Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Οι χορογράφοι του φεστιβάλ του ΙΕΤΜ μιλούν στο Texnes-plus!

 

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Καμπάνιας για την Ελευθερία της Έκφρασης “Freedom of Expression” του ΙΕΤΜ και της συνάντησης που θα γίνει στη Βηρυτό (IETM Satellite in Beirut) 6 - 9 Οκτωβρίου 2016, η εταιρεία KART Productions και η σκηνοθέτης Μαρία Ξανθοπουλίδου διοργανώνουν παράλληλο φεστιβάλ με τη συμμετοχή χορογράφων και video artists με θέμα Freedom of Expression.

Το IETM είναι ένα δίκτυο με πάνω από 500 πολιτιστικούς οργανισμούς και μεμονωμένους καλλιτέχνες ,  που ασχολούνται με τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες σε όλο τον κόσμο: Θέατρο, χορό, τσίρκο , διεπιστημονικές μορφές ζωντανής τέχνης, new media. Στα μέλη του περιλαμβάνονται φεστιβάλ, εταιρείες, παραγωγοί, θέατρα, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και θεσμικά όργανα . Το IETM πραγματοποιεί δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας ετησίως σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και μικρότερες συσκέψεις σε όλο τον κόσμο. 

Τα έσοδα του φεστιβάλ θα διατεθούν στη μη κυβερνητική οργάνωση Reporters without Borders (αφού καλυφθούν τα έξοδα της οργάνωσης).

To Texnes-plus μίλησε με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους χορογράφους της χώρας που συμμετέχουν και στο φεστιβάλ. 

 

Orfanidou.jpg

 «One is almost Never» Ελπίδα Ορφανίδου

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

 Τι θέλετε να παρουσιάσετε μέσα από την παράσταση σας;

 Η παράσταση αυτή είναι ένας προσωπικός τρόπος συνάντησης με το τώρα και το εδώ. Μου πήρε καιρό να βρεθώ στο εδώ και το τώρα, όπως και να αποδεχτώ  ποιότητες σαν το μπέρδεμα και τη σύγχυση. Η φιλοδοξία μου είναι να μην ασπάζομαι κανένα «πρέπει» και να υπάρχω εκεί χωρίς την εξουσία μιας γνώσης αλλά σαν μια οικοδέσποινα που ίσως και να έχει κάποιο σχέδιο κατά νου για την εξέλιξη της βραδιάς… Δεν ξέρω ποτέ τι θα συμβεί αλλά δεν μπορώ να πω ότι αυτοσχεδιάζω ανοιχτά. Αυτό είναι το μυστήριο της υπόθεσης που μου κρατάει ζωντανή την περιέργεια, το πώς θα «προετοιμαστώ» και θα «προετοιμάσω» την παράσταση.  Είναι μια πρακτική άλλωστε που φλερτάρει με την κρίση, το άγνωστο και το χάσιμο του ελέγχου. 

 Πώς συνδέετε για εσάς ο χορός με το θέατρο (και λόγω χώρου, αλλά και γενικά);

Βλέπω αυτή τη συνάντηση σαν μια πρόκληση, ο χορός να συμπεριλάβει στη ροη του οποιαδήποτε μορφή έκφρασης. Η συγκεκριμένη δουλεία έχει το χαρακτήρα μιας "χορευτικής συζήτησης" και αυτό γιατί η κίνηση βρίσκεται σε μια διαρκή ανταλλαγή με τον λόγο προς του θεατές. Και τα δυο αυτά στοιχεία, κίνηση και λόγος, θέλουν να μοιράζονται τον χώρο τους με μια παράξενη "φυσικότητα". 

Για το φεστιβάλ γενικά, τι σημαίνει για σας η συμμετοχή σας; 

 Σημαίνει περιέργεια να συναντήσω το άγνωστο στο πρόσωπο των θεατών καθώς επίσης...τι σημαίνει ελευθερία της έκφρασης μέσα στο θέατρο αλήθεια;

  Λίγα λόγια για τη μέχρι τώρα δουλειά σας;

 Ψάχνω πάντα κάτι που να με κάνει να νιώθω ότι ξεφεύγω από τις δικές μου συνήθειες και να μην κινδυνεύω να δημιουργήσω ένα συγκεκριμένο στυλ. Προσέχω να μη μάθω υπερβολικά πολλά μην τυχόν και αποκτήσω κάποια τεχνική. Αν ποτέ καταλάβω ακριβώς τι κάνω, τότε μάλλον δεν θα θέλω πλέον να συνεχίσω να το κάνω. Ανεξάρτητα από τη μορφή που μπορεί να πάρει κάθε φορά το έργο, ο βασικός στόχος μου είναι ένας: να μπορώ να γιορτάζω τη μαγεία της ζωής στο εδώ και στο τώρα.

 

Skarmoutsos.jpg

«Vetans Verbum» Ομάδα AleaJactaEst- Βασίλης Σκαρμούτσος

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

Τι θέλετε να παρουσιάσετε μέσα από την παράσταση σας;

Μέσα από το Vetans Verbum συνδυάζω ουσιαστικά τις δύο μου σπουδές, της επικοινωνίας και του χορού, αυτό το οποίο θίγω είναι η απαγόρευση της ελευθερίας της έκφρασης που και στους δύο χώρους είναι έντονη. Τέχνη και Μ.Μ.Ε. είναι δύο πεδία που πολλές φορές έρχονται αντιμέτωπα με την λογοκρισία, και το τι πρέπει ή δεν πρέπει να ειπωθεί αλλά και αν ειπωθεί με ποιόν τρόπο πρέπει να κοινωνηθεί.

 Πώς συνδέετε για εσάς ο χορός με το θέατρο (και λόγω χώρου, αλλά και γενικά);

 Ο χορός και των θέατρο για μένα είναι δύο διαφορετικές εκφάνσεις αυτού που ονομάζουμε παραστατικές τέχνες. Ο στόχος είναι κοινός να επικοινωνηθεί το ζητούμενο μήνυμα, δεν θεωρώ ότι επειδή το θέατρο δίνει σημασία στο λόγο και ο χορός στη κίνηση ότι αποτελούν κάτι διαφορετικό. Με το τρόπο που έχουν εξελιχτεί οι τέχνες τις τελευταίες δεκαετίες, μπορούμε να μιλήσουμε για μία τέχνη, αυτή της αναπαράστασης, που χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα για να αποδώσει το ζητούμενο μήνυμα.

 «Μήδεια» Ομάδα Animotus-Ελένη Βάκα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου

  Λίγα λόγια για τη μέχρι τώρα δουλειά σας;

  Η ομάδα χορού AniMotus δημιουργήθηκε το 2014 με στόχο την έκφραση των μελών της. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν την ίδια χρονιά με το έργο "Εκ των Εσω". Το 2015 συνεργάστηκε με το μουσικό και φωνητικό σύνολο Ricercar και παρουσίασαν το έργο "Μοιρες εν Χορδαίς και το 2016 το χοροθέατρο "Μήδεια" του Ευριπίδη. Η συνεχής αναζήτηση σε νέα μονοπάτια που συνδέουν το θέατρο και τον χορό είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει την ομάδα.

 

persephone 2.jpeg

«RUPTURE Περσεφόνη» Αθανασία Κανελλοπούλου

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

 Τι θέλετε να παρουσιάσετε μέσα από την παράσταση σας;

Το RUPTURE Περσεφόνη είναι ένα έργο που πραγματεύεται το θέμα της διάσπασης της ύπαρξης, το προσωπικό στοίχημα του κάθε ανθρώπου να ζει ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες, την αναγκαστική ή εκούσια εξορία και τους φραγμούς που θέτουμε εμείς οι ίδιοι στην πορεία μας. Το έργο είναι μια συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ της Παλαιστίνης (Ramallah Contemporary Dance Festival) όπου και παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2015 και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πολλές άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κάιρο. Η  γυναικεία ταυτότητα και φύση στο πέρασμα των χρόνων και στην πορεία της εξέλιξης των ιδεών έχουν εμπνεύσει επανειλημμένα την μέχρι τώρα χορογραφική μου έρευνα. Η Περσεφόνη, είναι ένα σύμβολο κίνησης μεταξύ κόσμων, είναι η προσωπική μου περιήγησή στις αντανακλάσεις των σκοτεινών τοπίων του Ανθρώπινου πάνω στο μύθο του Θεϊκού.

 

Flex pic1 (1).jpg

«Flex»

Νεφέλη Ντακοζούδη, Βίκυ Αγγελίδου, Δέσποινα Κιουμουρτζίδη

Σάββατο 8 Οκτωβρίου

 Τι θέλετε να παρουσιάσετε μέσα από την παράσταση σας;

 Μέσα από την συγκεκριμένη παράσταση θέλαμε αρχικά να πειραματιστούμε με το εικαστικό κομμάτι μιας χορευτικής παράστασης, και συγκεκριμένα πως συνδέεται με ένα ισχυρό φωτιστικό αντικείμενο, πως αυτό δημιουργεί ως τρίτος συμπρωταγωνιστής νέες δυναμικές, εντάσεις, ατμόσφαιρες, και πως τελικά συνδέεται με τους χορευτές και το θέμα. Το ίδιο το θέμα είναι θα λέγαμε μια καθημερινή και πολύ κοινή σε όλους μας κατάσταση, δεδομένου ότι η ζωή μας κατακλύζεται από συναντήσεις, σχέσεις και αποχωρισμούς. Το φωτιστικό αντικείμενο είναι το σκηνοθετικό εύρημα της παράστασης, Είναι αυτό που μεταμορφώνεται, από τοίχος γίνεται παράθυρο και στη συνέχεια αντικείμενο ανταγωνισμού, με τον ίδιο τρόπο που στις σχέσεις αυτά που μας φέρνουν κοντά είναι τα ίδια που στη συνέχεια μας χωρίζουν.

 Πώς συνδέετε για εσάς ο χορός με το θέατρο (και λόγω χώρου, αλλά και γενικά);

 Ο χορός και το θέατρο είναι για μας δυο αδέλφια. Έχουν τα ίδια γονίδια, μόνο που στη συνέχεια κάποια στοιχεία είναι κυρίαρχα στο μεν, και κάποια άλλα στο δε. Η βάση τους ωστόσο είναι η ίδια, και εν δυνάμει μπορεί πλέον μια παράσταση να είναι και τα δυο, δίνοντας μια αμυδρή ίσως αίσθηση για το εάν προήλθε από τον χορό ή από το θέατρο. Για εμάς, η δημιουργία δεν έχει φραγμούς και όρια. Κάθε δημιουργός και κάθε δημιούργημα χρησιμοποιεί τα δικά του συστατικά, σε άλλες αναλογίες, κι όχι μόνο εμπνεόμενος από το θέατρο και το χορό, αλλά και από όλες τις άλλες τέχνες.

 Για το φεστιβάλ γενικά, τι σημαίνει για σας η συμμετοχή σας;

Είναι τιμή μας να συμμετέχουμε σε ένα φεστιβάλ που γίνεται για την υποστήριξη της ελευθερίας της έκφρασης, δεδομένου ότι από άλλες παραγωγές έχουμε την εμπειρία του έμμεσου εκφοβισμού. Ζούμε σε έναν κόσμο γενικότερου εκφοβισμού και κυριότερα αποπροσανατολισμού. Οι καλλιτέχνες πολύ ευκολότερα μπορεί να υποκύψουν σε πιέσεις και είτε να αυτολογοκριθούν συνειδητά, είτε να μην εκφράσουν καν άποψη για φλέγοντα ζητήματα, αποφεύγοντας να μπουν στην κινούμενη άμμο. Ωστόσο, ο ρόλος της τέχνης είναι να φαντάζεται την ουτοπία, οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν ιδανικά, και το έργο τους να μην οδηγείται από φόβο ή από συμφέρον.

 Λίγα λόγια για τη μέχρι τώρα δουλειά σας;

 Οι δουλειές μας μέχρι τώρα εκκινούνταν η κάθε μία από διαφορετική αφετηρία. Αρχικά, το ενδιαφέρον μας για τα κοινωνικά ζητήματα είναι μια σημαντική κινητήριος δύναμη, για την έκφραση της διαφωνίας μας σε κάποια θέματα και την παρέμβασή μας σε αυτά, ή για την έκφραση της συμπαράστασης μας σε κινητοποιήσεις. Επίσης, υπάρχει η ασίγαστη περιέργεια για το νέο και το διαφορετικό. Η σύσταση της ομάδας μας αποτελείται από καλλιτέχνες με διαφορετικές αφετηρίες, όπως κινηματογράφος, χορός, θέατρο και εικαστικά, δημιουργώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία όπου οι τέχνες παντρεύονται και γεννούν καινούριες ιδέες.Επίσης, μέχρι τώρα τα έργα μας αυτοχρηματοδοτούνται, πράγμα πολύ ζωτικό για την αυτοκυριαρχία μας και τις αυτόνομες επιλογές μας, γεγονός που επίσης κάνει πολύ δύσκολη την παραγωγή κάθε δουλειάς, γιατί απαιτεί τον μεγάλο προσωπικό κόπο και χρόνο του καθενός από μας. Ελπίζουμε στο μέλλον να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο καλλιτεχνών όπου θα μπορούν να δημιουργούν, να συνεργάζονται, να αλληλοστηρίζονται και να προβάλλουν τη δουλειά τους με μεγαλύτερη ευκολία.

 

 

 

 

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία