Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

27/11/2016, «Ο Ανύπαρκτος Ιππότης», Skrow Theater

Είμαστε στο 1216 ή στο 1435 ή στο 1782 ή στο 1986. Είμαστε ίσως στο σήμερα, σε μια οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο ή σε μια φανταστική χρονική περίοδο. Όπως μας ενημερώνει ο αφηγητής του παραμυθιού, μια ιπποτική ιστορία μπορεί να διαδραματίζεται στο παρελθόν, μπορεί όμως να διαδραματίζεται και στο παρόν. Μια ιπποτική ιστορία με άλογα, πριγκίπισσες, ιπποκόμους, βασιλιάδες και περιπέτειες ζωντανεύει άλλωστε σε χιλιάδες σκοτεινά δωμάτια καθημερινά. Και ό,τι ζωντανεύει στη φαντασία των παιδιών έχει την τιμή να παραμένει αληθινό και αναλλοίωτο για πάντα.

Το μυθιστόρημα του Ίταλο Καλβίνο «Ένας Ανύπαρκτος Ιππότης» (εκδόσεις Καστανιώτη) ανήκει στη «φαντασιακή» τριλογία του με γενικό τίτλο «Οι πρόγονοί μας». Η ομάδα Ντουθ διαλέγει ένα μεσαιωνικό παραμύθι και μας ταξιδεύει. Με φόντο το φυσικό βράχο του Skrow Theater και με την άριστη επιλογή σκηνικών και αντικειμένων –όλα από ξύλο– γινόμαστε αυτόπτες μάρτυρες των περιπετειών ενός ιππότη που… ΔΕΝ υπάρχει! 

Ποιοι είμαστε; Τι λέει ο ιπποτικός κώδικας και πόσα μπορεί να καταφέρει κανείς με τη δύναμη της θέλησης; Τι δίνει νόημα στη ζωή μας; Αξίζει να κυνηγάμε τα όνειρά μας και τις επιθυμίες μας; Με ζωντανή μουσική επί σκηνής και μια πανοπλία που με τη βοήθεια της τεχνικής του μαύρου θεάτρου μοιάζει πραγματικά κενή, ακολουθούμε τον Ανύπαρκτο Ιππότη στα ταξίδια του. Στο τέλος εκείνος χάνεται, αλλά χαρίζει την πανοπλία του σε έναν ιππότη που αξίζει να τη φοράει. «Πού πήγε ο Ανύπαρκτος Ιππότης;» ρώτησε ο γιος μου. Κι αμέσως απάντησε: «Θα ψάξω να τον βρω στο βράχο μόλις τελειώσει η παράσταση. Νομίζω εκεί κρύφτηκε». Πού κρύβεται ο δικός σας ιππότης; 

Πώς προετοιμάζεται ένας ιππότης (ή και μια γυναίκα ιππότης, αφού, όπως διαπιστώνουμε, υπάρχουν και γυναίκες ιππότες) ΠΡΙΝ από την παράσταση και τι μπορούμε να κάνουμε ΜΕΤΑ; 

kastro3.jpg

ΠΡΙΝ…

Γράφουμε: Τι κάνει ένας ιππότης; Σώζει σίγουρα πριγκίπισσες, πολεμά τους εχθρούς, αντιμετωπίζει δράκους κι άλλα μυθικά τέρατα, υπερασπίζεται τους αδύναμους και φυσικά εξασκείται στην τοξοβολία και στην ξιφομαχία. Γράφουμε τον όρκο του ιππότη σύμφωνα με όσα ξέρουμε για τους ιππότες και τον εκφωνούμε σε μια σεμνή οικογενειακή τελετή, χρίζοντας τον μικρό ή τη μικρή μας ιππότη!

Κατασκευή: Προτού ζήσουμε τις περιπέτειες του Ανύπαρκτου Ιππότη, έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε το κάστρο του. Κι εκεί μέσα θα διαδραματιστούν μερικές δικές μας ιστορίες. Το χαρτί οντουλέ μπορεί πανεύκολα να γίνει κάστρο. Ανοίγουμε πόρτες, παραθυράκια και μπαίνουμε μέσα για να ζήσουμε την περιπέτεια.

  

ΜΕΤΑ…

Αφήγηση: Τα «Παραμύθια της Καληνύχτας» δεν είναι ανάγκη να τελειώσουν όταν τα παιδιά θα μεγαλώσουν. Μπορεί να έχουν προ πολλού κατακτήσει την ικανότητα να κοιμούνται μόνα τους, όμως εκείνο το μισάωρο πριν από τη βραδινή καληνύχτα θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη γονιών και παιδιών. Όταν λοιπόν τα παιδιά μεγαλώσουν, τα σύντομα παραμύθια μπορούν να αντικατασταθούν από μυθιστορήματα. Ένα κεφάλαιο κάθε νύχτα. Αν παρακολουθήσουμε τον «Ανύπαρκτο Ιππότη», οι νύχτες μετά την παράσταση θα είναι μια ευκαιρία να τον γνωρίσουμε στην πλήρη εκδοχή του. 

Κίνηση και χορός: Λίγη μεσαιωνική μουσική και ώρα για χορό! Μπορούμε μαζί με τα παιδιά να αφεθούμε στο ρυθμό και να χορέψουμε σαν ιππότες και πριγκίπισσες. Βρίσκουμε τα βήματα, τα προβάρουμε και εμπρός όλοι χορεύουμε!

Παιχνίδι: Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια εμπνευσμένα από τον κόσμο των ιπποτών. Επιτραπέζια για μικρούς φίλους τριών έως τεσσάρων ετών, αλλά και για μεγαλύτερους ή πολύ μεγαλύτερους. Ποιος είναι σε θέση να βάλει φρένο στον ενθουσιασμό ενός εκκολαπτόμενου ιππότη; Οι περιπέτειες συνεχίζονται με τα επιτραπέζια!

  Από τον Δον Κιχώτη έως τους Ιππότες της Τηγανητής Πατάτας οι ιππότες μάς εμπνέουν και μας ταξιδεύουν. Πίστη και θέληση, τιμή και βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Όλοι μπορούν να γίνουν ιππότες. «Κι εσύ κι εσύ κι αυτός εκεί». Έτσι κλείνει η παράσταση, έτσι κλείνουμε κι εμείς. 

 

Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του

ANIXNOS

anixnos250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Η ομάδα ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεατρικό έργο της Καναδής συγγραφέως Carole Fréchette "Η Βιολέτ στη γη".

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 (Μέχρι 11/6) στο studio Μαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0645 3330

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

Kalomoira2.jpg

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία