Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Η πρόσφατη ιστορία της μάσκας: Θέατρο, μόδα και πανδημίες

Πηγή: https://eretikos.gr/fragilemag/masks-history-12/

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία και σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν για να μεταμφιέσουν, να καλύψουν ή να αλλάξουν ταυτότητα, είτε επρόκειτο για τελετουργίες και θέατρο, είτε για την τέλεση εγκλημάτων, είτε ως πέπλο των γυναικών. Οι ιατρικές μάσκες, αντίθετα, δεν έχουν σκοπό να κρύβουν, αλλά να προστατεύουν. Διατηρούν την ταυτότητα του χρήστη ενώ ενθαρρύνουν την αλληλεγγύη παρά την απομόνωση.

Εδώ είναι μια σύντομη εικονογραφημένη ιστορία της εξέλιξής τους.

Ευρώπη του 17ου αιώνα

Οι γιατροί της πανούκλας υιοθετούν ένα κοστούμι που περιλαμβάνει ένα δερμάτινο κάλυμμα για το κεφάλι με ένα μακρύ, μυτερό ράμφος γεμάτο με αρώματα και μυρωδικά, που καλύπτουν τις κακές οσμές και πιστεύεται ότι καταπολεμούν τη μετάδοση που προκαλείται από τον μολυσμένο αέρα. Στυλιζαρισμένες εκδόσεις του κοστουμιού αυτού έγιναν δημοφιλείς σε σκηνικές παραγωγές και γιορτές καρναβαλιού. Αυτή η ιστορική απεικόνιση δείχνει ολόκληρη τη στολή. Η μάσκα φυλάσσεται στο Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας στο Βερολίνο.

19ος αιώνας

Οι μοντέρνες γυναίκες φορούν δαντελωτά πέπλα για προστασία από τη σκόνη, ιδίως στο Παρίσι, που βρισκόταν υπό ανακατασκευή από τον Georges-Eugene Haussmann. Καθώς η θεωρία των μικροβίων εξαπλώνεται, η μόδα αποκτά μια ιατρική αύρα, όταν ερευνητές ανακαλύπτουν στα μικροσκόπιά τους βακτήρια σε σωματίδια σκόνης.

Σε ένα άρθρο του 1878 που εκτυπώθηκε στην εφημερίδα Hospital Gazette και στο Scientific American, o A.J. Jessup, γιατρός στη Νέα Υόρκη, συνιστά βαμβακερές μάσκες για τον περιορισμό της μετάδοσης κατά τη διάρκεια επιδημιών: Αναφέρει τα πειράματά του με δοκιμαστικούς σωλήνες με και χωρίς πώματα από βαμβάκι. Η ιδέα του όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Αρχές του 20ου αιώνα

Medical College Hospital 1902 | φωτο: Library of Congress

Αν και η πρώτη μελέτη που υποστηρίζει τη χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης δημοσιεύθηκε το 1897, η χρήση τους είναι σπάνια στις αρχές του αιώνα.

Το 1905, η γιατρός στο Σικάγο, Alice Hamilton, δημοσιεύει ένα άρθρο στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, αναφέροντας πειράματα που μετρούν την ποσότητα των βακτηρίων στρεπτόκοκκου που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, όταν ασθενείς με οστρακιά βήχουν ή κλαίνε. Μετρά επίσης τα βακτήρια στρεπτόκοκκου σε υγιείς γιατρούς και νοσηλευτές όταν μιλούν ή βήχουν, οδηγώντας την στο συμπέρασμα να συστήσει μάσκες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Το 1910, μια επιδημία πνευμονικής πανώλης έπληξε τη Μαντσουρία. Διοριζόμενος από το κινεζικό δικαστήριο ως επικεφαλής των προσπαθειών κατά της πανούκλας, ο γεννημένος στο Πεκίνο και εκπαιδευμένος γιατρός στο Κέιμπριτζ, Wu Lien-Teh (Wu Liande), υποστηρίζει ότι η ασθένεια μεταδίδεται μέσω του αέρα. Για να αποτρέψει την εξάπλωσή της, κατασκευάζει μάσκες που πρέπει να φορούν το ιατρικό προσωπικό και οι πολίτες.

Credits: Hulton Archive/Stringer, Centre for Research in the Arts, Humanities and Social Sciences, University of Cambridge

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας επιδημίας γρίπης του 1918, το ιατρικό προσωπικό συνήθως υιοθετεί μάσκες για να προστατευθεί και πολλές πόλεις τις υιοθετούν για τη δημόσια ζωή. Στο Σιάτλ, όπου τα τραμ απαιτούν από όλους τους οδηγούς να έχουν μάσκες, ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός ζητά από 120 εργαζόμενους να ετοιμάσουν 260.000 μάσκες μέσα σε τρεις ημέρες.

Στιγμιότυπο από τη ζωή στο Σιάτλ το 1918 στην πανδημία γρύπης

Τη δεκαετία του 1920, οι μάσκες έχουν πλέον καθιερωθεί στα χειρουργεία. Τον επόμενο αιώνα, οι ιατρικοί ερευνητές συνεχίζουν να πειραματίζονται με σχέδια και υλικά.

Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, οδηγεί τους Βρετανούς να υιοθετήσουν «μάσκες αιθαλομίχλης».

Καθώς οι προηγμένες οικονομίες καθαρίζουν τη ρύπανσή τους, οι μάσκες αιθαλομίχλης και νέφους – μετακομίζουν στην Ινδία, την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

•Τον Ιανουάριο του 2010, ένα μήνα πριν από το θάνατό του από αυτοκτονία, ο σχεδιαστής μόδας, Alexander McQueen, παρουσιάζει μια συλλογή ανδρικών ενδυμάτων με τίτλο “O συλλέκτης των οστών” που περιλαμβάνει μάσκες προσώπου.

Και ενώ το έργο του McQueen ήταν καλλιτεχνικό και εννοιολογικό, οι σχεδιαστές που στοχεύουν στην κινεζική αγορά περιλαμβάνουν στις συλλογές τους όλο και περισσότερες μάσκες, που πωλούνται ως μοντέρνα αξεσουάρ μαζί με τσάντες και κοσμήματα.

Το 2018, η τραγουδίστρια Ariana Grande περιλαμβάνει μάσκες προσώπου στη σειρά προϊόντων που συνόδευσαν το άλμπουμ της «Sweetener». Η ποπ σταρ συνεχίζει να κυκλοφορεί μάσκες περιορισμένης έκδοσης. Με πιο πρόσφατες τις: “Santa Tell Me” και “Christmas and Chill”.

•Καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται στον κόσμο, το ράψιμο μασκών προσώπου και η εκτύπωση τρισδιάστατων χειρουργικών μασκών γίνονται το ανάλογο των επιδέσμων και των πλεκτών καλτσών για τα στρατεύματα του 21ου αιώνα.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία