Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ηλέκτρα Χρυσάνθου: Δεσμοί του flamenco

 

Με τον χορό μπορεί κανείς να εκφραστεί, να επικοινωνήσει, να μάθει. Με το flamenco μπορεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, να αποδεχτεί τα αντιφατικά του στοιχεία, να δημιουργήσει σχέσεις και δεσμούς. Δεσμούς με μαθητές, συνοδοιπόρους, συνεργάτες. Δεσμούς που τον δυναμώνουν και τον ακολουθούν σε όλην την πορεία του. Μια πορεία όπως της χορεύτριας, χορογράφου και δασκάλας Ηλέκτρας Χρυσάνθου, που την Κυριακή 9/10 την οδηγεί παρέα με τους συνεργάτες της στην παράσταση flamenco στο Faust: De todas formas!

Τι είναι το flamenco;

Ωραία ερώτηση! Για κάποιους είναι τρόπος ζωής, για άλλους μια φολκλορική τέχνη και για κάποιους άλλους μια ζωντανή τέχνη η οποία καθημερινά εξελίσσεται και προχωράει σε άλλα επίπεδα. Για άλλους είναι πολιτιστική κληρονομιά (το 2010 η UNESCO το συμπεριέλαβε στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας) κτλ κτλ. Το flamenco είναι για τον καθένα κάτι άλλο…

Πως έχει κατορθώσει να βγει με τόση δυναμική εκτός των ορίων της Ισπανίας;

Όπως έχουν κατορθώσει να βγουν οι jazz, βραζιλιάνικη, αφροκουβανέζική, ινδική, το αργεντίνικο τάνγκο εκτός των ορίων των χωρών που δημιουργήθηκαν έτσι και το flamenco έχει μεγάλη απήχηση εκτός Ισπανίας. Είναι μια τέχνη που περιέχει δυναμισμό και ευαισθησία μαζί και αυτό συγκινεί ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη!

Τι χρειάζεται να διαθέτει κάποιος για να το αρχίσει και τι για να το συνεχίσει;

Όρεξη και ένα ζευγάρι παπούτσια!!

Πως βλέπεις την επικοινωνία του flamenco με άλλα είδη μουσικής και χορού; Το δικό σου προσωπικό στυλ πως έχει διαμορφωθεί;

Πολύ ενδιαφέρον! Ούτως ή άλλως εξαρχής το flamenco ήταν μια μίξη από διάφορες κουλτούρες (Ινδοί, Μαυριτανοί, Εβραίοι, Χριστιανοί, Ρομά). Σήμερα επηρεάζεται μουσικά αρκετά από τη jazz, αφροκουβανέζικη, ινδική μουσική και χορευτικά απ το σύγχρονο και κλασσικό χορό.Το δικό μου προσωπικό στυλ έχει διαμορφωθεί από τα βιώματα μου. Ξεκίνησα από πολύ μικρή κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό, τα οποία «κάτσανε» στο σώμα και ήρθε κι έδεσε με την κινησιολογία του flamenco.

315618_108071472632437_6176707_n.jpg

 

Τι αποτελεί έμπνευση; 

Έμπνευση μπορεί να έρθει από διάφορα πράγματα. Από μια μουσική ή κάποιον τραγουδιστή που θα ακούσω, από μια παράσταση που θα δω, από τους δασκάλους μου, τους φίλους μου, τους μαθητές μου, από μια ταινία, μια συζήτηση ή ακόμα κι από ένα παραμύθι.

Η επαφή σου με το flamenco από την αρχή της πορείας σου μέχρι τώρα τι σου έχει χαρίσει; Όσο βαθαίνει η γνώση σου, αλλάζει μορφή μέσα σου;

 

Η επαφή μου με το flamenco δε μπορώ να προσδιορίσω τι μου έχει χαρίσει… Η ενασχόλησή μου όμως μ’ αυτό, μου έχει χαρίσει την επαφή και τη συνεργασία με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, πράγμα που μ’ αρέσει πολύ. Μου έχει δώσει κι ένα δυναμισμό που μου έλειπε, καλούς φίλους, ταξίδια στην Ισπανία, όρεξη για δημιουργία! Όσο βαθαίνει η γνώση μου, όσο μεγαλώνω, όσο αποκτώ πιο πολλές εμπειρίες αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος που βλέπω τα πράγματα γενικά και μέσα σ΄ αυτά και το flamenco. Συνειδητοποιώ πως δεν ξέρω τίποτα, έχω πολύ δρόμο μπροστά μου, αποκτώ μεγαλύτερο σεβασμό προς αυτό, μ’ αρέσει όλο και πιο πολύ!

Στο flamenco η επικοινωνία του χορευτή με τον μουσικό μοιάζει με συνομιλία πάνω στον ρυθμό. Πως θα την περιέγραφες;

Εγώ δεν το βλέπω σαν συνομιλία αλλά σαν ένα δέσιμο. Χορός με μουσική και τραγούδι είναι ένα πράγμα που όσο πιο δεμένο είναι και όσο πιο πολύ σέβεται ο ένας τον άλλο σ’ αυτό το σύνολο, τόσο πιο δυνατό και όμορφο είναι. Πρόσφατα είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνομιλήσω με ένα μεγάλο μαέστρο στο cajon, το Ramón Porrina ο οποίος μου έλεγε πως τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν παίζει με χορό και πως τώρα πια του φαίνεται πολύ δύσκολο να το κάνει, ακριβώς γιατί πρέπει να είναι τόσο δεμένος με το χορευτή, να είναι ένα πράγμα οι δυο τους. Ακριβώς αυτό!

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για να γίνει μία παράσταση;

Ουφ… Ιδανικές συνθήκες για παράσταση… Χτύπησες εκεί που πονάει.. Φαντάζομαι πως εννοείς πρακτικά γιατί το κυριότερο είναι όρεξη, η οποία υπάρχει άπλετη! Ιδανικές συνθήκες λοιπόν, είναι να υπάρχει πολύς και κοινός χρόνος για να γίνονται οι πρόβες που χρειάζονται με όλους τους συντελεστές και χρήματα για να μπορείς να έχεις τον κατάλληλο χώρο, ήχο, φώτα, κουστούμια, σκηνικό εξοπλισμό, διαφήμιση κτλ.

Η διδασκαλία τι έχει προσθέσει στην εμπειρία σου;

Κυρίως την καθημερινή και ουσιαστική επαφή με ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και χαρακτήρων, από μικρά παιδάκια 4 χρονών μέχρι 50-60! Ψάξιμο στον χαρακτήρα και τον σωματότυπο του καθενός απ αυτούς ούτως ώστε να μπορέσω να τους βοηθήσω στο μέγιστο είτε ασχολούνται μ’ αυτό ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά. Μετά έρχονται η υπευθυνότητα, συνέπεια, υπομονή, επιμονή.

Όνειρα / σχέδια για το μέλλον;

Όνειρα πολλά, σχέδια όχι και τόσα δυστυχώς γιατί πάμε σε προηγούμενη ερώτησή σου για τις ιδανικές συνθήκες για μια παράσταση… Εκεί κολλάει το πράγμα! Όσο γίνεται το προσπερνάμε! Ονειρεύομαι να συνεχίσω να μπορώ να διδάσκω και να γίνομαι όλο και καλύτερη σ’ αυτό, να βελτιώνομαι δημιουργικά, να έχω τους φίλους μου, την οικογένειά μου!

Σχέδια έχω 2 προτζεκτ στο μυαλό μου αλλά επειδή είναι ακόμα στο μυαλό μου και πρακτικά σε πολύ αρχικά στάδια δεν έχει νόημα να τα πω.

 

De Todas Formas / Flamenco

Faust 9/10

 

 

 

 

 

 

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία