Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: Αφιέρωμα στη Χρύσα Σπηλιώτη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με ένα αφιέρωμα στη Χρύσα Σπηλιώτη, που υπηρέτησε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, ως ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παιδαγωγός.

Η αγαπημένη μας Χρύσα ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια από το 2015 μέχρι το 2018 ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ταλαντούχα, χαρισματική, δημιουργική και πάντα χαμογελαστή, σκόρπισε με την απώλειά της απέραντη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο που υπηρέτησε, αγάπησε και διακρίθηκε. Η «δική» μας Χρύσα «χάθηκε» με το σύζυγό της, στην πύρινη λαίλαπα στο Μάτι της Αττικής, μαζί με δεκάδες ανθρώπινες ζωές τον Ιούλιο του 2018.

Όλοι εμείς, που τη γνωρίσαμε μέσα από τη δουλειά της και συνεργαστήκαμε μαζί της αφιερώνουμε την «Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου» στον ωραίο, φωτεινό και μοναδικό αυτόν άνθρωπο. Γιορτάζουμε την «Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου» και θυμόμαστε την Χρύσα Σπηλιώτη που παραμένει κοντά μας μέσα από το συγγραφικό έργο της.

Στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσουν σκηνές από τα θεατρικά έργα της Χρύσας Σπηλιώτη: «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική», «Σκοτσέζικο ντους», «Αγκά… σφί… και φί…», «Με διαφορά στήθους», «Φωτιά και νερό», «Ποιος κοιμάται απόψε;», «Το μάτι της τίγρης», «Πόρτες», «Η αληθινή σου ιστορία;» και «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», σε σκηνοθετική επιμέλεια της Μελίνας Αποστολίδου και του Σαμψών Φύτρου.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η φίλη και συνεργάτης της Χρύσας Σπηλιώτη, ηθοποιός και σκηνοθέτης Αννέτα Παπαθανασίου που θα παρουσιάσει ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε η ίδια, το οποίο περιλαμβάνει οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που καταγράφουν την πορεία της Χρύσας Σπηλιώτη στην ελληνική θεατρική σκηνή.

Το θέατρο είναι η πιο συνεργατική μορφή τέχνης. Άνθρωποι συνυπάρχουν και συνομιλούν, με στόχο τη δημιουργία. Το αποτέλεσμα επικοινωνεί με τη σειρά του, με άλλους ανθρώπους.

Κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, το θέατρο γιορτάζεται από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Φέτος στην παγκόσμια ημέρα θεάτρου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θέλει να μιλήσει για έναν άνθρωπο μόνο. Έναν άνθρωπο πολύ δικό του. Θέλει να τιμήσει τη Χρύσα Σπηλιώτη, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τα έργα της.

«Εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο από θνητοί, όμως το θέατρο είναι τόσο αιώνιο όσο η ίδια η ζωή» Sultan Bin Mohammad Al-Qasimi (απόσπασμα από το μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου 2007). Μαρία Μπαγανά, Μελίνα Αποστολίδου, Σαμψών Φύτρος

Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μελίνα Αποστολίδου, Σαμψών Φύτρος
Δραματουργική επεξεργασία: Μαρία Μπαγανά
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Λαζαρίδου, Ειρήνη Χατζηκυριακίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Λευτέρης Αγγελάκης, Μελίνα Αποστολίδου, Έκτωρ Καλούδης, Ζωή Λύρα, Γιάννης Μαστρογιάννης, Παναγιώτα Μπιμπλή, Χρίστος Νταρακτσής, Λίλιαν Παλάντζα, Ρούλα Παντελίδου, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μανώλης Φουντούλης, Σαμψών Φύτρος

Διάρκεια: 90 λεπτά

Ταυτότητα Εκδήλωσης
Ημερομηνία:
Στις 21:15

Τοποθεσία:
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθν. Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη

Eισιτήρια:
Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.ntng.gr