Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αριάννα Καρανικόλα: Η μουσική είναι ένας τρόπος να δείξεις τι είσαι χωρίς να το πεις με λόγια

Η Αριάννα Καρανικόλα, Arianna k, είναι η μουσική έκπληξη της χρονιάς που τελειώνει σήμερα. Το καλοκαίρι ακούσαμε το Steps, και το Angry Song και λίγο τέλη Νοεμβρίου ολόκληρη την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Early Landed».

Άκουσα το άλμπουμ αρκετές φορές και, όπως και στα πρώτα της τραγούδια, η εντύπωση μου ότι πρόκειται για μια μουσικό που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον παραμένει σταθερή.
Μου αρέσει η μελαγχολική  pop αισθητική της, οι grunge επιρροές της και μια δύναμη που διατρέχει τον δίσκο από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε δύο φάσεις: Προ και μετά των Πανελληνίων Εξετάσεων (που την έστειλαν στο Μαθηματικό)!

Το Early Landed είναι μια δουλειά που αξίζει να ακουστεί και μπει σε ραδιοφωνικά playlist. Προσωπικά έχω παίξει κάποια τραγούδια του άλμπουμ στα dj set που κάνω.

Από την πρώτη φορά που την άκουσα είχαμε επικοινωνήσει και το ραντεβού μας είχε κλειστεί αφού θα κυκλοφορούσε το Early Landed.
Έτσι στην Αθήνα που ετοιμαζόταν για τα χριστούγεννα, βρεθήκαμε ένα μεσημέρι στου Ψυρρή.
Η συζήτηση μαζί της ήταν άκρως απολαυστική, όπως άλλωστε και η μουσική της.
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω μια 20χρονη καλλιτέχνη που αφουγκράζεται τι συμβαίνει γύρω της. Ευγενής και πολύ συνεσταλμένη. Μ’ εκείνη τη φλόγα στα μάτια του παιδιού που αρχίζει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Αν η Αθήνα ήταν τραγούδι, μουσική, τι θα ήταν;

Η Αθήνα θα ήταν shoe gaze. Μελωδίες των My Bloody Valentine ή των Slowdive. Τη φαντάζομαι βράδυ.
Η Αθήνα έχει μια κινητικότητα και συγχρόνως μια μελαγχολία. Επικρατεί ένας εσωστρεφής θόρυβος. Βλέπεις μια εσωστρέφεια στην πόλη. Πολύς κόσμος κυκλοφορεί αλλά ο καθένας μόνος του, με μια εσωστρέφεια. Έχει ένα bitter-sweet στοιχείο σαν μελωδίες που βγαίνουν μέσα από τη βουή του κόσμου.
Μπορείς να βρεις underground μέρη.  Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν είναι ούτε χαρούμενη ούτε λυπημένη. Ναι τώρα που το σκέφτομαι, αν και προτιμώ τους My Bloody Valentine, το Alison από τους Slowdive  τής ταιριάζει.

Δεν ξέρω αν πρέπει να δούμε την ομορφιά της πόλης ή την αποδιοργάνωση της.

Εσύ ζεις στην Αγία Παρασκευή. Αν υποθέσουμε ότι ήθελες να αλλάξεις κάτι στην γειτονιά σου, τι θα ήταν αυτό;

Δεν είναι η χειρότερη γειτονιά φυσικά. Αυτό που νιώθω είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που μας ενοχλούν αλλά επειδή έχουν γίνει καθημερινότητα παύουμε να τους δίνουμε σημασία και μαθαίνουμε να ζούμε έτσι, «μέσα σ’ αυτό»!

Πότε κατάλαβες ότι έγραψες το πρώτο σου τραγούδι.

Όταν ήμουν στη Δευτέρα λυκείου αρχικά στο πιάνο έφτιαχνα κάποια θεματάκια. Άλλα τα ξανάπαιζα, άλλα τα ανέπτυσσα περισσότερο.  Αλλά το πρώτο κομμάτι που έγραψα ήταν  το Sun is Glue που βγήκε πάνω στην κιθάρα. Ήταν το καλοκαίρι πριν από τις πανελλήνιες, που είχα και τα καλοκαιρινά μαθήματα κι εγώ κάθε βράδυ πήγαινα και έπαιζα.
Κι έτσι ενώ είχα ημιτελή θέματα όπως σου είπα, αυτό βγήκε σχεδόν αυθόρμητα: ακόρντα, vocal lines, πολύ γρήγορα οι στίχοι. Το έπαιζα και σε μια φίλη μου – ενώ τα άλλα κομμάτια που δούλευα ήταν λίγο πιο …κρυφά.

Έχεις μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με πολύ rock ‘roll μέσα στο σπίτι και πολλά βινύλια. Ποια η σχέση σου με τους δίσκους του πατέρα* σου;

Η αλήθεια είναι πώς όταν ήμουν μικρότερη άκουγα δίσκους που μου έβαζε ο πατέρας μου αλλά δεν είχα δώσει σημασία ώστε να τα ψάξω μετά. Τέλη Λυκείου συνειδητοποίησα τι υπάρχει στη δισκοθήκη κι ακόμη και τώρα βλέπω και ανακαλύπτω δίσκους που μου κάνουν «κλικ». Αγαπημένος μου δίσκος από αυτή τη δισκοθήκη είναι το «Another Green World» του Brian Eno.

Πότε αγόρασες εσύ τον πρώτο σου δίσκο;

Δεν έχω αγοράσει βινύλιο ποτέ! Πάντα υπήρχαν πολλά στο σπίτι.

Το πρώτο Cd  που αγόρασα ήταν Paramore. Δεν ήμουν πολύ συνειδητοποιημένη. Ήμουν επηρεασμένη από την front woman. Πολύ teenage φάση!

Πώς ακούς μουσική σήμερα;

Συνήθως ακούω από το youtube. Στο σπίτι του πατέρα μου πάντα όταν πάω κάτι παίζει οπότε ακούω. Αλλά στο δικό μου σπίτι όπως σου είπα: youtube. Κι έτσι στέλνουμε λινκ οι φίλοι μεταξύ μας. Ακούμε πολλά, όταν μου αρέσει κάτι και το ξεχωρίσω τότε θα αρχίσω να το ψάχνω πιο πολύ.

Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη και δείτε φωτογραφίες στο viewtag.gr