Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια έργα θα δούμε φέτος, για πρώτη φορά,στη σκηνή (Μέρος Α’) Κύριο

 

Από τη Γιώτα Δημητριάδη

Θεατρικά έργα, που γράφτηκαν κατά παραγγελία, άλλα εμπνευσμένα από ιστορικά γεγονότα ή αληθινές ιστορίες, πετυχημένα μυθιστορήματα, και κείμενα Ελλήνων και ξένων  θεατρικών συγγραφέων, τα οποία δεν είχαμε την τύχη, μέχρι σήμερα, να παρακολουθήσουμε στη σκηνή, ανεβαίνουν τη σεζόν 2019-2020 στις αθηναϊκές σκηνές.

antoniou asiki

Ξεκινάμε τη διαδρομή μας, από την Κυψέλη και τη Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου. Εκεί, θα ανέβει ένα από τα πρώτα έργα του  Ντέιβιντ Μάμετ, «Παραλλαγές Πάπιας», το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Αντωνίου υπογράφει τη σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Νατάσα Ασίκη και τον Θέμο Γεωργίου. Το έργο είναι γεμάτο  από το ιδιόμορφο, διεισδυτικό και γλαφυρό χιούμορ του συγγραφέα, ο οποίος είναι πολύ αγαπητός και στη χώρα μας. Η πρεμιέρα, στο θέατρο της Κυψέλης, αναμένεται για τις 16 Οκτωβρίου.

xoros tis fotias 2

Ο πολυτάλαντος, Άρης Μπινιάρης, αφορμάται, για μια ακόμα φορά, από την ελληνική ιστορία παρουσιάζοντας στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τον «Χορό της Φωτιάς», μια μουσικοθεατρική παράσταση για τον Πόντο.  Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 30 Οκτωβρίου. Στην παράσταση θα απολαύσουμε και τον ίδιο τον σκηνοθέτη-συγγραφέα μαζί με τους: Χρήστο Λούλη, Ιωάννα Παππά, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Κώστα Σεβδαλή, Γρηγορία Μεθενίτη, Ελένη Μπούκλη, Κατερίνα Δημάτη, Μάνο Πετράκη, Νίκο Τσολερίδη κι Ορέστη Χαλκιά.

onasis

Η ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση μοιάζει με σύγχρονο παραμύθι κι ως τέτοια έχει εξιστορηθεί εκατοντάδες φορές σε δημοσιεύματα από όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές μεταφορές ή ακόμη και βιβλία. Από αυτήν εμπνέεται ο Σταμάτης Φασουλής και γράφει, σκηνοθετεί αλλά και πρωταγωνιστεί στην παράσταση: «Ωνάσης-Τα θέλω όλα».

Η παράσταση του Σταμάτη Φασουλή αποτελούμενη από έναν θίασο 25 ηθοποιών, βασισμένη σε διεθνή βιβλιογραφία, δημοσιογραφική έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες, θα αποτελέσει μια θεατρική απόδοση της ζωής του Ωνάση με όλα τα στοιχεία του γνήσιου θεάτρου. Δράση, σασπένς, ύβρη και κάθαρση. Μια υπερπαραγωγή, που θα απολαύσουμε από τις 11 Οκτωβρίου.  Τον ρόλο του Ωνάση σε μικρότερη ηλικία θα ερμηνεύσει ο Αγησίλαος Μικελάτος, ενώ σ’ ό,τι αφορά τις γυναίκες της ζωής του, τη Τζάκι Κένεντι υποδύεται η Δήμητρα Ματσούκα, τη Μαρία Κάλλας, η Κατερίνα Παπουτσάκη και την Τίνα Λιβανού, η Ευγενία Δημητροπούλου. Στον ρόλο του δαιμόνιου δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνά και καταγράφει τη ζωή του, ο Μέμος Μπεγνής.

Το Αγγέλων Βήμα, κλείνει φέτος τα δεκαπέντε του χρόνια και συνεχίζει να μας συστήνει έργα, ακόμα και άγνωστων συγγραφέων. Το φετινό ρεπερτόριο προτείνει το έργο του Renny Krupinski, «D’ EON».

Πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση πολυπράγμονα καλλιτέχνη διεθνούς φήμης με έντονη παρουσία σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο παγκοσμίου φήμης κι επιρροής Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Η ιστορία αφορά τον Γάλλο διπλωμάτη  Σαρλ Ντ’ Εόν ντε Μπωμόν, παρασημοφορημένο ήρωα του Πρωσικού πόλεμο, ο οποίος παλεύει για την πραγματική του ταυτότητα, για τη γυναίκα που ήταν πάντα.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ανδρονίκη Αβδελιώτη, η οποία παίζει και στην παράσταση μαζί με έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών ( Νίκος Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Γογώνης, Ανδρέας Ζάκκας, Γιάννης Ίτσιος, Αθηνά Μαυρομμάτη, Σταμάτης Μπαντούνας, Δημήτρης Ξηρός, Ελεάννα Παναγουλέα, Βασίλης Σαμαριτάκης, Ποπέτα Σούκου ). Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 9 Νοεμβρίου.

 

terror theatro 93719

Στο θέατρο Αθηνών, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το δικαστικό θρίλερ «Terror» του Γερμανού Φέρντιναντ φον Σίραχ. Το έργο, έχοντας γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε εβδομήντα και πλέον σκηνές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, μετάφραση Ευαγγελίας A. Νάνου και διασκευή Μιρέλλας Παπαοικονόμου, με έναν εξαιρετικό θίασο πρωταγωνιστών ( Βασίλης Παλαιολόγος, Γιάννης Στεφόπουλος, Στέλιος Δημόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Κώστας Ανταλόπουλος και Νάνσυ Μπούκλη).

Η σκηνή του Αθηνών θα μετατραπεί σε δικαστική αίθουσα και το κοινό, στο τέλος της κάθε παράστασης, θα αποφασίζει αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος! Πριν την πρεμιέρα θα δοθεί μια πρώτη παράσταση στη Νομική Αθηνών με δωρεάν είσοδο την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις 17:00.

istoria horis onoma

Το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα για τον Ίωνα Δραγούμη ζωντανεύει στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Η παράσταση είναι βασισμένη στο Best-seller βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς Όνομα». Τη  σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Γάκης και στη σκηνή θα δούμε τους:  Τάσο Νούσια, Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου, Στάθη Μαντζώρο κ.α  Η πρεμιέρα αναμένεται για τον Φεβρουάριου του 2020.

megalidiarkeia texnesplus1 1

Νωρίτερα, αρχές Νοεμβρίου, ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «ΠΡΟΒΑ», η σύγχρονη κωμωδία «Η Μέση Διάρκεια Ζωής των Πλυντηρίων» της νέας και πολυβραβευμένης Ρουμάνας θεατρικής συγγραφέως Ελίζε Βίλκ. Στη σκηνή θα δούμε τη Μαίρη Ραζή και τον Σωτήρη Τσόγκα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Σακαλίδης. Το έργο δεν έχει ξαναπαιχτεί στην Ελλάδα κι η συγγραφέας συνάντησε το καλοκαίρι τους συντελεστές στο νεοκλασικό κτήριο, που στεγάζεται το Θέατρο «ΠΡΟΒΑ».

2684653

Ο  Γιώργος Καπουτζίδης υπογράφει και σκηνοθετεί, για πρώτη φορά, μια θεατρική κωμωδία. Τίτλος της;  «Όποιος θέλει να χωρίσει…να σηκώσει το χέρι του!». Η ιστορία έχει να κάνει μ’ έναν ανομολόγητο έρωτα που κρατάει είκοσι χρόνια. Στη σκηνή του Ήβη θα δούμε έναν θίασο νέων ηθοποιών (Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Μαριλού Κατσαφάδου, Ανθή Σαββάκη, Γιώργος Σαββίδης, Γιάννης Κουκουράκης, Πάνος Νάτσης, Απόστολος Ψαρρός), ενώ μ’ ενδιαφέρον αναμένουμε και την επιστροφή της Κατιάνας Μπαλανίκας. Η τελευταία έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με τον Καπουτζίδη και στη σειρά του Mega «Σαββατογεννημένες».

 MG 5948 1

To έργο της Μιμής Ντενίση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη» ανεβαίνει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τα μέσα Οκτωβρίου 2019. Το έργο είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel. Αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.  Η Μιμή Ντενίση σκηνοθετεί την παράσταση και πρωταγωνιστεί μαζί με έναν θίασο γνωστών ηθοποιών (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη κ.α)

Από τις 7 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 το νέο έργο του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Dennis Kelly («Ορφανά», «Ματίλντα – Το μιούζικαλ») με τίτλο «Girls & Boys» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση – σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου, με τη Δώρα Παρδάλη, στο Θέατρο 104.

emily 2

Στο ίδιο θέατρο θα ανέβει, για πρώτη φορά, και το έργο του Σταμάτη Πολενάκη, «Το τελευταίο Όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον» σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Φίλιππα.  Μια παράσταση -διαδρομή στην ποίηση, στη μουσική, στο όνειρο, στη ζωή και στον θάνατο. Ένα ονειρικό ταξίδι στην ιδιόρρυθμη ψυχή της σπουδαίας Αμερικανίδας ποιήτριας Έμιλυ Ντίκινσον (1830 - 1886). Στον ρόλο της ποιήτριας οι: Ιωάννα Μυλωνά, Μαρία Ροβάκη. Ενώ, η Κατερίνα Ελοσίτου θα παίζει ζωντανά στη σκηνή, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση που δημιούργησε, ειδικά για την παράσταση. Η πρεμιέρα αναμένεται για τις 20 Νοεμβρίου κι η παράσταση θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

Αν νομίζετε ότι τελειώσαμε εδώ με τα θεατρικά έργα που θα μας συστήσουν οι αθηναϊκές σκηνές τη σεζόν 2019-2020 κάνετε λάθος...Ακολουθεί και Β’ μέρος  στο αφιέρωμα.

 Διαβάστε ακόμα:

Αντώνης Αντωνίου – Νατάσα Ασίκη: «Ο Φασισμός Ήταν Πάντα Μια Κατάρα!»

 

Δημοσθένης Φίλιππας: «Οι Αξίες Μας,Πλέον, Είναι Εντελώς Φθηνές. Η Υπέρτατη Αξία Είναι Η Ομορφιά Και Το Φαίνεσθαι»

 

Νάνσυ Μπούκλη:«Θέλω Να Οδεύω Προς Το Φως Και Την Καθαρότητα»