Εκτύπωση αυτής της σελίδας

 

Το νεανικό θεατρικό φεστιβάλ της πόλης σβήνει φέτος τα δέκα του κεράκια και ο ενθουσιασμός του από τα γεννοφάσκια του στο Θέατρο Χώρα μέχρι φέτος που το κουδούνι για τον Bob χτυπάει κάθε πρωί στο προαύλιο της τετάρτης δημοτικού όλο και μεγαλώνει. Πόσο μάλλον τώρα που η αλάνα για να παίξει μπάλα, αυτή της Πειραιώς 260, είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και οι φίλοι του για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο γενέθλιο πάρτι είναι περισσότεροι από ποτέ!

Με αφορμή λοιπόν τη μεγάλη φιέστα προτείνουμε έξι παραστάσεις από το φετινό πρόγραμμα που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε, να ξεχωρίσουμε και να ανυπομονούμε να ξαναδούμε!

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα σας. Η δική μας σίγουρα από 22 μέχρι 28 Μαΐου, από 19:00 και μετά και μέχρι τα μεσάνυχτα, είναι κλεισμένη!

Εξάλλου στο Bob σπάνια απογοητεύεται κανείς από τις επιλογές του προγράμματος και σίγουρα από τις νέες ομάδες του Scratch Night, αφού μέσα σε 15 λεπτά πολύ συχνά ξεπηδούν θεατρικά διαμαντάκια.

ΑΝΑΒΙΩΣΕΙΣ

mounis.jpg

 

«Ο Μουνής» της Λένας Κιτσοπούλου (διήγημα)
Οι 4Frontal κατάφεραν υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παντελή Δεντάκη να ζωντανέψουν επί σκηνής μια σκληρή και βίαιη ιστορία της ελληνικής επαρχίας, αναδεικνύοντάς τη με την ιδιαίτερη ματιά τους, με έντονες ενέσεις χιούμορ, αλλά και μια ειρωνεία απέναντι στη δήθεν ευπρέπεια που έσπαγε κόκκαλα. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που παρακολούθησα την παράσταση και ακόμη έχω στα αυτιά μου την εκδοχή του δημοτικού μας άσματος «Ένας αητός καθότανε…» και τα παρατσούκλια των κατοίκων, εξ ου και ο «Μουνής». Ενώ στη μνήμη μου έχουν αποθηκευτεί τα χάρτινα τραπεζομάντιλα του σκηνικού με τα σκίτσα: ένα κομμένο αυτί που αιμορραγεί κρεμασμένο με μανταλάκι σε μπουγαδόσκηνο, ένας ανάπηρος ντυμένος γαμπρός κ.ά. Μεγάλη επιτυχία της παράστασης είναι ότι καταφέρνει, και χάρη στις εξαιρετικές ερμηνείες (Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη), να σε προβληματίσει για τη στάση σου απέναντι στα πράγματα.

Παρασκευή 26 Μαΐου 21:15, 80΄, Αίθουσα Η

bil kai lou.jpg

«Μπιλ και Λου» του Άνταμ Έλιοτ σε διασκευή του Δημήτρη Μπογδάνου
Η ιστορία του Μπιλ και της Λου βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, αλλά δεν παύει να είναι ένα «παραμύθι» για μεγάλους. Η παράσταση, στην οποία απολαμβάνει κανείς τρεις απολαυστικές ερμηνείες (Βασίλης Μαυρογεωργίου, Στέλιος Ιακωβίδης, Λυδία Τζανουδάκη), χάρη στη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Μπογδάνου, το σαρκαστικό χιούμορ, τα σουρεαλιστικά στοιχεία, τα έξυπνα τεχνάσματα και τη μοναδική χημεία των πρωταγωνιστών, αναδεικνύεται σε μια αξέχαστη θεατρική εμπειρία.

Πέμπτη 25 Μαΐου 21:15, 90΄, Αίθουσα Η

 

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΖΟΝ

Arkas-3.jpg

 

«Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» του Αρκά
Το βιτριολικό χιούμορ του Αρκά πρωταγωνιστεί στην εν λόγω παράσταση. Οι σουρεαλιστικοί ήρωες των κόμικς του –τόσο μακριά και ταυτόχρονα τόσο κοντά μας– εκτοξεύουν τις «δηλητηριώδεις» ατάκες τους χαρίζοντάς μας απλόχερα το γέλιο. Ο Δημήτρης Αγοράς, στην πρώτη του σκηνοθετική δουλειά, δεν προσπάθησε να εντυπωσιάσει οπτικά μέσα από περίτεχνα σκηνικά –τα οποία ούτως ή άλλως δεν σήκωνε η μικρή σκηνή του Vault– και κινηματογραφικά τρικ. Επένδυσε στο ευφυές κείμενο του Αρκά και στην ομάδα των εξαιρετικά ταλαντούχων ηθοποιών του. Με λιτά σκηνικά μέσα –ένα έξυπνο κυβιστικό σκηνικό που αλλάζει σχήματα και επίπεδα– και γερές δόσεις δημιουργικής «τρέλας» στην κινησιολογία και στη μουσική, που υπογράφουν με επιτυχία η Αντιγόνη Γύρα και ο Μάνος Αντωνιάδης αντίστοιχα, ο Αγοράς έστησε μια παράσταση γοργών ρυθμών στην οποία εναλλάσσονται οι διάφορες εικόνες από τα κόμικς του Αρκά.

Τετάρτη 24 Μαΐου 21:15, 90΄, Αίθουσα Ε

 

peristatika.jpg

«Περιστατικά» του Δανιήλ Χαρμς
Η φρέσκια και εμπνευσμένη σκηνοθετική ματιά της Νάνσυς Μπούκλη –τι και αν είναι η πρώτη της σκηνοθεσία!– κατάφερε να «δέσει» εξαιρετικά τις ιστορίες του Δανιήλ Χαρμς. Οι τρεις νέοι και ταλαντούχοι ηθοποιοί (Άννα Χανιώτη, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαριάννα Λιανού) με μοναδική σκηνική εγρήγορση και διαθεσιμότητα που εντυπωσιάζει στήνουν μια παράσταση που σίγουρα θα απολαύσετε. Ρυθμός, κέφι, συγκίνηση και εξαιρετικές εναλλαγές δίνουν στον Χαρμς την αναγκαία θεατρική συνθήκη και προκύπτει ένα απολαυστικό έργο.

Τρίτη 23 Μαΐου 21:30, 70΄, Αίθουσα Ε

 

ola-auta-ta-yperoxa-pragmata (1).jpg

«Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» του Ντάνκαν Μακμίλαν και του Τζώνυ Ντόναχο
Και τι δεν κάνει αυτό το κορίτσι, η Μελίνα Θεοχαρίδου, στη σκηνή! Με τα μαγικά της post-it καρδούλες αποκαλύπτει εκατομμύρια λόγους για τους οποίους μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και αν η παράσταση που σκηνοθέτησε με φαντασία και ενθουσιασμό η Ιόλη Ανδρεάδη δεν καταφέρνει να σε πείσει γι’ αυτό, γιατί είσαι σε μουντ πολύ ντάουν, πετυχαίνει, κατά τη γνώμη μου, κάτι πιο ουσιαστικό, να σε κάνει να μη νιώθεις μόνος… Αυτό που μπορεί να περνάς εσύ το βιώνουν και άλλοι και το συνειδητοποιείς έμπρακτα βλέποντας τα βουρκωμένα μάτια της κυρίας απέναντι σου. Οι θεατές δεν είναι απλώς μάρτυρες των γεγονότων, αλλά συμμετέχουν ενεργά σε αυτά. Μάλιστα ορισμένοι μετατρέπονται σε συμπρωταγωνιστές της ιστορίας που κυλάει σαν νερό και δεν θέλεις να τελειώσει γιατί η Μελίνα έχει γίνει πια φίλη σου.

Σάββατο 27 Μαΐου 18:45, 100΄, Αίθουσα Ε

c.forcircu.jpg

«Γκλουμ» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι
Η πολλά υποσχόμενη ομάδα C for Circus «διάβασε» με μια φρέσκια ματιά το «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι. Ο αινιγματικός τίτλος είναι μόνο η αρχή σε μια παράσταση που σε παρασύρει στο ρυθμό της. Πόρτες που ανοιγοκλείνουν απότομα, περσόνες βγαλμένες από άλλη εποχή, ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και μια ομάδα που βρίθει από ενθουσιασμό και κέφι. Με την τεχνική του devised theatre και την ομαδικότητα να θριαμβεύουν, οι ερμηνείες (Παναγιώτης Γαβρέλας, Χρύσα Κοτταράκου, Ειρήνη Μακρή, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Παύλος Παυλίδης, Νατάσα Ρουστάνη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης) δίνουν την αίσθηση μια νέας πρότασης. Οι ηθοποιοί καταθέτουν την προσωπική τους πινελιά σε μια παράσταση συνόλου που υπόσχεται γέλιο αλλά και συγκίνηση στο φινάλε.

Κυριακή 28 Μαΐου 21:30, 90΄, Αίθουσα Ε

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων.