Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

Το Mute επιστρέφει στο Σημείο

Όλυμπος, 1925. Δύο αδελφοί, που ανυπομονεύονται από κάθε μορφή εξουσίας, ανεβάζουν στο βουνό, όπου βρίσκουν καταφύγιο στην ληστρική ζωή. Αποκομμένες από την δυτική πολιτισμό, συγκροτούν ομάδες, επιστρέφοντας σε άλλες μορφές κοινωνικής συνύπαρξης. Συγκρούεται με όλες τις κρατικές και παρακρατικές δομές καθώς το αναλούμενο νεοελληνικό κράτος κάνει κατάχρηση εξουσίας, αγνοεί τη νομική αίσθηση και προστατεύει μόνο τους απογόνους των κοτζαμπάσες. Η δράση απέναντι στην κρατική διαφθορά οδηγεί, όχι μόνο, στην μυθοποίηση των δύο αδελφών ληστών, από τους τοπικούς πληθυσμούς, αλλά και στη μετατροπή τους σε λογοτεχνικούς εχθρούς στα αστικά κέντρα. Από τη μία, εκτελούν φιλανθρωπικό έργο. Χτίζουν εκκλησίες, συντηρούν χήρες και ορφανά. Από την άλλη, λειτουργούν ως τοπικές μαφίες, 
Η παράσταση επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις μύθες της νεοελληνικής ιστορίας και να προσεγγίσει, από την απουσία στερεότυπων, την ληστρική ζωή, διερευνώντας πώς αυτή η θησαυροφυλακή ιστορικών γεγονότων αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής πολιτείας. Τα μέλη μας είναι να ανακαλύψουμε με ποιο τρόπο, μεγέθη και ιστορίες από το παρελθόν, να μιλήσουν σήμερα και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση μας με την κουλτούρα. 
«Εμείς, μάγκα μου, δεν σκοτώνουμε ανυπερασπιστές. Κλέφτες είμαστε. Εχθροί μάς περιγράφουν. Όχι που πρέπει να πατήσω. Είναι καθήκον μας να τα λιώσουμε και γρήγορα. Καταραμένοι εμείς. Όπως κι εσύ. Μας καταρρίφθηκε η κοινωνία. Και το 'καμή πριν κοιτάξει τα ίδια της τα μούτρα. Μέσα της υπάρχουν ληστές - οικογλύφοι, ληστές - τσιφλικάδες, ληστές - εμπόρους, ληστές - δουλειολόγοι που τρέφονται από το αίμα των κακών. Αν όλοι αυτοί είναι οι ενάρετοι, τότε ας είμαστε οι κακούργοι σε μια κοινωνία νεκρών ψυχών. Γράφε τα, λοιπόν, αυτά που κάνουμε. Μετά θα στέλνουν τις εφημερίδες να μαθαίνουν εκεί κάτω αυτά τα εντυπωσιακά ερπετά, τι θα βρουν όταν θα πατούν τους δυστυχισμένους. Γράφε λοιπόν. Ξεκίνα. Τώρα. »
 
Διαβάστε εδώ την κριτική για την παράσταση. 
 
Σημείωμα του συγγραφέα του Γιώργου Αδαμαντιαδίου
 
Υπάρχει μια τρομερή σύρραξη της σιωπής που πνίγει αυτή την περιοχή. Λες κι η πραγματική ιστορία μας είναι κλειδωμένη σε υπόγεια. Μην ξεχνάτε τα παιδιά και μάθετε την αλήθεια. Μια αλήθεια που δεν έχει κανέναν ηρωισμό, καμία σοφία, καμία φιλοσοφία. Μια αλήθεια που δεν αφορά τον τόπο της θάλασσας, της ελιάς και του οίνου. Αφορά τον τόπο του βουνού, των γκρεμών και των πεύκων. Όλες οι πράξεις μας καθορίζονται από την ιστορία μας, των οποίων τα μεγάλα κομμάτια αποσιωπάμε. Είναι ωραίο να έχουμε κρεμάσμεν στο λαιμό την ταυτότητα του θύματος. Ξεπλένουμε, με αυτόν τον τρόπο, πιο εύκολα τις δικές μας εγκληματικές ενέργειες. Έγκληματα για τα οποία δεν δικαστήκαμε ποτέ. Ούτε από την ίδια την Ιστορία. Ένας από τους ηρωες, ζητάει, στο τέλος του έργου «Τι τους έπεσαν κιθάρα; Πόσο είσαι ο πρόσφυγας; Πόσο είσαι θύμα; Πόσο είσαι αθώος; Πως είσαι δάσκαλος; Πολιτισμένος, φιλόσοφος και σίγουρα ξαναγράψεις την ιστορία σου; Στον ιό της γραμμής σας γράφεται η ιστορία σου! Ποτέ δε θα μπορέσετε να ξεριζώσετε το θηρίο που κρύβεις μέσα σου. Υπάρχει. Αναπνέει. Περιμένει να βγει. Δεν μπορεί να το κλείσει. Εκείνο κρατάει το κλειδί ». Δεν απευθύνεται σε κάποιον χαρακτήρα. Αλλά στην ίδια της Ελλάδα.
 
Σημείωμα σκηνοθέτη Στέλιου Πατσιά
 
Προσπαθώντας να κλείσω σε μια παράγραφο τις αισθήσεις, τα χρώματα και
τα συναισθήματα που μου προκλήθηκαν διαβάζοντας το έργο καταλαβαίνω
πως αδυνατώ. Ένα μεγάλο γιατί με ακολουθεί . Γιατί επιλέγουμε πάντα το δρόμο της βίας και του αίματος; Γιατί είμαστε εξοικειωμένοι στο να θάβουμε πτώματα; Γιατί εξαντλούμε τη φαντασία στο πώς θα συντρίψουμε τους εαυτούς μας; Πράξεις από το παρελθόν μας ακολουθούν και καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Πέντε ηθοποιοί κι ένας μουσικός επί σκηνής τοποθετούν τον σπόρο του διαλόγου. Μας καλούν να μιλήσουμε ανοιχτά για την ανάληψη της δικής μας ευθύνης και για το πόσο άγρια μπορούν να γίνουν τα ανθρώπινα έργα.
 
Για 12 παραστάσεις - Πρεμιέρα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018
 
Σκηνοθεσία: Στέλιος Πατσιάς
Σχεδιασμός φωτισμού – φωτογραφίες – trailer: Δημήτρης Λογοθέτης
Μουσική: Γιώργος Καρανικολάου
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Παλάντζα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κόκου
Σχεδιασμός αφίσας: Ιωάννης Οικονομάκης
Παραγωγή: Memento Mori
Επικοινωνία - προβολή: Ανδρονίκη Τσατσαρώνη
Παίξτε (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αδαμαντιαδης, Νικόλας Αλεξίου,
Παύλος Ιορδανόπουλος, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χρόνης Βαρβάρων
Συνοδεία τύμπανα σε σκηνή: Γιώργος Καρανικολάου
  
 
Θέατρο Σημείο
Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα (πίσω από τον Πάντειο)
Τηλέφωνο: 210 92 29 579
Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη
Ώρα: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ, πολυχρόνιες)
Διάρκεια παραμονής: 100 λεπτά
 
Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.
 
Σελίδα στο Facebook: MUTE
 

Πολυμέσα

Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του

ANIXNOS

anixnos250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Η ομάδα ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεατρικό έργο της Καναδής συγγραφέως Carole Fréchette "Η Βιολέτ στη γη".

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 (Μέχρι 11/6) στο studio Μαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Τηλέφωνο κρατήσεων: 21 0645 3330

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

Kalomoira2.jpg

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία