Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι "Πέρσες" του ΘΟΚ αυτή την εβδομάδα στην Επίδαυρο

 Στις 11 και 12 Αυγούστου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τους Πέρσες του Αισχύλου. 

 Τη σκηνοθεσία και τη μουσική δραματουργία υπογράφει ο Άρης Μπινιάρης, που έχει διακριθεί για τις εκρηκτικές παραστάσεις του τα τελευταία χρόνια. Με τους Πέρσες προτείνει μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν σημαντικοί ηθοποιοί: η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), ο Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), ο Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), ο Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης) και 15μελής χορός. 

 

Perses2.jpg

Οι Πέρσες είναι η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία και θεωρείται το κατ’ εξοχήν αντι-πολεμικό έργο του Αισχύλου, καθώς πρωταγωνιστές δεν είναι οι Αθηναίοι, αλλά οι αντίπαλοί τους, οι Πέρσες. Το κοινό παρακολουθεί την οδύνη τους, τη στιγμή που μαθαίνουν για τη συντριπτική ήττα του στρατού τους στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. 

 

Η παράσταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στην Κύπρο, όπου παίχτηκε σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο. Οι κριτικές στον κυπριακό τύπο μιλούν για μία σπουδαία παράσταση, με εξαιρετικές ερμηνείες, που με όχημα τη μουσικότητα φτάνει στον πυρήνα του αρχαίου δράματος:

 

Σε κάθε περίπτωση, ο Χορός ήταν άψογος, δεδομένου και του εκτενούς του λόγου. […] Αναφορικά με τη μετάφραση που ακολουθήθηκε, τα νοήματα μεταδίδονταν άνετα προς το κοινό και πράγματι η απόδοση του Παναγιώτη Μουλά δεν θα μπορούσε να μην βοηθήσει τα μέγιστα. Εν συνεχεία ακολουθούν οι ηθοποιοί, με προεξέχουσα μορφή την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, οφείλουμε να υποκλιθούμε στο υποκριτικό της ταλέντο.

Νέαρχος Κουρσάρος - i-eidisi.com

 

Η αδιάλειπτη παρακολούθηση του κοινού μέχρι το τέλος των ηχηρών επευφημιών από τους λιγότερο μυημένους έως τους πλέον απαιτητικούς θεατές, επιβεβαίωσε την ενδιαφέρουσα οπτική μιας τέτοιας αντιστικτικής σύνθεσης, στην κυριολεκτική μάλιστα εκδοχή τής μουσικοχορευτικής δραματουργίας, είτε του δραματουργικού ορχηστικού λυρισμού της.

Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή – Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη έκανε επίδειξη επαγγελματικής αφοσίωσης σε κάθε γραμμή της παράστασης, αλλά και σωματικών ικανοτήτων, κατά την επίκληση του φαντάσματος του Δαρείου και στη συνομιλία με τον πεθαμένο βασιλιά. Ήταν πραγματικά μια σκηνή ανθολογίας, όταν έθεσε εαυτόν σε μια διαδικασία εκμηδένισης φτάνοντας να στριφογυρνά σαν μεβλεβί ασκήτρια για πάνω από δέκα λεπτά, χωρίς να χάσει ούτε χιλιοστό του βηματισμού της. Κι όλο αυτά καθώς στην παράσταση εφαρμόζονταν τέλεια, μεταξύ αντιφωνιών και επωδών, μια σειρά από στοιχεία τελετουργικής μυσταγωγίας και ιεροπρέπειας.

Γιώργος Σαββινίδης –Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 

Μετά από μεγάλη ζήτηση του κοινού, δρομολογήθηκε η συνέχιση της προσφοράς του Φεστιβάλ για μεταφορά με πούλμαν προς και από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ηλεκτρονικά οι θεατές μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για τα λεωφορεία προς το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με κόστος 15 ευρώ για τους ενήλικες και 2 ευρώ για παιδιά μέχρι 10 ετών, πληκτρολογώντας το barcode του εισιτηρίου της παράστασης που έχουν στην κατοχή τους. Τα εισιτήρια είναι διαθέσιμα μέχρι τις 12:00 της ημερομηνίας της παράστασης. 

Τα λεωφορεία αναχωρούν στις 17:00 από το Σύνταγμα (μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη) και στις 17:10 από την Ομόνοια (στα Hondos Center).

 

Επίσης, να υπενθυμίσουμε πως και για τη συγκεκριμένη παράσταση θα λειτουργήσει η δημιουργική απασχόληση παιδιών, από εξειδικευμένους παιδαγωγούς. Οι θεματικές ενότητες είναι χωρισμένες και διαμορφωμένες ανάλογα με το γνωστικό και ηλικιακό επίπεδο των παιδιών, που παραμένουν απασχολημένα δημιουργικά, όση ώρα οι γονείς τους παρακολουθούν την παράσταση. Αναλυτικές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο http://greekfestival.gr/gr/epidaurus_children 

 

 

Συντελεστές: Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς. Σκηνοθεσία - Mουσική δραματουργία: Άρης Μπινιάρης. Δραματουργική συνεργασία: Αντώνης Σολωμού. Μετρική διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος. Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκά. Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή. Κινησιολογία: Λία Χαράκη. Σχεδιασμός φωτισμού: Γεώργιος Κουκουμάς. Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Χριστοφή. Αγγλικοί υπέρτιτλοι: Μαρία Καλλίδου. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Άτοσσα), Χάρης Χαραλάμπους (Αγγελιαφόρος), Νίκος Ψαρράς (Δαρείος), Αντώνης Μυριαγκός (Ξέρξης). Χορός: Ηλίας Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Ευαγόρου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Λάρκου, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Μίνως, Άρης Μπινιάρης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Μάνος Πετράκης, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

 

Πρόγραμμα παραστάσεων:

 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Αυγούστου

(Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου)

 

Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ. (Θέατρο Φρόντζου), Ιωάννινα

Σάββατο 19 Αυγούστου

 

Αρχαίο Θέατρο Δίου

Τρίτη 22 Αυγούστου

(46ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2017)

 

Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 25 Αυγούστου

(3ο Φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνει το ΚΘΒΕ)

Με αγγλικούς υπέρτιτλους