Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εσείς έχετε πάει στο Φolk;

Ένα διαφορετικό street food στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων

Σε μια γειτονιά του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, εκεί που κάποτε τα καμίνια, τα αμόνια και οι τροχοί δούλευαν ολημερίς και οι σιδεράδες πάλευαν να «δαμάσουν» το δύσκολο υλικό… Αυτήν την «ακατέργαστη» παραδοσιακή γειτονιά, με τα κτίρια να αποτελούν τους μάρτυρες του παρελθόντος, επέλεξαν δύο νέοι άνθρωποι για να «χτίσουν» το δικό τους όνειρο: Ένα street foοd.

Ο Παναγιώτης και ο Θέμης Σιαφάκας, δύο ξαδέλφια, δύο φίλοι, δύο άνθρωποι, που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το καλό, ποιοτικό φαγητό. Ο καθένας κουβαλάει τις δικές του εμπειρίες. Το Φοlk, το Φ ελληνικό και τα υπόλοιπα αγγλικά, στον πεζόδρομο της Ζάππα, αποτελεί τον κοινό τους τόπο, το σημείο εκείνο όπου η γαστρονομία, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι –είτε πίσω είτε μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας- δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση, απουσία οποιουδήποτε γκουρμέ καθωσπρεπισμού.

Με αισθητική και με άποψη για την κουζίνα, το Φolk, μέσα σε λίγους μήνες μόνο, έχει καταφέρει να γίνει ένα γαστρονομικό spot της πόλης. Μια «γωνιά» της πόλης με το πηγαινέλα γεύσεων και ανθρώπων κάθε ηλικίας να αφήνει ήδη το αποτύπωμά του.

Οι δημιουργίες του Πάνου, ο οποίος είναι σεφ του διδύμου, είναι ιδιαίτερες. Καταρχήν, τα ποιοτικά και φρέσκα υλικά είναι μια αδιαπραγμάτευτη υπόθεση, ενώ οι συνταγές που έχουν μια ιστορία πίσω τους, τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού. Από κει και πέρα, η δημιουργικότητα, η έμπνευση, η αυθεντικότητα και η παράδοση βρίσκουν την ισορροπία τους, χωρίς να παραβιάζουν έναν βασικό κανόνα του διδύμου: την υγιεινή διατροφή.

Με βάση τις αρχές αυτές, οι συνδυασμοί σε ξαφνιάζουν. Στο Φolk βρίσκει κανείς burger με 100% μοσχαρίσιο κιμά, μαρούλι, ντομάτα και σάλτσα από φέτα, brioche με μοσχάρι, χειροποίητη μαγιονέζα, ντομάτα, ρόκα, cheddar και ένα pesto από βαλεριάνα, ψωμάκι με λουκάνικο από κόκορα, τριμμένο λάχανο και καρότο, σπιτική κέτσαπ και τραγανά κρεμμύδια, vegetarian burger με μανιτάρια, κρέμα αβοκάντο, κρεμμύδι, ρόκα και πορτοκάλι, μοσχαρίσιο συκώτι με τζατζίκι και φύλλα καρυδιάς… Σε αυτό το στριτφουντάδικο, η μπύρα δεν λείπει, όπως δεν λείπουν και κάποιες γλυκές δημιουργίες τις οποίες μοιράζονται οι παρέες στα τραπεζάκια που υπάρχουν στον πεζόδρομο ή στον πάγκο.

Τόσο ο Πάνος όσο και ο Θέμης δίνουν μεγάλη σημασία και σε «πιάτα» που ταυτίζονται με την τοπική παράδοση των Ιωαννίνων. Το όνειρο και των δύο  εξάλλου, είναι η τοπική γαστρονομία να βγει προς τα έξω και να αποτελέσει ένα πιο δυναμικό πολιτιστικό στοιχείο.  Το πρόβειο, η πέστροφα, η καραβίδα ή το ζυγούρι, λοιπόν, δεν λησμονούνται. Αντιθέτως έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο πολλές φορές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το Φolk το φτιάχνουν οι άνθρωποί του. Ο Πάνος και ο Θέμης ή ο Θέμης και ο Πάνος, που καταθέτουν τη γαστρονομική τους πρόταση, που επιλέγουν έναν δρόμο επικοινωνίας με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά, που κοιτάνε στα μάτια τον κάθε επισκέπτη.

Γιατί, όπως έλεγε και ο αντισυμβατικός σεφ Άντονι Μπουρντέν: «Το φαγητό, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι και το τοπίο είναι απολύτως αχώριστοι».

Ιnfo

Ζάππα 3, Ιωάννινα

693 614 3525 | Καθημερινά, εκτός Κυριακής, από 17:00-00:00