Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

Είδα τον «Θεατροποιό» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση

«Αν ήμασταν ειλικρινείς, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Παρά μόνο να είχαμε αυτοκτονήσει».

Ο «Θεατροποιός», η κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση με  τον Νίκο Χατζόπουλο σε ένα ρόλο-σταθμό στην καριέρα του, ανεβαίνει μόνο για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα. 

Στον «Θεατροποιό» ο Αυστριακός συγγραφέας επιστρατεύει ένα γκροτέσκο χολερικό χιούμορ, υπογραμμίζοντας το υπαρξιακό άγχος των ηρώων του. Μια κωμωδία για την τραγωδία της Τέχνης και τα προσωπικά αδιέξοδα του καλλιτέχνη. 

Οι ήρωες του Μπέρνχαρντ έχουν πάντα ένα είδος αναπηρίας, όπως ο σχεδόν κουλός γιος, αλλά και ο Μπρουσκόν, ο οποίος στο τέλος οδηγείται στην κώφωση που έχει προκληθεί από τους ίδιους και όχι από κάποιο ατύχημα. 

Οι ήρωες πορεύονται με όπλα στη φαρέτρα τους τη φιλοσοφία, την Τέχνη και την επιστήμη. Με αυτά νιώθουν ότι έχουν μια μικρή έστω ελπίδα να επιβιώσουν σε έναν κόσμο εχθρικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας χαρακτηρίζεται από την αμορφωσιά και την ανικανότητα για καθετί. Εκείνοι όμως, όσο και αν παραπονιούνται συνεχώς, δεν πτοούνται, πασχίζουν πάντα, τελειοθηρικά, να γίνουν οι καλύτεροι, αν και κατά βάθος ήδη νομίζουν πως είναι. 

Ο θεατροποιός Μπρουσκόν φτάνει με τον περιπλανώμενο θίασό του, δηλαδή το γιο, την κόρη και τη γυναίκα του, στο πανδοχείο μιας λιλιπούτειας κοινότητας, προκειμένου να παίξουν για ένα μόνο βράδυ το μοναδικό έργο του Μπρουσκόν, τον «Τροχό της Ιστορίας». «Μιλώ, άρα υπάρχω». Όλα τα έργα του παράδοξου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ είναι ένας αενάως συνεχιζόμενος μονόλογος. Ήρωες που μιλούν ακατάπαυστα σε μια σκυταλοδρομία χιλιάδων λέξεων. 

Η σκηνοθεσία του Ακύλλα Καραζήση μου θύμισε έντονα αυτό που έλεγε ο σπουδαίος Μίνως Βολανάκης: «Σκηνοθεσία είναι αυτό που δεν φαίνεται». Έτσι τον είδε τον «Θεατροποιό» του ο Καραζήσης, με διακριτικότητα, σαν να τον εναπόθεσε στο ταλέντο των ηθοποιών του και εκείνος διακριτικά να φώτιζε, όπου ήταν ανάγκη.

«Τι, εδώ; Σε αυτή τη μούχλα;» είναι η πρώτη φράση του θεατροποιού, που σηματοδοτεί και τη διάθεσή του απέναντι στα πράγματα. Αυτή ουσιαστικά επαναλαμβάνεται μέσα στο έργο πολλές φορές με άλλες εκφάνσεις.

Ο Νίκος Χατζόπουλος στο ρόλο του Μπρουσκόν, του ηθοποιού του Κρατικού Θεάτρου, είναι εκπληκτικός! Απολαμβάνεις μια ολοκληρωμένη ερμηνεία με απίστευτη εσωτερική ροή, εντυπωσιακά δουλεμένη και αναζωογονητική αίσθηση κωμικού ρυθμού και πνεύματος. Ένας υποκριτικός μαραθώνιος 130 λεπτών. Ερμηνεία που την κουβαλάς μέσα σου για καιρό.

Τα δύο παιδιά (Άρης Μπαλής και Δήμητρα Βλαγκοπούλου), ως μαριονέτες, άγονται και φέρονται σύμφωνα με τις επιθυμίες του πατέρα-σκηνοθέτη, άβουλα, ανεύθυνα, με σπάνιες εκλάμψεις πρωτοβουλιών. Σε αντίθεση με τον θεατροποιό, εδώ ο λόγος από το συγγραφέα έχει δοθεί με πολλή φειδώ. Οι δυο τους λειτουργούν μοναδικά, και ως δίδυμο και ως μονάδες. 

Ο ξενοδόχος του Νικήτα Αναστόπουλου αποτελεί σκηνικό αντίβαρο στους χειμαρρώδεις μονολόγους του Μπρουσκόν. Ευφυέστατα η σκηνοθεσία τον τοποθετεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εμφανής η ατέρμονη διαδικασία σκέψης του θεατροποιού, τα εσωτερικά του αδιέξοδα, σε αντίθεση με τη ζωή και τη στάση «του επαρχιωτισμού που θριαμβεύει!» 

Σε αντίστοιχη θέση, και ακόμα πιο οδυνηρή, είναι η σύζυγος (Κλεοπάτρα Τολόγκου), που αντιπροσωπεύει και την άποψη του συγγραφέα για τις γυναίκες. Ο ίδιος ο Μπρουσκόν χαρακτηρίζει τη γυναίκα του «μια παράκτια γνωριμία» και υποτιμά συνεχώς το καλλιτεχνικό της έργο: «Οι γυναίκες κάνουν θέατρο. Οι άντρες είναι το θέατρο».

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας

Φωτογραφίες, teaser: Ελεονόρα Λύτρα

Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος

Νικήτας Αναστόπουλος 

Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Άρης Μπαλής 

Κλεοπάτρα Τολόγκου

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Κυριακή: 21:15

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων): 10€, Ανέργων: 8€

Διάρκεια: 130 λεπτά

 

tp250X300PAGAKI

anixnos250x300

warplanes250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία