Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

SLIDER2019

 

8/10/2016, «Το τραγούδι της Γης», Θέατρο Άνεσις

 

Ο αέρας, η θάλασσα, τα υπό εξαφάνιση ζώα και τα ποτάμια έχουν πάει στο δικαστήριο του σύμπαντος να ζητήσουν την τιμωρία του ανθρώπου για τις καταστροφές που έχει προκαλέσει. Όμως, επειδή οι άνθρωποι είναι πολλοί κι ούτε στο δικαστήριο χωράνε ούτε τόσες φυλακές υπάρχουν, αποφασίζουν να βρουν έναν εκπρόσωπο του είδους να τιμωρήσουν. Ο εκπρόσωπος είναι τελικά ένα παιδί, αφού αυτός είναι ο μελλοντικός καταστροφέας. Μπορείς όμως να καταδικάσεις κάποιον για κάτι που ΘΑ κάνει; Η μητέρα Γη άλλωστε ξέρει ότι υπεύθυνος για τις καταστροφές δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά ο δράκος της αδιαφορίας.

 

 «Το τραγούδι της Γης» μιλά για όλα τα οικολογικά προβλήματα που έχει προξενήσει ο άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα αφήνει και μια πόρτα ανοιχτή για τη λύση τους. Το ενδιαφέρον της νέας γενιάς, των μικρών παιδιών, είναι αυτό που τελικά θα αναστρέψει την κατάσταση. Κάθε άνθρωπος μπορεί να συμπεριφερθεί σαν δράκος της αδιαφορίας. Άρα όσο περισσότεροι ενδιαφέρονται τόσο περισσότερες ελπίδες υπάρχουν για τη Γη.

 

Η παράσταση είναι ένα πολυθέαμα στο οποίο εντάσσεται αρμονικά η σύγχρονη τεχνολογία, με προβολή βίντεο και θεάτρου σκιών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ευφάνταστο κοστούμι της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη και τεχνολογία. Οι μάσκες και τα κοστούμια, το video art και η χορογραφία hip hop ξεσήκωσαν τους μικρούς θεατές και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον τους.

 

Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στη Γη και προσοχή! Στη Γη όλα είναι χρήσιμα, ακόμα και το πιο μικρό φυλλαράκι…

 

 

 

ΠΡΙΝ…

 

  Καθημερινότητα: Η παράσταση απευθύνεται ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, τριών ή τεσσάρων ετών. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά γνωρίζουν ότι δεν πετάμε τα σκουπίδια στο πάτωμα του σαλονιού, άρα είναι εξίσου λογικό να μην τα πετάμε και στο δάσος, το «μεγαλύτερο σπίτι μας». Βλέποντας τους γονείς τους να ανακυκλώνουν θα μάθουν να κάνουν το ίδιο. Μπορούμε να τους μιλήσουμε για τον κύκλο του νερού και για το ότι δεν πρέπει να το ξοδεύουμε αφήνοντας τις βρύσες ανοιχτές. Τα πρώτα λιθαράκια για ένα υπεύθυνο παιδί δεν γίνεται να μη συμπεριλαμβάνουν μια οικολογική συνείδηση. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθουν από το δικό μας παράδειγμα.

 

  50 απλά πράγματα..: Η σωτηρία του πλανήτη είναι υπόθεση όλων, μικρών και μεγάλων. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο θέλει ο δράκος της αδιαφορίας να μας κάνει να πιστέψουμε. Στο βιβλίο «50 απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν τη Γη», από τις εκδόσεις «Το Ποντίκι», παρουσιάζονται με απλό τρόπο πληροφορίες για οικολογικά θέματα και προτείνονται ιδέες ώστε τα παιδιά να βοηθήσουν τον πλανήτη.

 

ΜΕΤΑ…

 

  Μεγαλύτερες ομάδες-Εκπαιδευτικοί: Δύο πολύ ωραία παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εισαγωγή πριν μιλήσουμε στα παιδιά για τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στη ζωική αλυσίδα είναι «Ο ιστός» και τα «Κυκνάκια στη λίμνη». Στον «Ιστό» τα παιδιά στέκονται σε κύκλο έχοντας το ένα τους χέρι ψηλά. Ο εκπαιδευτικός δένει μια κλωστή στο δάχτυλό τους περνώντας από όλους και σχηματίζοντας έτσι έναν ιστό. Έπειτα ζητά από κάποιον να φύγει. Ο ιστός χαλαρώνει, αλλά, παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να τον ξανατεντώσουμε εάν ανοίξουμε τον κύκλο. Αποχωρεί και δεύτερο παιδί και συνεχίζουμε μέχρι να μείνουν λίγα παιδιά μέσα. Όπως διαπιστώνουμε, ο ιστός δεν χαλάει, αλλά γίνεται πολύ πιο αραιός. Ο ιστός είναι η απεικόνιση της ζωικής αλυσίδας που συρρικνώνεται και η αφορμή να μιλήσουμε για το πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων.

 

Για τα «Κυκνάκια στη λίμνη» θα χρειαστούμε τόσες καρέκλες ή εφημερίδες όσες και τα παιδιά που συμμετέχουν. Κάθε παιδί είναι στην καρέκλα του/εφημερίδα του. Κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα (μόλυνση λίμνης, πετρελαιοκηλίδα, φωτιά αν παίζουμε με ζώα του δάσους) μια καρέκλα/εφημερίδα φεύγει και το ζώο που ήταν πάνω πρέπει να πάει κάπου αλλού για να σωθεί. Είναι ένα παιχνίδι για την επιβίωση και τη συνεργασία και βοηθά τον εκπαιδευτικό να εισαγάγει βιωματικά το πρόβλημα της μόλυνσης και των επιδράσεών της στα ζώα.

 

 Κατασκευή 1: Φυλλαράκια!!!!! Η Μυρτώ ψάχνοντας για κάτι που δεν θα το χρειάζεται ΚΑΝΕΙΣ ανακαλύπτει ότι στη φύση όλα είναι χρήσιμα. Ακόμα και το πιο μικρό φυλλαράκι. Σε μια βόλτα στο πάρκο ή στη θάλασσα το καλοκαίρι μπορούμε να μαζέψουμε φυλλαράκια, πετρούλες και κοχύλια και να δημιουργήσουμε μικρά έργα τέχνης με φυσικά υλικά. Ζωγραφίζουμε μια βαρκούλα και για πανί κολλάμε ένα φυλλαράκι και φτιάχνουμε μικρά έργα τέχνης με πετρούλες και κοχύλια.

 

 

14672815_10154002807723479_1411102999_o.jpg

14627909_10154002808848479_2100460714_n.jpg

14642997_10154002807798479_1029573077_n.jpg

14694664_10154002807873479_2074145055_n.jpg

 

 

 

  Κατασκευή 2: Η ομάδα Ανακυκλωτές ΑΕ μεταμορφώνουν τα «σκουπίδια»  σε μουσικά όργανα. Τι μπορούμε να φτιάξουμε εμείς με ανακυκλώσιμα υλικά; Τα βιβλία «Ανακυκλώνω πιάτα και αυγοθήκες» και «Ανακυκλώνω, δεν πετάω τίποτα», από τις εκδόσεις Κεντικελένη, δίνουν στους γονείς ιδέες για όμορφες και αστείες κατασκευές για δημιουργική απασχόληση μαζί με τα παιδιά.

 

     Η Γη είναι το σπίτι μας και τα πλάσματά της συγκάτοικοί μας. Δεν μας ανήκει τίποτε, γιατί «αυτή τη γη δεν την κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας», όπως λέει ένα ινδιάνικο ρητό. Εξαφανίζοντας το δικό μας δράκο της αδιαφορίας μπορούμε να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση και να την κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά.

 

 Το Texnes-plus είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης

cover_logo.png

 

 

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη της Άννας Παπαμάρκου που σκηνοθέτησε την παράσταση 

 

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Please enter youtube id.

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

Kalomoira2.jpg

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία