Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Πανσέληνος του Αυγούστου» στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Ζώνης

Για αυτό το ιδιαίτερο πολιτιστικό καλοκαίρι, η παράσταση που ενώνει τον αρχαίο και
τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, η «ΑΝΑΜΝESIS» της Αποστολίας Παπαδαμάκη με τους βαθείς συμβολισμούς, στέλνει μήνυμα ίασης κι ανακούφισης δημιουργώντας μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία στην Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού. 
Η διακεκριμένη διεθνώς ερμηνεύτρια, σκηνοθέτιδα και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης δίνει το δικό της ξεχωριστό στίγμα στο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πανσέληνος του Αυγούστου» τη Δευτέρα 3 Αυγούστου. 
Στο πολύμορφο ταξίδι της «ANAMNESIS/AΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ» μαζί με την
χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη και την καλλιτεχνική της ομάδα, συμπράττουν ο καταξιωμένος ηθοποιός, ο Θρακιώτης Γιάννης Στάνκογλου,η τραγουδίστρια Μαρία Παπαγεωργίου με την αισθαντική φωνή της και παιδιά από τις καλλιτεχνικές σχολές της Αλεξανδρούπολης.
 
GiannisStankoglou
 
Το πολυπρισματικό σύμπαν της δημιουργού «συναντά» την γενέθλια γη της, την Αλεξανδρούπολη, σε έναν από τους πιο μαγευτικούς χώρους της χώρας μας, στην πολυπολιτισμική Ζώνη. Η Αποστολία Παπαδαμάκη συνομιλεί με την εποχή και την Ιστορία, αντλεί έμπνευση από την αρχαία πόλη που είχε διάρκεια ζωής περισσότερο από τέσσερις χιλιετίες και μας καλεί να θυμηθούμε την καλλιέργεια της ειρήνης, της ισότητας, τη αρμονικής συνύπαρξης, της αλληλοκατανόησης και της κοινωνικής συνοχής, αξίες και έννοιες που διαμόρφωσαν ανά τους αιώνες αυτόν τον τόπο, στην ακτή του πολύτροπου Θρακικού πελάγους. 
Με στόχο να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον πολίτη και να διευρύνει την επαφή του κοινού με τη Τέχνη και την Ιστορία, η Αποστολία Παπαδαμάκη εδώ και χρόνια συμβάλει ενεργά σε αυτόν τον συνεχή και δημιουργικό διάλογο.
Η «ANAMNESIS/ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ» αναδεικνύει με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αλεξανδρούπολης, μια ανάσα από την συνοριακή πύλη διασύνδεσης- μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Ασίας.    
     
                 Κάθε αρχαιολογικός τόπος και μια ξεχωριστή ΑΝΑΜΝESIS
 
Το Drops of Breath, η πρώτη υποβρύχια παράσταση στον κόσμο, ήταν ένα από τα πλέον καινοτόμα έργα που υλοποίησε η ομάδα της Αποστολίας Παπαδαμάκη σε αρχαιολογικό χώρο κάτω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο το 2015. Η Αποστολία Παπαδαμάκη εμπνεύστηκε και υλοποίησε, το 2018 την ολονύχτια παράσταση «Anamnesis/From Darkness to Light» στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα που συγκίνησε θεατές και γοήτευσε κριτικούς. Τον επόμενο χρόνο γεννήθηκε η «Anamnesis/ Delos», υφαίνοντας τον ιστό του κύκλου παραστάσεων αφιερωμένων στο Απολλώνειο φως, ενώ την τρέχουσα χρονιά προετοίμαζε την παράσταση «Anamnesis / Delphi». Ωστόσο η πανδημία άλλαξε τα σχέδια. 
 
Ακολουθώντας το όραμά της, η Αποστολία Παπαδαμάκη, σε  συνεργασία με
εξαιρετικούς ερμηνευτές και συντελεστές, συνθέτουν μια διαδραστική παράσταση-
performance, χορού, μουσικής και αφήγησης, κυλιόμενης ροής- ειδικά σχεδιασμένη για την Αρχαία Ζώνη- που αντλεί την έμπνευση της από την Μυθολογία, την Ιστορία και τη Φιλοσοφία, ανασύροντας μνήμες της διαδρομής της ανθρώπινης ύπαρξης.
Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος συνοδεύουν έναν μοναδικό συνδυασμό λυρικών δρώμενων, προσφέροντας μια συναρπαστική βιωματική αλλά και συμμετοχική εμπειρία στους θεατές,  καθώς ο μοναδικός σε ομορφιά αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ζώνης, της αρχαίας πόλης που γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της Σαμοθρακικής Περαίας, παραδίδεται στην ασημένια μυσταγωγία της πανσελήνου που αναδύεται από τη θάλασσα.
 
Για το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, Τρύφωνας Κουτσουρέλης δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις της παράστασης που αναπτύσσεται σπονδυλωτά κι έχει διάρκεια 3 ώρες.
Οι πρόβες ακολουθούν την μεθοδολογία τελετουργικού σωματικού χοροθεάτρου και ενεργειακού συντονισμού. Πραγματοποιούνται σε εξωτερικό χώρο ώστε το σώμα να εκτίθεται στα στοιχεία της φύσης με στόχο να επιτευχθεί η μεταστοιχείωση και η υπέρβαση. Ο ηθοποιός Γιάννης Στανκογλου αφηγείται κείμενα της αρχαίας ιστοριογραφίας και εμβληματικούς Ύμνους, που αποτυπώνουν την περιπετειώδη πορεία της Αρχαίας Ζώνης και αναδεικνύουν τις χορευτικές μορφές της καλλιτεχνικής σύλληψης, η οποία αξιοποιεί την ένταση των αντιθέσεων της εποχής μας, για να μας θυμίσει όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε αρμονικά, τόσο μεταξύ μας όσο και με τη Φύση, σε περιόδους αγωνίας όπως αυτή που διανύομε σήμερα.
 
Apostolia Papadamaki 1
 
Σημείωση της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη
 
Εδώ και 3 χρόνια εργάζομαι ακατάπαυστα με τους συνεργάτες μου για την ενεργοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων και την σύνδεση μαζί τους με βιωματικό τρόπο μέσα από την σύγχρονη παραστατική Τέχνη.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ νιώθω πως όλη μου η καλλιτεχνική πορεία, οι ώρες, οι μήνες, τα χρόνια που αφιέρωσα μελετώντας, χορογραφώντας
ερευνώντας την κίνηση και το λόγο στις θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με προετοίμαζε ακριβώς για αυτήν την σύλληψη της ANAMNESIS.Πρόκειται για μια συμμετοχική, διαδραστική, πολύωρη και
τελετουργική παράσταση που προάγει την όσμωση των τεχνών, που εμπνέεται απο την έννοια της αρχαίας ελληνικής Παιδείας κι έχει ως όραμα την αναζήτηση της φύσης του Ανθρώπου, της θέσης του μέσα στην ολότητα του σύμπαντος και της ψυχής με την συλλογική της έννοια. 
 
Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ζώνης
Ο Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ζώνης βρίσκεται 20 χλμ. δυτικά της Αλεξανδρούπολης κι είναι προσβάσιμος από την Εγνατία μέσω του κόμβου της Μάκρης. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές είναι η σημαντικότερη από τις πόλεις- φρούρια που ο Ηρόδοτος ονομάζει «Σαμοθρηΐκεα τείχεα». 
 
Η πολυπολιτισμική πόλη ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. κι έφτασε σε μεγάλη ακμή κατά τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα. Οι ιεροί χώροι της Ζώνης είναι το αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα μοναδικό σε όλη τη Θράκη, το ιερό της Δήμητρας και ιερό της Αφροδίτης το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμα. Τα ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα αποκαλύπτουν τον πλούτο και τη δύναμη της πόλης, αλλά και την πολυπολιτισμική της παρουσία στο χώρο. Μεταξύ ευρημάτων ξεχωρίζει το «κτίριο των αμφορέων». Η γεωγραφική της θέση-κλειδί στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης κατέστησε την Ζώνη αρχικά πόλο έλξης των θρακικών φύλων και στην συνέχεια των Ελλήνων αποίκων, των Μακεδόνων βασιλέων και των Ρωμαίων διοικητών, μετατρέποντάς την σε χωνευτήρι λαών και πολιτισμών όπου ζούσαν σε πλήρη αρμονία κι ευημερία.  Η καλλιέργεια της ειρήνης, της ισότητας, τη αρμονικής συνύπαρξης, της αλληλοκατανόησης και της κοινωνικής συνοχής ενδυνάμωναν την ανάπτυξή της μέχρι τη Ρωμαϊκή κυριαρχία όπου η πόλη αρχίζει να παρακμάζει. 
 
Η «ΑΝΑΜNESIS/ΑΡΧΑΙΑ ΖΩΝΗ» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.
Η παράσταση υλοποιείται υπο την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 
 
Anamnesis QP9A7476 4
 
Η παράσταση έχει ελεύθερη είσοδο με ονομαστική κράτηση θέσης.
Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ακόλουθο link https://forms.gle/7qzLGUYjqs1JSJA96
 
Θα πρέπει να βρίσκεστε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης το αργότερο στις 18.50. Η παράσταση θα ξεκινήσει ακριβώς στις 19.00 και θα τελειώσει στις 21.30.
 
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της
Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την
ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους. Ισχύει ο κανόνας της
απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοιχτούς χώρους.
 
Συντελεστές
Σύλληψη/Χορογραφία/ Σκηνοθεσία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Πρωτότυπη μουσική: Τρύφωνας Κουτσουρέλης
Ερμηνευτές: Αντώνης Στρούζας, Κωνσταντίνα Λιόντου, Αποστολία Παπαδαμάκη
Φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Μαρία Παπαγεωργίου
Αφηγητής: Γιάννης Στάνκογλου
Συμμετέχουν μαθήτριες σχολών χορού της Αλεξανδρούπολης
 
Οργάνωση παραγωγής:
DEV/NULL Cultural Management- Παρασκευή Καλογεράκη
  Web & Graphic designer, φωτογραφίες: Αρείων Στεφανίδης
 
ΑΝΑΜNESIS/Αρχαία Ζώνη
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020
Ώρα έναρξης: 19:00
 
 
 
 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία