Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 


Πολλές φορές ευθύνεται η κρίση που κάποιες παραγωγές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για σκηνικά μέσα, έτσι η φαντασία και η εφευρετικότητα των συντελεστών χτυπάνε κόκκινο! Άλλες πάλι τα ίδια τα έργα είναι προσαρμοσμένα στη μη ύπαρξη σκηνικού περιβάλλοντος. Όπως και να έχει, υπάρχουν σκηνοθέτες και ηθοποιοί που αποδεικνύουν περίτρανα ότι ακόμα και χωρίς αυτά, ακόμα και με το τίποτα, μπορούν να στήσουν παραστάσεις-διαμαντάκια, όπως αυτές που απολαύσαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον, μας κινητοποίησαν, μας συγκίνησαν, άνοιξαν δρόμους στην καρδιά και στην ψυχή. Τι σπουδαιότερο για ένα έργο τέχνης;

 

ola-auta-ta-yperoxa-pragmata (1).jpg

Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα – Τα φωνάζουμε μαζί
Θέατρο με post-it καρδούλες. Φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή ή μάλλον ένας από τους έξυπνους τρόπους που η παράσταση γίνεται διαδραστική, καθώς η Μελίνα Θεοχαρίδου δεν αφήνει στην κυριολεξία κανέναν θεατή αμέτοχο στην ιστορία της. Μάλιστα κάποιοι από το κοινό μετατρέπονται σε συμπρωταγωνιστές της.

Το πολυβραβευμένο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» των Duncan Macmillan και Jonny Donahοe ευτύχησε χάρη στη μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, τη σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη και την ελεύθερη διασκευή της ίδιας και του Άρη Ασπρούλη να γίνει μια ευφυής, πολυεπίπεδη και σπάνιας ευαισθησίας παράσταση.

Η ταλαντούχα Μελίνα Θεοχαρίδου, μόνη στη σκηνή, εντυπωσιάζει με την απίστευτη ευκολία που μεταβαίνει από τη μια συναισθηματική κατάσταση στην άλλη καθώς και με την ετοιμότητά της να παίξει με το κοινό. Ένα σακάκι μεταμορφώνεται σε σκύλο και η ίδια από εφτάχρονη σε έφηβη και σε νύφη.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

 

athina-xatziesmer.JPG

Αθηνά Χατζηεσμέρ ετών 17 – Όλα είναι ένας χτύπος
Μια αληθινή ιστορία που διηγήθηκε η ΕΠΟΝΙΤΙΣΑ γιαγιά της στην Ηλιάνα Μαυρομάτη για μια συναγωνίστριά της στάθηκε η αφορμή να συναντηθεί με τη Θαλλασιά Αντωνοπούλου και να της προτείνει να γράψει το θεατρικό έργο. Έτσι η Ηλιάνα Μαυρομάτη μαζί με τον Ισίδωρο Πάτερο και τη Φαίδρα Σούτσου έκαναν θεατρική παράσταση την ιστορία της Αθηνάς Χατζηεσμέρ.

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη σε ένα μονόλογο, με μηδενικά σκηνικά, χωρίς καν κοστούμι εποχής, μέσα και σε ένα έρημο σκηνικό σύμπαν με ζοφερές αποχρώσεις, κατορθώνει να σωματοποιήσει με τον αναγκαίο δυναμισμό, με μέτρο αλλά και με τις σωστές κορυφώσεις, που κόβουν την ανάσα, τον ανείπωτο πόνο μιας 17χρονης που παλεύει για την ελευθερία, για ένα καλύτερο αύριο, μένοντας πιστή στα όνειρα και στα πιστεύω της γενιάς της.

Μοναδικά σκηνικά αντικείμενα τα μουσικά όργανα του Ισίδωρου Πάτερου και οι πρωτότυπες μελωδίες που παράγουν για χάρη της παράστασης. Οι ήχοι εναρμονίζονται με τους χτύπους της καρδιάς και η ηρωίδα «ακούει το αίμα της» και εμείς μαζί της…

Θέατρο Επί Κολωνώ

 

kalesma.JPG

Το Κάλεσμα Της Άγριας Φύσης – Το παιδικό πιανάκι και ο Μπακ
Μια παράσταση εξαρχής διαφορετική από τις άλλες, αφού ο προορισμός της ήταν να ταξιδέψει σε πολλές γωνιές της χώρας, και μάλιστα σε μέρη που η πρόσβαση στο θέατρο δεν είναι εύκολη, όπως τα νοσοκομεία, οι φυλακές, τα ψυχιατρικά ιδρύματα αλλά και τα σχολεία.

Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθέτησε το αλληγορικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον «Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» με στόχο να γίνει μια απολαυστική παράσταση για άτομα κάθε ηλικίας. Έτσι η Ελισάβετ Αντάπαση (σκηνικά και κοστούμια) χρησιμοποίησε τα πιο απλά υλικά και η ομάδα των έξι αεικίνητων ηθοποιών (Στέφανος Αχιλλέως, Ηλίας Βογιατζιδάκης, Δήμητρα Κούζα, Τάνια Παλαιολόγου, Αγγέλικα Σταυροπούλου, Βαλάντης Φράγκος) λειτουργώντας ως ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο σύνολο καταφέρνουν να διεγείρουν τη φαντασία μικρών και μεγάλων και με τα πιο απλά αντικείμενα να τους ταξιδέψουν στην ιστορία του σκύλου Μπακ.

Εξαιρετικές ατμόσφαιρες δημιουργούνται μέσα από τη μουσική (που παίζουν οι ίδιοι οι ηθοποιοί με παιδικά μουσικά όργανα) αλλά και τα τραγούδια που ερμηνεύουν.
Σε αυτή την παράσταση σκηνικό δεν υπάρχει, εξάλλου δεν είναι ποτέ το ίδιο, διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες των εκάστοτε θεατών, έτσι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα από όλη την ομάδα.

Πληροφορίες για το πού θα ταξιδέψει η παράσταση τον Απρίλιο και το Μάιο στο site της Στέγης εδώ

 

miti.jpg

Μύτη – Ισορροπώντας στα καθίσματα
Η Σοφία Πάσχου εμπνέεται από την ομώνυμη κλασική νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο έργο όπου όλα είναι αντεστραμμένα. Οι θεατές παρακολουθούν τα δρώμενα από τη σκηνή και οι ηθοποιοί παίζουν με σκηνικό του τις θέσεις του Θεάτρου Πόρτα! Οι Patari Project δουλεύοντας με κοινό κώδικα πετυχαίνουν την ίδια αναπνοή, δρώντας πολλές φορές σαν ένα σώμα.

Ο Ηλίας Μουλάς, η Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνος Λέκκας, ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Θεοδόσης Κώνστας και η Εριφύλη Στεφανίδου ακροβατούν σαν άλλοι ζογκλέρ στις πλάτες των καθισμάτων, χωρίς να χάνουν στιγμή την υποκριτική τους δεινότητα.

Στην παράσταση βέβαια θαυμάζουμε και τα εντυπωσιακά κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ.

Θέατρο Πόρτα

 

romaios-ioulieta.jpg

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 – Το τρίο Ιδέα
Εδώ η αφορμή ήταν το Low Budget Festival, και συγκεκριμένα το 3ο Low Budget Festival, η παράσταση όμως ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Παίζεται χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε πολλούς χώρους, όχι μόνο στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, κατακτώντας μάλιστα και διεθνή βραβεία (1ο Βραβείο στο 38ο Almagro off Festival της Ισπανίας κ.λπ.).

Η Αθηνά Μουστάκα και ο Κώστας Μπιμπής αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ ερμηνεύοντας όλους τους ρόλους του έργου σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, ενώ ο Κώστας Γάκης εμπλουτίζει την ιστορία παίζοντας live μουσική. Έτσι η πιο ρομαντική ιστορία του κόσμου ζωντανεύει στη σκηνή με τα λιγότερα δυνατά μέσα και είναι υπέροχη!

 

Θέατρο Άλφα Ιδέα

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία