Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Google Doodle: Η Google τιμά την Πολωνή ποιήτρια Mascha Kaléko

Το σημερινό Google Doodle τιμά τη ζωή και το έργο της Πολωνής ποιήτριας Mascha Kaléko. Η Καλέκο αναγνωρίστηκε κυρίως για το έργο της κατά τη δεκαετία του ’30.

Η Mascha Kaléko γεννήθηκε γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907  στην πόλη Golda Malka Aufen στο Schidlow στην νότια Πολωνία. Ως έφηβος, η Mascha ξεκίνησε να γράφει ποίηση. Μέσα σε αρκετά χρόνια, διακρίθηκε και ξεχώρισε χάρη στις εφημερίδες του Βερολίνου που δημοσίευσαν τα πρώτα έργα της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Kaleko ήταν ήδη μια εξέχουσα προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου.

Στο ποίημά της «Das Bißchen Ruhm»  («Λίγη δόξα») η Mascha Kaléko έγραψε για την άνοδο της φήμης της, μεταφορικά υποδηλώνοντας ότι η φήμη είναι σαν ένα φυτό που χρειάζεται καθημερινή φροντίδα και αυτή η ιδέα αντικατοπτρίζεται στο σημερινό Doodle. Η Καλέκο, το 1933, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft» και, δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große».

Στο έργο της Kaleko συλλαμβάνεται η ουσία της καθημερινής αστικής ζωής, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, και μέσω σατιρικών στίχων εξερευνήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία. Ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η Kaleko εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ και συνέχισε να γράφει ποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της.

Η Mascha Kaleko άφησε την τελευταία της πνοή στις 21 Ιανουαρίου 1975 στη Ζυρίχη.