Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Κάρμεν Ρουγγερη μας μυεί φέτος στο Θέατρο Κιβωτός στη Ρώσικη μουσική και παράδοση. Ρώσοι συνθέτες, παραδοσιακή ρώσικη μουσική, αλλά και η ρώσικη αρχιτεκτονική και ενδυματολογία μας συστήνονται μέσα από το ρώσικο παραμύθι «Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα». Όπως λέει κι η ίδια η Κάρμεν Ρουγγέρη είναι κατά κάποιον τρόπο ένα δικό της παραμύθι, αφού ο Τσάρος είναι μια δική της σύνθεση από στοιχεία ρώσικων παραμυθιών και μύθων.

Τα σκηνκά και ιδιαίτερα τα κουστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή, υπέρλαμπρα και εντυπωσιακότατα όπως ταιριάζει στην αυτοκρατορική Ρωσία. Η μαρτυρία μιας μικρής πριγκίπισσας στο κοινό αντικατροπτίζει όλη την αλήθεια «μου αρέσουν τα κουστούμια γιατί είναι πριγκιπικά και μοιάζουν με αληθινά».

 

tsaros texnes

Όλη η ομάδα των ηθοποιών έξοχα συνονισμένη ανταποκρίνονται σε ένα πλήθος ρόλων αλλά και μουσικής ερμηνείας. Οι Χάρης Αγγέλου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Έλενα Μιχαλάκη, Γιάννης Νικολάου, Ορφέας Τσαρέκας, Πολύκαρπος Φιλιππίδης και Ειρήνη Χρηστίδη μας εντυπωσίασαν με τις υποκριτικές και μουσικές τους ικανότητες.

Πέρα όμως από τη γνωριμία με τη Ρώσικη μουσική και μυθολογία, «Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα» είναι ένα παραμύθι που μας μιλά για την εντιμότητα και την ειλικρίνεια, την γονεϊκή αγάπη, την αρετή και την ηθική. Ο κόσμος της θάλασσας είναι ο κόσμος της φύσης που δίνει στον άνθρωπο τις «κόρες του». Άραγε ο άνθρωπος θα εκτιμήσει και θα σεβαστεί το γάμο του με την φύση ή θα καταστρέψει το ίδιο του το σπίτι; Γιατί όπως κάθε παραμύθι πίσω από την απλοϊκή ιστορία κρύβει μέσα στους συμβολισμούς του αλήθειες ζωής.

Μια φορά κι έναν καιρό στη Ρωσία με ρώσικη μουσική και παραμυθένιους βασιλιάδες είδαμε μια όμορφη ιστορία και ζήσαμε για λίγο σε παλάτια πάνω και κάτω από το νερό. Θα κρατήσουμε την μαγεία αυτή λίγο ακόμα παίζοντας παιχνίδια για ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την παράσταση.

ΠΡΙΝ…

  • Διαβάζουμε. Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τα ρώσικα παραμύθια πριν την παράσταση, υπάρχει μια ωραία συλλογή παραμυθιών. «Παραμύθια από τη Ρωσία», εκδόσεις Απόπειρα. Τσάροι και χωρικοί, ζώα, ξωτικά και μοχθηρά πλάσματα όπως ο μάγος Κοσέι και η Μπάμπα Γιαγγά θα συντροφεύσουν τα βράδια σας και θα σας ταξιδέψουν στην μακρινή Ρωσία. Κι αν θέλετε να πάτε προετοιμασμένοι για αυτό που θα δείτε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάρμινα το βιβλίο «Ο Τσάρος με τη μακριά γενειάδα» μαζί με cd με την μουσική της παράστασης.

russia 800 640x640

 

ΜΕΤΑ…

  • Διαγωνισμός ψευτιάς: (Για μεγαλύτερες ομάδες/ εκπαιδευτικούς). Η ιστορία του τσάρου περιπλέκεται όταν ο σύμβουλός του τού προτείνει μια λύση για να γλιτώσει ο γιος του και μας ζητά να μην πούμε τίποτα. Μυστικό! Μετά έρχεται και η γυναίκα του συμβουλάτορα, αλλάζει το σχέδιο δράσης και μας ζητά κι αυτή να μην πούμε τίποτα. Μυστικό! Πάλι! Και τελικά τα πράγματα γίνονται…κουλουβάχατα! Με τόσα ψέματα και τόσα μυστικά σας έχουμε ένα ιδανικό παιχνίδι. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, 4-5 ατόμων κι ένας από την ομάδα αφηγείται στους υπόλοιπους μια ιστορία που του έχει συμβεί, αστεία, τρομακτική κλπ. Ή λένε όλοι από μια και καταλήγουν στην πιο ενδιαφέρουσα, μεταξύς του όμως, μυστικά κάθε ομάδα. Όταν καταλήξουν, προσπαθούν να την "αποστηθίσουν" και οι 4-5 όσο καλύτερα μπορούν. Μετά σηκώνονται ενώπιον της τάξης και λένε την ίδια ιστορία σα να τους έχει συμβεί προσωπικά και οι τέσσερις στη σειρά, όσο πιο πειστικά μπορούν. Το κοινό πρέπει να βρει σε ποιον συνέβη όντως και γίνεται ψηφοφορία. Κερδίζει αυτός που θα έχει καταφέρει να πείσει το κοινό ότι του συνέβη πραγματικά το περιστατικό. Ο καλύτερος ψεύτης δηλαδή.

  • Ζωγραφίζουμε: Τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης μας δίνουν μια γεύση της παραμυθένιας Ρωσίας. Ας αφήσουμε λοιπόν ελεύθερη την φαντασία μας και ας σχεδιάσουμε εμείς τα κουστούμια του τσάρου και της τσαρίνας, των βασιλιάδων του νερού και των υπόλοιπων ηρώων.

zografia

 

 

Το βασίλειο της γης και το βασίλειο της θάλασσας συμφιλιώθηκαν και σφράγισαν την φιλία τους με δυο γάμους. Ας ελπίσουμε αυτό να συμβεί και στην δική μας ζωή και να συμφιλιωθεί επιτέλους ο κόσμος των ανθρώπων με το βασίλειο της φύσης!