Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

Τι θα δούμε το χειμώνα 2016-2017 στα αθηναϊκά θέατρα;

 

Οι θίασοι και οι καλλιτέχνες ετοιμάζονται πυρετωδώς για την καινούργια θεατρική σεζόν, που παραδοσιακά ξεκινά τον Οκτώβριο. Το Texnes-plus συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα ή ό,τι έχει διαρρεύσει ότι θα δούμε φέτος το χειμώνα. 

 

Το ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου ανακοινώθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Στάθη Λιβαθινού, καλλιτεχνικού διευθυντή του. 

Κεντρική Σκηνή

Τον Οκτώβριο του 2016 θα ανέβει η Δωδέκατη Νύχτα σε σκηνοθεσία του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Δημήτρη Καραντζά. 

Τον Ιανουάριο του 2017 θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα –πρώτη φορά σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο– το κλασικό αριστούργημα του Ευγένιου Ο’Νιλ Πόθοι Κάτω από τις λεύκες. Συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα ως συνέπεια της παθολογίας του αμερικανικού ονείρου και της ζωτικής ανάγκης για ιδιοκτησία και κυριαρχία αναδεικνύονται στο έργο του Ο’Νιλ, ενός συγγραφέα που γνωρίζει τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ανθρώπινης ψυχής. Αν και δεν ανεβαίνει συχνά σε ελληνική σκηνή, το συγκεκριμένο έργο είναι ένα κορυφαίο δείγμα του αμερικανικού ρεαλισμού, με αναφορές σε ελληνικά μυθολογικά πρότυπα, τα οποία ενέπνευσαν το σπουδαίο δραματουργό.

Πρώτη φορά όμως στο Εθνικό Θέατρο θα σκηνοθετήσει και ο Τάκης Τζαμαργιάς μια παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2017. Πρόκειται για την Τάξη μας, ένα έργο που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016 από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού και είχε δυσάρεστη έκβαση για έναν εκ των συντελεστών. Το καθηλωτικό αυτό κείμενο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας γράφτηκε το 2009 από τον Πολωνό Ταντέους Σλομποντζιάνεκ και παρακολουθεί τη ζωή μιας παρέας συμμαθητών, με σημείο καμπής την εισβολή των ναζί στην Πολωνία και κατάληξη τη σημερινή εποχή. Αποτυπώνεται με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, ο τρόπος με τον οποίο οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» τους εαυτό και κόβουν τους πιο ισχυρούς δεσμούς.

 

Οι μικροί μας φίλοι θα παρακολουθήσουν τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία του Άρη Τρουπάκη. Πρόκειται για μια ιστορία που συγκινεί τα παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά και τους μεγάλους. Ο σπουδαίος Ιρλανδός πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας επεξεργάστηκε με φαντασία και τρυφερότητα τα θέματα της φιλίας, της αυταπάρνησης, του εφήμερου χαρακτήρα των υλικών αγαθών και της προσφοράς στο συνάνθρωπο και μας χάρισε ένα από τα πιο γοητευτικά και διαχρονικά «παραμύθια» του.

Νέα Σκηνή – «Νίκος Κούρκουλος»

Η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» μετατρέπεται στον κατεξοχήν χώρο της ελληνικής δραματουργίας. Αναδεικνύονται ποικίλες εκφάνσεις ελληνικών έργων και σταδιακά εδώ διαμορφώνονται όλες οι σύγχρονες τάσεις της εγχώριας θεατρικής γραφής. Έτσι, αρχής γενομένης από φέτος, εκτός από τις τρεις βασικές παραγωγές θα παρουσιαστεί η δουλειά τεσσάρων νέων Ελλήνων συγγραφέων (τρεις από αυτούς συμμετείχαν στα Εργαστήρια Θεατρικής Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου τα δύο τελευταία χρόνια) σε ένα πειραματικό μοντέλο, το «Συγγραφέα του μήνα».

Τον Οκτώβριο του 2016 θα ανέβει το έργο Στέλλα κοιμήσου των Βαγγέλη Μουρίκη και Γιάννη Οικονομίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Οικονομίδη. Το κείμενο, με πηγή έμπνευσης τη Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου, συνδέεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο βασισμένο στο ψέμα, στο χρήμα, στη χυδαιότητα και στο έγκλημα, στον οποίο ο «άρχοντας»-πατριάρχης επιβάλλει χωρίς αναστολές την εξουσία του και δεν υποχωρεί σε πιέσεις, ακόμα και όταν αυτές προέρχονται από την ίδια του την οικογένεια.

Το Δεκέμβριο του 2016 θα κάνει πρεμιέρα ο Εξηνταβελόνης σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ. Το εν λόγω έργο, που συνδέεται με την κοινωνική ζωή της Σμύρνης του 19ου αιώνα, αποτελεί την ελληνική μεταφορά του Φιλάργυρου του Μολιέρου, αλλά κατακτά την αυθυπαρξία του μέσα από τη ρέουσα ιδιωματική γλώσσα, τους σπαρταριστούς αναγνωρίσιμους χαρακτήρες και τα κωμικά επεισόδια, τα οποία προσαρμόζονται στα οικεία –και διαχρονικά– κακά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Το Μάρτιο του 2017 θα παρουσιαστεί ο Θερισμός σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Πρόκειται για μια κωμωδία(;) του Δημήτρη Δημητριάδη, που επιστρέφει έπειτα από πολλά χρόνια ως συγγραφέας στο Εθνικό Θέατρο με ένα κείμενο το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή. Η τολμηρή και πάντα αιρετική δραματουργία του κινείται στο πλαίσιο της δριμείας κριτικής των γελοίων συμπεριφορών και των υπερτιμημένων αξιών, με την υιοθέτηση στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός υποδόριου, διαβρωτικού και εντέλει τραγικού χιούμορ.

 

Από το Φεβρουάριο έως το Μάιο του 2017 στη Νέα Σκηνή θα ανεβούν τα έργα τεσσάρων νέων Ελλήνων συγγραφέων, του Χαράλαμπου Γιάννου, της Νάντιας Δρακούλα, της Σοφίας Καψούρου και της Νατάσας Σίδερη, με τη συνδρομή τεσσάρων σκηνοθετών και μιας ενιαίας ομάδας ηθοποιών, που θα επιλεγούν κατόπιν ακρόασης και θα συμμετάσχουν σε ένα πειραματικό σχέδιο στήριξης της νέας ελληνικής δραματουργίας. Πρόκειται για Το σπίτι του Χαράλαμπου Γιάννου σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη, Το σχοινάκι της Νάντιας Δρακούλα σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου, το Σούμαν της Σοφίας Καψούρου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη και τις Τιτανομαχίες της Νατάσας Σίδερη σε σκηνοθεσία Υρώς Μανέ.

 Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Η Σκηνή «Κοτοπούλη» μετατρέπεται σε χώρο συνομιλίας του θεάτρου με τις άλλες παραστατικές τέχνες. Τέσσερις παραγωγές, στις οποίες συναντώνται ο χορός, η κίνηση, η μουσική, το τραγούδι και άλλες σύγχρονες μορφές έκφρασης, σε συνδυασμό με την ευρύτερη θεατρική δημιουργία, δίνουν το στίγμα της Σκηνής, επιβεβαιώνοντας την αρμονική συνύπαρξη των τεχνών.

Το Νοέμβριο του 2016 θα παρουσιαστεί μια σημαντική παράσταση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλέτου της Λυρικής, προϊόν συνεργασίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο. Οι πρωτοποριακές ηχητικές κατασκευές του Γκιόργκι Λιγκέτι και του Ιάνη Ξενάκη θα συνυπάρξουν με την πρωτότυπη μουσική του σύγχρονου συνθέτη Ζιλιέν Ταρίντ και θα προκύψει ένα σκηνικό όπου κλασικοί και μοντέρνοι χορευτές, μαζί με ηθοποιούς, θα κληθούν να πειραματιστούν αναφορικά με το πώς οι σωματικές τεχνικές και δυνατότητες συνδιαλέγονται με την έννοια της θεατρικότητας. Η σκηνοθεσία-χορογραφία της παράστασης είναι του Αντώνη Φωνιαδάκη.

 

Το Δεκέμβριο του 2016 τη σκυτάλη θα πάρει ο Κωνσταντίνος Ρήγος με τον Άνεμο που διατρέχει τις ζωές μας, παρασύρει τις στιγμές μας και τις σκορπά. Άραγε τι απομένει; Λέξεις, εικόνες, ιδέες, συναισθήματα στροβιλίζονται σε μια αέναη περιπλάνηση. Λόγος, κίνηση και ζωντανή μουσική συνθέτουν τον αφηγηματικό κορμό της παράστασης, όπου τα πρόσωπα συναντώνται στη σκηνή για να ζήσουν καθημερινές αλλά και προσωπικές στιγμές, που προκαλούν συνεχώς τις αισθήσεις.

 

Το Φεβρουάριο του 2017 ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Αμπαζής θα ανεβάσει τους Δαιμονισμένους του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι. Η παράσταση θα αναπτυχθεί ως σύνθεση σκηνικής αφήγησης με άξονα το δραματικό λόγο στη μουσική του υπόσταση.

Τον Απρίλιο του 2017 σειρά έχει η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική Οπερέτα του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου.

Το Μάρτιο του 2017 θα συνεργαστούν για πρώτη φορά τα δύο ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας, το Θέατρο Τέχνης και το Εθνικό Θέατρο, για την υλοποίηση ενός μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, την παρουσίαση της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα Ακυβέρνητες πολιτείες. Μια ενιαία ομάδα ηθοποιών, που θα επιλεγούν κατόπιν ακρόασης, θα συμμετάσχει στο διετές αυτό πρότζεκτ, στο πλαίσιο του οποίου θα μεταφερθεί στη σκηνή ένα εμβληματικό κείμενο της ελληνικής λογοτεχνίας, σε τρεις φάσεις, σε μια διαδρομή που θα μοιραστεί ανάμεσα στο Θέατρο Τέχνης και στο Εθνικό Θέατρο.

Πειραματική Σκηνή

Ο προγραμματισμός της θα ανακοινωθεί προσεχώς, πιθανότατα το Σεπτέμβριο.

Φιλοξενίες

Το Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Θέατρο το Saint-Petersburg Theatre Season, μια πολύ σπουδαία θεατρική περιοδεία από την Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 με στόχο να προωθηθούν οι πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και σημαντικών πόλεων του πλανήτη. Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν είναι Τα παντρολογήματα του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία του Yuri Butusov, Ο Μάκβεθ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Luk Perceval και οι Αδελφοί Καραμαζώφ του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι σε σκηνοθεσία της Evgeniya Safonova.

Τέλος το Εθνικό Θέατρο έχει προγραμματίσει πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις...

 

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Γιάννης Κακλέας θα ανεβάσει τον Άμλετ με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη στον ομώνυμο ρόλο. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι το μόνο έργο του Σαίξπηρ με το οποίο θα καταπιαστεί ο σκηνοθέτης, καθώς θα συνεργαστεί και πάλι με τον αγαπημένο του Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στην κωμωδία το Ημέρωμα της Στρίγκλας που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Βρετάνια. Στο ρόλο της Κατερίνας θα εμφανιστεί η Μαρία Ναυπλιώτου. Τέλος ο σκηνοθέτης προανήγγειλε και μια καινούργια συνεργασία με τον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού Gazarte, οπότε αναμένεται και εκεί κάποια δουλειά του.

 

Η χρονιά αυτή περιλαμβάνει πολύ Σαίξπηρ, ενδεχομένως επειδή συμπληρώνονται τετρακόσια χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δραματουργού. Έτσι λοιπόν μεταξύ άλλων θα δείτε και το κλασικό έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο Pantheon Theater σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.

 

Στην τεράστια σκηνή της Πειραιώς θα δουλέψει και ο Αλέξανδρος Ρήγας, ο οποίος θα σκηνοθετήσει την παράσταση Ωραία μου κυρία. Το θίασο απαρτίζουν οι ηθοποιοί Κώστας Κόκλας, Δήμητρα Ματσούκα, Παύλος Χαϊκάλης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Ορέστης Τζιόβας και Ησαΐας Ματιάμπα.

 

Από το Θέατρο Βρετάνια θα αποχωρήσει ο Γιάννης Μπέζος για να μετακομίσει στο Θέατρο Μουσούρη και να συνεργαστεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιώργο Κιμούλη. (Τους τρεις αυτούς καλλιτέχνες απολαύσαμε φέτος το καλοκαίρι στον Πλούτο του Αριστοφάνη.) Στο Μουσούρη λοιπόν θα ανεβάσουν το δεύτερο μισό της θεατρικής περιόδου το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ Αμερικάνικος βούβαλος σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Ορφέας Αυγουστίδης. Στο ίδιο θέατρο το πρώτο μισό της θεατρικής σεζόν ο Πέτρος Φιλιππίδης θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τη Λυδία Κονιόρδου στο έργο Και τώρα οι δυο μας του Αλεξάντερ Γκέλμαν, που θα μεταφράσει και θα σκηνοθετήσει επίσης ο Γιώργος Κιμούλης. 

Τον ίδιο όμως θα τον απολαύσουμε και ως ηθοποιό στις Επικίνδυνες σχέσεις στο Θέατρο Άλμα μαζί με την Εβελίνα Παπούλια, τη Μάρω Κοντού, την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και τη Μάρα Δαρμουσλή. Στο ίδιο θέατρο η Πέμη Ζούνη θα σκηνοθετήσει την Ελένη Καστάνη στο έργο του Γουίλι Ράσελ Σίρλεϊ Βάλενταϊν.

 

kimoulis.JPG

 Πολλά τα θεατρικά χτυπήματα αυτόν το χειμώνα για τον Γιώργο Κιμούλη.

Στο Θέατρο Πορεία οι επαναλήψεις είναι επιβεβλημένες λόγω της επιτυχίας που σημείωσαν. Ωστόσο αναμένεται να δούμε και κάποιες καινούργιες παραγωγές. Συγκεκριμένα: 

– Τη μονόπρακτη όπερα The Shell Game της ομάδας The Medium Project, που ανέβηκε τον περασμένο χειμώνα για λίγες μόνο παραστάσεις στο Olvio Theater και πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις (η μουσική είναι του Γιώργου Δούση και το λιμπρέτο της Έριδος Κύργια). 

– Τη Σκακιστική νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, διασκευασμένη από τους Γιάννη Νταλιάνη και Μαριλίτα Λαμπροπούλου (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών 2013 με τον τίτλο Λάθος κίνηση και στο Θέατρο Πορεία το 2015 για λίγες μόνο παραστάσεις).

– Έξι χρόνια μετά την Υπόθεση της οδού Λουρσίν το Θέατρο Πορεία επιστρέφει στον Ευγένιο Λαμπίς (1815-1888). Αυτή τη φορά κείμενο του Γάλλου κωμωδιογράφου θα ανέβει στη σκηνή τον Ιανουάριο του 2017 με την υπογραφή του Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος θα προσπαθήσει να εκτελέσει τη «συνταγή» του συγγραφέα –«Η τέχνη τού να κάνεις τον πατέρα της κοπέλας, που αρχικά έλεγε όχι, να πει ναι»– για το βοντβίλ. Πρόκειται για το έργο Οι Τρειςευτυχισμένοι στο οποίο θα συμμετάσχει ένας εξαιρετικός θίασος: Ιωάννα Κολλιοπούλου, Χρήστος Λούλης, Λαέρτης Μαλκότσης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λένα Παπαληγούρα, Άλκηστις Πουλοπούλου και Δημήτρης Τάρλοου. Τα σκηνικά υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Η μετάφραση είναι του Στράτου Πασχάλη, σταθερού συνεργάτη του Θεάτρου Πορεία.

Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ο Παντελής Δεντάκης θα σκηνοθετήσει το έργο Στη χώρα των Κλόουν, το οποίο από συνειδητή επιλογή θα αποδοθεί… χωρίς γλώσσα. Οι ήρωες δηλαδή θα χρησιμοποιούν μια επινοημένη, «ακαταλαβίστικη» γλώσσα, εύληπτη για όλα τα παιδιά, είτε μιλούν ελληνικά είτε όχι. Θα συμμετάσχουν οι ηθοποιοί Σταύρος Γιαννουλάδης, Νάνσυ Σιδέρη και Θοδωρής Σκυφτούλης, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια θα επιμεληθεί η Γεωργία Μπούρδα. Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου και θα παίζεται κάθε Κυριακή στις 12 στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και καθημερινά σε νοσοκομεία, ιδρύματα, σχολεία και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί φέτος στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, όπου διαβιούν παιδιά, είτε με τις οικογένειές τους είτε ασυνόδευτα.

 Στο ίδιο θέατρο θα ανέβουν επίσης τα έργα Λαμπεντούζα του Άντερς Λουστγκάρτεν (γράφτηκε το 2015 κατόπιν παραγγελίας του Θεάτρου Σόχο του Λονδίνου από το βραβευμένο Βρετανό θεατρικό συγγραφέα) σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με τους Αργύρη Ξάφη και Χαρά-Μάτα Γιαννάτου και Πέτρες στις τσέπες του της Μαρί Τζόουνς σε σκηνοθεσία των Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργου Χρυσοστόμου, που συμπρωταγωνιστούν κιόλας. Οι δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή, η πρώτη τον Οκτώβριο του 2016 και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2017.

 Παράλληλα στο αγαπημένο πλέον Δώμα, που μας έχει κακομάθει με τις καλές παραστάσεις, ο Γιάννης Τσορτέκης θα ανεβάσει την Ανάθεση του Δημήτρη Δημητριάδη. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του ίδιου. Νωρίτερα θα ανέβει η Εξομολόγηση ενός βαμπίρ, που βασίζεται στο βιβλίο του Δημήτρη Τσεκούρα Η φθορά, όπου το πιο φθαρμένο και συνάμα το πιο γοητευτικό πλάσμα της φαντασίας μας, ένα βαμπίρ, μιλά για τη φθορά των πάντων και αναμένει το ΑΦΘΑΡΤΟ, επιζητώντας να παραμείνει στη ζωή με οποιονδήποτε τρόπο....Το έργο που τρώει τον δημιουργό. Σε αυτό θα ξανασυναντήσουμε την πετυχημένη ομάδα της περσινής παράστασης Οδύσσεια, ραψωδία έψιλον, που κέρδισε κοινό και κριτικούς. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργαλάς και στη σκηνή θα δούμε τους Στέλιο Δημόπουλο και Μιχάλη Ζαχαριά.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου θα ανακοινωθεί επίσημα στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και το Texnes-plus θα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ

Όλο το πρόγραμμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου εδώ

 

 doma.jpg

Στέλιος Δημόπουλος και Μιχάλης Ζαχαριάς ετοιμάζονται να πιουν αίμα στο Δώμα στην Εξομολόγηση ενός βαμπίρ στο κέντρο της φωτογραφίας ο σκηνοθέτης τους Δημήτρης Γεωργαλάς.

Το Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο του 2016 την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα του έργου του Άνταμ Σάιντελ Φοβάσαι;, με το οποίο συστήνει το σημαντικό Αμερικανό συγγραφέα στο ελληνικό κοινό. Το έργο του Άνταμ Σάιντελ Catch the Butcher παρουσιάστηκε πέρυσι στο Off Brodway Cherry Lane Studio Theatre και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το Φοβάσαι; είναι ένα ανατρεπτικό ερωτικό θρίλερ, με χιούμορ και κινηματογραφικό ρυθμό. Μια συναρπαστική ιστορία που πραγματεύεται το φόβο, τον έρωτα, τις εμμονές, τα όρια, την προσδοκία. Ένα καυστικό σχόλιο πάνω στην «κανονικότητα» των σχέσεων. Φοβάσαι; Τι φοβάσαι περισσότερο; Τους άλλους; Τον εαυτό σου; Να αφεθείς; Να ερωτευτείς; Να πεθάνεις; Ή μήπως να ζήσεις; Στους τρεις πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τον Νίκο Ψαρρά, την Αλεξία Καλτσίκη και τη Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έλενα Καρακούλη. 

Στο Θέατρο Σταθμός θα παρουσιαστεί το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη Καγκουρό, που ανέβηκε για πρώτη φορά πέρυσι στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο ίδιος ο συγγραφέας με βοηθό τον Μάνο Καρατζογιάννη, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Νίκος Ορφανός και η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη.

Δύο σπουδαία θεατρικά κείμενα θα σκηνοθετήσει η Νικαίτη Κοντούρη και θα κάνουν πρεμιέρα το χειμώνα. Πρόκειται για το Γλυκό πουλί της νιότης, το αγαπημένο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, και το Χορεύοντας στη Λουνάσα του Μπράιαν Φρίελ.Το Γλυκό πουλί της νιότης θα ανέβει στα τέλη Οκτωβρίου στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη». Το ρόλο της διάσημης ηθοποιού, της Αλεξάνδρα ντε Λάγκο, θα ερμηνεύσει η Κάτια Δανδουλάκη, ενώ εκείνον του Τσανς Γουέιν, του αδίστακτου και φιλόδοξου νεαρού που της προσφέρει τις υπηρεσίες του, ο Γιάννης Ποιμενίδης.Το Χορεύοντας στη Λουνάσα, στο οποίο η Νικαίτη Κοντούρη υπογράφει και τη μετάφραση, θα κάνει πρεμιέρα το Δεκέμβριο. Αποτελεί συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Ιωαννίνων και θα περιοδεύσει στην ελληνική περιφέρεια, σε Ήπειρο και Μακεδονία, για να καταλήξει στην Αθήνα. Η παράσταση πραγματεύεται την ιστορία ενός οκτάχρονου αγοριού στην Ιρλανδία τη δεκαετία του 1930, το οποίο, μεγαλώνοντας κοντά στην ανύπαντρη μητέρα του και στις τέσσερις γεροντοκόρες θείες του, δεν έχει κάποιο αντρικό πρότυπο. Η καθημερινότητά του θα ανατραπεί με την άφιξη του μεγαλύτερου αδελφού των πέντε γυναικών, αλλά και του «εξαφανισμένου» πατέρα του.

Στο Θέατρο Εμπορικόν θα απολαύσετε το Ήταν όλοι τους παιδιά μου, το κλασικό έργο του κορυφαίου Αμερικανού δραματουργού Άρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου με τον Δημήτρη Καταλειφό,την Αλεξάνδρα Σακελαροπούλου,την Ευγενία Αποστόλου,τον Κώστα Βασαρδάνη, τον Δημήτρη Καραμπέτση,την Δανάη Επιθυμιάδη, τον Γιώργος Βουρδαμή, τον Γιώργο Τζαβάρα και την Ιωάννα Πιατά.Η παράσταση ξεκινά στην αυλή ενός αμερικανικού πλουσιόσπιτου ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό, κατά το οποίο τα πάντα φαίνονται ειδυλλιακά. Η άφιξη μιας νέας και όμορφης κοπέλας προμηνύει την πιο ρομαντική κατάληξη, όμως σιγά σιγά το παρελθόν εισβάλλει στο παρόν και καταδιώκει ανελέητα εκείνους που κάποτε αρνήθηκαν τις συνέπειες των πράξεών τους. Οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη μέχρι την τελική πτώση, κατά την οποία η σύγκρουση και η κάθαρση αγγίζουν τα όρια του τραγικού. Ο Άρθουρ Μίλερ, ένας αδιαμφισβήτητα μεγαλοφυής δραματουργός, χαρακτηρίστηκε ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ού αιώνα γιατί ανέδειξε με ασύλληπτη διορατικότητα και ευαισθησία τις αρχέτυπες δυνάμεις που υπάρχουν σε κάθε οικογένεια: την τάση του παιδιού να ανεξαρτητοποιηθεί αλλά και την ανάγκη του να επιστρέφει, την αποκαθήλωση του «ιδανικού» πατέρα και την εμμονή της μάνας να διατηρήσει την οικογενειακή συνοχή.

 Νέα στέγη για τον Γιώργο Χατζηνικολάου και την Ελένη Σκότη. Το δυνατό θεατρικό δίδυμο δεν εγκαταλείπει την αγαπημένη σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ, αφού εκεί θα συνεχιστούν οι παραστάσεις Άγριος σπόρος και Αγαπητή Ελένα, αλλά θα επεκταθεί και σε έναν καινούργιο χώρο, σε πιο κεντρικό σημείο της πόλης, και συγκεκριμένα στο Σύγχρονο Θέατρο. Εκεί η Ελένη Σκότη θα σκηνοθετήσει επιτέλους το Λεωφορείο ο πόθος του Τενεσί Ουίλιαμς, κάτι που επιθυμούσε εδώ και χρόνια. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2016, με την Κόρα Καρβούνη στο ρόλο της Μπλανς και τον Γιάννη Τσορτέκη στο ρόλο του Κοβάλσκι. Τη Στέλα θα υποδυθεί η Ηλιάνα Μαυρομάτη. Το θίασο συμπληρώνουν ο Γιώργος Δάμπασης και η Αθηνά Αλεξοπούλου.Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο, η σκηνοθέτις θα ανεβάσει το κλασικό αριστούργημα του Λέοντος Τολστόι Η δύναμη του σκότους με πρωταγωνιστές την Πέγκυ Τρικαλιώτη, τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Χρήστο Σαπουντζή.

 

epikolono_texnes-plus.jpg

Η ομάδα ΝΑΜΑ έτοιμη για την νέα σεζόν και σε νέα θεατρική στέγη!

Συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια είναι οι τραγουδίστριες να εγκαταλείπουν τις πίστες για τη σκηνή του θεάτρου. Αυτό θα κάνει την προσεχή σεζόν και η Δέσποινα Βανδή, η οποία θα ερμηνεύσει το ρόλο της αξεπέραστης Μέριλ Στριπ στο Mamma mia, το μιούζικαλ με τα υπέροχα τραγούδια των ABBA. Η παράσταση θα ανέβει στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016 στο Θέατρο Ακροπόλ σε σκηνοθεσία-απόδοση κειμένου και στίχων της Θέμιδος Μαρσέλλου, η οποία έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι τα καταφέρνει στο απαιτητικό είδος του μιούζικαλ.

 

Ένα υποτιθέμενο αθώο πάρτι γενεθλίων, που σύντομα θα μετατραπεί σε εφιάλτη, θα στήσει το προσεχές φθινόπωρο –η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 11 Νοεμβρίου του 2016– ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος στην Κεντρική Σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα ανεβάσει το αγαπημένο Πάρτι γενεθλίων του Χάρολντ Πίντερ, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 και αποτελεί το δεύτερο θεατρικό έργο του Βρετανού συγγραφέα. Ο θίασος αποτελείται από τους Άκι Βλουτή, Μίνα Αδαμάκη, Φώτη Αρμένη, Γιώργο Κοψιδά και Δήμητρα Κόκκορη. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια μίζερη παραθαλάσσια πανσιόν που διατηρεί η Mεγκ, μια καλοσυνάτη γυναίκα, με το σύζυγό της, τον Πιτ, και αφορά την ιστορία του Στάνλεϊ, ενός πρώην πιανίστα και μοναδικού ενοίκου του μικρού ξενοδοχείου. Δύο μυστηριώδεις τύποι καταφθάνουν στην πανσιόν για να πάρουν μαζί τους τον Στάνλεϊ και ύστερα από μια παράλογη και εξοντωτική ανάκριση του οργανώνουν ένα πάρτι γενεθλίων, το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε καφκικό εφιάλτη.

 

Στο ίδιο θέατρο το Φεβρουάριο του 2017 θα ανέβει το κλασικό αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπι Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;, που έχει επηρεαστεί από τον πατέρα της σύγχρονης δραματουργίας Χένρικ Ίψεν (περί ζωτικού ψεύδους), και κυρίως από τον αναρχικό του θεάτρου Αύγουστο Στρίντμπεργκ (Ο χορός του θανάτου). Πρόκειται για ένα έργο κλειστοφοβικό, το οποίο ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα. Παρακολουθούμε τη συνάντηση του Τζορτζ και της Μάρθας στο σαλόνι του σπιτιού τους, στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, με ένα νεαρότερο ζευγάρι, τον Νικ και τη Χάνι, η οποία ολοκληρώνεται την ώρα που χαράζει. Τα πρόσωπα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου ξεπερνούν τους κοινωνικούς φραγμούς και ο λόγος τους γίνεται άγριος, ίσως αγοραίος, σχεδόν χυδαίος. Αρθρώνεται από σοβαρούς, ευυπόληπτους και ευκατάστατους πολίτες, διανοούμενους ακαδημαϊκούς, που χρησιμοποιούν τη συνθήκη του παιχνιδιού. Ένα άγριο παιχνίδι στο οποίο θίγονται πολλά δίπολα: άντρας-γυναίκα, αγάπη-μίσος, γονιμότητα-στειρότητα, θύμα- θύτης, ιστορία-βιολογία, εκκλησία-παγανισμός. Και όλα αυτά υπό την επήρεια του αλκοόλ, που ρέει άφθονο μέχρι το τέλος και συνιστά το μέσο για την αποκάλυψη των βαθύτερων ενστίκτων και των καλά κρυμμένων μυστικών. Βακχεύουν. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Κιμούλης και θα πρωταγωνιστήσουν οι Άκις Βλουτής και Νίκη Παλληκαράκη. 

Στη Β΄ Σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου θα παρουσιαστεί ο μονόλογος του Κόλιν Τίβαν Πίθηκος του Κάφκα, που βασίζεται στο διήγημα «Αναφορά σε μια Ακαδημία» του Τσέχου συγγραφέα Φραντς Κάφκα και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 14 Οκτωβρίου του 2016. Το κείμενο έχει μεταφράσει ο Χάρης Αττώνης, ο οποίος θα ερμηνεύσει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως στη Μεταμόρφωση, το δημοφιλέστατο μυθιστόρημα του Κάφκα, ο ήρωας Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνά στο δωμάτιό του και συνειδητοποιεί πως έχει μεταμορφωθεί σε έντομο, έτσι και στην «Αναφορά σε μια Ακαδημία» ένας φυλακισμένος πίθηκος αποφασίζει να εξανθρωπιστεί για να μπορέσει να επιβιώσει στον κόσμο των ανθρώπων.

«Με τι κόστος προσαρμόζεσαι σε μία ταυτότητα;» ρωτά.

«Και με ποιο τίμημα;» συνεχίζει.

Σύντομα γίνεται ένας διάσημος ερμηνευτής, ο οποίος κάθε βράδυ δίνει παραστάσεις και περιτριγυρίζεται από εκπροσώπους του Τύπου και τους θαυμαστές του. Πέτυχε μόνος του τη μεταμόρφωσή του, κατάφερε να γίνει άνθρωπος και στο απόγειο της καριέρας του επιστρέφει σπίτι κάθε βράδυ μόνος και εκεί τον περιμένει....

Τα υπόλοιπα επί σκηνής...

 Στο Θέατρο Δημήτρης Χορν η Λίλλυ Μελεμέ θα σκηνοθετήσει το έργο Από τη σιωπή ως την άνοιξη του Λεωνίδα Προυσαλίδη με πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου, Γιάννη Φέρτη και Κατερίνα Λέχου. Στη συνέχεια, στο ίδιο θέατρο, θα ανεβεί ο Αύγουστος του Τρέισι Λετς σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και πρωταγωνιστές τους Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρίνα Ασλάνογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Βίκυ Βολιώτη, Αλέξανδρο Μυλωνά, Μάνο Βακούση και άλλους.

 

xorn.jpg

Τον Γιάννη Φέρτη, την Κατερίνα Λέχου και τον Νικήτα Τσακίρογλου θα δούμε στο Από τη σιωπή ως την άνοιξη.

Στο Θέατρο Διάνα θα επιστρέψει η Ελένη Ράντου έπειτα από δύο πετυχημένες σεζόν στο Εθνικό Θέατρο και την εξαιρετική Φιλουμένα της και θα συνεργαστεί και πάλι με τον Σταμάτη Φασουλή. Θα ανεβάσουν ένα καινούργιο θεατρικό έργο της Βρετανίδας συγγραφέως Ζίνι Χάρις που δεν έχει παιχτεί στη χώρα μας και φέρει τον τίτλο Για μια ανάσα... Γράφτηκε το 2014 και έκανε πρεμιέρα με επιτυχία ένα χρόνο αργότερα στο Royal Court Theatre του Λονδίνου. Εκτός από την Ελένη Ράντου στο θίασο θα συμμετάσχουν οι Ελένη Ουζουνίδου, Ηλίας Μελέτης, Αντώνης Καρυστινός και Κρις Ραντάνοφ.

 Στο Θέατρο Κάππα ο Σπύρος Παπαδόπουλος μετά τη μεγάλη του επιτυχία Μου λες αλήθεια; επιμένει γαλλικά και στήνει ένα Δείπνο ηλιθίων (κωμωδία του Φρανσίς Βεμπέρ).

 

papadopoulod.JPG

"Δείπνο Ηλιθίων" φωτογραφία από τις πρόβες

Η Νίκη του Χρήστου Χωμενίδη, ένα βιβλίο το οποίο αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό, θα μεταφερθεί στη σκηνή του θεάτρου. Τη Νίκη θα υποδυθεί η Φιλαρέτη Κομνηνού υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σταμάτη Φασουλή που υπογράφει και τη θεατρική διασκευή του έργου. Στην παράσταση θα συμμετάσχουν επίσης οι Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Γωγώ Μπρέμπου και Ευγενία Δημητροπούλου. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2017 στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Και η Κίρκη Καραλή όμως θα καταπιαστεί με τη θεατρική μεταφορά κειμένου, συγκεκριμένα με το βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή Αυτή η νύχτα μένει. Πρωταγωνιστές της παράστασης θα είναι οι Λίλα Μπακλέση, Παρθενόπη Μπουζούρη, Σήφης Πολυζωίδη, Μυρτώ Γκόνη και άλλοι.

Λογοτεχνία ψηφίζει και η ταλαντούχα Κατερίνα Ευαγγελάτου και εμπιστεύεται και πάλι τους Νίκο Κουρή και Αργύρη Πανταζάρα αλλά και τη Λένα Δροσάκη για να ανεβάσει στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου το 1948 του Τζορτζ Όργουελ.

 

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ιόλης Ανδρεάδη ο Δάνης Κατρανίδης θα πρωταγωνιστήσει στο Μισάνθρωπο του Μολιέρου μαζί με την Παναγιώτα Βλαντή στη σκηνή του Θεάτρου Πόλη. Εκεί θα ανέβει η εμβληματική κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα που εξέδωσε τον Ιούνιο του 1666 σε μια νέα μετάφραση του Γιάγκου Ανδρεάδη.

 

Ενώ την Παναγιώτα Βλαντή θα δούμε και στο Kingdom of Earth του Τενεσί Ουίλιαμς με πρωταγωνιστές τον  Ορέστη Τζιόβα και τον Ανδροκλή Δεληολάνη, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Olvio τον Οκτώβριο.

 

kindom_of_erth_texnes-plus.jpg

 Τον Ορέστη Τζιόβα τον Ανδροκλή Δεληολάνη και την Παναγιώτα Βλαντή θα δούμε στο Kingdom of Earth. 

 Από τα πιο ευχάριστα νέα της σεζόν είναι η επαναλειτουργία του Θεάτρου Εξαρχείων! Εκεί θα ανέβει ο Ιβάνοφ του Άντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν. Πρωταγωνιστής θα είναι ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, ο οποίος θα υποδυθεί έναν άντρα που βλέπει τα όνειρα της νιότης του να διαψεύδονται και προσπαθεί μάταια να δραπετεύσει από το ασφυκτικό περιβάλλον του. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2017. Το Θέατρο Εξαρχείων στεγάστηκε στο διατηρητέο κτίριο της οδού Θεμιστοκλέους το 1989 και ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του Θεάτρου του Πειραιά που ιδρύθηκε το 1976 από τον Τάκη Βουτέρη και την Κατερίνα Καραγιάννη.

Το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, που δημιουργήθηκε από τη Θεατρική Αστική Εταιρία «ΠΡΑΞΗ» και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 1987 με βασικούς εμπνευστές την Μπέττυ Αρβανίτη και τον Βασίλη Πουλαντζά, συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια λειτουργίας. Μπορεί λοιπόν η Μπέττυ Αρβανίτη να ασχολούνταν εντατικά με τις πρόβες για το ρόλο του Τειρεσία στην Αντιγόνη που παρουσιάστηκε από Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αθηνών 2016 σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, ωστόσο το ρεπερτόριο της χειμερινής περιόδου είναι ήδη έτοιμο!Η Ρούλα Πατεράκη αναμένεται να σκηνοθετήσει τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Υπό τις οδηγίες της η Μπέττυ Αρβανίτη να υποδυθεί την Εκάβη, ενώ στο θίασο θα συμμετάσχουν επίσης η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Νίκος Αρβανίτης. 

 

Στο αγαπημένο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» η Σοφία Φιλιππίδου θα σκηνοθετήσει το αριστούργημα του Ουίλιαμ Φόκνερ Καθώς ψυχορραγώ που θα κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2017. Η ίδια θα ερμηνεύσει το ρόλο της Άντι Μπάντρεν, της κεντρικής ηρωίδας του μυθιστορήματος. Μαζί της θα βρεθούν επί σκηνής οι Κώστας Βασαρδάνης, Μιχάλης Καλιότσος, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης και Μορφέας Παπουτσάκης.

Στο ίδιο θέατρο τον Απρίλιο του 2017 οι Ηλίας Μελέτης, Νίκος Αλεξίου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Σπύρος Τσεκούρας και Άννα Ελεφάντη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μυλωνά θα πρωταγωνιστήσουν στη Δίκη του Φραντς Κάφκα.

Μια θεατρική ομάδα που έχει ξεχωρίσει, η 4frontal, θα συνεργαστεί και πάλι με τον Παντελή Δεντάκη. Αυτή τη φορά θα ανεβάσουν ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου στο Θέατρο 104, όπου πέρυσι παρουσίασαν την εξαιρετική Οικογένεια Μπες-Βγες. Η παράσταση φέρει τον τίτλο Σοφία Λασκαρίδου-Μια μεγάλη αγάπη και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2017. Στο θίασο θα συμμετάσχουν οι Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαιστράλη, Αμαλία Νίνου και Αριστέα Σταφυλαράκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης και τους φωτισμούς θα επιμεληθεί ο Σάκης Μπιρμπίλης.

Παράλληλα, ο Θανάσης Ζερίτης θα πρωταγωνιστεί και στο έργο της Χριστίνας Ζαμπανίκου, με τίτλο Γύρισε πίσω. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Μαζί του σκηνή θα δούμε και την συγγραφέα του έργου, αλλά και την σκηνοθέτη της παράστασης Βίκυ Αδάμου . Πρόκειται για ένα μελλοντολογικό θρίλερ. Οι δύο κυρίες συνεργάστηκαν και πέρσι με επιτυχία στην μαύρη κωμωδία Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη. 

Gyrise_piso_5.jpg

Βίκυ Αδάμου  Χριστίνα Σαμπανίκου και Θανάσης Ζερίτης θα μας πουν Γύρισε πίσω

 

Στο Αγγέλων Βήμα η Μίνα Αδαμάκη θα σκηνοθετήσει μαζί με τη Μαρία Κατσανδρή, με την οποία επίσης θα συμπρωταγωνιστεί, το έργο του Ντον Νίγκρο Τσούχτρες που δεν έχει παιχτεί στην Ελλάδα. Παράλληλα την άνοιξη του 2017 θα σκηνοθετήσει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο και Λυδία Φωτοπούλου στον Εραστή. Η Μίνα Αδαμάκη όμως, όπως ήδη αναφέρθηκε, θα πρωταγωνιστεί και στο Πάρτι γενεθλίων που θα σκηνοθετήσει ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος στο Από Μηχανής Θέατρο.

 

IMG_8353 (1).jpg

Η Μίνα Αδαμάκη και η Μαρία Κατσανδρή σε πρόβα από τις "Τσούχτρες"

 Στο Θέατρο Κιβωτός θα ανεβεί τον Οκτώβριο η παράσταση Μόλις χώρισα, the musical, μια κωμωδία του Βασίλη Μυριανθόπουλου με τη Νάντια Μπουλέ και τον Μέμο Μπεγνή.

 

Στο Θέατρο Ακάδημος ο Μανούσος Μανουσάκης σκηνοθετεί τη σπαρταριστή κωμωδία του Κεν Λούντβιχ Leading Ladies που δεν έχει παιχτεί στη χώρα μας με τους Γιώργο Παρτσαλάκη και Σωτήρη Καλυβάτση. Το θίασο συμπληρώνουν η Υρώ Λούπη, ο Σπύρος Μεριανός, ο Πέτρος Ξεκούκης, η Ιουλία Καλογρίδη, ο Πέτρος Πέτρου και η Νέλλη Γκίνη.

 Στο ιστορικό Θέατρο Τζένη Καρέζη η χρονιά θα ξεκινήσει με δύο συνταρακτικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τα πρώτα κείμενα του θεατρικού συγγραφέα. Πρόκειται για τον Κρυφό ήλιο (1952) και το Σιλωάμ (1951), με νωπές μνήμες, παραστάσεις και βιώματα από τον εγκλεισμό στο χιτλερικό στρατόπεδο Μαουτχάουζεν. Θα ανέβουν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο και θα παίζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο της οδού Ακαδημίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Γιανναράκος, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Λαλούλα Χρυσικοπούλου, ενώ θα πρωταγωνιστήσουν οι Γιώργος Γιαννούτσος, Δημήτρης Κανέλλος, Ερρίκος Λίτσης, Ευθύμιος Ξυπολυτάς, Κωνσταντίνος Πλεμμένος και Κώστας Φαλελάκης.

 Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης επιστρέφει στη θεατρική του στέγη στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Θέατρο Ζίνα, με το ξεκαρδιστικό έργο του Σάμιουελ Μπόμπρικ Αμλέτ ο Β' που είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία πριν από δεκαεφτά χρόνια. Η παράσταση θα ανέβει σε δική του σκηνοθεσία και ο θίασος θα αποτελείται από τους ίδιους καλλιτέχνες που ο ηθοποιός και σκηνοθέτης εμπιστεύτηκε πέρυσι στο Σώσε. Κλαύδιος θα είναι ο Γιώργος Κωνσταντίνου, Γετρούδη η Χριστίνα Τσάφου, Οφηλία η Βάσω Γουλιελμάκη, Λαέρτης ο Πάνος Σταθακόπουλος, Οράτιος ο Κωνσταντίνος Κυριακού, Γκίλντενστερν ο Χρήστος Γιάνναρης, Ρόζενγκραντς ο Γιάννης Ζαράγκαλης, ενώ τον Άμλετ θα υποδυθεί φυσικά ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Η παράσταση αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Τη νέα θεατρική σεζόν ο Δημήτρης Λάλος θα μετακομίσει από το Θέατρο της Ακαδημίας Πλάτωνος στο Εν Αθήναις και θα δημιουργήσει τη δική του ομάδα, την TempusVerum. Έτσι το όνομα της καινούργιας αθηναϊκής σκηνής θα είναι TempusVerum Εν Αθήναις. 

Το πρόγραμμα του νέου θεατρικού χώρου περιλαμβάνει πέντε έργα και μία παιδική παράσταση. Συγκεκριμένα:

Η Αρρώστια της Νιότης: Η παράσταση αυτή είχε ανέβει και πάλι στο Θέατρο της Ακαδημίας Πλάτωνος σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου από την ομάδα TempusVerum. Πρόκειται για το έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ που γράφτηκε το 1926 με σκοπό να ασκήσει κριτική στο φασισμό. Η πρεμιέρα αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Για την Ελένη: Μπορεί το εν λόγω έργο να παίχτηκε μόνο μία φορά στο πλαίσιο του θεματικού φεστιβάλ για τον ελληνικό Εμφύλιο που διοργάνωσε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με αφορμή τη συμπλήρωση εβδομήντα ετών από την έναρξή του, ωστόσο κέρδισε τις εντυπώσεις. Χάρη στη σπουδαία σκηνοθεσία του Μάνου Καρατζογιάννη και στις ερμηνείες των Μαρία Κίτσου και Σπύρου Κυριαζόπουλου ζωντάνεψαν με μοναδικό τρόπο οι τελευταίες ώρες της Ελένης Παπαδάκη. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 5 Οκτωβρίου.

Τρεις αδελφές: Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί το κλασικό αριστούργημα του Τσέχοφ, με μια καινούργια ματιά, σε μια παράσταση με μουσική και πρωτότυπα τραγούδια. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου.

Δεσποινίς Τζούλια: Το αγαπημένο και πολυπαιγμένο στην Ελλάδα έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ ανεβάζει ο Δημήτρης Λάλος μαζί με την ομάδα TempusVerum σε μετάφραση και σκηνοθεσία δική του. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2017.

Καλιφόρνια Ντρίμινγκ: Το γνωστό έργο του Βασίλη Κατσικονούρη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου.

 -Ο Κουκουμπλής: Την παιδική σκηνή του θεάτρου αναλαμβάνει η Ομάδα Μικρός Νότος, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο χώρο του παιδικού θεάματος. 

 Στο Θέατρο Θησείον θα ανέβει στις 4 Νοεμβρίου το Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς-Ενθύμιο, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα τη σεζόν 2011-2012 στο Αγγέλων Βήμα με τον τίτλο Μαντάμ Φλο σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου και ήταν το κύκνειο άσμα της σπουδαίας Αντιγόνης Βαλάκου. Μια πολλά υποσχόμενη ομάδα αναλαμβάνει το ανέβασμα της παράστασης, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννος Περλέγκας και στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τη Ναταλία Τσαλίκη, ενώ μαζί της σκηνή θα συμπράξει και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Θυμίζουμε ότι η ιστορία της ατάλαντης σοπράνο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, περίγελου της Νέας Υόρκης, που όμως κατάφερε να τραγουδήσει στο Κάρνεγκι Χολ στα 76 της χρόνια, έγινε ταινία από τον Στίβεν Φρίαρς και προβλήθηκε στους κινηματογράφους το καλοκαίρι με τον τίτλο Florence: Φάλτσο σοπράνο και πρωταγωνίστρια την καταπληκτική Μέριλ Στριπ.

 

Ο  μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου του Κώστα Λεϊμονή που βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών θα ανέβει στο Θέατρο Αλκμήνη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Στο ρόλο του πολιτικού, που εκφωνεί, πριν παραιτηθεί, τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

 

 

Πολλές παραστάσεις θα επαναληφθούν και τη σεζόν 2016-2017. Θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορτάζ.

Ξεχωριστό ρεπορτάζ ετοιμάζεται για το θέατρο για παιδιά.

 

 

 

 

bookfeed_konstantinidis

anixnos250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε εδώ

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία