Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιζαμπέλ Ιπέρ: Η γυναίκα που δεν συμμορφώθηκε στο χρόνο (αφιέρωμα) Κύριο

Πηγή:Αρχική - Fragilemag | Ηχογραφώντας το βουητό της πόλης (eretikos.gr)

 

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι αδιαμφισβήτητα ένας χαμαιλέοντας της υποκριτικής τέχνης καθώς επί 50 κοντά χρόνια και μέσα από τις 100 ταινίες που έχει παίξει, εξακολουθεί και παραμένει στη πρώτη γραμμή των ευρωπαίων σταρ που ασκούν γοητεία στο κοινό και του σινεμά και του θεάτρου.

-67χρονη και λαμπερή Ιζαμπέλ…

Κι όμως, η Ιζαμπέλ Ιπερ είναι 67 χρονών! Ιζαμπέλ Άν Μαντλέν Ιπέρ είναι ολόκληρο το όνομά της και γεννήθηκε στο Παρίσι στις 16 Μαρτίου 1953 κάνοντας στο σινεμά την πρώτη της εμφάνιση το 1971. Έχει παίξει σε περισσότερες από 100 ταινίες. Φοίτησε στο Ωδείο των Βερσαλλιών καθώς επίσης και στο Εθνικό Ωδείο Δραματικής Τέχνης του Παρισιού (CNSAD). Σπούδασε Σλαβικές και Ανατολικές γλώσσες στη σχολή του Κλισί, από όπου πήρε πτυχίο στη Ρώσικη γλώσσα. Έκανε πρώτα το ντεμπούτο της στην τηλεόραση το 1971 και μετά ένα χρόνο στον κινηματογράφο, με την ταινία «Οι πειρασμοί μιας δεκαεξάχρονης». Για την ερμηνεία της στην ταινία «Για μια νύχτα αγάπης» κέρδισε το Βραβείο BAFTA, ως πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστρια κι έτσι άρχισε η διεθνής αναγνώριση. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σπουδαιότερους Γάλλους σκηνοθέτες όπως ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο Αντρέ Τεσινέ, ο Μπερτράν Μπλιέ, ο Μπερτράν Ταβερνιέ και ο Κλοντ Σαμπρόλ. Με τον Σαμπρόλ μάλιστα συνεργάστηκε τακτικά και στα 35 χρόνια γνωριμίας τους πρωταγωνίστησε σε 7 ταινίες του.

–Η Ιπέρ συνηθίζει να ενσαρκώνει αινιγματικούς και συναισθηματικά απόμακρους χαρακτήρες. Έχει υπηρετήσει όλα τα είδη της Έβδομης Τέχνης, από την κωμωδία, στο κοινωνικό δράμα και από τη λογοτεχνική μεταφορά στο φιλμ νουάρ. Διακρίνεται για τον επαγγελματισμό της και τις τολμηρές και αντισυμβατικές επιλογές της όσον αφορά ασυνήθιστες συνεργασίες με ανεξάρτητους σκηνοθέτες και δύσκολους ρόλους. Ο Τύπος την έχει συχνά χαρακτηρίσει εγκεφαλική ηθοποιό και διανοούμενη αλλά η ίδια αρνείται αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Δεν είναι λίγες και οι συνεργασίες της σε διεθνείς παραγωγές με καταξιωμένους σκηνοθέτες, όπως ο Μάουρο Μπολονίνι, οι αδελφοί Ταβιάνι, ο Αντρέι Βάιντα, ο Μίχαελ Χάνεκε κ.ά.

-Σημαντική είναι και η ενασχόλησή της με το θέατρο. Έχει προταθεί 5 φορές για τα θεατρικά βραβεία «Μολιέρος» για την ερμηνεία της σε κλασσικά έργα όπως η “Μήδεια” (2001), η “Έντα Γκάμπλερ” (2005) του Ίψεν κ.α. Το 2013 συμπρωταγωνίστησε με την Κέιτ Μπλάνσετ στο έργο του Ζαν Ζενέ «Οι δούλες»,  σε μια παραγωγή του Θεατρικού Θιάσου του Σίδνεϊ.

Έχει ανέβει το θεατρικό σανίδι και στην Αθήνα, αρχικά το 2008 με το «Κουαρτέτο» του Χάινερ Μίλερ, στη συνέχεια το 2010 με το «Ένα λεωφορείο, διασκευή του Λεωφορείου ο Πόθος του Ουίλιαμς» και το 2014 με τις «Ψευδοεξομολογήσεις» του Μαριβώ.

Το 1999 χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.

-Το 2017 βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε δραματική ταινία και με το Βραβείο Σεζάρ Α’ Γυναικείου ρόλου για το Εκείνη, ενώ έλαβε υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

 

 

Διαβάστε επίσης: 

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2017: Το Μήνυμα Της Ιζαμπέλ Ιπέρ