Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε απόσταση αναπνοής από το Πάσχα και μέσα σε δέκα μόλις μέρες, που εντάσσονται ημερολογιακά στον Απρίλιο, αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα αρκετές ακόμα παραστάσεις. Ξεχωρίσαμε αυτές που μας κέντρισαν την προσοχή και τις περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και σας τις παρουσιάζουμε.

Πάρτε μια μικρή γεύση από όσα πολύ σύντομα θα απολαύσουμε!

opereta_karathanos.jpg

«Οπερέττα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς

Ο Νίκος Καραθάνος εννέα μήνες μετά τους πολυσυζητημένους «Όρνιθες» ανεβάζει στο Εθνικό Θέατρο ένα σουρεαλιστικό και ελάχιστα γνωστό έργο, την «Οπερέτα» του Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς. Ο σκηνοθέτης έχει πάλι στο πλευρό του τους σταθερούς του συνεργάτες, τον ταλαντούχο μουσικό Άγγελο Τριανταφύλλου και έναν εκλεκτό θίασο (Νάντια Κοντογεώργη, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλη Σαράντη, Χάρη Φραγκούλη, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη κ.ά.).

Από 29/4 στο Θέατρο REX-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

 

vasistas3.jpg

«Θεία Κωμωδία» του Δάντη

Ένα πνευματικό road trip. Μια υπαρξιακή φαντασμαγορία. Τρεις οριακοί σταθμοί: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος. Για πρώτη φορά Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS, με πορεία εντός και εκτός συνόρων, επιστρέφουν στη Στέγη, δύο χρόνια μετά τα «AIMATA», και παρουσιάζουν τη «Θεία Κωμωδία», αυτή τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη, το φανταστικό ταξίδι του στο βασίλειο των νεκρών.

Από 22/4 στην Κεντρική Σκηνή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

taxh-c-Patroklos-Skafidas-3-1200x1200.jpg

«Η Τάξης μας» του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ

Το συγκλονιστικό έργο του Πολωνού Ταντέους Σλομποντζιάνεκ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Τζαμαργιά, ενώ την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Μαραμής, ο οποίος εμπνεύστηκε από την πολωνική και εβραϊκή μουσική παράδοση. Καταγράφει με ψυχραιμία αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς.

Στη σκηνή μια δεκαμελής ομάδα ηθοποιών, με προεξάρχοντες τους Ράνια Οικονομίδου, Θέμη Πάνου, Γιώργο Πυρπασόπουλο, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Καίτη Κωνσταντίνου.

Από 27/4 στο Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή

 

erastis.jpg

«Ο Εραστής» του Χάρολντ Πίντερ

Η Μίνα Αδαμάκη επιστρέφει ύστερα από 45 χρόνια στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης από όπου ξεκίνησε, σκηνοθετώντας τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ. Τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και η Ευτυχία Γιακουμή.

Από 24/4 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

papagalos.jpg

«Ο Παπαγάλλος μου» της Σοφίας Τρικούπη

Στη θεατρική της στέγη και σε δική της σκηνοθεσία θα παρουσιάσει η Άννα Κοκκίνου την παράσταση «Ο Παπαγάλλος μου». Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο σπάνιο κείμενο-αντίκα της Σοφίας Τρικούπη και πρωταγωνιστούν η Άννα Κοκκίνου, η Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου και ο Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος. Ένα θησαύρισμα εκ βαθέων για το χαμό ενός αγαπημένου πλάσματος, στο οποίο αναμειγνύονται καλειδοσκοπικά εικόνες της πολιτικής ζωής του 19ου αιώνα.

Από 28/4 στο Θέατρο Σφενδόνη

Colossus.jpg

«Colossus», βασισμένο στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων»

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί την παράσταση «Colossus» («Κολοσσός») βασισμένη στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου. Έτσι ολοκληρώνει το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Carnage» («Σφαγή»), προτείνοντας τόσο δραματουργικά όσο και σκηνοθετικά μια ελεύθερη απόδοση της «Ορέστειας» του Αισχύλου. Στο ρόλο της μητέρας η Μαρία Καλλιμάνη (Αντικατάσταση της Σοφίας Χιλλ)

Από 27/4 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Wallace2.jpg

«Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες» του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας

Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του καινοτόμου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας «Σύντομες συνεντεύξεις με απαίσιους άνδρες» ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, στη Β΄ Σκηνή, από τις 24 Απριλίου, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία τριών νέων ηθοποιών, της Σοφίας Μαρίας Κικιλίντζια, της Σταυρούλας Κοντοπούλου και της Ζωής Μυλωνά. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου και ιδιαίτερα δημοφιλούς συγγραφέα στο ελληνικό θέατρο.

Από 24/4 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, στη Β΄ Σκηνή

parelasi4.jpg

«Η Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η Ελένη Στεργίου συνσκηνοθετούν και συμπρωταγωνιστούν στο μονόπρακτο της τριλογίας της «Πόλης» της Αναγνωστάκη. Έπειτα από μια πετυχημένη περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας κάνουν στάση στην Αθήνα. Υπαρξιακό θρίλερ ή αλληγορία επώδυνου σουρεαλισμού, η «Παρέλαση» με την ιλιγγιώδη πλοκή της σκαρφαλώνει ασθμαίνοντας προς την κορυφή: μόλις φτάσει εκεί, το σκοινί θα κοπεί απότομα. Η κάθαρση δεν θα έρθει για κανέναν.

Από 29/4 στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, στη Β΄ Σκηνή

 

Θεματικό Φεστιβάλ: «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων»

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει το διάστημα 20-30 Απριλίου το Θεματικό Φεστιβάλ «7 χρόνια φαγούρα - Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων».

Τέσσερις ομάδες καταθέτουν την άποψή τους στο Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Διαβάστε το πρόγραμμα των τεσσάρων παραστάσεων εδώ.

20-30 Απριλίου 2017