Τελευταία Νέα
«Η Κληρονομιά»: Είδα την παράσταση του Γιάννη Νταλιάνη On Demand Εκτός Δραματικής Σχολής Εθνικού ο Λιβαθινός Η ομοφοβική επίθεση του Κούγια στον Καπουτζίδη Μικροδιήγημα 3: Ice Skating Ο Δημήτρης Λιγνάδης στη φυλακή «Διαβάζω τα μυστικά της τέχνης»: Ένα σεμινάριο από τη ζωγράφο και συγγραφέα Μαρίνα Πετρή Δημήτρης Λιγνάδης: Απορρίφθηκε η ένσταση ακυρότητας κατά της προδικασίας «Ο Αμπιγιέρ»: Μια ιστορική παράσταση στις οθόνες μας 3 δεκαετίες μετά Αύριο η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε Live streaming από το Εθνικό Θέατρο Στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του πειθαρχικού του ΣΕΗ Π. Τσαρούχας - Με τους φακέλους των καταγγελιών Σπύρος Μπιμπίλας για Μαρκουλάκη: «Καταλαβαίνω τη φόρτιση και την υποκειμενική του άποψη» Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης προς το ΣΕΗ: Με στοχοποιείτε σαν να είμαι εχθρός 10 βιβλία από τις εκδόσεις Περισπωμένη Εθνικό Θέατρο: Νέα ανακοίνωση για την υπόθεση Λιγνάδη
 

Η Άρια Μπουμπάκη μας καλεί σε μια επανάσταση μέσω της τρυφερότητας Κύριο

Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, η Άρια Μπουμπάκη έδειξε από την αρχή το ταλέντο της στον χορό. Σήμερα εργάζεται στη Γαλλία, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό το « COMPOST» για 3 μοναδικές παραστάσεις (3, 4, 5 Μαΐου).

Η ίδια, δηλώνει dance artist, στη νέα της παράσταση ψάχνει: «το ανθρώπινο λίπασμα που γεννάται κατά τη διάρκεια της ζωής μας». Το σίγουρο είναι ότι στη δική της περίπτωση η γη της Κρήτης, όπου και μεγάλωσε της έδωσε το καλύτερο πεδίο καλλιτεχνικών ζυμώσεων.

 

23 Αντιγραφή


Το νέο σας έργο έχει τίτλο Compost. Τι σας ενέπνευσε στη δημιουργία του;

Βλέποντας γύρω μου καλλιτέχνες και δημιουργούς να συνεχίζουν την πορεία τους παρά τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες του παρόντος, άρχισαν να με ενδιαφέρουν τα προσωπικά τους κίνητρα και βιώματα που δίνουν τροφή στις επιλογές και δράσεις τους. Κάπου εκεί γεννήθηκε το Compost, ψάχνοντας το ανθρώπινο λίπασμα που γεννάται κατά τη διάρκεια της ζωής υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ιδεών και ενεργειών..


Ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες που καθορίζουν τη σύνθεση της παράστασης σας και τη συνύπαρξη δυο χορευτών, μιας μουσικού, μιας κηπουρού και ενός μάγειρα; ποιοι οι προβληματισμοί που θέλετε να εκφράσετε μέσω αυτής της ιδέας ;

Το έργο υπερασπίζεται τη δημιουργία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μιλάει για τους προσωπικούς δημιουργικούς δρόμους και φανερώνει την αξία της συλλογικότητας και της κοινότητας. Καλεί δημιουργούς να συνεισφέρουν έξω από την προσωπική τους παραγωγική διαδικασία, να αφήσουν στην άκρη το προσωπικό τους έργο και να μοιραστούν χρόνο και χώρο επιτρέποντας στη δύναμη της συλλογικότητας να προσφέρει τα δώρα της.


Υπάρχει αλληλουχία και συνέχεια στα έργα σας ή μπαίνετε συνεχώς σε νέες καλλιτεχνικές διαδρομές;

Ως νέα χορογράφος αντιμετωπίζω τα έργα μου ως κομμάτια ενός παζλ που σχηματίζουν μια καθαρή εικόνα για το πού τοποθετούμαι εντός και εκτός των οριων της τέχνης μου.


Έχετε δουλέψει και στο εξωτερικό. Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να βρεθεί εκτός της χώρας του και πόσο κοντά είστε στην ιδέα να μείνετε μόνιμα εκτός της Ελλάδας;

Έχω δουλέψει και δουλεύω ακόμη στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στη Γαλλία, όπου έκανα μεταπτυχιακό στη χορογραφική έρευνα ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Δυσκολίες συναντάς πια παντού. Η οικονομική κρίση είναι φανερή στις περισσότερες χώρες, επηρεάζοντας αρνητικά ακόμη και τις πιο ισχυρές δομές που υποστηρίζουν καλλιτεχνικές δράσεις. Η ιδέα του να φύγω από την Ελλάδα περνάει πολύ συχνά από το μυαλό μου, ειδικά όταν η γραφειοκρατία ξεπερνάει τη δημιουργική διαδικασία, αλλά αυτό στο οποίο επενδύω είναι να έχω τη βάση μου στην Αθήνα και να συνεχίσω να δουλεύω όσο μπορώ στο εξωτερικό όπου οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες.


Η παράσταση σας επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Πόσο απαραίτητη είναι η κρατική επιχορήγηση για την ενίσχυση της εγχώριας χορογραφικής δημιουργίας; 

Η κρατική επιχορήγηση του ΥΠΠΟ είναι η μόνη οικονομική ενίσχυση του πρότζεκτ Compost. Αυτό σημαίνει πως χωρίς αυτή δε θα μπορούσε να υπάρξει. Δυστυχώς, όπως προανέφερα, η έλλειψη υποδομών στην Ελλάδα και η μικρή αγορά που χαρακτηρίζει την τέχνη του χορού δεν επιτρέπει μεγάλα βήματα στην καλλιτεχνική, χορευτική έρευνα. Υπάρχουν πια ιδιωτικά ιδρύματα που στηρίζουν την τέχνη μας, αλλά η κρατική βοήθεια ειδικότερα εάν βρει και άλλους τρόπους στήριξης της χορογραφικής δημιουργίας, είναι απαραίτητη. Προς το παρόν, οι επιχορηγήσεις αφορούν στην παραγωγή έργου. Εύχομαι προς το μέλλον, να δημιουργηθούν δομές που θα αγκαλιάζουν τον καλλιτέχνη και την έρευνα σε όλα τα στάδια δημιουργίας ανοίγοντας δρόμους προς ουσιαστικότερους διαλόγους.


6 Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρα σας για το μέλλον ;

Όνειρό μου είναι να βλέπω περισσότερα παιδιά στις παραστάσεις χορού και στόχος μου είναι η επανάσταση μέσω της τρυφερότητας!

COMPOST

compost 2

Dance performance

από την Άρια Μπουμπάκη

3, 4, 5 Μαΐου 2019

21.00

https://www.viva.gr/tickets/dance/blue-box-studio/compost/

Bluebox

Ευπατρίδων 1, Γκάζι

 

popolaros banner

popolaros banner

anixnos250x300

Video

Μπορείτε να τα αποκτήσετε μ' ένα κλικ στην πόρτα σας στο  https://radshop.gr/

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία