Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 
Από τον Σπύρο Σιακαντάρη
 
Το Από Μηχανής Θέατρο που πέρασε πέρυσι στα χέρια των Δημήτρη Μυλωνά και Άννας Ελεφάντη διένυσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά, πορεία την πρώτη χρονιά. Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου μας υποδέχτηκαν για τη συνέντευξη τύπου στο ανακαινισμένο θέατρο με νέα αναπαυτικά καθίσματα, παρουσιάζοντας μας ένα ποικίλο πρόγραμμα 18 παραστάσεων -10 παραγωγές λιγότερες από τις περσινές-που περιλαμβάνει και έργα που θα παρουσιαστούν σε πρώτη πανελλήνια αλλά και παγκόσμια πρεμιέρα. Η Άννα Ελεφάντη δήλωσε πολύ χαρούμενη και πιστεύει οτι θα είναι μια συναρπαστική σεζόν καθώς έχουν δουλέψει ακόμη πιο σκληρά για να παρουσιάσουν ενα πολυφωνικό πρόγραμμα. Ο Δημήτρης Μυλωνάς ευχαρίστησε τον Χρήστο Βαλαβανίδη και την Ασπασία Κράλλη ιδιοκτήτες του θεάτρου οι οποίοι ήταν παρόντες καθώς θα συμμετέχουν σε παραστάσεις του θεάτρου. «Έχουμε την τιμή φέτος να συνεργαζόμαστε με πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες, που εγω ξεκινώντας το θέατρο πριν από 15 χρόνια θαύμαζα και τους θαυμάζω ακόμα. Θα κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στον Νικήτα Τσακίρογλου που μου έκανε την τιμή να τον σκηνοθετώ φέτος. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα θέατρο συνόλου, που απευθύνετε στο ευρύ κοινό όσο μπορούμε χωρίς να μειώνεται το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα».
Σημαντική είδηση αποτελεί η συνεργασία του θεάτρου με τη θεατρική ομάδα New Fangled Stages όπου θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του Καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Bruce Gooch «Tangled Gardens», Οι Jon Osbaldeston και Jon D. Rydl σκηνοθετούν τους Bruce Gooch και Lynn Vogt και θα παρουσιαστεί στο θέατρο στην αγγλική γλώσσα και ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη με τον ελληνικό τίτλο «Ο Κήπος». Και οι δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν στον Καναδά τον Ιούνιο του 2019.
 
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε την παράσταση «Προσωπική συμφωνία» με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Χρήστο Βαλαβανίδη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη κ.α. Σημαντικές συνεργασίες με τον Πέτρο Φιλιππίδη που θα σκηνοθετήσει το νέο έργο του Βασίλη Ρίσβα, με τον Σωτήρη Χατζάκη που θα παρουσιάσει το θρίλερ Frozen, ενώ σημαντική η προσπάθεια από το επαγγελματικό θέατρο ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία, που στην κύρια σύνθεσή του αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς), που θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Νάρκισσος & Ηχώ κι άλλες μεταμορφώσεις». Πολλοί από τους συντελεστές παρευρέθηκαν και μας μίλησαν για τις παραστάσεις τους και έτσι το πρόγραμμα αναμένεται πραγματικά με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι ποικίλο και με πρωτόπαιχτα έργα μέσα από σημαντικές συνεργασίες.
 
 
 
Αναλυτικά το Πρόγραμμα για τη σεζόν 2018 - 2019:
 
 
Η ΑΠΕΙΛΗ  της Άρτεμης Μουστακλίδου
 
Ή, όταν ο φασισμός κρύβεται σε ένα πακέτο γαριδάκια, της Άρτεμης Μουστακλίδου
 
Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς – ΥΠΠΟ 2013
 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης
 
Το Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζει από τις 24 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού με το «Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς» παράδοξη κωμωδία «Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. 
Η παράσταση ξεκίνησε την επιτυχημένη της πορεία το Μάρτιο του 2017 ως παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Τον Ιούλιο του 2018 παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ AVIGNON OFF για 23 παραστάσεις.
 
«Το ξέρεις ότι αν φάω έναν απ’ αυτούς τους νόμιμους τρώω όσα χρόνια θα έτρωγα αν σκότωνα εσένα;»
 
Ένα ζευγάρι μικροαστών ζει σ’ ένα ασφυκτικό διαμέρισμα βλέποντας ασταμάτητα τηλεόραση και κρυφακούγοντας τους γείτονες. Όταν διαπιστώσουν ότι οι νέοι τους γείτονες είναι αλλοδαποί μετανάστες, γίνονται έξαλλοι. Αρχίζουν να οπλοφορούν και να σχεδιάζουν τη φυσική εξόντωσή τους. Η απειλή είναι οι ήχοι των άλλων και το ζευγάρι μετατρέπεται σε γελοίους και θλιβερούς υπερασπιστές ενός ανύπαρκτου οχυρού. Όταν, ωστόσο, οι θλιβεροί άνθρωποι οπλοφορούν, γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι. 
Στην παράσταση το διαμέρισμα της Απειλής τοποθετείται στο κέντρο μιας δυσ-τοπίας: ένα καθιστικό, περικυκλωμένο από μια αφιλόξενη παραλία. Ωστόσο, το αληθινό ναυάγιο συντελείται μέσα στο διαμέρισμα. Το κωμικό εναλλάσσεται με την υπερβολή του ωμού ρεαλισμού κοιτάζοντας με το μικροσκόπιο τον φασισμό που μπορεί να κρύβεται μέσα σε ένα ζευγάρι παντόφλες ή σε ένα πακέτο πατατάκια.
 
Ο Δήμος Μυτιλήνης παραχώρησε ειδικά για τις ανάγκες αυτής της παράστασης εκατόν ογδόντα σωσίβια που έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι πέρασαν τη θάλασσα για να σωθούν. Τα σωσίβια αυτά, ένα τεκμήριο της οδύνης του εξόριστου σώματος του «ξένου», μετατρέπονται σε τοίχους του διαμερίσματος του ζευγαριού. 
 
Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=SPjV9JLW1-U     
 
Σκηνοθεσία - ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά - κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου
Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς
Βοηθός φωτιστή: Κατερίνα Σακκουλά
Φωτογραφίες - Trailer: Σάκης Αναστασόπουλος 
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Αιμιλία Βάλβη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου
Από 26/11: Άννα Ελεφάντη, Θοδωρής Σκυφτούλης
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου
 
Από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου μέχρι την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 21:00
Από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στις 18:30
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : Κανονικό: 13 €, Άνω των 65/Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ : 10€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 75 λεπτά
 
   
ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΩΝ του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου
 
Μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική κι εισπρακτική επιτυχία της προηγούμενης σεζόν, το έργο «Εθνικός Ελληνορώσων» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλος σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη επιστρέφει στο Από Μηχανής Θέατρο από την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. 
 
Εδώ και τρία χρόνια, σε μια γειτονιά σε μια άκρη του Δήμου της Αθήνας, στο Ελληνορώσων, έξι φίλοι γύρω στα σαράντα, μαζεύονται, μια φορά τον μήνα, για ένα “μπασκετάκι”. Το ραντεβού συνήθως πέφτει Σάββατο - εκεί, κατά το απογευματάκι - στο ίδιο πάντα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Το κάνουν όπως λένε “για να ξεσκουριάζουν” …και να πίνουν μετά καμιά μπύρα χωρίς ενοχές. Και σήμερα το ίδιο. Συναντήθηκαν, είπαν τα νέα τους, έκαναν το ζέσταμά τους, πήραν την μπάλα στα χέρια και το παιχνίδι άρχισε. 
Ο Εθνικός Ελληνορώσων είναι μία κωμωδία, για τα παιδιά μιας γειτονιάς που λένε ότι μεγάλωσαν, για πρησμένους αστραγάλους, για πληγές που έκλεισαν και για άλλες που μείναν ανοιχτές. Ένα έργο για ξεχειλωμένες φανέλες, ξεφούσκωτες μπάλες και εγκλήματα. Μεταφορικά και κυριολεκτικά. Εξ’ αμελείας και μη.
 
“Όταν ο άντρας φτάνει στα σαράντα, πρέπει να αρχίσει να προσέχει”
                                                                                               Michael Jordan
 
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
Σκηνοθεσία - Δραματουργία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά: Ηλέκτρα Σταμπούλου
Κοστούμια: Ομάδα Boudoir
Φωτισμοί: Βασίλης  Κλωτσοτήρας
Ηχητική επιμέλεια: Ανδρέας Μιχόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Ζαχαρίας
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Σχεδιασμός Αφίσας: Θωμάς Παπάζογλου
 
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Στάθης Σταμουλακάτος, Μάκης Παπαδημητράτος, Θάνος Αλεξίου, Κώστας Φυτίλης, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου
Από τις 26 Σεπτεμβρίου κάθε Τετάρτη στις 18:00, Σάββατο στις 18:00 & Κυριακή στις 21:30
Από τις 7 Νοεμβρίου κάθε Τετάρτη στις 21:15, Σάββατο στις 18:00 & Κυριακή στις 21:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Κανονικό : 16€, Άνω των 65/Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ :13 €, Aτέλεια: 5€
 
 
MY STORY, vol.2 του Σωτήρη Μετζέλου
 
Μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική κι εισπρακτική επιτυχία της προηγούμενης σεζόν,
το MY STORY, vοl.2 του Σωτήρη Μετζέλου 
επιστρέφει στο Από Μηχανής Θέατρο
 
Το "MY STORY, vοl2" είναι το «One Man Show» του Σωτήρη Μεντζέλου, που φλερτάρει επίμονα με το "Stand Up" και θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά λόγω μεγάλης καλλιτεχνικής κι εισπρακτικής επιτυχίας, στο «Από Μηχανής» θέατρο από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 23:30. 
 
Το "MY STORY, vοl2", είναι η εξέλιξη του  πρώτου "MY STORY".
Το "MY STORY, vοl2", σίγουρα δεν είναι sequel.
 
Στο Από Μηχανής Θέατρο για δεύτερη χρονιά ένα μικρόφωνο, το φλερτ, το «friendzone», ο Μπραντ Πιτ και ο Έντουαρντ Νόρτον, ο Φοίβος από το «Ρετιρέ», τα άστρα και τα ζώδια που φέρνουνε εμπόδια, ο Φρέντυ Μέρκιουρι, ο Χολίδης, τρία χρόνια δραματικής σχολής, η συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, το «Κούπε Πε», το Γκότζι μπέρι, η ράπερ γιαγιά και η Εμμανουέλλα -το σύμβολο του σεξ- δίνουν ραντεβού σε μια ιστορία πάθους, μυστηρίου, έρωτα, γάμου, σεξ, γέλιου, γέλιου στο σεξ, μυστηρίου στον έρωτα και άλλων πιθανών συνδυασμών. 
 
Το "Από Μηχανής" Θέατρο μπορεί να μην έχει ξύλινη κατασκευή πάνω στην οποία ανεβασμένη θα δώσει τη λύση η Αθηνά η Παλλάδα, έχει όμως κλιματισμό, ποτά και wi-fi. Ό,τι χρειάζεται ο μοντέρνος ο άνθρωπος στην έξοδό του. 
 
Υ.Γ.1 Η παράσταση ξεκινάει 23:30. Μήπως τελικά είναι ένα "Late Night Show";
Υ.Γ.2 Ο κωδικός του wi-fi δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμος.
Υ.Γ.3 Επιτρέπεται η κατανάλωση ποτού κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Υ.Γ.4 "Απαγορεύεται να σ' αγαπάω, απαγορεύεται να μ' αγαπάς" – Αντύπας
 
Σύλληψη/Ερμηνεία: Σωτήρης Μεντζέλος
•Special thanks: Μαρίνα Κανελλοπούλου
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  Σάββατο 6 Οκτωβρίου
 
Κάθε Σάββατο στις 23:30
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό : 13€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ : 10€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 60 λεπτά
 
 
 
HOTEL MARINA  της συγγραφικής ομάδας: Ηλίας Πολλάτος, Γεράσιμος Μιχελής, Σέβη Ματσακίδου      
 
Το Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζει από τις 15 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη το νέο έργο των: Ηλία Πολλάτου, Γεράσιμου Μιχελή και  Σέβης Ματσακίδου  “Hotel Marina”
Ο Χρίστος και η Τάνια, ένα παντρεμένο ζευγάρι, προγραμματίζουν να περάσουν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς σε ένα ξενοδοχείο έξω από την Αθήνα, με σκοπό να δώσουν μια ανάσα στο γάμο τους. Εκεί, θα γνωρίσουν άγνωστους ανθρώπους με τους οποίους φαίνεται πως δεν έχουν καμία σχέση. Κι όμως… Κατά τη σύντομη διαμονή τους οι ζωές των άλλων θα σταθούν αφορμή για να ανοίξουν υποθέσεις του παρελθόντος και η τυχαία συνάντησή τους θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για όλους. Ξεχωριστές ζωές που το μόνο που κάνουν είναι να αφηγούνται την ανάγκη για αγάπη, αποδοχή και συγχώρεση.
 
Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης, Γεράσιμος Μιχελής
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Γεράσιμος Μιχελής, Μαίρη Σαουσοπούλου, Τζίνυ Παπαδοπούλου, Διονύσης Μπουλάς, Χρήστος Σταθούσης.
 
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  Δευτέρα 15 Οκτωβρίου
 
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη  στις 21:00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό : 14€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ : 8€\, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 70 λεπτά
 
 
FROZEN   της Bryony Lavery
 
Στο Από Μηχανής Θέατρο θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου το ψυχολογικό θρίλερ «FROZEN»  της Bryony Lavery, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τον ίδιο, την Έφη Μουρίκη και τη Δέσποινα Κούρτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
 
Το Frozen είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που αποτελείται από τρία πορτραίτα: Ενός σήριαλ κίλερ, μιας δικαστικής ψυχιάτρου και μιας μητέρας που η κόρη της είναι ένα από τα θύματα του δολοφόνου. 
Υπάρχει οίκτος για έναν κατά συρροή δολοφόνο παιδιών; Μπορεί μια μάνα να συγχωρέσει τον δολοφόνο του παιδιού της; Μπορεί μια ψυχίατρος να μας οδηγήσει μέσα από επιστημονικά μονοπάτια στην κατανόηση της παθολογίας ενός κατά συρροή δολοφόνου;
Πώς αντέχουν αυτοί οι τρείς άνθρωποι και ξεπερνούν τον πόνο τους; Η δύναμη της συγχώρησης είναι το κλειδί; Η μήπως φοβούνται μην παραδοθούν εντελώς στην οργή, την εκδίκηση και την οδύνη; 
Το Frozen είναι ένα έργο εξαιρετικής δύναμης που μας κάνει να ξανασκεφτούμε τι αξία δίνουμε στη ζωή.
 
 
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Μετάφραση: Αννίτα Δεκαβάλλα
Σκηνικά- Κοστούμια: Έρση Δρήνη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωσταντίνος Κυριακού
Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Σωτήρης Χατζάκης, Έφη Μουρίκη, Δέσποινα Κούρτη
  
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
 
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00 
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό : 15€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ : 12€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 110 λεπτά
 
 
 
ΠΑΙΔΙΚΟ: ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ & ΗΧΩ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ     των: Ελιάνας Περηφάνου & Βασίλη Οικονομού
 
 Το επαγγελματικό θέατρο  ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), που στην κύρια σύνθεσή του αποτελείται από ανάπηρους ηθοποιούς), παρουσιάζει στο “Από Μηχανής Θέατρο”  τη θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Νάρκισσος & Ηχώ κι άλλες μεταμορφώσεις» από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου. 
 Το στοιχείο της μεταμόρφωσης που αποτελεί το βασικό άξονα των τριών μύθων «Νάρκισσος & Ηχώ», «Αράχνη» και «Ήλιος και Φαέθων», μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο για το σεβασμό στην ανθρώπινη ποικιλομορφία. Επί σκηνής δύο ηθοποιοί με κινητική αναπηρία (χρήστης και χρήστρια αναπηρικού και ηλεκτροκίνητου αμαξιδίου αντίστοιχα), ένας ηθοποιός που βρίσκεται στο φάσμα του Αυτισμού και με μειωμένη όραση και δύο ηθοποιοί χωρίς αναπηρία αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη προς τη συναντίληψη, συνεκπαίδευση και συμπερίληψη
Καθολική προσβασιμότητα:
Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
Υπέρτιτλοι στην Ελληνική και Αγγλική Γλώσσα
Ακουστική περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης
Προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά, σε γραφή Braille και Qr code
Προσβασιμότητα χώρου
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενα- Διασκευή: Ελιάνα Περηφάνου - Βασίλης Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Ελιάνα Περηφάνου
Σκηνογραφία- Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Μουσική: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Στίχοι τραγουδιών: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες: Peny Delta
Παραγωγή: «ΘΕ.ΑΜ.Α.»
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Έλη Δρίβα, Πάνος Ζουρνατζίδης, Κωνσταντίνος Λούκας ,Ελιάνα Περηφάνη, Ευαγγελία Σχοινά.
 
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  Κυριακή  21 Οκτωβρίου
 
Κάθε Κυριακή στις 11:00 & Καθημερινά στις 11:00 για σχολεία
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό : 12€, Άνεργοι/Φοιτητές/Ανάπηροι-ες/Συνοδοί αναπήρων/Παιδικό κάτω των 12 ετων:8€, Σχολεία: 7€
Διάρκεια: 50 λεπτά
 
 
 
Ο ΚΗΠΟΣ   του Bruce Gooch σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
 
Το Από Μηχανής Θέατρο, ο νέος θεατρικός πόλος έλξης της πόλης, συνεχίζει με ένα δυναμικό ρεπερτόριο και τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του με την καλλιτεχνική υπογραφή του Δημήτρη Μυλωνά. 
 
Παγκόσμια πρεμιέρα τον Οκτώβριο στο Από Μηχανής Θέατρο για το έργο Ο Κήπος του διακεκριμένου Καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Bruce Gooch. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας και Κάτια Σπερελάκη.
Λίγα λόγια για το έργο:
Βρισκόμαστε στα 70ς. Οι κοινωνικές σταθερές βρίσκονται υπο αμφισβήτηση. Η γέννηση μιας καινούργιας εποχής με το δικό της νοσταλγικό σάουντρακ, θα παρασύρει τους ήρωες έξω απ’ τα συνηθισμένα. Δυο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται. Ο Μπάρι, βετεράνος του Βιετνάμ κι οικοδόμος τώρα στο επάγγελμα, αναρρώνει μετά από εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του η Λουίζ. Καθώς πρέπει, άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, έχει προσληφθεί από τον ανιψιό της πρώην γυναίκας του Μπάρι για να τον φροντίζει. Ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή όμως η συνέχεια τούτης της γνωριμίας κάθε άλλο παρά αναμενόμενη αποδεικνύεται. Ο Μπάρι δείχνει αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος ενώ η Λουίζ, στο πρόσωπο του, θα αναζητήσει απεγνωσμένα τη βοήθεια.
 Με φόντο την μουσική της δεκαετίας του 70, οι ήρωες θα συναντηθούν σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν δυο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη.
 Μια παράσταση ωδή στα 70ς και στην εκπλήρωση του ονείρου που γέννησε αυτή η εποχή.
 
«Στην “ξηρή” ζωή των δύο ηρώων, ο Κήπος είναι μία όαση. Εκεί θα συναντηθούν, εκεί θα προσπαθήσουν να αρθρώσουν μια κοινή γλώσσα, εκεί θα αναζητήσουν ρωγμές για να εισχωρήσουν και να τολμήσουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Παρά τις αντιθέσεις τους. Παρά τις αποτυχίες που κουβαλάνε. Παρά το δισταγμό. Ο Κήπος μετατρέπεται σε έναν τόπο διαπραγμάτευσης με τον άλλο, προπαντός όμως με τον ίδιο τους τον εαυτό. Η απόφαση, κόντρα στις συνθήκες, να χαράξουν μια κοινή διαδρομή, είναι άλλοτε ανακουφιστική άλλοτε επώδυνη, πάντα όμως γενναία. Κι ακόμα κι αν δεν ξέρουμε πόσο γερή είναι αυτή η γέφυρα συνάντησης που επιθυμούν να χτίσουν μαζί, το γεγονός ότι το προσπαθούν, έχει για μένα κάτι το μεγαλειώδες.»
Δημήτρης Μυλωνάς
 
Ο Κήπος (Tangled Garden) είναι το τελευταίο έργο του Bruce Gooch, σημαντικού ηθοποιού και συγγραφέα με επιτυχίες σε πολυάριθμες παραγωγές σε Η.Π.Α και Καναδά και ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας Θεάτρου New Fangled Stages, η οποία εδρεύει στο Τορόντο. Το Από Μηχανής Θέατρο σε συνεργασία με την New Fangled Stages θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τον Κήπο (Tangled Garden) ενώ θα φιλοξενήσει και την αγγλική παραγωγή του έργου με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Bruce Gooch και την Lynn Vogt.
 
 
Κείμενο: Bruce Gooch
Μετάφραση: Κάτια Σπερελάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελικη Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ   ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 22 Οκτωβρίου
 
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 16€, Άνω των 65/Φοιτητικό –Ανέργων –Αμεα: 13 €, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 90 λεπτά
 
 
 
 
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΦΩΛΙΑΣ    των Ζαχαρούλας Χρόνη & Κωνσταντίνας Καλλιβωκά
 
Τι γίνεται όταν τα παιδιά πέταξαν μακριά από το σπίτι-φωλιά. Τι γίνεται όταν χάνεται η ζωή ή ζωντάνια & ερημώνει το σπίτι ? “Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς” στο “Από Μηχανής Θέατρο” από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.
Το έργο πραγματεύεται τα όρια και τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα σε μια τριμελή οικογένεια και στο φάντασμα της  εγκατάλειψης. Οι ήρωες παλεύουν να ενώσουν κομμάτια που όταν ενωθούν θα γίνουν αυτοκαταστροφικά. Σε τι βαθμό η αγάπη είναι ικανή να διαλύσει τα πάντα;
 
Σκηνοθεσία: Ζαχαρούλα Χρόνη, Κωνσταντίνα Καλλιβωκά
Κίνηση/Χορογραφία: Ελεάνα Νικολοπούλου
Σχεδιασμός Φώτων: Μαρία Κούτσου
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Λάμπρου
Φωτογραφίες παράστασης:Νίκος Δελληγιάννης
Οργάνωση Παραγωγής: Τέχνης Πολιτεία
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ηρώ Πεκτέση, Μιχάλης Αβράτογλου  ,Νικόλας Φραγκιουδάκης.
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου
 
Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 12€, Άνω των 65:10€/Φοιτητικό –Ανέργων –Αμεα:8€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 80 λεπτά
 
 
ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ Τ΄ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ    του Αλέξανδρου Λυκούρα
 
 Στο “Από Μηχανής Θέατρο” θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου ένας μονόλογος με θέμα τον έρωτα, "Μάτια Παντού, αναζητώντας  τ΄αγαπημένα μάτια"του Αλέξανδρου Λυκούρα. 
 Mια μοναχική σκηνική αναζήτηση για την ανάγκη να βρούμε δυο αγαπημένα μάτια και να συνδεθούμε μαζί τους σε μια κοινή πορεία.
Ένας ηθοποιός στήνει στη σκηνή του θεάτρου πόλεις, πραγματικές, φανταστικές και αναρωτιέται: Τι συμβαίνει όταν δυο ζευγάρια μάτια συναντιούνται σ' ένα στενό λιθόστρωτο δρομάκι; Σε μια πλατεία;  Άλλοτε με τη σκωπτική ματιά ενός κομπέρ, άλλοτε με την τεκμηριωμένη ματιά ενός ιστορικού–αφηγητή κι άλλοτε με την άμεση ματιά μιας προσωπικής εμπειρίας, ο ηθοποιός προσπαθεί να εντοπίσει τον έρωτα που όλο τον αγγίζουμε κι όλο μας ξεφεύγει…
 
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λυκούρας
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Σκηνικά: Άννα Μαγουλιώτη
Κοστούμια: Μυρτώ Σαρμά
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Δημήτρης Σμαΐλης
Επιμέλεια Κίνησης: Αγγελική Τρομπούκη
Φωτογραφίες:Κέλλυ Φίλιου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κανελλίνα Μενούτη, Ισμήνη Κωνσταντινοπούλου 
 
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ: Ο Αλέξανδρος Λυκούρας
 
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ - ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο 27Οκτωβρίου
 
Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 18:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 12€, Άνω των 65:10€/Φοιτητικό –Ανέργων –Αμεα:8€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 55 λεπτά
 
  
 
 
ΛΑ ΠΟΥΠΕ   του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
 
 Η Ρίκα και ο σκαραβαίος της επιστρέφουν στη σκηνή. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, παράσταση-ορόσημο στο ελληνικό θέατρο, το εμβληματικό έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «ΛΑ ΠΟΥΠΕ» επιστρέφει και παρουσιάζεται στο “Από Μηχανής Θέατρο” από τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18:30 σε σκηνοθεσία Σεβαστιάνας Αναγνωστοπούλου, με τη Θεοδώρα Τζήμου σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.
Γιατί να μην μπορεί η Ρίκα να επισκεφτεί την κυρία Νέλλη; Τι γράφει το γράμμα της; Τι κρύβει στα σκοτάδια του διαμερίσματος-οχυρού της; Πόσα σοκολατάκια επιτρέπονται; Γιατί οι οδηγοί είναι το χειρότερο είδος ανθρώπου; Τι πιο ωραίο από χυμό βύσσινο στο χάρτινο; Φορέματα για κούκλες ή για κοριτσάκια;
Αυτά και άλλα θα εξομολογηθεί η Ρίκα από τον Οκτώβριο, επιστρέφοντας στη σκηνή σε μια παράσταση με έντονο το οπτικοακουστικό στοιχείο.
 
Κείμενο: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία - Βίντεο - Sound design: Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου
Κοστούμια: Μιράντα Θεοδωρίδου
 
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ:  Η Θεοδώρα Τζήμου
 
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ  -  ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 29 Οκτωβρίου
 
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 15 €, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/ Άνω των 65: 12€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 90 λεπτά
 
  
 
 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ    του Roland Harwood
 
Στο Από Μηχανής Θέατρο θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 μια μεγάλη σύμπραξη πρωταγωνιστών όλων των γενεών, Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης, με το βραβευμένο έργο «Προσωπική Συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.
 
Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Την ανάκριση του μαέστρου αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Άρνολντ ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως ο μουσικός υπήρξε στέλεχος των Ναζί κι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που του προσέφερε το Κόμμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μηδαμινά μόλο ταύτα, τα επιχειρήματα του Φουρτβένγκλερ σχετικά με τη «διατήρηση της Γερμανικής μουσικής παράδοσης και των υψηλών αξιών», συγκρούονται με τις ανεξίτηλες μνήμες του Ταγματάρχη από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αμέτρητους νεκρούς. O μάρτυρας που θα αλλάξει την τροπή της ανάκρισης είναι ο Ρόντε, δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ο οποίος με αντάλλαγμα την προσωπική του απαλλαγή, προδίδει κρυφές πτυχές του μαέστρου.
«Στα ερείπια τοποθετηθεί ο Χάργουντ τη δράση της Προσωπικής Συμφωνίας, το ιδανικό σκηνικό ενός πολέμου που μόλις έχει τελειώσει. Ή μάλλον δεν έχει τελειώσει. Διότι ακόμη κι αν έχει υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τα πρόσωπα του έργου κουβαλάνε την οδύνη και τις μνήμες αυτού του πολέμου.
Στον πόλεμο δεν υπάρχουν καθαροί νικητές. Πρόκειται για μια συνθήκη ακραία, ολοκληρωτική, βάναυση. Όλοι κάτι χάνουν. Σε τέτοιες συνθήκες οι συμπεριφορές είναι αποκαλυπτικές. Κι εκεί ακριβώς συναντιέμαι με αυτό το σπουδαίο έργο, όχι μόνο σε μια προσπάθεια να αποτυπώσω σκηνικά μία από τις χειρότερες σελίδες της ανθρώπινης Ιστορίας αλλά να αναζητήσω αντιστοιχίες σε ένα σήμερα που αν και με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχει επίσης ακραίες εκδοχές.»
Δημήτρης Μυλωνάς
 
Στο «Προσωπική Συμφωνία» η δράση συμβαίνει σε ένα τοπίο από ερείπια. Διόλου τυχαία. Γιατί εκτός από τα ορατά ερείπια του πολέμου, των βομβαρδισμών, υπάρχουν κι εκείνα τα βαθιά ριζωμένα στις ψυχές των ανθρώπων, αποτέλεσμα ενός άλλου «πολέμου» εσωτερικού, υπαρξιακού. Τα πρόσωπα στέκονται στα ορατά ερείπια για να μιλήσουν τη δική τους ιστορία, ιστορία-ψηφιδωτό της «μεγάλης» Ιστορίας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν και να επουλώσουν τις ψυχικές τους πληγές. Αυτές οι «μικρές» ιστορίες είναι που θα φωτίσουν στα μάτια μας τη «μεγάλη» Ιστορία για να μας επιτρέψουν τελικά και τη δική μας προσωπική εμπλοκή σε γεγονότα του παρελθόντος τα οποία αν και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, φωτίζουν πρακτικές του μέλλοντος. 
Το «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ (συγγραφέα του επίσης βραβευμένου έργου The dresser), γράφτηκε το 1995 και βασίζεται σε πραγματικά ημερολόγια του σπουδαίου μαέστρου Βίλχελμ Φουρτβένγλερ, τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. Πρεμιέρα του έργου έγινε στην Αγγλία, στο Minerva Theatre του Τσίτσεστερ σε σκηνοθεσία Χάρολντ Πίντερ. Για την ερμηνεία του μαέστρου ο Ντάνιελ Μάσεϊ απέσπασε το βραβείο Laurence Olivier Award for Best Actor ενώ το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Laurence Olivier Award for Best New Play. Το 2001 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε διασκευή του ίδιου του συγγραφέα, σκηνοθεσία του Ούγγρου Ίστβαν Σάμπο και με τον Χάρβευ Καϊτέλ στο ρόλο του ανακριτή Άρνολντ. 
 
 
Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελικη Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
Μουσική Επιμέλεια/ Σύνθεση : Παύλος Κατσιβέλης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου
Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Κώστας Κουτρούλης, Δημήτρης Μπούρας
 
*Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.  
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ  -   ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη 7 Νοεμβρίου
 
Τετάρτη στις 18:00
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00  
Κυριακή στις 18:00
TΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 18€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/Άνω των 65: 15€, Aτέλεια: 5€
 
   
 
TANGLED GARDENS   του Bruce Gooch
Πέμπτη 29/11, Πέμπτη 6/12 & Πέμπτη 13/12
 
Μια σύμπραξη δύο θεάτρων για την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου “Tangled Gardens”- “Ο Κήπος”. 
Το “Από Μηχανής Θέατρο” και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Μυλωνάς, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα New Fangled Stages δημιουργούν ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα. Και οι δύο θεατρικοί οργανισμοί παρουσιάζουν σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του Bruce Gooch “Tangled Gardens”, ελληνικός τίτλος «Ο Κήπος» .
 
Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη στην ελληνική εκδοχή του έργου, σε μετάφραση Κάτιας Σπερελάκη και παγκόσμια πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου στο Από Μηχανής Θέατρο.
 
Οι Jon Osbaldeston και Jon D. Rydl σκηνοθετούν τους Bruce Gooch και Lynn Vogt και το τελικό αποτέλεσμα θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στο Από Μηχανής Θέατρο για πρώτη φορά, στις 29/11, 6/12 & 13/12.
 
Ένα θεατρικό εγχείρημα που λειτουργεί σαν μια δημιουργική γέφυρα πολιτισμού και ανταλλαγής απόψεων.
 
Και οι δύο παραστάσεις μετά το “Από Μηχανής Θέατρο” θα παρουσιαστούν στον Καναδά.
 
“Ο Κήπος” φέρνει κοντά δυο μοναχικούς ανθρώπους σε μια διαδρομή τυχαία και κάποιες φορές κωμική που τους οδηγεί στην εμπιστοσύνη, την βαθιά κατανόηση και τελικά στην αγάπη.
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Πέμπτη 29/11 στις 18:00, Πέμπτη 6/12 στις 18:00, Πέμπτη 13/12 στις 18:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 16€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/ Άνω των 65: 13€ , Ατέλειες: 5€
Διάρκεια: 90 λεπτά
 
 
 
 
ΤRASHMAN’S DILEMMA   του Bruce Gooch
 
 
Η διεθνής ομάδα New Fangled Stages με τους ηθοποιούς Lynn Vogt και Bruce Gooch από το Τορόντο, τον Jon Osbaldeston από το Λονδίνο και τον Davydd Cook, Καναδό ηθοποιό που ζει στην Ελλάδα, συναντιέται για να παρουσιάσει  στο “Από Μηχανής Θέατρο” για τρεις μόνο παραστάσεις (30/11, 7/12 & 14/12) το “Trashman’s Dilemma” του Bruce Gooch, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στο εξωτερικό.
 
Η διεθνής αυτή ομάδα συναντήθηκε τελευταία το 2016 στην Νέα Υόρκη όπου το έργο επιλέχτηκε και συμμετείχε στον τελικό του Off Broadway New York New Works Festival.
 
“Μια κραυγή για την αποσύνθεση της γλώσσας, αυτό το έργο είναι ευφυΐες”
The View
 
Στο “Trashman’s Dilemma”, σε  ένα τοπίο  ερημωμένο από τον πόλεμο, 4 άγνωστοι συναντιούνται καθώς ο κόσμος βαδίζει προς την πλήρη εκμηδένιση, για να ανακαλύψουν και πάλι την γλώσσα, την οικογένεια, τη θυσία, τη ζωή και την ελπίδα. Το “Trashman’s Dilemma” μιλάει σε βάθος για τον “εταιρικό” κόσμο του Trump, του φόβου και της διχόνοιας, στον οποίο ζούμε.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Company Collaboration
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Lynn Vogt, Bruce Gooche, Jon Osbaldeston, Davydd Cook
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ
 
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Παρασκευή 30/11 στις 18:00, Παρασκευή 7/12 στις 18:00, Παρασκευή 14/12 στις 18:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 16€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/ Άνω των 65: 13€ , Ατέλειες: 5€
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά
 
  
 
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ   του Colm Toibin
 
Το «Από Μηχανής Θέατρο» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πολυαναμενόμενο έργο του Colm Toibin «Η Διαθήκη της Μαρίας» (The Testament of Mary) σε μετάφραση Κατερίνας Βαλαβανίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Ερμηνεύει η Ασπασία Κράλλη.
 
«Θυμάμαι τα πάντα. Η μνήμη καταλαμβάνει μέσα στο σώμα μου τόσο χώρο όσο καταλαμβάνουν το αίμα και τα κόκκαλα.»
Αυτά είναι τα λόγια της Μαρίας. Μιας μητέρας που της άρπαξαν τον γιό και τον έχασε για πάντα. 
 
Ο μονόλογος  του Colm Toibin «Η  Διαθήκη της Μαρίας» θα μπορούσε να έχει και σαν τίτλο «το  Κατά Μαρία Ευαγγέλιον», μιας και ποτέ δεν ακούστηκε ο λόγος της, η δική της μαρτυρία.
Η Μαρία, εξόριστη στην Έφεσο, γερασμένη, καταπονημένη και σε συνεχή κίνδυνο, αφηγείται, με τον δικό της τρόπο τη ζωή της και τη ζωή του γιού της. Για κείνη, στο πρόσωπο του Χριστού, βλέπει μόνο το παιδί της, που σκοτώθηκε με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο και μάλιστα για έναν ακατανόητο σκοπό σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και ιστορικών ανακατατάξεων. Άραγε η θυσία του έφερε έναν κόσμο καλύτερο;
 
«Η Διαθήκη της Μαρίας» (The Testament of Mary) παρουσιάστηκε στο Broadway το 2013 σε ερμηνεία της Fiona Shaw και προτάθηκε για τρία Tony Awards συμπεριλαμβανομένου του Best Play. Έχει ενδιαφέρον επίσης να αναφερθεί πως η έκδοση του έργου από τον συγγραφέα σε μορφή νουβέλας έχει ηχογραφηθεί από τη σπουδαία ηθοποιό Meryl Streep.
 
Μετάφραση: Κατερίνα Βαλαβανίδη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Αγγελική Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
Μουσική Επιμέλεια: Ξενοφών Νικολάου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου
 
ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ: Η Ασπασία Κράλλη
 
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ  -  ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Σάββατο 8 Δεκεμβρίου
 
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/Άνω των 65: 12€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 90 λεπτά
 
 
 
ΤΟ ΦΙΝΙΣΤΡΙΝΙ   του Βασίλη Ρίσβα
 
Στο «Από Μηχανής Θέατρο» θα παρουσιαστεί από την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019  ο θεατρικός μονόλογος «Φινιστρίνι» του Βασίλη Ρίσβα, σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη.
 
Το «Φινιστρίνι» είναι μια καταγραφή των νευρώσεων και της αυτοαπομόνωσης  του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι το παράθυρο που κλείνουμε και σφραγίζουμε για να μην βλέπουμε και να μην ακούμε τι γίνεται έξω απ’ το «κελί» μας, γιατί αδυνατούμε να διαχειριστούμε τους φόβους, τις ανασφάλειες, την κατάθλιψη και την ανικανότητά μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.
Έτσι διαλέγουμε να αποσυρθούμε στο μικρό προσωπικό μας σύμπαν και να κατηγορούμε για την ανεπάρκεια μας οποιονδήποτε και οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ τον πραγματικό υπεύθυνο,  τον εαυτό μας.
Κι όταν επιτέλους έρχεται εκείνη η ευλογημένη στιγμή που αποφασίζουμε να ενεργοποιηθούμε, να ανοίξουμε το παράθυρο και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συνειδητοποιούμε με πανικό ότι τίποτα εκεί έξω δεν είναι πια το ίδιο. Ο ήρωας του έργου εν τέλει κραυγάζει για βοήθεια. Το θέμα είναι, υπάρχει κάποιος να τον ακούσει; Κι αν τον ακούσει, θα βοηθήσει ή θα διπλοσφραγίσει και το δικό του παράθυρο;
 
Με χιούμορ, ενδοσκοπική διάθεση, αυτοσαρκασμό και απλότητα, ο ήρωας κάνει μια βουτιά απελευθέρωσης από το παρελθόν, προσπαθώντας να φτάσει και να ξεπεράσει το μέλλον. 
 
Κείμενο: Βασίλης Ρίσβας
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας 
 
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ  -   ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019
 
Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 16 €, Ανέργων Φοιτητικό, ΑΜΕΑ: 13 €, Ατέλεια: 5 €
Διάρκεια: 55 λεπτά
 
 
 
Ο ΕΡΑΣΤΗΣ  Του Harold Pinter
 
 Τον «Εραστή» του Χάρολντ Πίντερ, του θεατρικού συγγραφέα με την μεγαλύτερη επιρροή στο μεταπολεμικό θέατρο, θα παρουσιάσει στο «Από Μηχανής Θέατρο» από την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου η ομάδα ΗΘΩ. 
 
Την ιστορία ενός ζευγαριού καταγράφει ο Χάρολντ Πίντερ στον “Εραστή”, στήνοντας για τους ήρωες του ένα ευφυές παιχνίδι με τον χρόνο και τον έρωτα. Οι ερμηνείες αυτού που συμβαίνει μπορεί να είναι ατελείωτες, το μόνο που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι έχουμε έναν άνδρα και μια γυναίκα επί σκηνής. Τα υπόλοιπα –  η προσωπικότητά τους, η κοινωνική τους κατάσταση, οι συνήθειές τους – όλα είναι σχετικά.
 
Ως μότο της παράστασης θα σταθούν τα λόγια του ίδιου του Πίντερ:
“Δεν υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός ανάμεσα στο πραγματικό και στο μη πραγματικό ούτε ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα. Ένα πράγμα δεν είναι κατ΄ ανάγκην είτε αληθινό είτε ψεύτικο. Μπορεί να είναι ταυτόχρονα αληθινό και ψεύτικο.”
 
 
Μετάφραση: Χρύσα Κοτταράκου
Σκηνοθεσία: Λένα Φιλίπποβα
Σκηνικά – κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος
Φωτογραφίες: Τσέτσι Τσάνκοβ
Επιμέλεια κίνησης: Στέφανι Τσάκωνα
Art direction: Ιζαμπέλ Οριόν
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Ζέρβα
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρύσα Κοτταράκου, Κωνσταντίνος Παράσης.
 
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ  -  ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2019
 
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 12 €, Ανέργων Φοιτητικό, ΑΜΕΑ: 8 €
Διάρκεια: 70 λεπτά
 
 
 
 
MOONWALK   του Γιωργή Τσουρή
 
 Η Εταιρεία Θεάτρου Ma non troppo και ο Γιώργος Παλούμπης, επιστρέφουν στο  «Από Μηχανής Θέατρο» με ένα καινούργιο νεοελληνικό έργο και μια παράσταση για γερά νεύρα… «Moonwalk».
 
Μετά από δύο άκρως πετυχημένες συνεργασίες («Χαρτοπόλεμος», «Τα λουλούδια στην Κυρία»), η ίδια ομάδα συντελεστών με κειμενογράφο τον Γιωργή Τσουρή και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη της παράστασης και την Βάλια Παπακωνσταντίνου, δημιουργούν ένα νέο έργο συγκρούσεων και ανατροπών. Με κοινό άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας και το εναγώνιο αίτημα για σύγχρονη νεοελληνική δραματουργία, ξεδιπλώνεται άλλη μια ιστορία θρίλερ με χιούμορ και σκληρό  ρεαλισμό που καταλύει επί σκοπού τις διακριτές γραμμές ανάμεσα σε δράμα και κωμωδία.
 
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον φίλο της και τη μεγάλη αδερφή η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.
Μια απογευματινή επίσκεψη - βόμβα θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος;
Το αίμα νερό δε γίνεται αλλά όταν το αίμα βράζει…
 
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον ηθοποιό και συγγραφέα Βαγγέλη Ρωμνιό που έφυγε από τη ζωή στα 36 του χρόνια, πριν προλάβει να εκπληρώσει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα το νέο αυτό εγχείρημα. 
 
Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης -  Βάλια Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά: Κωνσταντία Μαρδίκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Μουσική-Video εγκατάσταση: Γιωργής Τσουρής
Σκηνικά: Κωσταντίνα Μαρδίκη
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάτζη
Φωτογραφίες: Γεωργία Παναγοπούλου-Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιωργής Τσουρής
 
ΠΑΙΖΟΥΝ: Αμαλία Αρσένη, Γιωργής Τσουρής, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Χριστοδούλου, Άννα Πατητή.
 
 ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ  -   ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : Κανονικό : 13€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ: 10€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 80 λεπτά
 
 
  
 
ΤΟ ΓΑΜΟΠΙΛΑΦΟ ή ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΗΤΑ    Του Πάρι Τακόπουλου
 
«Το Γαμοπίλαφο ή Περιμένοντας την Βήτα», είναι ένα αφιέρωμα στον Σάμιουελ Μπέκετ, ένα ψηφιακό μεταπλατωνικό θεατρικό συμπόσιο σε δύο πράξεις το οποίο θα παρουσιαστεί το «Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας» στο «Από Μηχανής Θέατρο» από τις 6 Μαΐου 2019.
 
Στην πρώτη πράξη, δύο «μεταμοντέρνοι» άνδρες ο Άλφα και ο Γάμα συζητούν ασταμάτητα για το παρόν, το μέλλον και το παρελθόν, ως αληθινοί απόγονοι των ηρώων του Μπέκετ, Βλαδίμηρου και Εστραγκόν, ή του Σωκράτη και του Αλκιβιάδη. Στη δεύτερη πράξη εμφανίζεται η Βήτα, Βεατρίκη ή Β΄, ονειροκατασκεύασμα ενός έλληνα υπολογιστή μισακούοντος εις το ρωμέϊκο όνομα : Αλλιγγέριος. Άλλως Βιοτίμα, κατόπιν παραφθοράς του «Δέλτα» εις «Βήτα». Ένα σύγχρονο ρομπότ της εποχής μας, μία διττή υπόσταση η οποία συνίσταται στο έντονο διονυσιακό και απολλώνιο στοιχείο.
 
Σκηνοθεσία :Νίκος Καλαμό
Σκηνογραφία :Βέρα Ζεύκη
Ενδυματολόγος:Catherine Suen, Μάρω Ζαχαρογιάννη
Σχεδιασμός Φωτισμού : Παπακυριαζής Βασίλης
Φωτογράφιση, Trailer :Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνοθέτη :Γιολέν Μαρμαρά, Δανάη Τσουρουφλή
 
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Γιανακάκος, Νίκος Καλαμό
 
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ   -   ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 6 Μαΐου 2019
 
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : Κανονικό : 12€, Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ: 8€, Aτέλεια: 5€
Διάρκεια: 105 λεπτά
 
                                      
Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης
 
Από Μηχανής Θέατρο www.amtheater.gr
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο
Τηλέφωνο: 210 5232097
Ώρες ταμείου και επικοινωνίας: Καθημερινά 9:00 -  22:00
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία