Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Solidus: Αναζητώντας τη Σταθερότητα της Αλληλεγγύης

Εγκαίνια για το Solidus στην Ελευσίνα 

 

Solidus: Αναζητώντας τη Σταθερότητα της Αλληλεγγύης

 

Με τη συμμετοχή των εθελοντών κατοίκων, μαθητών και προσφύγων της πόλης της Ελευσίνας ολοκληρώθηκε η κατασκευή της νέας εντυπωσιακής εγκατάστασης της Θεοδώρα Κώτση-Φελίτσι με τίτλο Solidus:Με την ύλη για την αλληλεγγύη, η οποία εγκαινιάζεται επίσημα στις 29 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου και 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας, επί της οδού Αθηνάς 21. Το έργο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ελευσίνας,  στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016 και της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, στην πλατεία Νεολαίας, μπροστά από το κτίριο των 1ου – 3ου Γυμνασίων της πόλης της Ελευσίνας. 

 

Η εγκατάσταση της Θεοδώρας Κώτση- Φελίτσι  στον δημόσιο χώρο της πόλης της Ελευσίνας με τίτλο Solidus εστιάζει στις πανανθρώπινες αξίες και έννοιες της αλληλεγγύης. Έχοντας στον θεματικό της πυρήνα τις απαρχές της κοινωνικής αλληλεξάρτησης, της ανταλλαγής και της συλλογικότητας, το ίδιο το έργο προτείνει τελεολογικά μία νέα κοινωνική διεργασία απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούν οι σύγχρονες οικονομικές μορφές συναλλαγών και στην αξία που παράγεται σήμερα μέσω της χρήσης των επίσημων νομισμάτων. Στην ουσία η εγκατάσταση, η οποία σταδιακά ολοκληρώθηκε με την ενεργή συμμετοχή πολιτών και κοινωνικών ομάδων και με την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδος, λειτουργεί ως ένα εργαλείο αναπαράστασης της ίδιας της αλληλεγγύης και γίνεται το προνομιακό πεδίο άσκησης κριτικής πάνω στη σύγχρονη οικονομική, πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

 

Η σιδηροκατασκευή που σχηματίζει τη λέξη solidus, διαστάσεων 2 μ. Χ 11 μ., που γέμισε με πέτρες (ζυγίζει 8.000 κιλά), έχει την πρόθεση να αναδείξει την καταγωγή της λέξης αλληλεγγύη ( solidarity) από την ύλη (solidus). 

Η γλυπτική αυτή αναπαράσταση της λέξης Solidus, η οποία ξεκίνησε ως σκελετικό αέναο περίγραμμα και καταλήγει να παραδοθεί στους πολίτες της Ελευσίνας ως στιβαρό σύμβολο μίας συλλογικής προσπάθειας, αποτυπώνει τη σταθερότητα και τη συνεκτικότητα που προσφέρει η αλληλεγγύη στη δημόσια σφαίρα. Ένα γλυπτικό έργο που αποκαλύπτει συμβολικά και ενσαρκώνει ποιητικά τη κοινωνική διάσταση της συνεργατικότητας και τελικά ενεργοποιεί την αλληλεγγύη. Λέει ο Goethe: «Δεν είναι πάντοτε αναγκαίο να ενσαρκώνεται το αληθινό• είναι ήδη αρκετό, όταν αυτό περιφέρεται πνευματικά και προκαλεί αρμονία• όταν αυτό κυματίζει στους αιθέρες όπως ο ήχος της καμπάνας: με σοβαρότητα και φιλικότητα.»

Τα υλικά – σίδηρος και πέτρα – της εικαστικής παρέμβασης είναι στενά δεμένα με την σύγχρονη βιομηχανική ιστορία της πόλης και της γης της Ελευσίνας.

-Το γέμισμα της πέτρας άνοιξαν οι πρόσφυγες του κέντρου φιλοξενίας Ελευσίνας μαζί με τον σύλλογος Εθελοντών Θριασίου

- Με αφορμή το πρόγραμμα Erasmus πάνω στην μαθητική διαρροή οι μαθητές του 1ου γυμνασίου Ελευσίνας έγραψαν τα ονόματα των συμμαθητών τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εγκατέλειψαν το σχολείο και κατόπιν τις τοποθέτησαν μέσα στο SOLIDUS στέλνοντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης.

-Οι μαθητές του 3ου γυμνασίου έφτιαξαν με το σώμα τους στο προαύλιο του σχολείου τη λέξη SOLIDUS στέλνοντας στο κόσμο τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης και κατόπιν οδηγήθηκαν στο SOLIDUS όπου συμμετείχαν στο γέμισμα της πέτρας.

-Στο θεμέλιο του SOLIDUS ζωγράφισαν μηνύματα αλληλεγγύης οι μαθητές του 1ου λυκείου Ελευσίνας.

 

-Το παρόν στο SOLIDUS έδωσαν ακόμη το ΕΕΕΕΚ Ελευσίνας, το 8ο δημοτικό Ελευσίνας και πάρα πολύ πολίτες.

 

Σας περιμένουμε όλους στα επίσημα εγκαίνια της κατασκευής, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 11.00 το πρωί στην πόλη της Ελευσίνας. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου και 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας, επί της οδού Αθηνάς 21.  

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία