Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα δούμε τη νέα σεζόν στα αθηναϊκά θέατρα -(Σχεδόν) Όλες οι παραστάσεις της πόλης

Τι και αν ακόμη το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δεν έχει ρίξει αυλαία; Τι και αν οι θίασοι περιοδεύουν ανά την Ελλάδα; Το βλέμμα όλων φαίνεται να είναι στραμμένο στη χειμερινή σεζόν, καθώς οι περισσότερες συμφωνίες για τη νέα θεατρική χρονιά 2017-2018 έχουν κλείσει. Οι υπογραφές έχουν πέσει και πολλοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες αναγνώσεις των έργων που θα παρουσιάσουν. Έτσι υπάρχει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για όσα θα δούμε τη νέα σεζόν. Εμείς αντλήσαμε πληροφορίες και συγκεντρώσαμε υλικό τόσο από δικό μας ρεπορτάζ όσο και από Δελτία Τύπου και ρεπορτάζ συναδέλφων,όπως η Γεωργία Οικονόμου (tospirto.net), ο Γιώργος Σαρηγιάννης (Τέταρτο Κουδούνι), ο Βασίλης Μπουζιώτης (enikos.gr) και η Χριστίνα Φαραζή (clickatlife.gr).

 

 *Το άρθρο θα ανανεώνεται συνεχώς με νέες πληροφορίες. Θα ακολουθήσει ξεχωριστό αφιέρωμα για τις παραστάσεις παιδικού και εφηβικού θεάτρου.

 

Στο Εθνικό Θέατρο, όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός στην «άτυπη»(!) συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σε λίγους και εκλεκτούς συναδέλφους σε ένα μεζεδοπωλείο στα Εξάρχεια (!) ήδη από τα τέλη Μαρτίου, η σεζόν θα ξεκινήσει με επαναλήψεις της περασμένης χρονιάς: «Στέλλα κοιμήσου», «Εξηνταβελόνης», «Θερισμός».

Στο νέο ρεπερτόριο περιλαμβάνεται το κλασικό αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά από τη γέφυρα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη συνέχεια ο Στάθης Λιβαθινός θα σκηνοθετήσει το έργο του Σαίξπηρ «Τίμων ο Αθηναίος», ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης θα σκηνοθετήσει τον «Πέερ Γκυντ» του Χένρικ Ίψεν.

 

shoushou.JPG

Στο Θέατρο Παλλάς η Δήμητρα Παπαδοπούλου θα υποδυθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο τη θρυλική ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή των Θεατρικών Σκηνών των Γιάννη Κεντ και Πάνου Κατσαρίδη (στα χέρια των οποίων περνά το εν λόγω θέατρο για τα επόμενα δέκα χρόνια). Το ρόλο του φτωχού ψαροπώλη, συζύγου της Σουσούς, θα ενσαρκώσει ο Κώστας Κόκλας, ενώ το δεύτερο σύζυγό της ο Άλκις Κούρκουλος.

 

Mixalakopoulos.jpg

Στο Θέατρο Ιλίσια σπουδαίος ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος θα υποδυθεί τον Ρωσοεβραίο παλαιοπώλη Γκρέγκορι Σόλομον στο αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το τίμημα» που θα σκηνοθετήσει η Ιωάννα Μιχαλακοπούλου. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Χρήστος Σαπουντζής ενσαρκώνουν τα δύο αδέλφια που συναντιούνται έπειτα από πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Μαζί τους η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της γυναίκας που διεκδικεί τη ζωή της έπειτα από τόσα χρόνια αναμονής.

 Δίπλα στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη από τα μέσα Νοεμβρίου, ο Λεωνίδας Κακούρης θα σκηνοθετήσει το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Ισπανού συγγραφέα Νταβίντ Ντεσόλα «Η λίμνη που δεν είναι πια». Πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου, που μάλιστα βραβεύτηκε στην Ισπανία με το κρατικό βραβείο (Lope de Vega) και στη σκηνή εκτός από το σκηνοθέτη θα δούμε και τη Βίκυ Παπαδοπούλου αλλά και τον Χρήστο Σιμαρδάνη.

O Γιώργος Κιμούλης θα σκηνοθετήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Θέατρο Άλμα ,ανεβάζοντας το δικαστικό θρίλερ «Τρόμος» με πρωταγωνιστή τον Χάρη Τζωρτζάκη. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί εξαιρετικά στον «Βασιλιά Ληρ» του πρόωρα χαμένου Τόμαζ Παντούρ. Η σεζόν όμως θα ανοίξει με το «Μαυροπούλι»  του David Harrower όπου ο Γιώργος Κιμούλης θα πρωταγωνιστεί μαζί με την Αλεξάνδρα Ταβουλάρη. Ενώ αναμένεται να επαναλάβει τη συνεργασία του με τον Άκη Βλουτή στο «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Έντουαρντ Άλμπυ,όπου αυτή τη φορά τον ρόλο της Μάρθας θα ερμηνεύσει η Δήμητρα Χατούπη. Στη συνέχεια Χατούπη και Βλουτής θα παρουσιάσουν το «Χορό του θανάτου» του Αυγούστου Στρίνμπεργκ και τη σκηνοθεσία θα υπογράφει πάλι ο Γιώργος Κιμούλης. Όλα αυτά θα λάβουν χώρα στο Θέατρο Μεταξουργείο.

 

Στη Β' Σκηνή του θεάτρου Άλμα θα ανέβει το έργο του Σαμ Σέπαρντ, που απεβίωσε πρόσφατα, «Fool for love» τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Οικονόμου και το καρέ των ηθοποιών οι Γιώργος Κέντρος,Πέτρος Λαγούτης, Τζένη Θεωνά και Βασίλης Παλαιολόγος.
 

 

Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, στη Β΄ Σκηνή, θα ανέβει τον Οκτώβριο ένα από τα πιο σημαντικά έργα του σύγχρονου παγκόσμιου ρεπερτορίου, ο «Αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, με πρωταγωνιστές τον Αλέξανδρο Μυλωνά και τον Μάνο Βακούση. Η υπόθεση του έργου αφορά τη σχέση ενός μεγάλου σαιξπηρικού ηθοποιού με τον αμπιγιέρ του την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία, παρά τους βομβαρδισμούς στην Αγγλία, τα θέατρα εξακολουθούν να λειτουργούν.

Στο ίδιο θέατρο στην παράσταση «Συλλέκτης» που θα ανέβει στις 11 Νοεμβρίου ο Στράτος Τζώρτζογλου θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σκηνοθεσία είναι του Χρήστου Καρασαββίδη και το ρόλο της Μιράντας θα υποδυθεί η Πολυξένη Μυλωνά.

Στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας θα παρουσιαστεί επίσης για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό το Μάρτιο του 2018 και η μονόπρακτη κωμωδία του Ζορζ Φεντό «Léonie est en avance ou le mal joli» (προσωρινός τίτλος «Η Λεονή ένα βήμα μπροστά ή το όμορφο κακό») σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά. Ο θίασος θα αποτελείται από τη Μάνια Παπαδημητρίου, τον Νίκο Γιαλελή, την Όλγα Δαμάνη, τον Κώστα Μπάση, τη Βιργινία Ταμπαροπούλου κ.ά. Το έργο αναφέρεται στην εγκυμοσύνη της Λεονή και στην περιπέτεια που βιώνει έως τη στιγμή που θα φέρει στον κόσμο το παιδί της. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κείμενο, με την καυστική γραφή του Φεντό, που ασκεί δριμεία κριτική στην αστική κοινωνία της Ευρώπης και στις μικροπρέπειές της, ακόμα και όταν πρόκειται για δραματικές οικογενειακές στιγμές. Ο Φεντό κρατά τις αποστάσεις του από το βοντβίλ για να αποδώσει συζυγικές φάρσες, στις οποίες το κωμικό είναι ανελέητο και σπαραξικάρδιο, ανανεώνει το συγκεκριμένο θεατρικό είδος μελετώντας σε βάθος τους χαρακτήρες, καυτηριάζει κυρίως τη μετριότητα της αστικής τάξης την οποία γελοιοποιεί. Το κωμικό στοιχείο στα έργα του δεν αποκλείει και κάποια αλήθεια. Μέσα σε αυτή την αλήθεια η αστική τάξη του τέλους του 19ου αιώνα αναγνωρίζει τον εαυτό της, τις φαντασιώσεις και τους ανικανοποίητους πόθους της. Επιπλέον, το ότι η τιμή σχεδόν πάντα σώζεται είναι φανερό ότι οφείλεται στη θεατρική σύμβαση.

 Στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας θα δούμε  και κάποιες περσινές παραγωγές λόγω μεγάλης επιτυχίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ

psiles-gunaikes2.JPG

Στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, στην κεντρική σκηνή, η Μπέττυ Αρβανίτη θα συνεχίσει με το έργο του Έντουαρντ Άλμπι οι «Τρεις Ψηλές Γυναίκες» σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Μαζί της στη σκηνή η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Νεφέλη Κουρή. Λίγους μήνες αργότερα θα ακολουθήσει η «Φθινοπωρινή Σονάτα» του Μπέργκαμ. 

 

xartopolemos.jpg

Στο Μικρό Γκλόρια, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει αναλάβει ο Άγγελος Μπούρας, θα ανέβει η «Καινούργια σελίδα» του Νιλ Σάιμον με τον ίδιο, τον Ταξιάρχη Χάνο,τη Μαρία Καλλιμάνη και την Άνδρη Θεοδότου.Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μόσχος.

Στο ίδιο θέατρο θα δούμε και το «Χαρτοπόλεμο» του Βαγγέλη Ρωμνιού σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, που κέρδισε τις εντυπώσεις πέρυσι στις λίγες παραστάσεις που έδωσε στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς του. 

 

filoumena3.jpg

Στο Θέατρο Διάνα, ακριβώς δίπλα, η Ελένη Ράντου ετοιμάζεται να επαναφέρει τη μεγάλη θεατρική επιτυχία που γνώρισε με την πρώτη της συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Η ηθοποιός θα ερμηνεύσει τη «Φιλουμένα» του Εντουάρντο ντε Φιλίπο, σε δική της διασκευή. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει και αυτή τη φορά ο Σταμάτης Φασουλής. Το ρόλο του αγαπημένου της Ντομένικο Σοριάνο, που πριν από δύο χρόνια είχε ενσαρκώσει ο Άλκις Κούρκουλος, θα υποδυθεί ο Γιάννης Βούρος και το ρόλο της Ντιάνας η Κατερίνα Γερονικολού. Τους ρόλους της Ροζαλία Σολιμέντο και του Αλφρέντο Αμορόζο θα ερμηνεύσουν η Βίλμα Τσακίρη και ο Τάσος Γιαννόπουλος αντίστοιχα.

 

Στο Θέατρο Χώρα θα παρουσιαστεί μια παράσταση αφιερωμένη στις ηρωίδες των έργων του Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για το έργο «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», το οποίο σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας και στο οποίο θα απολαύσουμε μεταξύ άλλων τη Νένα Μεντή (συνεργάζονται και πάλι μετά την τεράστια επιτυχία της «Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου»), την Ελένη Ουζουνίδου και την Έρση Μαλικένζου ‒ ο εξαμελής θίασος δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί.

 

pomera-2.jpg

Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης θα επαναληφθεί στην αρχή της νέας σεζόν η «Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά σε σκηνοθεσία  Νίκου Μαστοράκη (μία από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν που πέρασε, την οποία προτείνω ανεπιφύλακτα). Παράλληλα ο Νίκος Μαστοράκης θα σκηνοθετήσει τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Έντεν φον Χόρβατ, ένα έργο που γνωρίσαμε το 2006 σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου στην Πειραιώς 260. Στο θίασο συμμετέχουν η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας Μάγια Λυμπεροπούλου καθώς και η Ναταλία Τσαλίκη, η Κωνσταντίνα Τάκαλου, η Ιωάννα Μαυρέα, ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Θάνος Τοκάκης κ.ά.

Τον Νοέμβριο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί το 1ο μέρος από την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες» σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου (συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο). Επίσης στο Θέατρο Τέχνης ολοκληρώνοντας την συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν, θα ανέβουν την άνοιξη του 2018 το 2ο και το 3ο μέρος της τριλογίας σε σκηνοθεσία Λεοντάρη και Τρουπάκη αντίστοιχα.

 Η «Εκδίκηση του Πυρίτιου» από την ομάδα ελλήνων ακροβατών "Κι όμως κινείται" (συμμετέχει ζωντανά ο Δημήτρης Χαϊνης Αποστολάκης) που ξεκίνησαν από το Θέατρο Τέχνης μετακομίζουν φέτος στο  Θέατρο RabbiteHole,

 

Στο Σύγχρονο Θέατρο την άνοιξη του 2018 θα ανέβει ο «Μισάνθρωπος», η πιο πικρή κωμωδία του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Το μισάνθρωπο θα υποδυθεί ο Μιλτιάδης Φιορέντζης («Οικογένεια Τσέντσι», «Young Lear»), ενώ το  ρόλο της γοητευτικής Σελιμέν, του θηλυκού Δον Ζουάν που αποτελεί τον καθρέφτη του Μισάνθρωπου, θα ερμηνεύσει η Βασιλική Τρουφάκου. Μαζί τους σε ρόλο έκπληξη η Μελίνα Θεοχαρίδου, η οποία αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς για την ξεχωριστή ερμηνεία της στο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» την περασμένη σεζόν. Το έργο πρόκειται να ανέβει σε μετάφραση του Γιάγκου Ανδρεάδη και διασκευή της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη για έξι πρόσωπα. Η πρεμιέρα αναμένεται τον Απρίλιο του 2018.

 

Στο θέατρο Olvio η Κίρκη Κάραλη θα σκηνοθετήσει το κλασικό πια έργο του Τζον Όσμπορν «Οργισμένα νιάτα» με πρωταγωνιστές την Παρθενόπη Μπουζούρη, τον Σήφη Πολυζωίδη, τον Χάρη Τζωρτζάκη και την Πέγκυ Τρικαλιώτη, παραγωγή της Androdely p.c. του Ανδροκλή Δεληολάνη. Η παράσταση θα ανέβει σε μετάφραση Χρήστου Κεχαγιά, δραματουργική επεξεργασία της σκηνοθέτριας και του μεταφραστή, με αναλυτική προσέγγιση και σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ανδροκλή Δεληολάνη.  Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 12 Οκτωβρίου.

 

 

Στο Θέατρο Θησείον από τα Χριστούγεννα θα παρουσιαστεί μια διαφορετική εκδοχή του «Μισάνθρωπου» από την ομάδα 4Frontal. Με αφορμή τη διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να προβάλλει ένα δημοφιλές προφίλ που πολλές φορές απέχει πολύ από την πραγματικότητα και τη δυσκολία ύπαρξης υγιών και σταθερών σχέσεων, η ομάδα 4frontal μας συστήνει το έργο του Μολιέρου στην παράσταση «#Ο_Μισ@νθρωπος» μέσα από το νέο τρόπο επικοινωνίας του 21ου αιώνα, τα social media.

Ωστόσο στο Θησείον η χρονιά θα ξεκινήσει δυναμικά στις 29 Νοεμβρίου με τη «Νεκρή Ζώνη» του Χάρολντ Πίντερ που θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Φιλίππογλου (πέρυσι σκηνοθέτησε το «Μαύρο Χιόνι» στο Θέατρο Πόρτα, που θα επαναληφθεί για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Άλφα), ο οποίος θα βρεθεί και επί σκηνής. Μαζί του θα δούμε επίσης τους Γιώργο Αρμένη, Αντώνη Καρυστινό, Γιάννη Στεφόπουλο και Αλέκο Συσσοβίτη (θα κάνει και την παραγωγή με το θεατρικό οργανισμό Faust). Η μετάφραση θα είναι του Αντώνη Πέρη.

 

Στο Θέατρο Πόρτα αναμένεται να ξαναδούμε δύο παραστάσεις που ξεχώρισαν την περασμένη σεζόν, τη «Δίκη το Κ.» που σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος και τη «Μύτη» των Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Ενώ δεν αποκλείεται να απολαύσουμε και πάλι τη «Χορωδία Ανέργων» της Ελένης Ευθυμίου και του Δημήτρη Ζάχου. Ενώ μια από τις νέες παραγωγές σε συμπαραγωγή με το  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης θα είναι  «Καντίντ ή Η αισιοδοξία» του Βολταίρου σε διασκευή Θωμά Μοσχόπουλου

 

Ο Πέτρος Φιλιππίδης είπε το «ναι» στον Πειραιά. Έτσι περίπου το Φεβρουάριο του 2018 θα συμμετάσχει στον «Ηλίθιο» του Ντοστογέφσκι. Την παράσταση που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Διαμαντής. Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα κρατήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του πρίγκιπα Μίσκιν, η Μαρία Κίτσου θα υποδυθεί τη Ναστάζια, η Λένα Παπαληγούρα την Αγλαΐα, ενώ στους αντρικούς ρόλους θα δούμε τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Χάρη Τζωρτζάκη και τον Ιωάννη Παπαζήση.

 

psema-sto-psema.JPG

Πριν όμως από τη συγκεκριμένη παράσταση ο Πέτρος Φιλιππίδης θα επαναλάβει μια παλιά θεατρική του επιτυχία στο Θέατρο Μουσούρη μαζί με τον Παύλο Χαϊκάλη. Πρόκειται για το «Ψέμα στο ψέμα» που είχε σπάσει ταμεία και αργότερα είχε σκηνοθετήσει με άλλο δίδυμο στο Θέατρο Ήβη. Τον θίασο θα ολοκληρώσουν οι:Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κατσανδρή, Παναγιώτης Κατσώλης, Ελευθερία Μπενοβία, Χριστίνα Σπατιώτη και  Ευγενία Παναγοπούλου.

 

Παράλληλα ο Πέτρος Φιλιππίδης θα σκηνοθετήσει και το «Καμ Μπακ», το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη που θα παρουσιαστεί από αρχές Νοεμβρίου στο Θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Στην παράσταση θα δούμε τη Μίνα Αδαμάκη, την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, τον Κρατερό Κατσούλη και τον Ιωάννη Παπαζήση.

 

dandoulaki.jpg

Ο Πέτρος Φιλιππίδης όμως δεν σταματά εδώ, καθώς θα σκηνοθετήσει και την Κάτια Δανδουλάκη στην κωμωδία του Τζόε ντι Πιέτρο «Clever little lies» που θα ανέβει στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη. Στη σκηνή μαζί της θα δούμε μεταξύ άλλων τον Γιώργο Παρτσαλάκη, τον Αλμπέρτο Φάις και τη Δανάη Σκιάδη.

Kouris_Aspiwtis.jpg

Στο ίδιο θέατρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη ο Νικορέστης  Χανιωτάκης θα σκηνοθετήσει τον Νίκο Κουρή και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στην παράσταση «Η γυναίκα με τα μαύρα», ένα μεταφυσικό, ψυχολογικό θρίλερ, με πρωταγωνιστή έναν συμβολαιογράφο που ταξιδεύει από το βικτοριανό Λονδίνο σε μια απομονωμένη εξοχική έπαυλη για να τακτοποιήσει μια υπόθεση κληρονομιάς. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Susan Hill, "The Woman In Black" σε θεατρική προσαρμογή Stephen Mallatratt. 

Ο Γιάννης Μπέζος επιστρέφει στο Θέατρο Προσκήνιο και μαζί με τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη θα παρουσιάσουν μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες παλιάς κοπής. Πρόκειται για τους «Γαμπρούς της Ευτυχίας» των Νίκου Τσιφόρου-Πολύβιου Βασιλειάδη, που αγαπήσαμε με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Γεωργία Βασιλειάδου και Νίκο Ρίζο. Οι δυο τους έχουν ξανασυνεργαστεί σε ανέβασμα παλιάς ελληνικής κωμωδίας τη σεζόν 2014-2015, στο «Ένας ήρωας με παντούφλες» των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου στο Θέατρο Βρετάνια

 

valtinos_zorbas.jpg

Ύστερα από μια μεγάλη  περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, η εμβληματική μορφή του Αλέξη Ζορμπά, από το μνημειώδες και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», έρχεται στο Θέατρο ΒΕΜΠΟ, από τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη, με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια μοναδική διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα  και σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή. Η παράσταση, με μια εντυπωσιακή παραγωγή και ένα πολυπληθή θίασο, θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο, τιμώντας το Έτος Καζαντζάκη 2017, που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια από το θάνατο του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα των νεότερων χρόνων. Τον Αλέξη Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, αναλαμβάνοντας τον θρυλικό αυτό ρόλο, πλαισιωμένος από ένα μεγάλο και καταξιωμένο θίασο (Ταμίλα Κουλίεβα, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη, Ρένος Ρώτας, ο Τάκης Παπαματθαίου,Νίκος Βερλέκης ,Γρηγόρης Σταμούλης, Στέλλα Γκίκα, Γιώργος Παράσχος, Άννα Μονογιού κ.α)

 

 

Στο Θέατρο Βρετάνια θα απολαύσουμε τη νέα θεατρική σεζόν τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τον Φάνη Μουρατίδη στην κωμωδία του Τσαρλς Λάντλαμ «Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ», που τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή με τους Γεράσιμο Γεννατά και Κρατερό Κατσούλη. Τη σκηνοθεσία θα υπογράψει φυσικά το alter-ego του Χαραλαμπόπουλου, ο Γιάννης Κακλέας. Το έργο δίνει την ευκαιρία για ένα ρεσιτάλ ερμηνείας σε δύο ηθοποιούς που αλλάζουν 57 κοστούμια. Στην εν λόγω παράσταση δύο ηθοποιοί πασχίζουν να καταλάβουν πώς στο καλό θα παίξουν οκτώ ρόλους ταυτόχρονα, ενώ ο σκηνοθέτης κοιτά διαρκώς το χρονόμετρο. Επίσης, οι αμπιγιέζ αξίζουν περισσότερο χειροκρότημα από το θίασο, όμως ο χαιρετισμός κρατά όσο ολόκληρη σχεδόν η δεύτερη πράξη.

 

 

upiretis_2_afedadwon.JPG

Στο Θέατρο Άλφα-Ιδέα, η Ομάδα Ιδέα, μετά τις δύο μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις παραστάσεις «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» και «Το Δέντρο του Οιδίποδα», που θα επαναληφθούν και αυτή τη θεατρική σεζόν θα παρουσιάσουν την καλύτερη κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι, «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο Μπιμπή (που κέρδισε φέτος το Βραβείο Δημήτρης Χορν) και την Κατερίνα Παπουτσάκη μαζί τους στη σκηνή και οι Δρακόπουλος Γιάννης, Ευθυμίου Χρήστος, Λιλικάκης Σταύρος, Μανιατάκου Λήδα, Μουστάκα Αθηνά,Σβιτάιλο Ιβάν και Φίλιος Άκης. Η μουσική θα είναι του σκηνοθέτη και τα κουστούμια της Βασιλικής Σύρμα. 

Η Λίλλυ Μελεμέ θα σκηνοθετήσει στο φουαγιέ του θεάτρου το «Έγκλημα στο Café-Noir» τη βραβευμένη και ξεκαρδιστική κωμωδία του Aμερικανού σεναριογράφου και σκηνοθέτη David Landau η οποία, μετά την πρεμιέρα της το 1989 έχει παιχτεί πάνω από 100 φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από τον αμερικανικό τύπο. Με τους  Ειρήνη Κουμπαρούλη, Σωτήρης Μεντζέλος, Νάντια Πυθαρά, Μαρίνα Τσουμπρή και Ουσίκ Χανικιάν.  Από τον Ιανουάριο θα δούμε στην κεντρική σκηνή και την «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ με τη δική της σκηνοθετική υπογραφή, αλλά το καστ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η παράσταση που κέρδισε πέρσι την 3η θέση στο  1ο Duet Yourself Festival του θεάτρου η «Σταχτομπούτα» σε κείμενο Valsia και σκηνοθεσία του Στέργιου Κοντακιώτη θα φιλοξενηθεί στο θέατρο από την 1η Οκτωβρίου και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 21:00. Ενώ κάθε Παρασκευή στις 21:00, από τις 6 Οκτωβρίου θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την παράσταση που κέρδισε τη δεύτερη θέση,  το «Back 2 Back Improv Back Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται» από τις ομάδες "Bus και" & " Μη Μου Up Two" που είναι ντουέτα Improv Theater. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανεβαίνουν στη σκηνή δημιουργώντας ένα ολόκληρο θεατρικό έργο επί τόπου. Χωρίς σενάριο, χωρίς προκαθορισμένους χαρακτήρες, χωρίς δικλείδες ασφαλείας. Με μόνο εργαλείο το πάθος τους για τη δημιουργία ιστοριών, σχηματίζουν σχέσεις και χαρακτήρες που θα ήθελες να είσαι εσύ. Αν δεν είσαι ήδη εσύ.

Με το κλασσικό αριστούργημα του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» κέρδισαν τον 1ο βραβείο στο 1ο Duet Yourself Festival οι Στέλιος Γιαννακός, Θανάσης Ισιδώρου,Σταύρος Μαρκάλας και Δημήτρης Μαμιός σε σκηνοθεσία του πρώτου και την παράστασή του θα δούμε τον Νοέμβριο. Είναι προγραμματισμένη να παίζεται κάθε Παρασκευή στις 18:30.

Ενώ με ενθουσιασμό πληροφορηθήκαμε ότι στο θέατρο επιστρέφει και μια παλιά επιτυχία του Βασίλη Ανδρέου και της ομάδας του η παράσταση ο  «Μικρός Εγώ» βασισμένο στο έργο του Κώστα Ταχτσή που όταν είχα παρακολουθήσει σε μια αυλή στον Κεραμεικό είχα ενθουσιαστεί!Μακάρι να κρατηθεί και η ίδια ατμόσφαιρα στον κλειστό χώρο του θεάτρου. Στη τωρινή διανομή θα δούμε τους Βλασία Κουτσού, Γιώργος Μακρής, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκηλα και  Θεόδωρο Χιντζίδη.(Πρεμιέρα 9 Οκτωβρίου)

 

Στο Θέατρο Άλφα θα φιλοξενηθεί για 4 μοναδικές παραστάσεις (19-22 Οκτωβρίου) και το «Μαύρο Χιόνι» που αν δεν είδατε πέρσι στο Πόρτα είναι ευκαιρία να απολαύσετε φέτος.  

«Η ντουλάπα της οργής» που έγραψαν και σκηνοθετούν οι Γιάννης και Πάρης Πιχαρίδης είναι η πρόταση του θεάτρου για το νεοελληνικό έργο.Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1989. Μία επιτυχημένη συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ προετοιμάζει το νέο της μυθιστόρημα, βιώνει μία κατάφορη επίθεση προς αυτήν, τόσο για την ιδιότητα της ως συγγραφέα όσο και στην ίδια της την προσωπικότητα.Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την επίθεση από έναν άγνωστο εκβιαστή, στρέφεται για βοήθεια στον πολύ καλό φίλο της και γείτονα, ο οποίος όμως, σε συνεργασία με έναν δικό του φίλο, έχει άλλα σχέδια. Οι σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται ανάμεσα στους τρεις χαρακτήρες, δημιουργούν τριγωνικές συγκρούσεις μεταξύ τους και η βραδιά, μέσα στην οποία εξελίσσεται η ιστορία, δεν είναι η αναμενόμενη για κανένα τους, καθώς θέματα ουσίας, όπως η φιλία, η συνύπαρξη και οι ανθρώπινες σχέσεις, δοκιμάζονται έντονα και αρκετά «μεταφυσικά». Στη σκηνή θα δούμε τους Ιωάννη Βλαχογιάννη, Έφη Καραγιάννη και Σάκη Καρκαφίρη.

Τέλος στο Θέατρο Άλφα θα ανέβει και «Το Πορφυρό Νησί» του Μιχαήλ Μπουλγκάνοφ. Είναι μία κωμωδία σε τέσσερις πράξεις με πρόλογο και επίλογο (ή μια πολιτική αλληγορία), θα σκηνοθετήσει η Μαρία Βαρδάκα την ερχόμενη σεζόν σε μία συμπαραγωγή του Δη.πε.θε. Κοζάνης και της ομάδας Άλφα – Ιδέα. Στο ρόλο του Γκενάντι Παμφίλοβιτς, του θιασάρχη που θα υποδυθεί τον Λόρδο Γκλέναρβαν θα δούμε τον Δημήτρη Παπανικολάου, η Εύα Βάρσου θα είναι η Λύντια Ιβάνοβνα, γυναίκα του, που θα υποδυθεί το ρόλο της Λαίδης Γκλέναρβαν και ο Χρήστος Σκούρτας , ο Σάβα Λούκιτς, πρόεδρος της επιτροπής λογοκρισίας.

 

 

 

Ο Γιάννης Χουβαρδάς θα ανεβάσει τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχοφ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το ρόλο της Αρκάντινα, της ώριμης και δημοφιλούς ηθοποιού του κατεστημένου θεάτρου που συνδέεται ερωτικά με τον Τριγκόριν, θα ερμηνεύσει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Στο θίασο θα απολαύσουμε και τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Νίκο Κουρή, Ακύλλα Καραζήση, Δημήτρη Ήμελλο, Νίκο Χατζόπουλο και Άλκηστη Πουλοπούλου.

Στο ίδιο θέατρο ο Μιχαήλ Μαρμαρινός θα παρουσιάσει το εμβληματικό «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς με τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Χάρη Φραγκούλη στους ρόλους των Μπλανς Ντιμπουά και Στάνλεϊ Κοβάλσκι αντίστοιχα. Οι δυο τους ήταν ζευγάρι το καλοκαίρι και στη «Μήδεια» που σκηνοθέτησε η Μαριάννα Κάλμπαρη.

Ενώ ο «Καλιγούλας» με τον Γιάννη Στάνκογλου, ο «Μικρός Πρίγκιπας» με τη Λένα Παπαληγούρα, αλλά και η παράσταση «Κώστας Νούρος, Ξένος δυο φορές»  των Ανθή Γουρουντή -Χρύσα Καψούλη- Τσιμάρα Τζανάτου που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της δράσης  "Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες" /"Άνοιγμα στην πόλη" του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, πρόκειται να επαναληφθούν την ερχόμενη σεζόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.Αξίζει να σημειωθεί πως και οι τρεις παραστάσεις σημείωσαν επιτυχία.

 

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά ο ταλαντούχος Δημήτρης Καρατζάς, και μάλιστα κωμωδία! Ο λόγος για το έργο «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1995 στη Νέα Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων από τον Λευτέρη Βογιατζή και είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο και θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση της κεντρικής σκηνής για τη σεζόν 2017-2018. Στους τέσσερις γυναικείους ρόλους θα απολαύσουμε τη Λυδία Φωτοπούλου, την Έμιλυ Κολιανδρή, τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη και την Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.

aristos.jpg

Στον ίδιο χώρο τρία δυνατά «χαρτιά» που σημείωσαν απανωτά sold out ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον «Αρίστο». Η Ελένη Ουζουνίδου («Σταματία, το γένος Αργυροπούλου»), ο Γιώργος Χριστοδούλου («Ο μικρός Χίτλερ») και ο Γιώργος Παπαγεωργίου («Η ωραία του Πέραν»), μαζί με τον Γιώργο Μπινιάρη, αναλαμβάνουν να αποδώσουν επί σκηνής το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2011). Κεντρικό πρόσωπο είναι ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε ως ο Δράκος του Σέιχ Σου. Ο «Αρίστος» θα κάνει πρεμιέρα το Φεβρουάριο του 2018. Τη διασκευή υπογράφει η Θεοδώρα Καπράλου, ενώ τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Παπαγεωργίου.

Στον κάτω χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου θα παιχτεί, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το έργο του Ισπανού δραματουργού Πάκο Μπεθέρα «Το μικρό πόνι» σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και τη Ρηνιώ Κυριαζή. Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα είναι της Κωνσταντίνας Κρίγκου, η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου και η επιμέλεια της κίνησης της Μαργαρίτας Τρίκκα.

molly.jpg

Στο ίδιο θέατρο θα δούμε στα μέσα Οκτωβρίου και την επόμενη δουλειά της Ιώς Βουλγαράκης με την ομάδα ΠΥΡ. Πρόκειται για το «Μόλλυ Σουήνη» του Μπράιαν Φρίελ, ένα έργο το οποίο γράφτηκε το 1985 και πραγματεύεται την άχαρη ζωή μιας τυφλής κοπέλας που κάποτε εγχειρίζεται και ξαναβρίσκει το φως της, όμως η ίδια οδηγεί τον εαυτό της πάλι στην τυφλότητα και στην απομόνωση από τον κόσμο.Στη σκηνή θα δούμε τον Αργύρη Ξάφη, την Δέσποινα Σκούρτη και τον Δημήτρη Γεωργιάδη, ο τελευταίος έχει αναλάβει και την μετάφραση. 

 

Στο Skrow Theatre η Ιώ Βουλγαράκη θα επαναλάβει το «Ορλάντο», που πρωτοπαρουσιάστηκε τη σεζόν 2016-2017. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο θα δούμε και πάλι την Αμαλία Καβάλη.

 

Στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής ο Γιώργος Σκεύας μετά την επιτυχία που γνώρισε το «Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίψεν με την Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Νόρας ετοιμάζεται να ανεβάσει το «Γάμο της Μαρίας Μπράουν» του Φασμπίντερ με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο. Το θίασο συμπληρώνουν οι Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Νίκος Γεωργάκης, Μάξιμος Μουμούρης, Γιάννης Νταλιάνης, Γιώργος Συμεωνίδης. Στο ίδιο θέατρο θα δούμε μεταξύ άλλων και το «Μετά την πρόβα» του Μπέργκμαν.

Στο ίδιο χώρο, θα δούμε και μια multimedia παράσταση, που μια μικρή γεύση της πήραμε στη διημερίδα που έγινε την άνοιξη για τον Λευτέρη Βογιατζή, σε σκηνοθεσία-σύλληψη του Σπύρου Αλιδάκη. Ο τίτλος της θα είναι Hommage, πρόκειται για ένα site-specific καλλιτεχνικό δρώμενο, στο οποίο εικόνες, ντοκουμέντα, ήχοι, βιντεο-προβολές, αρχειακό υλικό του θεάτρου, κομμάτια από τις παραστάσεις του, αναμνήσεις, συνεντεύξεις, όλα εμπλέκονται σε μία σύνθεση. Ο χώρος του θεάτρου γίνεται ένας ζωντανός χάρτης αναμνήσεων, φαντασίας και ερμηνείας, μέσα από ένα multimedia θέαμα. Συμμετέχουν (ζωντανά ή κινηματογραφικά): Αμαλία Μουτούση, Εύη Σαουλίδου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Σκουλά, Βάλια Παπαχρήστου, Αλεξία Καλτσίκη, Σμαράγδα Αδαμοπούλου, Αργύρης Πανταζάρας, Παντελής Δεντάκης, Θάνος Τοκάκης, Θανάσης Δόβρης, Νικόλας Παπαγιάννης, Γιάννης Σαβουιδάκης, Δημήτρης Ήμελλος, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Νταλιάνης...

 

Στο Θέατρο Πορεία τη σεζόν θα ανοίξει η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (5-17 Σεπτεμβρίου, για 12 παραστάσεις) στη συνέχεια θα δούμε πάλι (από τις 19 Σεπτεμβρίου) τη «Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη στο ρόλο της Μαρίνας. Ο σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης του θεάτρου θα παρουσιάσει τρία ακόμα έργα.

sissi_toumasi_eyxaristimeno.jpg

Στις 22 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η «Αγριόπαπια» του Ίψεν σε δική του σκηνοθεσία. Η παράσταση θα περιλαμβάνει κινηματογραφημένα μέρη και οθόνες επί σκηνής που θα λειτουργούν συμπληρωματικά και ο θίασος θα αποτελείται από τους Άννα Μάσχα, Θέμη Πάνου, Γιάννο Περλέγκα, Γιάννη Κότσιφα και Λένα Δροσάκη. Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 στο Θέατρο Πορεία θα ανέβει «Το ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση, που το 2009 απέσπασε το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Το ρόλο της Μαρίνας θα ενσαρκώσει η Σίσσυ Τουμάση. Επίσης, από τις 5 Δεκεμβρίου και για 12 μόνο παραστάσεις θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και πάλι το μονόλογο του Δημήτρη Δημητριάδη «Λήθη», αυτή τη φορά με τη Μαριάννα Δημητρίου.

Στο ίδιο θέατρο θα απολαύσουμε από τις 16 Ιανουαρίου 2018 την εξαιρετική παράσταση του Γιάννου Περλέγκα που είδαμε για πρώτη φορά στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για το έργο «Ο αδαής και ο παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, που χάρισε στην Ανθή Ευστρατιάδου που ερμήνευσε το ρόλο της βασίλισσας της Νύχτας το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2017.

Επίσης, στο Θέατρο Πορεία θα επιστρέψει τον Οκτώβριο και η Όλια Λαζαρίδου (το 2014 συμμετείχε στο έργο «Από τι ζουν οι άνθρωποι» που ανέβηκε στο ίδιο θέατρο) σε μια ιδιαίτερη παράσταση. Θα σκηνοθετήσει το διήγημα του Αμερικανού Ναθάνιελ Χόθορν «Η κόρη του Ραπατσίνι», που θα ανέβει με τον τίτλο «Ο κήπος του Ραπατσίνι». Η ίδια θα πρωταγωνιστεί κιόλας, ενώ ο Άγγελος Παπαδημητρίου θα αναλάβει την εικαστική σύνθεση, τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος θα επαναλάβουν το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Τρωάς» (παίζουν:Δαυίδ Μαλτέζε, Έλλη Ιγγλίζ) στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις. Στη συνέχεια στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστεί το μουσικό έργο του Ούγγρου μουσικοσυνθέτη György Kurtág, «Kafka Fragments», βασισμένο στα κείμενα του Φραντς Κάφκα. Η πρεμιέρα υπολογίζεται στο διάστημα από τέλη Ιανουαρίου – μέσα Φεβρουαρίου 2018. Σολίστ: Φανή Αντωνέλου. Βιολί: Φανή Βοβώνη. Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος. Ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρεμιέρα του έργου του Σαμιούελ Μπέκετ,  «Περιμένοντας τον Γκοντό» με τους Δαυίδ Μαλτέζε, Έλλη Ιγγλίζ, Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος. Η περεμιέρα υπολογίζεται για τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Στο Θέατρο Εμπορικόν παραμένει και αυτή τη χρονιά ο Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη. Ο δεύτερος σε ρόλο σκηνοθέτη ετοιμάζεται να ανεβάσει από το Φεβρουάριου του 2018 το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ «Skylight» (ο ελληνικός τίτλος δεν είναι ακόμα γνωστός) με τη Λουκία Μιχαλοπούλου, τον Δημήτρη Καταλειφό και έναν ακόμα ηθοποιό. Η μετάφραση είναι της Μιρέλλας Παπαοικονόμου.

 

faros.jpg

Ούτε όμως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης θα μετακινηθεί από το Θέατρο Αθηνών και από τον Οκτώβρη θα σκηνοθετήσει το έργο «Seafarer» του Κόνορ ΜακΦέρσον (ελληνικός τίτλος «Ο φάρος»), στο οποίο θα πρωταγωνιστήσει κιόλας. Μαζί του στη σκηνή θα βρεθούν τέσσερις σημαντικοί πρωταγωνιστές, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Νίκος Ψαρράς, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος.

 

Στο Θέατρο Δημήτρης Χορν θα συνεχιστεί ο πετυχημένος «Αύγουστος» που σκηνοθέτησε πέρυσι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και συμμετέχει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών.

Στην ίδια σκηνή θα δούμε και τη Μαρίνα Καλογήρου στο «Χορό του θυμού» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μυλωνά. «Το γαργαλητό ή ο χορός του θυμού» των Αντρεά Μπεσκόν και Ερίκ Μετεγιέ θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβρη.

 

Στο Θέατρο Αποθήκη ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (ο ηθοποιός που έχει κάνει θέατρο για παιδιά και συνεργάζεται με τα Αθηναϊκά Θέατρα) θα ανεβάσει τον Οκτώβριο το «7 años», βασισμένο στο σενάριο της ομώνυμης ισπανικής ταινίας των Χοσέ Καμπέθα και Κρίστιαν Κόντι (σκηνοθεσία του Ροζέ Γκουάλ), με τους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Ορφέα Αυγουστίδη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Γιώργο Χριστοδούλου. Τέσσερις φίλοι και συνεργάτες. Ένας μεσολαβητής. Η πιο σημαντική διαπραγμάτευση. Ένας από τους τέσσερις θα πρέπει να πάει φυλακή για... 7 ΧΡΟΝΙΑ! Όταν η εφορία ανακαλύπτει μια μεγάλη απάτη στην εταιρεία των τεσσάρων φίλων, η μόνη λύση που προκύπτει ομόφωνα είναι κάποιος από τους τέσσερις να αναλάβει την ευθύνη, προστατεύοντας τους υπόλοιπους και την εταιρεία. Ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής θα τους βοηθήσει ώστε να βρουν τη λύση. Το οικονομικό αντίτιμο για την απώλεια της ελευθερίας θα το ορίσει εκείνος που θα καταλήξει στη φυλακή. Ποιος στ’ αλήθεια αξίζει να «φύγει»; Και πόσο κοστίζει;

 

prodosia.jpg

Στο Μικρό Παλλάς το Νοέμβριο θα ανέβει επίσης σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου η «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, με τους Γιώργο Χρυσοστόμου, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και Κατερίνα Παπαδάκη. Το έργο θα παίζεται Δευτέρα και Τρίτη, καθώς θα συνεχιστεί η παράσταση «Το ψέμα» του Φλοριάν Ζελέρ σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη με τον ίδιο και τους Σμαράγδα Καρύδη, Μυρτώ Αλικάκη και Κωνσταντίνο Κάππα.

Στην ίδια σκηνή από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο ο stand-up comedian Σίλας Σεραφείμ θα παραδίδει μαθήματα ιστορίας και θα ανατρέψει όλα όσα νομίζαμε ότι γνωρίζουμε για την ιστορία του ελληνικού έθνους στην παράσταση «Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους – Αλλιώς».

 

Στο Θέατρο Αλίκη ετοιμαστείτε για υπερθέαμα, καθώς θα μεταφερθεί στη σκηνή η ζωή του Γιώργου Ζαμπέτα. Στην παράσταση συμμετέχουν πολλοί ηθοποιοί και μουσικοί, με πρωταγωνιστές τη Βίκυ Σταυροπούλου, τον Τάσο Χαλκιά, τον Λευτέρη Ελευθερίου, την Ελένη Καρακάση, τη Χριστίνα Τσάφου, τον Μάκη Πατέλη, τον Κωνσταντίνο Κακούρη.

 

Και μπορεί στο Θέατρο Αλίκη να τιμούν τον Ζαμπέτα, στο Θέατρο Στοά όμως θα τιμήσουν έναν άλλο ρεμπέτη. Ο Θανάσης Παπαγεωργίου θα ερμηνεύσει τον Μάρκο Βαμβακάρη στην παράσταση «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης», την οποία θα σκηνοθετήσει κιόλας. Πρόκειται για ένα μονόλογο που έγραψε η Νάνσυ Τουμπακάρη και βασίζεται στις αφηγήσεις του ίδιου του Μάρκου Βαμβακάρη όπως αυτές καταγράφηκαν στο βιβλίο της Αγγελικής Βέλλου-Κάιλ «Μάρκος Βαμβακάρης, Αυτοβιογραφία». Ο γιος του Στέλιος θα επενδύσει την παράσταση με τις μελωδίες του πατέρα του, όπως τις άκουσε και τις διδάχτηκε από εκείνον. Στο θέατρο του Ζωγράφου θα δούμε και το «Εμείς οι δυο» των Θ. Παπαγεωργίου –Κ. Καμπούρη.

 

Στο Θέατρο Ήβη οι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου γράφουν και σκηνοθετούν το πρώτο τους αστυνομικό έργο με τίτλο «Το παιχνίδι του δολοφόνου». Στην παράσταση θα δούμε τους Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Σύλβια Δεληκούρα, Τόνυ Δημητρίου, Μάνο Ιωάννου, Δημήτρη Κυρατσούδη, Μιχάλης Μαρίνο, Ελισάβετ Μουτάφη και Ευαγγελία Συριοπούλου.

 

Στον Πολυχώρο Χυτήριο θα μεταφερθεί το μπεστ σέλερ «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες» της Κατερίνας Μανανεδάκη σε θεατρική διασκευή του Δημήτρη Αποστόλου με τη Βάσια Παναγοπούλου επικεφαλής του θιάσου.

 

amlet.jpg

Στις 5 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άνεσις ο διακεκριμένος Γεωργιανός σκηνοθέτης Λεβάν Τσουλάτζε θα ανεβάσει ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, σε ελεύθερη απόδοση-δραματουργική επεξεργασία του Δημοσθένη Παπαδόπουλου. Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τον Τάσο Ιορδανίδη, ενώ την Οφηλία θα υποδυθεί η Ιωάννα Παππά. Μαζί τους θα συμπρωταγωνιστεί μια πλειάδα άξιων ηθοποιών: Άρης Λεμπεσόπουλος (Κλαύδιος), Πέμη Ζούνη (Γερτρούδη) και Θοδωρής Κατσαφάδος (Πολώνιος).

Στο ίδιο θέατρο ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος και ο Βασίλης Μπισμπίκης θα πρωταγωνιστήσουν μαζί με τη Θάλεια Ματίκα στο «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ, το
έργο-ύμνος στο μέσο άνθρωπο, τα όνειρα και τις αποτυχίες του. Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος ερμηνεύσει το ρόλο του Βάνια, ενώ παράλληλα θα υπογράψει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία της παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Νοεμβρίου. Το καστ θα συμπληρώσουν οι ηθοποιοί Σοφία Πανάγου, Θεόδωρος Κανδηλιώτης, Δημήτρης Διακοσάββας, Δημήτρης Καπετανάκος και Μάνος Καζαμίας. Τα σκηνικά είναι του Σταύρου Λίτινα και τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη.

 

Στο Tempus Verum – Εν Αθήναις θα δούμε για δεύτερη χρονιά το «Έξυπνο πουλί» του Ζορζ Φεντό σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη και τον Γιώργο Κατσή.

Στο ίδιο θέατρο ο Χάρης Αττώνης θα σκηνοθετήσει (και θα μεταφράσει) το έργο τα «Λαμπρά Παράσιτα» («Radiant Vermin», 2015), που παίχτηκε για δύο χρόνια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Είναι μια σοκαριστική και συνάμα σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία για ένα νεαρό ζευγάρι που του δίνεται η ευκαιρία να ξεφύγει από την οικονομική εξαθλίωση και να αποκτήσει το σπίτι των ονείρων του. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και, όπως και το «Έξυπνο πουλί», είναι επίσης παραγωγή του Ευάγγελου Κώνστα (Constantly Productions). Μαζί με το σκηνοθέτη θα δούμε στη σκηνή και την Κατερίνα Λάττα και τον Φάνη Παυλόπουλο.

Στο Tempus Verum – Εν Αθήναις θα επαναληφθούν και οι «Πνεύμονες» του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Ντάνκαν ΜακΜίλαν, με τον Αποστόλη Τότσικα και τη Βάσω Καβαλιεράτου, που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Λάλος.

 

Στο Θέατρο Αποθήκη θα ανέβει μια παλιότερη επιτυχία του Δημήτρη Λάλου. Πρόκειται για το «Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη.

 

Στο Θέατρο Λαμπέτη η επιτυχία επιβάλλει επανάληψη της παράστασης «Βάφτ’ τα μαύρα» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Πρωταγωνιστούν οι Νικολέττα Βλαβιανού, Χάρης Γρηγορόπουλος, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Σπύρος Κυριάκος, Νίκη Λάμη, Μαίρη Σταυρακέλη, Δήμητρα Στογιάννη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μαρία Φιλίππου.

 

Στο Θέατρο Ζήνα ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης θα σκηνοθετήσει το αγαπημένο και πολυπαιγμένο στην Ελλάδα έργο του Νιλ Σάιμον «Το αταίριαστο ζευγάρι». Μαζί του στη σκηνή θα είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης. Το θίασο συμπληρώνουν η Ιωάννα Ασημακοπούλου, η Βάσω Γουλιελμάκη, ο Πάνος Σταθακόπουλος, ο Ερμόλαος Ματθαίου κ.ά.

 

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τα τέλη Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιαστεί «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, που πρωταγωνιστεί κιόλας. Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο ιδωμένο με τη ματιά του σημαντικού σκηνοθέτη και ηθοποιού, που επιστρέφει στη σκηνή έπειτα από 17 χρόνια για να υποδυθεί τον Ποπρίστσιν, τον ήρωα του Γκόγκολ.

 

Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού η Μιμή Ντενίση, ηθοποιός και συγγραφέας, μετά το «Σμύρνη μου, αγαπημένη» θα μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι τη ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη. Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή με θέμα τη ζωή του αείμνηστου τραγουδιστή. Το ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη, θα ερμηνεύσει ο Μελέτης Ηλίας, ενώ στο θίασο θα δούμε και τους Αντώνη Λουδάρο και Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Η πρεμιέρα του έργου θα είναι πιθανότατα στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018.

 

Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο θα ανέβει το μιούζικαλ «Fame» σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα. Ο θίασος δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί.

Στο Αγγέλων Βήμα από τα τέλη Οκτώβρη ο Γιάννης Λασπιάς θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στο διάσημο θρίλερ-κωμωδία Deathtrap του Ira Levin ,με τον ελληνικό τίτλο «Παγίδα Θανάτου» στη σκηνή θα δούμε και τους Αντώνη Λουδάρο, Τζένη Μπότση, Νεφέλη Ορφάνου και Αργύρη Γκαγκάκη. 

 

Στο Θέατρο 104 η ομάδα Fly Theatre, κατά κόσμον Κατερίνα Δαμβόγλου και Ρόμπιν Μπιρ, θα ανεβάσει την παράσταση «Φρίντα κι άλλο» με θέμα την άκρως ενδιαφέρουσα προσωπικότητα της Φρίντα Κάλο. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου.

leukes_nuxtes.jpg

Στο ίδιο θέατρο θα φιλοξενηθούν και οι «Νύχτες», μια παράσταση που είναι βασισμένη στις «Λευκές Νύχτες» του Ντοστογιέφσκι, σε διασκευή-σκηνοθεσία Βάσιας Χρονοπούλου, από την ομάδα Apparatous που πέρυσι παρουσίασε το «Μηχανισμό Δωματίου» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Στη σκηνή θα δούμε τους Χρήστο Καπενή, Ντένια Στασινοπούλου και Ευφημία Καλογιάννη. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου.

Στο Θέατρο 104 επιστρέφει και η ομάδα Άπειρον μετά τα «Βρώμικα παραμύθια» με ακόμα πιο… βρώμικα παραμύθια (από 23 Σεπτεμβρίου έως 12 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή). Η Θάλεια Γρίβα επιλέγει και σκηνοθετεί ακόμα πιο τολμηρά και παράδοξα παραμύθια από την ελληνική παράδοση, που στηρίζονται στο παιχνίδι των ρόλων και των φύλων, μέσα από κωμικοτραγικές ιστορίες. Η παράσταση βασίζεται στα παραμύθια «Η βασιλοπούλα που έγινε αγόρι» και «Του βασιλιά η κόρη έγινε παλικάρι». Παίζουν οι Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Ηρώ Κισσανδράκη, Μαρία Κωνσταντά, Γιώργος Σαββίδης.

 

Στο ίδιο θέατρο η ομάδα AbOvo και ο Γιάννης Σαρακατσάνης θα συνεργαστούν με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου και τον Δημήτρη Μπογδάνο για να παρουσιάσουν μια νέα κωμωδία για την τηλεόραση, τη μουσική, τη διαφήμιση και την πολιτική και γενικά για τη μαζική σκουπιδοκουλτούρα που κατασκευάζει ο δυτικός πολιτισμός και μετά αναρωτιέται γιατί τα πράγματα πηγαίνουν κατά διαόλου. Ο προσωρινός τίτλος είναι «P0P Culture» και στη σκηνή θα δούμε τους Γιώργο Αγγελόπουλο, Βάσω Καβαλιεράτου, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Μαρία Μπαλούτσου, Αλεξάνδρα Ούστα, Φάνη Παυλόπουλο, Γιάννη Σαρακατσάνη και Σωσώ Χατζημανώλη. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο του 2018.

 Ενώ θα επαναληφθούν, λόγω επιτυχίας, και οι «Ελιγμοί» του Eduardo Galan που σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Βουρνάς, με αλλαγές στο καστ. Ενώ ο «Ξένος» του Καμί σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Γεράσιμου Μιχελή, Μιχάλη Οικονόμου και Κλεοπάτρα Μάρκου. θα μετακομίσει στο Από μηχανής Θέατρο και θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου. 

Στο El Convento del Arte τον Οκτώβριο ο Γιάννης Σαρακατσάνης θα συμμετέχει στη διαδραστική παράσταση της ομάδας του «Βρες το δολοφόνο».

Στο  ανακαινισμένο Θέατρο Βέμπο τον Οκτώβριο θα ανέβει μια επιθεώρηση την οποία θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Σαρακατσάνης και θα βασίζεται σε κείμενα του Λάμπρου Φισφή (παραγωγή: Επιχειρήσεις Τάγαρη). Τα νούμερα θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Δημήτρης Μακαλιάς, Αλεξάνδρα Ούστα, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής, Ειρήνη Ψυχράμη.

Εκεί ανεβαίνει και η περίφημη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1955), που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια»  με την Ανδρομάχη Χρυσομάλη στον ομώνυμο ρόλο και στην σκηνοθεσία, στα γενέθλια της Μελίνας Μερκούρη,στις 18 Οκτωβρίου.Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή, με μια ιδανική διανομή από καταξιωμένους ηθοποιούς και χορευτές, με ζωντανή μουσική από πολυμελή ορχήστρα επί σκηνής και μουσική διεύθυνση, τον Νίκο Πλατύραχο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι: Πασχάλης Τσαρούχας, στο ρόλο του Μίλτου, που ερμήνευσε ο αξέχαστος Γιώργος Φούντας, η Κατερίνα Κούκα, στον ρόλο της ιδιοκτήτριας του κέντρου που έπαιξε η αλησμόνητη Σοφία Βέμπο και οι Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος (Αλέκος), Αλίκη Αλεξανδράκη (Μάνα Μίλτου), Τζίνη Παπαδοπούλου (Αννέτα).

minore.jpg

Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα μεταφερθεί, σε διασκευή Μιμής Ντενίση, η αγαπημένη τηλεοπτική σειρά «Το μινόρε της αυγής» που τη δεκαετία του 1980 καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές στους δέκτες της δημόσιας τηλεόρασης. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Μάνος Πετούσης, ο οποίος εξασφάλισε τα δικαιώματα από τις κυρίες Γκούφα και Μεσθεναίου, χήρες των δημιουργών. Λίγους μήνες πριν από την πρεμιέρα, που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου, ο σκηνοθέτης θα οργανώσει με αφορμή την παράσταση και στόχο την ενίσχυση του «Χριστοδούλειου Ορφανοτροφείου Θηλέων» μια ιδιαίτερη εκδήλωση. Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα αναλάβουν οι ηθοποιοί Ζέτα Δούκα και Δημήτρης Μακαλιάς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα απολαύσουν σκηνές από τη σειρά «Το μινόρε της αυγής», ενώ η Αθηναϊκή Κομπανία, όπως και τότε, θα ερμηνεύσει ζωντανά τα τραγούδια μαζί με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Η είσοδος θα είναι προαιρετική στα πέντε ευρώ.

 

Το Φεβρουάριο του 2018 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ο Παντελής Δεντάκης θα σκηνοθετήσει την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ φον Κλάιστ με πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Βολιώτη. Το θίασο συμπληρώνουν οι Θάνος Τοκάκης, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κορωναίος, Ηρώ Μπέζου, Αργύρης Ξάφης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Αινείας Τσαμάτης.

Ενώ τον Μάρτιο θα ανέβουν οι «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, ο σκηνοθέτης θα έχει και πάλι πρωταγωνίστρια του μετά τους «Πέρσες»του ΘΟΚ, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της Αγαύης. Στο θίασο θα δούμε και τους Γιώργο Γάλλο (Πενθέα) και Χρήστο Λούλη (Διόνυσο).

 

 Στο Θέατρο Αλκμήνη θα επαναληφθούν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι «12 ένορκοι» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη με ανανεωμένο όμως καστ ηθοποιών (Παντελής Παπαδόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Μανώλης Ιωνάς, Ορέστης Τρίκας, Αλέξανδρος Πέρρος και Κωνσταντίνος Μουταφτσής).

thinoporini_istoria.jpg

Η Αριέττα Μουτούση μετά την πετυχημένη «Νοσταλγό» θα συνεργαστεί και πάλι με τη σκηνοθέτη Άννα Παπαμάκρου και θα παρουσιάσουν  τη «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αρπούζωφ. Μαζί της στη σκηνή ο Χάρης Εμμανουήλ Αγγουράκης.  Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 4 Νοεμβρίου. 

Στο ίδιο θέατρο η Άννα Ανδριανού θα ερμηνεύσει το μονόλογο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το μπουφάν της Χάρλεϊ», που πριν από λίγα χρόνια είχε παρουσιάσει η Άννα Παναγιωτοπούλου. Οι φωτισμοί είναι της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, το σκηνικό του Ντέιβιντ Νεγρίν και η μουσική του Στέφανου Αδάμη.

Από τις 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη θα ανέβει και η «Φρίντα», ένας μονόλογος αφιερωμένος στη διάσημη ζωγράφο. Το μονόλογο θα ερμηνεύσει η Έλλη Χρονιάρη και τη σκηνοθεσία υπογράφουν η Έλενα Βισέρη και ο Πέτρος Παπαζήσης.

Από τις 14 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Secret Room του θεάτρου σε σκηνοθεσία και σύλληψη Βασίλη Νικολαΐδη θα παρουσιαστεί η παράσταση «Μια φωνή και ένα ψέμα». Μέσα από ένα πάντρεμα των ηρώων του «Εμπόρου της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και της «Ανθρώπινης φωνής» του Ζαν Κοκτό, στη σκηνή θα δούμε τους Θανάση Κουρλαμπά και Κωνσταντίνο Αρνοκούρο.

pws_apagagete.jpg

Στον ίδιο χώρο να ανέβει από τον Κώστα Αρζόγλου το έργο του Αρμάντο Νασιμέντο Ρόζα με ήρωες έναν τραπεζίτη, τη δικηγόρο του και δύο απελπισμένους δανειολήπτες. Το κείμενο «Πώς ν’ απαγάγετε έναν τραπεζίτη» του σημαντικότερου σύγχρονου Πορτογάλου θεατρικού συγγραφέα που γράφτηκε στο ζενίθ της πορτογαλικής κρίσης περιγράφει με σπάνια ακρίβεια την εμπειρία των τελευταίων χρόνων στην «πολιτισμένη» Δύση. Πρωταγωνιστούν εκτός από τον Κώστα Αρζόγλου η Στέλλα Παπαδημητρίου στον ιδιαίτερο ρόλο της δικηγόρου του τραπεζίτη, του οποίου γνωρίζει όλα τα μυστικά, ενώ τους δύο απαγωγείς ερμηνεύουν ο Χρήστος Ευθυμίου και ο Χάρης Μαυρουδής. Τη μετάφραση του κειμένου έχει κάνει η Κατερίνα Χαλκίδου.

 

Στη Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ από τον Οκτώβριο θα ανέβει η «Lolita Reversed» του Χρήστου Καρασαββίδη .Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ γνωστή σ’ όλους μας και από την ταινία του Στάνλεϊ Κούμπρικ . Την σκηνοθεσία υπογράφει ο ίδιος. Η παράσταση είχε ανέβει , για δύο μόνο παραστάσεις, την άνοιξη, στο Φεστιβάλ της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου «7 χρόνια φαγούρα». Τώρα θα τη δούμε με νέα διανομή. 

 

mall2.jpg

Στο Black Box θα δούμε μια παράσταση που ξεχώρισε από το  Off Off Athens φεστιβάλ που το θέατρο διοργανώνει κάθε χρόνο ενισχύοντας τις νέες ομάδες. Έτσι από Οκτώβρη θα παίζεται το «Μall» της ομάδας  Neverlanders (κείμενο/σκηνοθεσία: Αναστάση Πινακουλάκη, ερμηνεία: Λάζαρος Βαρτάνης).

 

hroes.jpg

Οι Γιάννης Φέρτης,Δημήτρης Πιατάς και Ιεροκλής Μιχαηλίδης με σκηνοθέτη τον Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς θα ανεβάσουν στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου το έργο του Gerald Sibleyras «Ήρωες»που μετέφρασε η Μαριάννα Τόλη. Τα σκηνικά θα είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια του  Μιχάλη Σδούγκου και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Το έργο του «Heroes» ή «Le Vent des Peupliers» γράφτηκε το 2003,και έκανε πρεμιέρα στο Théâtre Montparnasse λαμβάνοντας τέσσερις υποψηφιότητες βραβείου Molière, συμπεριλαμβανομένου και του καλύτερου συγγραφέα (Meilleur Auteur-Best Author). H κωμωδία Ήρωες παρουσιάστηκε και στο θέατρο Vakhtangov στην Ρωσία σε σκηνοθεσία του Rimas Touminas .Εν συνέχεια το έργο μεταφράστηκε από τον Τομ Στόππαρντ και παρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου. Τιμήθηκε με το Lawrence Olivier Best New Comedy Award.

Στην ίδια σκηνή η «Κατερίνα» του Αυγούστου Κορτώ θα βγει και πάλι από τις σελίδες της και η Λένα Παπαληγούρα από τις 10 Οκτωβρίου μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Νανούρη, μαζί με τις μουσικές του Λόλεκ θα μας ξεναγήσουν στα παράξενα ταξίδια της ανθρώπινης ψυχής, σε μια παράσταση που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.   

 Εκεί, λίγες μέρες αργότερα, θα δούμε για δεύτερη χρονιά  και τον «Αφέντη και Δούλο» πάλι σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη μαζί του στη σκηνή ο Δημήτρης Λιγνάδης. 

saltambasis.jpg

Στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ ο Θανάσης Τσαλταμπάσης θα πρωταγωνιστήσει στο έργο του Daniel Colas «Tσάρλι Τσάπλιν» σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Στο έργο ξεδιπλώνεται το παρασκήνιο της μυθιστορηματικής ζωής του αγαπημένου σε όλη την υφήλιο αλητάκου «Σαρλώ», που στιγμάτισε την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Τσάρλι Τσάπλιν ξεκίνησε ένα πάμπτωχο ορφανό παιδί του δρόμου, για να εξελιχθεί σε ένα διάσημο και πάμπλουτο καλλιτέχνη παγκόσμιας αναγνώρισης. Μαζί του στη σκηνή και η Μαρίνα Ψάλτη, ο Σωκράτης Πατσίκας, ο Χρήστος Σπανός και ο Γιώργος Κωνσταντίνου.Tα σκηνικά είναι της Μαίρης Τσαγκάρη, τα κοστούμια Παναγιώτας Κοκκορού, χορογραφίες της Άννας Αθανασιάδη, μουσική Παναγιώτη Αυγερινού και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.

Τον «Κοριολανό» του Σαίξπηρ θα δούμε στο θέατρο Σημείο σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Διαμάντη, που πέρσι επιχείρησε την πρώτη του σκηνοθεσία με τον «Βέρθερο» του Γκέτε. Στον επώνυμο ρόλο, ο Ιωάννης Παπαζήσης και Βολούμνια η Παρθενόπη Μπουζούρη. Στο ίδιο θέατρο θα ανέβει και η  «Φαίδρα»  της Μαρίνα Τσβετάεβα, που θα πρωτοπαρουσιαστεί -τον Νοέμβριο- στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, με την Ιωάννα Μακρή στον επώνυμο ρόλο και Θησέα τον Πέρη Μιχαηλίδη. Το θέατρο Σημείο θα φιλοξενήσει και την παράσταση «Ζωή μετά χαμηλών πτήσεων» του Δημήτρη Αγορά, πάνω σε κείμενα του Αρκά και με τους Δημήτρη Κανέλλο, Έλενα Αρβανίτη, Έλενα Τυρέα, Δημήτρη Αγορά, Αλέξη Βιδαλάκη, Στέφανο Κοσμίδη, Μαρία Μπαλούτσου, Χαρά Τσιτομενέα, που παίχτηκε τον περσινό χειμώνα στο «Vault». Την άνοιξη θα δούμε ένα καινούργιο κείμενο του Γιώργου Βέλτσου εμπνευσμένο και αυτό από τον μύθο της Φαίδρας. 

Στο θέατρο Αλεξάνδρεια  η Εύη Δημητροπούλου θα σκηνοθετήσει  μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα της Ιωάννας Καρυστιάνη απ’ τις συλλογές της «Κυρία Κατάκη» και «Καιρός σκεπτικός» με τίτλο «Ψυχή στα μανταλάκια». Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λέας Κούση και ο Νότης Μαυρουδής έγραψε ειδικά για την παράσταση ένα τραγούδι. Στη διανομή, Βασίλης Βλάχος, Τζένη Σκαρλάτου, Αλέξανδρος Τσακίρης, Κάτια Σπερελάκη, Ελισάβετ Σταυρίδου, Θωμάς Βούλγαρης.

 

 Ο Πολυχώρος Πολιτισμού «Διέλευσις» επαναλαμβάνει για δεύτερη χρονιά, λόγω επιτυχίας,την παράσταση, ΑΜΛΕΤ VS ΤΕΛΜΑ, από το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το σημαντικότερο ίσως από τα έργα του μεγάλου συγγραφέα William Shakespeare. Ο Άμλετ (ο αναγραμματισμός του είναι τέλμα), πάντα επίκαιρο έργο, είναι αυτός που τολμά να τα βάλει με το κατεστημένο, τόσο εντός του ιδίου όσο και εντός της κοινωνίας, προκειμένου να ακολουθήσει μία πορεία κατάκτησης της ελευθερίας του.Η σκηνοθεσία είναι της Χρυσάνθης Κορνηλίου και παίζουν οι:Γιάννης Μπόγρης ,Φωκίων Ζαρίκος,Μαρία Μαλλούχου, Αυγή Φαρόγιαννη και Μάρκος Ζωίδης

 To «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Luigi Pirandello σε νέα απόδοση της Ροζίτας Σώκου θα σκηνοθετήσει ο Γιώργος Λιβανός στο Studio Kυψέλης. Στη σκηνή θα δούμε τους Καίτη Ιμπροχώρη, Νίκος Γιάννακας, Γιάννης Τσιώμου, Μάνος Χατζηγεωργίου, Όλγα Πρωτονοταρίου, η Σοφία Μπεράτη, η Λίλη Τέγου, η Ζωρζέτ Μιρόν, ο Άγγελος Δεληκάρης, ο Ανδρέας Ζαχαριάδης και ο Χρήστος Μαραθιάς.

Την παράσταση συνοδεύει μουσικά στο πιάνο η Νίκη Γκουντούμη.