Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

H «Πρώτη Φλέβα» χτυπά στον Πειραιά με δωρεάν είσοδο

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.) με αφορμή την 25η Νοεμβρίου , Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, υποστηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες φορέων, συλλόγων κλπ., Με στόχο την επιτήρηση και την αντιμετώπιση του φαινόμενου της θηλαστικής βίας.

Στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώνει με τη Θεατρική Ομάδα αγγελοπετριά την θεατρική παράσταση ''Πρώτη φλέβα'' του Γιάννη Μακριδάκη σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Αρκαδίας Ψάλτη.

prwtifleva texnesplus2

Θα πραγματοποιηθούν 3 παραστάσεις σε 3 διαφορετικές περιοχές.
1) ΑΙΓΑΛΕΩ Δευτέρα 26/11 ώρα 20.30 Μουσικό καφενείο ''Σι μπεμόλ'' Νικ. Πλαστήρα 39
2) ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ Τρίτη 27/11 ώρα 8.30 καφέ ουζερί ''Ο Ανδρέας'' Αναπαύσεως 89 και Σπάρτης
3) ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τετάρτη 28/11 ώρα 8.30 καφέ μπαρ ''το καφέ των αισθήσεων'' Κουντουριώτη 164 τηλ
κρατήσεων 210-4220672
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ- ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΡΑΤΗΣΗ
*Η παράσταση είναι παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

prwtifleva texnesplus3

Τη νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη, «Η πρώτη φλέβα», διασκευάζει και σκηνοθετεί η Αρκαδία Ψάλτη, στην ομώνυμη παράσταση που παρουσιάστηκε στο Cafe-Bar, Cabaret του ιστορικού «Hotel Loux» στην Τρούμπα, 1 και 2 Ιουλίου στα πλαίσια του φεστιβάλ ATLAS του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και στον πεζόδρομο με τους οίκους ανοχής της Χίου, τον Αύγουστο υπό την αιγίδα του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου. «Η πρώτη φλέβα» (εκδόθηκε την άνοιξη του 2016 από τον εκδοτικό οίκο Εστία) αποτελεί τη λογοτεχνική καταγραφή προφορικής συνέντευξης-συνομιλίας του συγγραφέα με τα δύο πρόσωπα ήρωες του βιβλίου. Ένας ναυτικός και μια πόρνη αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές τους.

Η Λόλα βρέθηκε να δουλεύει στην Ντάπια των Χανίων από τη δεκαετία του '60 έως και τη δεκαετία του '80. Ο Γιώργης ταξίδευε το ίδιο διάστημα από την Ιαπωνία μέχρι τη Βραζιλία και είχε περιστασιακές σχέσεις με πόρνες. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που έζησαν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη έχοντας τόσο κοινές ζωές και τελικά μια σύνδεση μεταξύ τους μεταφυσική.Τι μας κάνει να μένουμε τόσο βαθιά μόνοι μας;Τι ενώνει τις ζωές μας και εμείς το αγνοούμε;Πως παραδινόμαστε στην λειψή και ανάπηρη ζωή μας νιώθοντας νικητές και δικαιωμένοι;Γιατί ο έρωτας δεν ευτυχεί να υπάρχει ολοκληρωτικός, μεταμορφωτικός, παρά τον τεμαχίζουμε τον ακρωτηριάζουμε και τελικά διαστρέφουμε την λειτουργία του;Γιατί το σεξ γίνεται πανοπλία και όπλο ενάντια στην αγάπη; Τι μας κάνει να θάβουμε τις πιο βαθιές επιθυμίες μας τόσο βαθιά που να είναι σαν να μην έχουν υπάρξει ποτέ;

prwtifleva texnesplus4

Αν στο έργο του Γιάννη Μακριδάκη οι «πραγματικές» προφορικές αφηγήσεις μεταπλάθονται για να ενσωματωθούν στον μυθοπλαστικό κόσμο της νουβέλας, στην προτεινόμενη θεατρική παράσταση η μυθοπλασία επιστρέφει στην «πραγματική» ζωή με την τοποθέτηση του έργου σε χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και ακουστεί πρωτογενώς οι ιστορίες αυτές από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές τους.

«Με υλικό την νουβέλα η εργασία μας εστιάζεται στο σχήμα και την ουσία της αγάπης» τονίζει η Αρκαδία Ψάλτη,υπεύθυνη για τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία της παράστασης.«Αναζητούμε υλικό για να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε πολιτισμικά και κοινωνικά την έκφραση και την ουσία της αγάπης. Σε συνεργασία με το συμβουλευτικό κέντρο Γυναικών του Δήμου Κερατσινίου και Δραπετσώνας διερευνούμε τους λόγους και τους τρόπους που η απουσία της αγάπης ή η στρεβλή αντίληψη γι αυτήν λειτουργεί κακοποιητικά στην ανθρώπινη ύπαρξη» καταλήγει η ίδια.

Συντελεστές
Συγγραφέας: Γιάννης Μακρυδάκης
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψαλτή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Γιαννούλη
Ενδυματολογική-σκηνογραφική επιμέλεια: Μάρθα Φωκά
Ερμηνευτές: Δημήτρης Τσολάκης, Αρκαδία Ψαλτή
Αφίσα: Κάκια Κωνσταντινάκη

prwtifleva texnesplus5

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία