Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ»: ένας ύμνος στη φιλία - Ιδέες για παιχνίδι πριν και μετά την παράσταση

«Οι περισσότεροι άνθρωποι αποθέτουν την παιδική τους ηλικία σαν παλιό καπέλο. Την ξεχνούν σαν έναν αριθμό τηλεφώνου που δεν ισχύει πια… Μόνο όποιος ενηλικιώνεται και παραμένει παιδί είναι άνθρωπος…» 

 

«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ», ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία του μεγάλου Γερμανού συγγραφέα Έριχ Καίστνερ, που τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μεταφέρεται αριστοτεχνικά στη σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, «ΘΕΑΤΡΟΝ». 

 

Ο Εμίλ Τίσεν είναι ένα αγόρι στο οποίο η μητέρα του αναθέτει μια αποστολή: να ταξιδέψει με το τρένο μέχρι το Βερολίνο, όπου ζει η γιαγιά του, και να της δώσει ένα χρηματικό ποσό. Τα χρήματα για τον Εμίλ είναι μεγάλη υπόθεση, αφού η μητέρα του τον ανατρέφει μόνη της, με δυσκολία. Όπως είναι λοιπόν λογικό, αισθάνεται ανασφάλεια με τόσα χρήματα μέσα στην τσέπη του. Ωστόσο αγωνιά και για κάτι άλλο. Πριν φύγει για το Βερολίνο ζωγράφισε στο άγαλμα του μεγάλου Δούκα Καρόλου, που κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού του, κάτι τεράστια μουστάκια. Είναι ανήσυχος μήπως αποκαλυφθεί ότι πίσω από τα μουστάκια του Δούκα κρύβονται ο ίδιος και οι φίλοι του! 

 

Στη διαδρομή με το τρένο είναι στο ίδιο βαγόνι με τον Σανταχιόνι, έναν ευγενικό κύριο που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Εμίλ, ιδιαίτερα μόλις αντιλαμβάνεται ότι κουβαλάει χρήματα. Όταν το τρένο μπαίνει σε ένα μακρύ τούνελ, ο Εμίλ δεν καταφέρνει να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Επικρατεί αναστάτωση και, όταν το τρένο βγαίνει τελικά από το τούνελ, ο Εμίλ διαπιστώνει ότι ο κύριος Σανταχιόνι έχει γίνει καπνός. Και μαζί με αυτόν και  όλα του τα χρήματα… 

 

Η ιστορία ζωντανεύει μοναδικά από έναν κεφάτο και έμπειρο θίασο ηθοποιών. Είναι χαρά να βλέπεις να αντιμετωπίζεται το θέατρο για παιδιά με τόσο ευθύνη από όλους τους συντελεστές. Τόσο από εκείνους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό πάνω στη σκηνή –Αντώνη Λουδάρο, Ναταλία Δραγούμη, Νεφέλη Ορφανού, Ανδρέα Κωνσταντινίδη, Αλέξανδρο Καλπακίδη, Γιώργο Μακρή, Πάνο Αγαζάντε, Τάσο Κοντογιώργα, Φώτη Κουτρουβίδη, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαριάννα Μαυριαννού, Δήμητρα Μπακαλγιάννη, Βίκυ Μπόλοση, Λίνα Πρίντζου– όσο και από εκείνους που έχουν αναλάβει το εικαστικό κομμάτι, τα σκηνικά, τα κοστούμια, καθώς και τα εντυπωσιακά βίντεο της παράστασης. 

 

Με αφορμή την ιστορία του Εμίλ και των φίλων του, στην οποία αναδεικνύονται η ομαδικότητα, το θάρρος και η εφευρετικότητα των παιδιών απέναντι στη «δυσκαμψία» των μεγάλων, μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σημασία της αλληλεγγύης και για το πόσο σπουδαίο είναι να προσπαθούμε όλοι μαζί για κάτι, για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Επίσης για την έννοια της δικαιοσύνης, για το θεσμό της οικογένειας, για τη δύναμη και την αδυναμία των παιδιών του δρόμου. 

 

Ας θεωρήσουμε και αυτή την παράσταση σαν μια ευκαιρία για να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των μικρών μας φίλων. Μπορούμε μάλιστα να ξεκινήσουμε και πριν από αυτή. 

 

ΠΡΙΝ… 

Αφήγηση: Προτού πάμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος να απολαύσουμε τον Εμίλ και την παρέα του, δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να αναζητήσουμε το βιβλίο του Έριχ Καίστνερ στο οποίο βασίστηκε η παράσταση (έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο «Ο Αιμίλιος και οι ντετέκτιβ»), να το διαβάσουμε στα γρήγορα ώστε να ξέρουμε τι θα παρακολουθήσουμε και να το συζητήσουμε και πάλι μετά το θέατρο. Με αφορμή αυτό μπορούμε να αναφέρουμε στα παιδιά μας πόσο σπουδαίος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας είναι ο Καίστνερ, να μιλήσουμε για τα έργα του και να τα παροτρύνουμε να σκεφτούν και Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. 

 

Οργάνωση: Ο Εμίλ θα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι με το τρένο και εμείς μια επίσκεψη στο θέατρο. Τι χρειάζεται να έχουμε μαζί; Πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε; Μήπως είναι όλα θέμα οργάνωσης;

 

Ας φτιάξουμε λοιπόν μια λίστα κανόνων: 

1. Στο θέατρο και στο τρένο για να μπούμε πρέπει απαραιτήτως να έχουμε εισιτήριο. 

2. Να προσέχουμε τα πράγματά μας, γιατί αλλιώς θα μας τα κλέψουν, όπως τα χρήματα του Εμίλ! 

3. Να μη μιλάμε σε αγνώστους, αν είμαστε χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά. Θα καταλάβουμε γιατί όταν δούμε πώς την πάτησε ο Εμίλ. 

 

Τη λίστα μας μπορούμε να την κολλήσουμε σε ένα μεγάλο χαρτόνι και να το κρεμάσουμε στο δωμάτιό μας. 

 

ΜΕΤΑ… 

Παίζουμε κομμωτήριο; Όπως η μαμά του Εμίλ χτένιζε την κυρία Κουλ, έτσι και εμείς στο σπίτι μπορούμε να παίξουμε με τα παιδιά. Θα βάλουμε μπρος μπιστολάκια και φυσούνες, ενώ οι φουρκέτες και οι λακ θα πάρουν… φωτιά! Παράλληλα θα εξηγήσουμε στους μικρούς μας φίλους την εξέλιξη αυτών των μέσω καλλωπισμού. Η φυσούνα της μαμάς του Εμίλ δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο σίδερο για τα μαλλιά. Την παρατηρήσαμε από την πρώτη σκηνή; Πώς ήταν; 

Μήπως τη θυμόμαστε να τη ζωγραφίσουμε κιόλας; 

 

Τι νόμισμα έχουμε; Το παιχνίδι με τα νομίσματα είναι ιδανικό για μια  εξάσκηση στα μαθηματικά. Του Εμίλ του έκλεψαν 145 μάρκα. Ένα μάρκο σε πόσα ευρώ αντιστοιχεί; Μολύβι και χαρτί και ξεκινάμε.

 

Κυνηγώντας τον κλέφτη: Παίζουμε κρυφτό; Το αγαπημένο παιχνίδι μικρών και μεγάλων, ειδικά αν έχουμε κήπο, όπως ονειρευόταν η μαμά του Εμίλ, ή έστω πιλοτή. Μπορούμε να κυνηγήσουμε τον κλέφτη… 

 

Ενδοεπικοινωνία: Το μυστικό τηλέφωνο. Φτιάχνουμε και εμείς τον «Κώδικα Εμίλ». Θα χρειαστούμε δύο χάρτινα ποτηράκια και μια μεγάλη κορδέλα για να τα ενώσουμε. Εμείς ποιο μήνυμα θέλουμε να περάσουμε;

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία