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος» του 29χρονου κινέζου σκηνοθέτη Χου Μπο ο οποίος μετά το τέλος του αυτοκτόνησε, επιβάλλεται με την τραγικότητα της πράξης του στο φιλμικό τοπίο αυτής της εβδομάδας. Ακολουθούν η κουλτουρέ επιστημονική φαντασία “Μαύρη τρύπα” και το «Transit».

«Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος»
h

Ελεγειακό, τετράωρο -!- φιλμ ενός 29χρονου δημιουργού που μετά το τέλος του, οδηγήθηκε σε αυτοκτονία! Και ο τίτλος της ταινίας του αποτελεί μια τραγική και ειρωνική «προβληματική» πάνω στη δημιουργία και στην αδυναμία της να σε λυτρώσει από τον βραχνά του θανάτου…

Κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό μιας ανώνυμης πόλης στη βόρεια Κίνα, παρακολουθούμε τις ζωές κάποιων απελπισμένων ανθρώπων που «διαπλέκονται» στη διάρκεια μίας και μόνο έντονης μέρας, από το ξημέρωμα μέχρι το σούρουπο.

H κάμερα τούς παρακολουθεί να δραπετεύουν από οικογένειες, αρχές, γκάνγκστερ, σχολείο και κυρίως από τη ζοφερή πραγματικότητα της ζωής τους στη μεταβιομηχανική παρηκμασμένη πολιτεία, μιας ζωής που κυριαρχείται από την αδιαφορία, τη βία και την απόγνωση. Όλοι τους σκέφτονται τη διαφυγή στο Μανζούλι (μια πόλη στα κινεζορωσικά σύνορα). Εκεί, στο μεγάλο τσίρκο, βρίσκεται ένας ελέφαντας που στέκεται διαρκώς ακίνητος, αδιάφορος για την κτηνωδία που κυριαρχεί στον κόσμο.

•Τo μνημειώδες, βασανισμένο και τραγικό ντεμπούτο του Χου Μπο είναι μια οδυνηρή ιστορία οργής και ομορφιάς. Ήδη, αποτελεί ένα ορόσημο για τον νεότερο Κινεζικό κινηματογράφο (και όχι μόνο), σημαδεμένο από μια τραγωδία: Ο δημιουργός του, αναγνωρισμένος συγγραφέας, σκηνοθέτης μερικών διακεκριμένων φιλμ μικρού μήκους πριν την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία και αγαπημένος μαθητής του Μπέλα Ταρ έδωσε τέλος στη ζωή του μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής τον Οκτώβριο του 2017.

Το φιλμ παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2018 και μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.

Σκηνοθεσία: Χου Μπο
Παίζουν: Ζανγκ Γου, Πενγκ Γουτσάνγκ, Γουάνγκ Γιουγουέν, Λι Κονγκζ

«Μαύρη τρύπα»
Επιστημονική φαντασία τρόμου με … διανοουμενίστικο προβληματισμό που μας μεταφέρει στο μακρινό διάστημα όπου έχουν μεταφερθεί θανατοποινίτες οι οποίοι προκειμένου να εξαγοράσουν την ελευθερία τους δέχονται να γίνουν πειραματόζωα! Αναμεσά τους ο Μόντε και η κόρη του Γουίλοου που ζουν μαζί σε ένα διαστημόπλοιο σε απόλυτη απομόνωση… Ώσπου καταλαβαίνουμε ότι πριν χρόνια, ο άντρας είχε δώσει παρά τη θέλησή του το σπέρμα του το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να γονιμοποιήσει το ωάριο μιας νέας γυναίκας που γέννησε την κόρη του… Ήταν και οι δύο μέλη ενός πληρώματος θανατοποινιτών. Πειραματόζωα σε αποστολή. Τώρα, μαζί πατέρας και κόρη προσπαθούν προσδιορίσουν τον προορισμό τους…

Μπορεί να μην έχουμε την τύχη να βλέπουμε συχνά ταινίες της Κλερ Ντενί στις ελληνικές αίθουσες, όμως το 2017 είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τόσο ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σύνολο της καριέρας της όσο και τη διανομή της τελευταίας της ταινίας, «Η Λιακάδα Μέσα Μου». Θεωρείται από τις σημαντικότερες σύγχρονες Γαλλίδες σκηνοθέτιδες κι έχει καταπιαστεί στην καριέρα της με πολλά διαφορετικά κινηματογραφικά είδη αντιμετωπίζοντάς τα πάντα με άκρως αντισυμβατικό κι απρόβλεπτο τρόπο. Στο τωρινό αγγλόφωνο ντεμπούτο της, η Ντενί δοκιμάζεται για πρώτη φορά στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και στο τσακ καταφέρνει να μη φάει τα μούτρα της…

Σκηνοθεσία: Κλερ Ντενί
Παίζουν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Ζιλιέτ Μπινός, Αντρέ Μπέντζαμιν, Μία Γκοθ

«Transit»

Άλλη μια υπερεκτιμημένη σκηνοθετική υπογραφή που δυσκολεύεται στη νέα ταινία του να μας πείσει για τις ικανότητές του. Ο λόγος για τον Γερμανό σκηνοθέτη Κρίστιαν Πέτζολντ του «Βarbara» (Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας – 68ο Φεστιβάλ Βερολίνου) και «Το Τραγούδι του Φοίνικα». Εδώ, διασκευάζει το σπουδαίο μυθιστόρημα της Άνα Σέγκερς, “Τράνζιτο”…

Βρισκόμαστε στην αρχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με τα γερμανικά στρατεύματα να πλησιάζουν στο Παρίσι κι ο Γκέοργκ, ένας Γερμανός πρόσφυγας, δραπετεύει στη Μασσαλία την τελευταία στιγμή. Στις αποσκευές του φέρει τα έγγραφα ενός συγγραφέα, του Βάιντελ, ο οποίος έχει αυτοκτονήσει. Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ένα χειρόγραφο, επιστολές και βίζα από την πρεσβεία του Μεξικού. Στη Μασσαλία, μόνο εκείνοι που μπορούν να αποδείξουν ότι θα φύγουν, έχουν δικαίωμα να παραμείνουν. Ο Γκέοργκ υιοθετεί την ταυτότητα του νεκρού και αποφασίζει να παραμείνει εκεί… Όλα αλλάζουν όταν ο Γκέοργκ ερωτεύεται τη Μαρία, μια μυστηριώδη γυναίκα σε αναζήτηση του συζύγου της, ο οποίος θα την περίμενε στη Μασσαλία, για να διαφύγουν με βίζα στο Μεξικό…

Το ομώνυμο μυθιστόρημα της Άννα Σέγκερς γράφτηκε το 1942 στη Μασσαλία. Καταργώντας τις … χρονικές εποχές, ο σκηνοθέτης μιλάει για το τότε χρησιμοποιώντας την εικόνα της σημερινής Μασσαλίας χωρίς να πείθει για την αυθαιρεσία του που μας την παρουσιάζει σαν «άποψη» … Ό,τι διασώζεται είναι η ιστορία ενός μεγάλου, σχεδόν ανέφικτου έρωτα, εν μέσω πολέμου, αυτοεξορίας και της λαχτάρας τού να βρεις έναν νέο τόπο που θα μπορέσεις να τον αποκαλείς σπίτι. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Φραντς Ρογκόφσκι (European Shooting Star 2017) και η Πάουλα Μπέερ (υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο Frantz του Φρανσουά Οζόν).

Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Πέτζολντ
Παίζουν: Φραντς Ρογκόφσκι, Πάουλα Μπέερ

«Η κατάρα της Γιορόνα»

Όσο υπάρχει το ένστικτο του φόβου, τα σπλάτερς θα ζουν θα … θριαμβεύουν. Εδώ έχουμε μια άρπα-κόλα ταινία του είδους που βασίζεται σε ένα μεξικάνικο μύθο. Εφιαλτική μορφή της είναι η Γιορόνα. μία γυναίκα που κλαίει, μία απόκοσμη παρουσία, κάπου ανάμεσα στον Ουρανό και την Κόλαση, παγιδευμένη σε μια φοβερή μοίρα σφραγισμένη από το ίδιο της το χέρι. Η απλή αναφορά στο όνομά της προκαλεί τρόμο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, για γενιές. Oταν ήταν ζωντανή, έπνιξε τα παιδιά της, εξαιτίας της οργισμένης ζήλιας της, ρίχνοντας στη συνέχεια και τον εαυτό της στο αφρισμένο ποτάμι, σπαράζοντας από πόνο. Τώρα τα δάκρυα της είναι αιώνια. Είναι θανατηφόρα. Και εκείνοι που ακούν το θανάσιμο θρήνο της τη νύχτα, είναι καταδικασμένοι. Η Γιορόνα παραφυλά στις σκιές και αρπάζει παιδιά, θέλοντας να τα κάνει δικά της. Καθώς οι αιώνες περνούν, η επιθυμία της έχει γίνει πιο αδηφάγα … και οι μέθοδοι της πιο τρομακτικές. Στη δεκαετία του 1970, στο Λος Άντζελες, η Γιορόνα παραφυλά τη νύχτα, για νέα παιδιά. Παραβλέποντας την προειδοποίηση μιας προβληματικής μητέρας που είναι ύποπτη για παιδική παρενόχληση, μία κοινωνική λειτουργός και τα μικρά παιδιά της σύντομα θα βρεθούν σε μια τρομακτική, υπερφυσική σφαίρα…

Σκηνοθεσία: Μάικλ Τσάβες
Παίζουνν: Λίντα Καρντελίνι, Ρέιμοντ Κρουζ, Πατρίτσια Βελάσκεζ, Μαρισόλ Ραμίρεζ

«Ο ευγενικός κύριος Λινκ»
http://fragi

 

Κινούμενα σχέδια με «προχωρημένη» σεναριακή ιδέα και ήρωα τον κύριο Λινκ, ένα ελαφρώς αφελές αλλά πολύ έξυπνο και καλόψυχο θηρίο που αποτελεί και το τελευταίο δείγμα της πρωτόγονης καταγωγής του ανθρώπου… Ο κύριος Λινκ θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο καθώς θα είναι ο τελευταίος του είδους του και θα ξεκινήσει μια τολμηρή αναζήτηση των μακρινών συγγενών του. Σε αυτή του την αναζήτηση θα ζητήσει τη βοήθεια του Σερ Λάιονελ Φροστ, του μεγαλύτερου ερευνητή μύθων και τεράτων στον κόσμο, και της Αντελίνα Φόρτναϊτ που έχει στην κατοχή της τον μοναδικό γνωστό χάρτη που θα οδηγήσει στη μυθική κοιλάδα που κρύβονται οι μακρινοί συγγενείς του, σε μια απίθανη οδύσσεια σε όλον τον κόσμο…

Σκηνοθεσία: Κρις Μπάτλερ

Με τις φωνές των: (στα αγγλικά) Χιου Τζάκμαν, Ζόε Σαλντάντα, Στίβεν Φράι, Έμα Τόμπσον / (στα ελληνικά) Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, Κωστή Μαραβέγια, Αντιγόνη Ψυχράμη

«Γυναίκες με τα όλα τους»

Μοιάζει απίστευτο το ότι στην κατ’ εξοχήν ανεπτυγμένη Ελβέτια του 1971 οι γυναίκες δεν είχαν, ακόμα, δικαίωμα ψήφου! Το φιλμ αυτό – βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραϊμπέκα – διαδραματίζεται, λοιπόν, στην Ελβετία το 1971 όπου, παρά τις παγκόσμιες κοινωνικές αναταραχές της προηγούμενης δεκαετίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα στην ψήφο. Όταν ο σύζυγος της ταπεινής και υπάκουης νοικοκυράς Νόρας, της απαγορεύει να πιάσει μια εργασία μερικής απασχόλησης, εκείνη νιώθει τόση αγανάκτηση που τελικά την οδηγεί ώστε να γίνει η εμβληματική φιγούρα του φεμινιστικού κινήματος του χωριού της. Όμως αυτή η πρωτόγνωρη διασημότητα θα φέρει ταπείνωση, απειλές, και ένα πιθανό τέλος στο γάμο της αλλά εκείνη, αρνούμενη να κάνει πίσω, πείθει τις γυναίκες του χωριού της να κάνουν απεργία… και ταυτόχρονα κάνει μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις σχετικά με τη δική της απελευθέρωση.

Σκηνοθεσία: Πέτρα Μπλοντίνα Βόλπε
Παίζουν: Μαρί Λεουενμπέργκερ, Μαξιμίλιαν Σιμόνιτσεκ, Ρέιτσελ Μπράουνσβαϊγκ

theatroathinon

kopse kopse

anixnos250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Για πρώτη φορά  ανεβαίνει στη σκηνή, του θεάτρου ΜΠΙΠ, στην Κυψέλη, το αφηγηματικό κείμενο του Θανάση Τριαρίδη «Το κόψε-κόψε» ή «Όταν οι γκοτζίλες εξανθρωπίζονται». Για 7 μοναδικές παραστάσεις, κάθε Κυριακή στις 19:00. 

Προσφορά προπώλησης:
8 ευρώ μέσω της σελίδας στο facebook


Πληροφορίες:
6988010741(10:00 - 14:00 )
2130344074 (Μετά τις 17:00 )

Απαραίτητη η κράτηση λόγω
περιορισμένου αριθμού θέσεων

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

Ροή Ειδήσεων

Banners 728mm x 90mm

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία