Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ: Όλες οι παραστάσεις που θα δούμε φέτος

 
 
Το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ συμπληρώνοντας δεκαπέντε χρόνια ζωής,αναγγέλλει τα έργα που θα παρουσιάσει στην θεατρική του σκηνή  κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2019-Μαΐου 2020, η φετινή θεματική έχει τίτλο: "Ζούμε τις φαντασιώσεις μας"
 
zaria aggelwn vima mikrofwno
 
 
1.- Η ΖΑΡΙΑ του Peter Straughan (Mαύρη Κωμωδία)                                                   
 
 
Ο Peter Straughan είναι βραβευμένος με ΒΑFΤΑ, υποψήφιος για OSCAR και  για πολλές άλλες διεθνείς διακρίσεις για σενάριά του.Η ΖΑΡΙΑ  (αγγλικός τίτλος BONES=τα κόκκαλα, τα ζάρια), θεατρικό του έργο γραμμένο το 2002, μάς μεταφέρει σε ένα καταχρεωμένο πορνοσινεμά,  στο Gateshead, μια ασήμαντη πόλη  της κεντρικής Αγγλίας, την δεκαετία του ’60. Εκεί, τέσσερις losers, οι δύο αδέλφια-ιδιοκτήτες και οι άλλοι δύο υπάλληλοί τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν καψωμένο γκάνγκστερ που έχει έρθει καρφωτός στο σινεμά πιστεύοντας πως εκεί θα βρει επ’ αμοιβή ερωτική συντροφιά. Με την άφιξή του, ο ένας αδελφός, ελαφροΐσκιωτος και φαντασιόπληκτος καθώς είναι,  πιάνει το γκάνγκστερ όμηρο και ονειρεύεται να πάρει λύτρα για την απελευθέρωσή του. Με αυτά, πιστεύει πως θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα - όλων τους και της επιχείρησης. Έτσι πυροδοτεί ένα σπαρταριστό παιχνίδι γάτας / ποντικού για πέντε που θυμίζει άλλοτε ασπρόμαυρες γκανγκστερικές ταινίες, άλλοτε κωμικές ταινίες του βωβού και έχει ένα απροσδόκητο και αιματηρό τέλος. 
 
 Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου – Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα,
Koστούμια: Αρετή Μουστάκα-Χριστίνα Πανοπούλου Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας, Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Σιακαντάρης                                                                                                                             
 Παίζουν: Μάριος Δερβιτσιώτης, Μανώλης Κλωνάρης,  Γιώργος Μπανταδάκης, Αλέξανδρος Νταβρής, Τάκης Παρασκευόπουλος 
 
 
 
 Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 από τις 14 Οκτωβρίου 2019.                        
 
 
2.- ΝΑΝΑ του Emile Zola (Δραματοποιημένη λογοτεχνία)                    
 
Ο Εμίλ Ζολά (1840-1902) δεν χρειάζεται κανενός είδους παρουσίαση καθώς είναι φυσιογνωμία μέγιστης εμβέλειας με συγγραφικό, κοινωνικό και πολιτικό έργο που, παρά το πέρασμα του χρόνου, παραμένει σύγχρονο και εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στον πολιτισμό και τις συνειδήσεις των σημερινών ανθρώπων. Το έργο του ΝΑΝΑ, γράφτηκε το 1880.                                                                                                                                            Η Νανά, ηρωίδα-σύμβολο του Ζολά, συνώνυμο της σεξουαλικής φαντασίωσης μέχρι και σήμερα, σχεδόν έναν και μισό αιώνα αργότερα, με την παράσταση του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, μεταφυτεύεται στην Αθήνα, στα τέλη της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών. Κοπέλα ταπεινής καταγωγής που «μοιάζει σαν να βγήκε απ’ τα σκουπίδια», σύντομα εξελίσσεται σε «φυσικό φαινόμενο» και «δύναμη κακού». Με πρωτοφανή κυνισμό και αμοραλισμό, η Νανά, στο σύντομο πέρασμά της από ένα ήδη μολυσμένο και διαπυημένο περιβάλλον διαπλεκόμενων «παραγόντων», ανθρώπων του θεάτρου, καιροσκόπων, αεριτζήδων, χαφιέδων και μαστροπών, εκμαυλίζει, μολύνει, διαφθείρει, κατατρώει και καταστρέφει συνειδήσεις, περιουσίες και ανθρώπους καθ’ οδόν προς την δική της αναπότρεπτη έξοδο.   
 
 
Ελεύθερη Θεατρική Διασκευή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου           
 Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη                                         
  Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας Φωτογραφίες: Ναταλία Β.       
Παίζουν : Νίκος Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Ελένη Κερολάρη, Αλέξιος Κοτσώρης, Ελεάννα Παναγουλέα, Βασίλης Σαμαριτάκης, Ποπέτα Σούκου
 
 
   Κάθε Τετάρτη στις 20.00 και κάθε Πέμπτη στις 21.00 από 23 Οκτωβρίου 2019.   
 
 
3.- D’ EON του Renny Krupinski (Κοινωνικό)(Πρώτη παρουσίαση συγγραφέα και έργου στην Ελλάδα)                                                    
 
Ο Renny Krupinski, εντελώς ξεχωριστή περίπτωση πολυπράγμονα καλλιτέχνη διεθνούς φήμης με έντονη παρουσία σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση, μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο παγκοσμίου φήμης και επιρροής Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ο D’ Eon έχει ανέβει στην σκηνή μόνο μια φορά, το 2018, στην πατρίδα του το Μάντσεστερ, σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον Krupinski αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και από τους πιο «δύσκολους» Λονδρέζους κριτικούς. Είναι μεγάλη τιμή που ένας τέτοιος άνθρωπος εμπιστεύτηκε το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ για την πρώτη και, μέχρι στιγμής, μόνη παρουσίαση αυτού του έργου του πέρα από την πατρίδα του.
Το 1769, ο Γάλλος διπλωμάτης Σαρλ Ντ’ Εόν ντε Μπωμόν, παρασημοφορημένος ήρωας του Πρωσικού πολέμου, βγήκε να περπατήσει στους δρόμους και να κατακτήσει την κοινωνία του Λονδίνου φορώντας φουστάνι.                 Για να είναι η γυναίκα που πάντα ήταν! Η αληθινή, συγκλονιστική ιστορία του/της Σαρλ/Ζενεβιέβ Λουί Ωγκύστ Αντρέ Τιμοτέ Ντ’ Εόν ντε Μπωμόν, του ανθρώπου που, ενάντια σε δύο Λουδοβίκους (15ο και 16ο), σε δύο συντηρητικές κοινωνίες (γαλλική και αγγλική) και σε σύσσωμη την γαλλική διπλωματία, διεκδίκησε και επέβαλε το αυτονόητο δικαίωμά του να είναι απλά ο εαυτός του, έζησε την μισή του ζωή ως άντρας και την υπόλοιπη ως γυναίκα και αντάλλαξε, για χάρη αυτού του δικαιώματος, μια ζωή δόξας και τιμών που απολάμβανε ως άνδρας με την ζωή ανέχειας και περιθωρίου που βίωσε μετά ως γυναίκα.                                                                                                                                                   
 
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου                                                       
Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Κοστούμια-Κίνηση: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Διδασκαλία ξιφασκίας: Renny Krupinski
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας, Φωτογραφία δελτίου: Leland Bobbe, N.Y. Φωτογραφίες παράστασης: Ναταλία Β.                                                                                                                     
Παίζουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Γογώνης, Ανδρέας Ζάκκας, Γιάννης Ίτσιος, Αθηνά Μαυρομμάτη, Σταμάτης Μπαντούνας, Δημήτρης Ξηρός, Ελεάννα Παναγουλέα, Βασίλης Σαμαριτάκης, Ποπέτα Σούκου Στον ρόλο του Les Ivoires Emotionnels, live στο πιάνο,  ο Σπύρος Παπαθεοδώρου.
 
 
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20.30 από τις 9 Νοεμβρίου 2019. 
 
 4.- Ο ΚΥΚΝΟΣ της Elizabeth Egloff (Κοινωνικό)                                                           
 
  
Η Elizabeth Egloff είναι απόφοιτη της Σχολής Θεάτρου του Yale, όπου το έργο της THE SWAN (= Ο Κύκνος)  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία συμφοιτητή της. Έκτοτε, το έργο αυτό  έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε πολλά θέατρα των Η.Π.Α και διεθνώς. Στην Νέα Υόρκη, τον ρόλο της Ντόρας ερμήνευσε η Frances McDormant, βραβευμένη με Oscar για την ταινία Fargo των αδελφών Κοέν. 
 
Η Ντόρα είναι κοντά στα σαράντα, νοσοκόμα και ζει πάνω στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Νεμπράσκα, σε μια γη τόσο επίπεδη και βαρετή όσο και η ζωή της. Η Ντόρα έχει περάσει από τρεις άτυχους γάμους και, τώρα, έχει μια σχέση ρουτίνας με τον γαλατά Κέβιν ο οποίος θέλει να την παντρευτεί παρά το ότι είναι ήδη παντρεμένος με παιδί… Σ’ αυτό το χάος ζει, όταν, κάποια νύχτα, ένας κύκνος εισβάλλει επεισοδιακά στο σπίτι της και, αμέσως μετά, εισβάλλει και στη ζωή της, αφού μεταμορφώνεται μπροστά της σε έναν νέο άντρα που μαθαίνει να μιλάει, να κινείται και να τρώει σαν άνθρωπος. Έναν άντρα ορμητικό και απρόβλεπτο, που την ερωτεύεται, την ζηλεύει και την διεκδικεί με έναν τρόπο που δεν μοιάζει με ό,τι  η Ντόρα έχει ζήσει. Με έναν τρόπο που γνωρίζει  μόνο από τις φαντασιώσεις της. Τώρα, ο Κέβιν έχει αντίζηλο έναν άνθρωπο-πουλί. Ένα σουρεαλιστικό τρίγωνο σε ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην μαύρη κωμωδία και το υπαρξιακό θρίλερ.                                                                                                                                     
 
 
 Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου - Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος     
  Παίζουν: Κώστας Ανταλόπουλος, Ηρώ Λούπη
(Η πλήρης διανομή θα ανακοινωθεί σύντομα.)
 
  Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.30 από 2 Νοεμβρίου 2019.
 
5.- ΑFTERPLAY του Brian Friel (Κοινωνικό)                                                                           
(Πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα)                                                                                          
Το ΑFTERPLAY γράφτηκε το 2002. O Brian Friel έχει χαρακτηριστεί ως ο Τσέχωφ της Ιρλανδίας και έχει θεωρηθεί ισάξιος των συγχρόνων του Samuel Beckett, Harold Pinter, Arthur Miller και Tennessee Williams. Είναι γνωστός στην Ελλάδα από το πολυβραβευμένο έργο του «Χορεύοντας στην Λουνάσα». Έχει βραβευτεί με Τony, Laurence Olivier, με το Βραβείο Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης κ.ά.  
Στο AFTERPLAY, βάζει να συναντιούνται τυχαία σε ένα καφέ στη Μόσχα δύο ήρωες του Τσέχωφ: η Ελένα από τον Θείο Βάνια και ο Αντρέι από τις Τρεις Αδελφές. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που, χώρια ο καθένας, απόκτησαν ζωή ως ήρωες θεατρικών έργων. Τώρα, υπάρχουν ακόμα, αλλά ζουν στην αφάνεια. Αυτός τής λέει πως τώρα βρίσκεται στη Μόσχα για να παίξει βιολί με την Κρατική Ορχήστρα σε μια γνωστή Όπερα και πως, τον υπόλοιπο καιρό, ζει με τη γυναίκα και τα δύο τους όμορφα παιδιά στην επαρχιακή πόλη όπου ζούσε με τις Τρεις Αδελφές του. Αυτή τού λέει πως ζει ακόμα στο σπίτι του θείου Βάνια που πέθανε γλυκά και ήρεμα και πως τώρα βρίσκεται στη Μόσχα για μια συμφέρουσα επένδυση που θα δώσει νέα ζωή στο κτήμα του. Η μαγική γραφίδα του Brian Friel ξύνει αριστοτεχνικά αυτή την επιφάνεια των διηγήσεων της πρώτης συνάντησης της Ελένα και του Αντρέι αποκαλύπτοντας μπροστά μας την τωρινή, πραγματική και πέρα από φαντασιώσεις  ζωή τους. Έτσι που, μέχρι να πέσει η αυλαία του τέλους, εμείς θα έχουμε δει καθαρά όλα τα μυστικά και τα ψέματα και όλες τις διαψεύσεις που ο καθένας τους επιμελώς κρύβει και θα έχουμε μάθει τι, τελικά, έγινε μ’ αυτούς τους δύο ανθρώπους  AFTER the PLAY…                                                                                                                                   
 
Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου – Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα – Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας                          
 Παίζουν: Νέλλη Γκίνη, Πασχάλης Τσαρούχας.
 
 
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 από τον Φεβρουάριο 2020.
 
 6.-   ΟΙ ΑΤΡΩΤΟΙ του Torben Betts (Κοινωνικό)                                                                                  
 
Η περσινή παράσταση του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, ΟΙ ΑΤΡΩΤΟΙ (αγγλικός τίτλος: Invincible, 2014) επαναλαμβάνεται λόγω μεγάλης επιτυχίας (εκτός φετινής θεματικής ενότητας) με νέα εξαιρετική διανομή. Ο συγγραφέας του έργου Torben Betts είναι μια σπάνια και ραγδαία ανερχόμενη διεθνώς θεατρική φωνή, έχει ήδη καθιερώσει την θέση του στα θέατρα του κόσμου και έχει χαρακτηριστεί από έναν θεατράνθρωπο του μεγέθους και του κύρους του Άλαν Αίηκμπορν ως «το πιο συναρπαστικό θεατρικό ταλέντο που έχει συναντήσει εδώ και χρόνια». Το έργο του ΟΙ ΑΤΡΩΤΟΙ είναι ένας σπάνιος συγκερασμός σπαρταριστής κωμωδίας, γνήσιας ποίησης και σπαρακτικού δράματος. 
Το έργο εξελίσσεται σε μια κωμόπολη της Βόρειας Αγγλίας, όπου η οικονομική κρίση έχει φέρει να ζουν δίπλα-δίπλα ένα ζευγάρι μεσοαστών διανοούμενων εκ Λονδίνου (πολιτικοποιημένη εικαστικός η σύζυγος και τέως δημόσιος υπάλληλος και, τώρα, free lancer o σύζυγος) και ένα λαϊκό ζευγάρι ντόπιων (γραμματέας οδοντιατρείου η σύζυγος και ταχυδρόμος και παθιασμένος ποδοσφαιρόφιλος ο σύζυγος). Συνυπάρχουν μόνο για ένα καλοκαίρι. Το τέλος του, με αυτά που φέρνει,  σηματοδοτεί για τον καθένα τους μια εντελώς διαφορετική θέση απέναντι στον εαυτό του, τα πιστεύω του, τη ζωή και σε έναν γύρω κόσμο που παραπαίει.  
(Σε επανάληψη η περσινή πρώτη παρουσίαση συγγραφέα-έργου στην Ελλάδα)                                                     
 
 
   Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος,
   Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα, Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου,                                 
    Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας                                                                                   
   Παίζουν: Μαριάνθη Κυρίου, Μιχάλης Μαρκάτης, Χάρης Μαυρουδής,  Λίλυ Τσεσμετζόγλου
 
 
 Σάββατο και Κυριακή στις 18.30 από τον Φεβρουάριο 2020.   
 
 
7.- TO ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ της Sor Juana Ines de la Cruz                                   
 
 Η Sor (=Αδελφή) Juana (1651-1695) συγκεντρώνει ίσως τις περισσότερες ιδιομορφίες για γυναίκα θεατρικό συγγραφέα διεθνώς και διαχρονικά. Ήταν Μεξικανίδα, νόθο παιδί ντόπιας Ισπανικής καταγωγής και Βάσκου, έζησε τον 17ο αιώνα, έμαθε να διαβάζει από τριών ετών, υπήρξε αυτοδίδακτη και πολυμαθέστατη, από δεκατριών ετών έζησε στο ανάκτορο των αντιβασιλέων υπό την εύνοιά τους, από δεκαοκτώ ετών επέλεξε να μπει σε μοναστήρι για να μπορεί να συνεχίσει να μορφώνεται, κάτι που, ως γυναίκα, δεν θα ήταν δυνατόν να το καταφέρει διαφορετικά, το έργο της έγινε πολύ γνωστό εν ζωή στην πατρίδα της, αλλά και στην Ισπανία, σχημάτισε μόνη της ιδιωτική βιβλιοθήκη που θα την ζήλευε ακόμη και πανεπιστήμιο, ήρθε σε ρήξη με την ιεραρχία του ιερατείου και πέθανε στα σαράντα τέσσερα χρόνια της νοσηλεύοντας άλλες μοναχές σε επιδημία πανούκλας. 
Το μόνο που δεν θα περίμενε κανείς από μία μοναχή του 17ου αιώνα, έστω και με όλα τα υπόλοιπα δικά της προσόντα, θα ήταν να γράψει θέατρο και μάλιστα έργο ερωτικών παρεξηγήσεων. Και όμως! Η Sor Juana το έκανε και αυτό! Και μάς παρέδωσε αυτό το αστραφτερό έργο που σφύζει από ζωή, χαρά και έρωτα, γεμάτο νέους ανθρώπους που ερωτεύονται, μηχανεύονται τα πάντα για να κερδίσουν το αντικείμενο του πόθου τους, μπερδεύονται και μπερδεύουν και –πάνω από όλα- συνωμοτούν, γελούν και ξεγελούν!                                                                                                                 
 
 
 Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου, Σκηνοθεσία: Μανώλης Κλωνάρης, Σκηνικά-Κοστούμια: Θοδωρής Μπρουσκομάτης, Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας                                                                                        Παίζουν: Ευθύμης Γεωργόπουλος, Βασίλης Ζήσης, Μαρία Θωμά, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Δημήτρης Τσιγκριμάνης (Η διανομή συμπληρώνεται).
 
 
 
 Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 από τον Φεβρουάριο 2020.
 
 
Το ρεπερτόριο θα συμπληρωθεί με δύο έργα που δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα.
 
 
Κρατήσεις θέσεων για όλες τις παραστάσεις στο 210-5242211  και, από 15 Σεπτεμβρίου 2019, και ηλεκτρονικά στο www.aggelonvima.gr
 [Επιλογή Θεματικής Ενότητας και Ρεπερτορίου: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου]             
 
 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία