Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Η ομάδα Valsia μας συστήνει το «The Proof Show» Κύριο

 Από τη Σοφία Γουργουλιάνη

φωτογραφίες: Νικόλας Μακρής 

Η Βαλέρια Δημητριάδου και η Αθανασία Κουρκάκη ή αλλιώς ομάδα Valsia μας συστήνουν φέτος το «The Proof Show» εμπνευσμένο από το παραμύθι «Sole, Luna e Talia» από το «Pentamerone», του Τζιαμπατίστα Μπαζίλε. Και αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στην ιστορία ενός «σαρκοβόρου» διαγωνισμού ανάμεσα σε δύο γυναίκες, για να μας χαρίσουν μία σύγχρονη παραβολή για το σκληρό πρόσωπου του ανταγωνισμού.

Μετά την περυσινή τους παρουσία στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με το «Μικρό Σπίτι στην Αθήνα», η Βαλέρια και η Αθανασία, έρχονται να καταπιαστούν με το διαχρονικό ζήτημα του ετεροπροσδιορισμού και της αριστείας.

 

proof texnes plus

«The Proof Show» είναι ένας διαγωνισμός όπου δύο γυναίκες προσπαθούν να αποδείξουν ποια είναι η καλύτερη. Είναι ένα έργο που μιλάει για τη διαρκή προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να είναι πάντα «πρώτος»;

Αθανασία: Για μένα είναι ένα έργο που μιλάει για τον ετεροπροσδιορισμό. Η κοινωνία μας είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν τι θέλουν οι ίδιοι πραγματικά και προσδιορίζουν τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους ανάλογα με αυτό που κάνει ο δίπλα, χωρίς να εντοπίζουν το δικό τους θέλω. Και για να νιώσουν αρεστοί έχουν την ανάγκη να αποδείξουν ότι αξίζουν. Και επειδή είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αρέσουν εκεί έρχεται ο ανταγωνισμός και γεννάται η επιθυμία να είσαι πρώτος σε κάτι. Γιατί υπάρχει διαρκώς σύγκριση με το τι έχει ο άλλος και δεν έχεις εσύ.

Ο ανταγωνισμός είναι, τελικά, στη φύση μας ή είναι κάτι που μας επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής;

Βαλέρια: Είναι ακριβώς ένα από τα ερωτήματα που με απασχολούν τον τελευταίο καιρό. Θεωρώ πως ο σπόρος του ανταγωνισμού υπάρχει στη φύση μας και αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές βγαίνει στην επιφάνεια. Όσον αφορά την εποχή μας, πιστεύω ότι το έδαφος παραείναι πρόσφορο για τέτοιου είδους συμπεριφορές και δυστυχώς η αντίθετη αντιμετώπιση (της συνεργατικότητας) αποτελεί σχεδόν εξαίρεση. Δε μου είναι απόλυτα ξεκάθαρη η αιτία αυτού, αλλά σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η υπερβολική προβολή των ζωών μας και η κριτική ως έννοια που κατά την άποψή μου έχει εκτραχυνθεί. Η άμεση πρόσβαση σε δεδομένα οποιουδήποτε περιεχομένου, έχει ως αποτέλεσμα να κρίνονται ακόμη περισσότερο όλοι και όλα. Και όχι μόνο να κρίνονται, αλλά και να βαθμολογούνται. Τα talent show είναι η επιτομή αυτού του φαινομένου.

 3

Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγεις απ’ αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας για αριστεία; Υπάρχει διέξοδος;

Αθανασία: Εύκολο δεν είναι σίγουρα, γιατί έτσι έχουμε μεγαλώσει. Από το σχολείο ακόμη, καθώς το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι βασισμένο στους βαθμούς και στα πρωτεία. Σίγουρα όμως έχει να κάνει και με τον άνθρωπο. Δεν πιστεύω πως έχουν όλοι την ανάγκη να είναι πρώτοι. Ίσως συναντάται πιο συχνά σε όσους δεν πιστεύουν αρκετά στον εαυτό τους και έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης από κάποιον τρίτο. Οπότε αυτή είναι η διέξοδος κατ’ εμέ. Πίστη στον εαυτό μας, χωρίς αλαζονεία.

Οι ανθρώπινες σχέσεις τι θέση έχουν μέσα σε όλο αυτό; Οι πρωταγωνίστριες του έργου πώς βιώνουν τη συνθήκη;

Βαλέρια: Έχει πάρει τέτοια διάσταση ο ανταγωνισμός που πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να προστατεύουμε τις σχέσεις μας απ’ αυτόν. Είτε πρόκειται για φιλική, είτε ερωτική, ακόμη και αδελφική. Όταν όμως καταφέρνουν και μένουν καθαρές και αλώβητες, τότε είναι που ξέρεις ότι αξίζουν πραγματικά και είναι ουσιαστικές. Γιατί έχουν γερά θεμέλια που δε χωράνε συγκρίσεις και αντιζηλίες. Τώρα, όσον αφορά τη Sole και τη Luna, πρόκειται για δύο άγνωστες με θολωμένο το μυαλό τους από τη ματαιοδοξία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι έτοιμες να πατήσουν επί πτωμάτων για να κερδίσουν. Κυριολεκτικά.

 

Στο «Proof Show» το έπαθλο είναι η ίδια η ζωή των πρωταγωνιστριών; Πιστεύετε πως ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να καταφύγει σε ακρότητες στην προσπάθεια του να είναι ο καλύτερος;

Αθανασία: Ναι, στα μισά του διαγωνισμού τους αποκαλύπτει ο Maestro ότι το έπαθλο είναι η ίδια τους η ζωή. Βέβαια, επειδή πρόκειται για πείραμα, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ούτε το αν θα ζήσει μία από τις δύο, καμία ή και οι δύο. Ακρότητα για μένα είναι κάθε πράξη επέμβασης στον “χώρο” του άλλου και το εύρος της είναι μεγάλο. Και δυστυχώς, στην εποχή μας είναι πολλοί αυτοί που μπορούν πολύ εύκολα να ασκήσουν βία σε κάποιον τρίτο, αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό, Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ακόμη και αυτοκτονιών για τέτοιους λόγους.

 

 4

Η τέχνη είναι κι αυτή αγώνας επιβίωσης; Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο;

Βαλέρια: Αν εννοείτε λέγοντας αγώνας επιβίωσης, το ότι πάλι πρέπει να αγωνιστείς και να αποδείξεις την αξία σου για να επιβιώσεις, είναι όντως κάτι που συμβαίνει. Ακριβώς επειδή δεν είναι ένας τομέας με μεγάλη ζήτηση, αλλά απεναντίας με τεράστια προσφορά, είναι κάπως αναπόφευκτο. Εντούτοις, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βασικό συστατικό της. Ίσα ίσα, είναι κάτι που αντιτίθεται στην ουσία της. Όσον αφορά ο θέατρο συγκεκριμένα, έχω πω το εξής: “Μόνος σου θα πας πιο γρήγορα, μαζί θα πάμε πιο μακριά”  

Είστε η Ομάδα ValSia. Μιλήστε μου για σας. Τι σας «καίει»; Τι θέλετε να εκφράσετε;

Αθανασία & Βαλέρια: Είμαστε πολύ διαφορετικές και η καθεμιά έχει μόνο να κερδίσει από την άλλη. Όλα αυτά που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας, ψάχνουμε τρόπο να τα κάνουμε λέξεις σε τραγούδια μας, ή σε παράστασή μας. Και το θέμα αυτού του έργου είναι ένα από τα βασικά θέματα που μας απασχολούν. Πιστεύουμε στο “μαζί” και στην ευτυχία που βρίσκεται σε πράγματα απλά. Πολύ συχνά κι εμείς οι ίδιες χανόμαστε στο μικρόκοσμό μας και επηρεαζόμαστε από διάφορα μικρά, ξεχνώντας τα μεγάλα και θεωρώντας τα δεδομένα. Όπως λέει και ο Χρόνης Μίσσιος “Κάναμε το σώμα μας ένα απέραντο νεκροταφείο δολοφονημένων επιθυμιών και προσδοκιών. Αφήνουμε τα πιο σημαντικά, τα πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως να παίξουμε και να κουβεντιάσουμε με τα παιδιά και τα ζώα, με τα λουλούδια και τα δέντρα, να παίξουμε και να χαρούμε μεταξύ μας, να κάνουμε έρωτα, να απολαύσουμε τη φύση, τις ομορφιές του ανθρώπινου χεριού και του πνεύματος, να κατεβούμε τρυφερά μέσα μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και το διπλανό μας…”

 

 

Η παράσταση ανεβαίνει από τις 8/1 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30 στο Red Jasper Theater (πρώην Β’ Σκηνή Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας) Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη


popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία