Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

 

Με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τις μεγάλες ιστορικές μάχες της ελληνικής αρχαιότητας στις Θερμοπύλες και την Σαλαμίνα (480 π.Χ.) το Dramaticus σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας Paul Cartledge (Cambridge University) συστήνει θεατρικά τον «πατέρα της Ιστορίας» Ηρόδοτο στην παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» η οποία ανεβαίνει στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη.

Πρόκειται για μια δραματοποιημένη εκδοχή της τραγικής σύγκρουσης Ελλήνων και Περσών στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., όπως αυτή περιγράφεται στο 7ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου. Μέσω της θεατρικής προσέγγισης του φιλόλογου Γιάννη Λιγνάδη και της διάνθισης του κειμένου με αρχαιολογικά τεκμήρια, καθώς και άλλα λογοτεχνικά κείμενα, επιχειρείται ο φωτισμός του ιστορικού περιεχομένου και η αμεσότερη πρόσληψη των διδακτικών και ψυχαγωγικών του αρετών. Την Καλλιτεχνική Επιμέλεια υπογράφει ο Δημήτρης Λιγνάδης και τη σκηνοθεσία ο Άρης Λάσκος. Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή.

Ένα μάθημα ιστορίας επί σκηνής

Το 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τις μεγάλες ιστορικές μάχες της ελληνικής αρχαιότητας στις Θερμοπύλες και την Σαλαμίνα (480 π.Χ.). Οι μάχες αυτές, μαζί με την κατά μία δεκαετία προγενέστερη μάχη στον Μαραθώνα (490 π.Χ.) και τις αμέσως επόμενες, την πεζομαχία των Πλαταιών και την ναυμαχία στην Μυκάλη (479 π.Χ.), στάθηκαν από τους πλέον σημαντικούς σταθμούς της αρχαίας ελληνικής, αλλά και, εν γένει, της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι συνασπισμένες δυνάμεις των Ελλήνων κατάφεραν να αναχαιτίσουν τον επεκτατισμό και την διείσδυση (στρατιωτική, πολιτική και πολιτιστική) του πανίσχυρου πολυεθνικού περσικού κράτους σε ευρωπαϊκό έδαφος, διατηρώντας έτσι μέχρι σήμερα τα φυσικά σύνορα που διακρίνουν Ασία και Ευρώπη.

Ιδιαίτερα ισχυρός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παραμένει ο συμβολισμός της ηρωικής αντίστασης των Ελλήνων στα στενά των Θερμοπυλών. Η μάχη των Θερμοπυλών υπήρξε στην πραγματικότητα μια ήττα των Ελλήνων που κατέστη όμως στην συλλογική ελληνική και ευρωπαϊκή μνήμη ως μία νίκη σε ηθικό και αξιακό επίπεδο.

Η εποποιία των Θερμοπυλών, όπως την κατέγραψε ο «πατέρας της Ιστορίας» Ηρόδοτος, αναβιώνει, σε δραματοποιημένη (τ.ε. θεατρική) μορφή, στην θεατρική παράσταση του Dramaticus με τίτλο «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες». Πρόκειται για μία παράσταση με εκπαιδευτική στόχευση που συνδυάζει την ιστορική διδαχή με την θεατρική ψυχαγωγία. Το κείμενο του έργου αναπαράγει πιστά το ηροδότειο κείμενο (το υλικό έχει ληφθεί από το 7ο βιβλίο της Ιστορίας και από άλλες ιστορικές πηγές), ενώ η παράσταση πλαισιώνεται από εμπεριστατωμένη εισαγωγική ομιλία της Ιστορικού ∆ρ. Ανδρονίκης Μακρή.

Στο χωρίο του Ηροδότου που παρατίθεται, θίγονται θέματα ιδιαίτερης σημασίας σε σχέση με την λήψη αποφάσεων εν όψει απειλής από έναν εχθρό, στην προκειμένη περίπτωση τους Πέρσες.

Για παράδειγμα:

  • Η ανησυχία για το ενδεχόμενο προδοσίας.

  • Ο πειρασμός στο να ενδώσει κανείς στον εχθρό προκειμένου να έχει ανταλλάγματα.

  • Η σημασία της άμυνας και της αντίστασης στον εχθρό.

  • Η έννοια της εθνικής συνείδησης.

  • Η σημασία της περιφρούρησης του αξιακού συστήματος μίας κοινωνικής ομάδας όταν αυτή απειλείται από εχθρό που είναι φορέας διαφορετικού πολιτισμού και αξιακού συστήματος.

  • Η έννοια της αυτοθυσίας προκειμένου να διασωθεί το αξιακό σύστημα ενός πολιτισμού.

  • Η σημασία της συλλογικής ανάληψης ευθύνης μιας απόφασης.

  • Η γενναιότητα.

  • Ο προβληματισμός γύρω από τα εν λόγω θέματα, σε συνδυασμό με την επαφή του μαθητή με την αρχαιολογία των Περσικών Πολέμων και τον λόγο του Ηροδότου στο πρωτότυπο αλλά και σε μετάφραση, καθιστούν το εγχείρημα σημαντικό από εκπαιδευτικής και ψυχαγωγικής άποψης.

ρ. Ανδρονίκη Μακρή

Ιστορικός – Επιγραφικός

 

 

herodotus 4

Ο Paul Cartledge είναι ομότιμος καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας στη Σχολή Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και ένας εκ των πλέον επιφανών ιστορικών της ελληνικής αρχαιότητας. Είναι μέλος της Ενώσεως Αρχαιοφίλων του Λονδίνου, επίτιμος δημότης Σπαρτιατών και έχει τιμηθεί με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος Αριστείας και Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχει υπάρξει ιστορικός σύμβουλος και παρουσιαστής σε γνωστές σειρές ντοκιμαντέρ σε κανάλια όπως BBC, History Channel, Discovery, Channel 4, κ.ά. Συγγραφέας πλήθους δημοφιλέστατων βιβλίων, όπως The Spartans: An Epic History, Thermopylae, Alexander the Great, Democracy: A Life, Sparta and Lakonia και After Thermopylae. Στα Ελληνικά έχουν μεταφραστεί συνολικά 17 βιβλία του. Το βιβλίο του «Θερμοπύλες» κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη.

Ταυτότητα παράστασης

«Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες»

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: ∆ημήτρης Λιγνάδης

Μετάφραση – Κείμενο: ∆ρ. Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος

Ιστορικός Σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή

Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου

Επιμέλεια Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη

Επικοινωνία: Μαριλένα Θεοδωράκου

Παίζουν: Ελένη Ζαχοπούλου και Μάνος Βαβαδάκης

Πού: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 10671, Αθήνα, τηλ. 210 361120, www.thf.gr

Πότε: Πρεμιέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 στις 21.00

Παραστάσεις: Δευτέρα 2 /12, Τρίτη 3/12, Δευτέρα 9/12/, Τρίτη 10/12 και Τετάρτη 18/12 στις 21.00

ιάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Εισιτήρια: 13ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι)

Προπώληση: www.viva.gr