Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

Ο «ΙΩΝ» του Πλάτωνα για μια μοναδική παράσταση στον Πύργο!

Η ομάδα θεάτρου ΗΘΩ παρουσιάζει την παράσταση «ΙΩΝ» του Πλάτωνα. Πρόκειται για σκηνική μεταφορά του γνωστού διαλόγου του Πλάτωνα κατά τον οποίο συζητούν ο Σωκράτης και ο ραψωδός Ίων με θέμα την καλλιτεχνική και ποιητική έμπνευση. Η παράσταση μετά την πετυχημένη πορεία της στην Αθήνα κάνει μια μικρή περιοδεία στην επαρχία, πρώτος σταθμός, ο Πύργος.Έτσι τη Δευτέρα 5 Μαρτίου θα παρουσιαστεί στο  1ο Γυμνάσιου Πύργου στις 20:30.

 

Τα ερωτήματα που εξιχνιάζονται και αναπτύσσονται ολωσδιόλου καίρια και διαχρονικά . Η Τέχνη και η τεχνική.

 

Το ταλέντο του ερμηνευτή-ραψωδού οφείλεται σε θεία έμπνευση; Είναι δώρο της Μούσας ή είναι αποτέλεσμα τεχνικής και γνώσης; Τι σχέση έχει η ποίηση με τη λογική; Αλήθεια, τι θα έλεγε άραγε ο Σωκράτης, αν περιδιαβαίνοντας στην Αθήνα του 2017 παρακολουθούσε τους σύγχρονους ραψωδούς-ηθοποιούς; Κατέχουν την τέχνη του διαλόγου; Εμπνέονται από τις Μούσες; Τους ενδιαφέρει η ένθεη έμπνευση;

 

Η φιλοσοφική αναζήτηση του Πλάτωνα, σχετικά με το πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας και τις αρχές λειτουργίας του - είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

 

 

 «… ο ποιητής είναι πράγμα ελαφρό, πετούμενο και δαιμόνιο, και δεν μπορεί να δημιουργήσει παρά σαν ενθουσιαστεί μόνο και πέσει σέκσταση και χάσει το λογικό από μέσα του·»

 

 

 

Ταυτότητα της παράστασης

 

Τίτλος του έργου: «ΙΩΝ» ( ή περί Ιλιάδος)

Συγγραφέας: Πλάτων

Θίασος: Ομάδα ΗΘΩ

Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα

Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος

Σκηνικά: Νικόλας Κουρνιάτης

Κίνηση: Στέφανι Τσάκωνα

Επιμέλεια ήχων- μουσικής: Λένα Φιλίπποβα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Λένα Φιλίπποβα

Φωτογραφίες: Τσέτσι Τσάνκοβ

 

Παίζουν οι:

Χοβίκ Καραμπετιάν

Χρύσα Κοτταράκου

Ελευθερίου Κωνσταντοπούλου

Λίνα Λαμπροπούλου

 

Πληροφορίες της παράστασης

 

Τοποθεσία: 1ο Γυμνάσιο Πύργου

Διεύθυνση: Παπαφλέσσα 56-60, Πύργος

Παράσταση: Δευτέρα 5 Μαρτίου

Ώρα: 20.30

Διάρκεια: 50 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ γενική

Τηλ. κρατήσεων:       6948298063

6982215979

 

Η παράσταση πραγματοποιείται σε Γυμνάσια και Λύκεια κατόπιν συνεννόησης.

 

Σύνδεσμοι

 

https://www.facebook.com/ion.plato.etho/

https://instagram.com/ion_plato

http://lenafilippova.gr/

 

Έγραψαν για την παράσταση

 

"Η παράσταση της Λένας Φιλίπποβα καταφέρνει να μας βάλει στο κλίμα της πλατωνικής οντολογίας διά της πλαγίας οδού, με τη θεατρική της αναπαράσταση που είναι πραγματική διδασκαλία και εικαστική ποίηση, «καθώς τα επί μέρους στοιχεία της παίρνονται από τη ζωή, αλλά μέσα στο ποίημα ζουν αυτοτελώς από αυτήν, υπαγόμενα στους νόμους του ωραίου και όχι στις αρχές της ζωής»."

Λέανδρος Πολενάκης "Αυγή", 14.03.2016

 

“Όλες οι σκηνικές μεταφορές έχουν οργανική σχέση με το έργο του Πλάτωνα, γεννιούνται από αυτό. Η κουστουμαρισμένη μορφή υπάρχει μέσα στα λόγια των δύο ηρώων, που μιλάνε, μιλάνε, μιλάνε για την Τέχνη, προσπαθούν να την ορίσουν, να την εξετάσουν, να την περιγράψουν… Όταν στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο κυριαρχεί η ασχήμια, τα στερεότυπα και τα κλισέ, ο λόγος του Πλάτωνα είναι music to my ears.”

Θοδωρής Τσαπακίδης LEFT.GR, 29.02.2016

 

“Με τόνο κωμικό - σχεδόν παιγνιώδες - και ανάλαφρο - σχεδόν πετούμενο - αποδίδεται η σωκρατική ειρωνεία, το οξυδερκές, ποιητικό πνεύμα του Πλάτωνα, η αμφιβολία για ότι θεωρείται δεδομένο. Οι ηθοποιοί κινούνται ανάμεσά στην αντίθεση και την θέση, αποδίδοντας με σαφήνεια και σύγχρονο ύφος τη θεατρική αναπαράσταση της μαιευτικής οδού του Σωκράτη. Η σκηνοθεσία συνδυάζει καλλιτεχνική έμπνευση, τεχνική και γνώση του Διαλόγου. Και όλα τα παραπάνω μας προσκαλούν σε ταξίδι φιλοσοφικό”

Χριστίνα Θάνου deBop.gr, 04.12.2017

 

“Ο Ίων του Πλάτωνα από την ομάδα ΗΘΩ επικαιροποιεί ένα φιλοσοφικό κείμενο αιώνων. Η επιλογή του ενεργοποιεί ένα σύγχρονο διάλογο περί τεχνών και των λειτουργών τους, ανάγοντας τη συζήτηση, μέσω της σκηνοθετικής προσέγγισης, στη θεατρική τέχνη. Η φρεσκάδα της παρουσίας τους και  η επιμελημένη κίνηση τους ενίσχυσαν την επιδίωξη μιας λιτής και ενδιαφέρουσας σκηνικής δομής”

Μαρία Στέλλα Μπινίκου artic.gr, 10.12.2017

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

ΗΘΩ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Ίμβρου 26, Αθήνα

Τ: 6945026286, 6948298063

E: lefil3@yahoo.gr, chrisakott@gmail.com

 

 

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Please enter youtube id.

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

Kalomoira2.jpg

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία