Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Ο Σάββας Στρούμπος επιμένει με Μπέκετ και ανεβαίνει στη σκηνή! Κύριο

Από τη Γιώτα Δημητριάδη
Μετά την επιτυχία που γνώρισε η παράστασή του «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης ετοιμάζεται να ζήσει  «Ευτυχισμένες Μέρες» στην οδό Λεωνίδου στο «Άττις» – Νέος Χώρος από τον Δεκέμβριο του 2019.
Μάλιστα θα δούμε και τον ίδιο στη σκηνή στον βουβό ρόλο του Γουίλλυ, ο οποίος δίνει ελάχιστη σημασία στην σύζυγό του Γουίνι, που είναι ακινητοποιημένη και σταδιακά θάβεται στην άμμο. Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η σπουδαία κυρία του θεάτρου μας, Ανέζα Παπαδοπούλου
 
aneza papadopoulou
 
 
Η μοναξιά απέναντι στο σύμπαν και η αγωνία για επικοινωνία, από τα πιο οικεία θέματα στην δραματουργική παραγωγή του Ιρλανδού συγγραφέα, εκφράζονται με σπαρακτικό τρόπο (παρά τη μάσκα του κωμικού) από την μεσήλικη Γουίννι.
Το 1960, όταν ξεκίνησε ο Μπέκετ να γράφει τις «Ευτυχισμένες μέρες», είχε ήδη εδραιώσει τη φήμη του στους θεατρικούς κύκλους με το «Περιμένοντας τον Γκοντό».
 
Ο Μπέκετ σταδιακά αρχίζει να περιορίζει τα διαλογικά μέρη, να προτιμάει τον μονόλογο, να αφαιρεί τις πολλές κινήσεις των ηρώων, να δημιουργεί πιο έντονη αποσπασματικότητα και να χρησιμοποιεί κυρίως τεχνικά  μέσα όπως ήχο και φωτισμό.
beket
 
Όπως εξομολογήθηκε κάποτε ο ίδιος ο Μπέκετ κατέληξε να γράψει το έργο σκεπτόμενος ότι «το πιο τρομερό πράγμα που θα μπορούσε να σου συμβεί θα ήταν να μη σου επιτρέπεται να κοιμάσαι, κάθε φορά που θα πήγαινε να σε πάρει ο ύπνος να ακούγεται ένα δυνατό καμπάνισμα και να πετάγεσαι… και σκέφτηκα, ποιος θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει αυτό, να το υπομείνει μάλιστα τραγουδώντας; Μονάχα μια γυναίκα».
 
Το έργο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην χώρα μας και ανεβαίνει πολύ, συχνά. Τελευταία φορά παρουσιάστηκε στο Θεάτρο Skrow σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη με την Μαρία Παρασύρη και τον Κώστα Κουτσολλέλο. 
 
Η μπεκετική ιλαροτραγωδία ή τραγική φάρσα «Ευτυχισμένες μέρες», ένα έργο εύθραυστων προεκτάσεων και συμβολισμών παρουσιάστηκε πρώτη φορά το1961και θεωρήθηκε από την κριτική ως η «Ανάσταση της Τραγωδίας».
 
Η σεζόν όμως, στο Θέατρο Άττις-Νέος Χώρος θα ξεκινήσει με την επανάληψη της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και αυτό το καιρό πραγματοποιεί περιοδεία. 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία