Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Τα «Ίχνη της Αντιγόνης» της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο ROMAEUROPA Festival 2020

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου/ODC Ensemble, μετά την τελευταία δημιουργία της “Oedipus: Sex with Mum Was Blinding” που παρουσιάστηκε στο BAM (Brooklyn Academy of Music) της Νέας Υόρκης αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, (τόσο η εφημερίδα Observer όσο και το OperaWire τη συγκατέλεξαν στη λίστα των must-see παραστάσεων) η σκηνοθέτις (Fulbright Artist’s Award 2019-20 και Music Theatre Now Award 2019), βάδισε για ακόμα μία φορά σε νέα, ανεξερεύνητα μονοπάτια δημιουργώντας ένα υβριδικό έργο, μια ψηφιακή διαδραστική παράσταση που ο θεατής έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά.

Το «Trace of Antigone» σε digital μορφή παρουσιάστηκε μεσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας με 15 sold out παραστάσεις με θεατές από όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους η Αμερικανίδα φιλόσοφος, συγγραφέας που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο πεδίο του φεμινισμού Τζούντιθ Μπάτλερ και ο Αμερικανός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Ρίτσαρντ Σέχνερ, ιδρυτής της ομάδας Wooster Group και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης NYU). Η παράσταση δουλεύτηκε ξανά για να πάρει τη μορφή φυσικής παράστασης και πρόκειται να κάνει Παγκόσμια Πρεμιέρα στο διεθνούς φήμης ROMAEUROPA Festival στις 13 & 14 Οκτώβρη. Η παράσταση είναι ήδη προτεινόμενη για το ιταλικό «Βραβείο Κριτικών (#PremioReteCritica)» για τη digital μορφή της και θα συνεχίσει την περιοδεία της με επόμενη στάση το Διεθνές Φεστιβάλ Città Delle 100 Scale Festival στις 19 Οκτώβρη. Η παράσταση "απέσπασε το «Amazone Award» (65th Amazon Filmfare Awards 2020). «Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν τόσο από την ιδέα, το περιεχόμενο και την αισθητική ποιότητα της πρότασης, που αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ειδική υποψηφιότητα» αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης.

ixniantigonis texnesplus2

Όπως είπε η σκηνοθέτις: «Η περίοδος του lockdown με βρήκε να κάνω πρόβες στο Σουηδικό έργο «Στα ίχνη της Αντιγόνης» της Χριστίνας Ουζουνίδη που εστιάζει στην ρευστή ταυτότητα και την έμφυλη βία. Συνεχίζοντας τις πρόβες μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, άρχισαν να αναδύονται αισθητικές και διακειμενικές αντιστοιχίες χάρη στη χρήση των νέων μέσων. Ο περιορισμός στο σπίτι πάντα χαρακτήριζε το γυναικείο φύλο και τη γυναικεία δημιουργία και τώρα ο εγκιβωτισμός, η «έλλειψη οξυγόνου» της κάθε περφόρμερ μέσα στο ψηφιακό της παράθυρο, άρχισε να συνομιλεί με το ίδιο το περιεχόμενο του έργου.

Για όλες εμάς ήταν επίσης, ένας τρόπος να στηρίξουμε τις επιζώσες έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, γυναίκες, θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εν μέσω πανδημίας και περιορισμού της κυκλοφορίας, που είναι εγκλωβισμένες/α σε κακοποιητικό περιβάλλον.

Η παράσταση «Ιχνη της Αντιγόνης/Trace of Antigone» είναι μία live-streamed, φυσική / ψηφιακή περφόρμανς, που έχει αναπτυχθεί, σχεδιαστεί και εκτελεστεί σε διαφορετικά σπίτια των καλλιτέχνιδων κατά την περίοδο της απομόνωσης. Ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία, ένα συγχρονισμένο κινηματογραφικό κονσέρτο. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό κέντημα, ένα ζωντανό έργο τέχνης που ξετυλίγεται ταυτόχρονα τόσο στον ψηφιακό όσο και στον φυσικό κόσμο. Το έργο στοχεύει να συνδέσει το φυσικό με το ψηφιακό, το υλικό με το άυλο και να συνδυάσει τα δύο ακροατήρια (το ψηφιακό και το φυσικό) στον αιθέρα ενός μετα-χώρου. Είναι ένα παράξενο ζώο του Διαδικτύου. Οι ερμηνεύτριες 4 live στη σκηνή και 2 μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, υφαίνουν μαζί γλώσσες, εικόνες και ήχους. Μας επιτρέπουν να μπούμε μέσα από τα παραθυρά τους στο εσωτερικό τους χώρο. Μοιράζονται διαφορετικές εμπειρίες για να συνθέσουν μαζί έναν κοινό τόπο και να μεταφέρουν ένα κοινό μήνυμα Είναι η αρχή ενός νέου κόσμου, όπου μπορούμε να συναντηθούμε να αλληλεπιδράσουμε να ενωθούμε επιτρέποντας ο καθένας να παίξει με τα όρια της ιδιωτικότητα του.»

Η Σουηδική κριτική αναφέρει χαρακτηριστικά για την ελληνικής καταγωγής συγγραφέα: “Η γραφή της διακεκριμένης Ελληνο-Σουηδής Χριστίνας Ουζουνίδης εκπορεύεται από την άμεση επαφή της με το θέατρο. Η γλώσσα είναι μεστή κι εναλλάσσεται στιγμιαία από καθημερινή σε υψηλή ποιητική. Η γλωσσική επιφάνεια στα “‘Ιχνη της Αντιγόνης” καταρρέει, κι ένα αρχαϊκό σκοτάδι απλώνεται.”

Η παράσταση στηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Arts Council της Σουηδίας (Kulturrådet) και την Σουηδική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και της UNESCO.

Καθώς οι κρίσιμες στιγμές που ζούμε επιβάλλουν την φυσική απόσταση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19, η Έλλη Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτιδες της δημιουργούν μια νέα θεατρική γλώσσα: Το Θέατρο του Εγκλεισμού / Theatre of Seclusion (© Elli Papakonstantinou / ODC Ensemble, 28 March 2020, Athens, All rights reserved).

ixniantigonis texnesplus3

Επόμενα σχέδια...
Η Ελλη Παπακωνσταντίνου φιλοξενείται ως résidence  artist στο Center National des écritures du Spectacle, La Chartreuse στην Αβινιόν όπου θα ερευνήσει αρχεία της περιοχής και το μνημείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Camp des Milles για να εμπλουτίσει το κείμενο των The Kindly Ones για μια ειδική παρουσίαση τον Οκτώβριο και για το επόμενο Φεστιβάλ Αβινιόν το 2021.

Ύστερα από ανάθεση που έγινε στην Έλλη Παπακωνσταντίνου από το Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας για την συγγραφή και σκηνοθεσία ενός νέου έργου βασισμένου στην "Αλκηστη" του Ευριπίδη, η σκηνοθέτης θα πάει στην Στοκχόλμη τον Νοέμβριο για να ξεκινήσει την προεργασία για το νέο της έργο στο Dramaten της Σουηδίας. 

Το έργο πρόκειται να παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του Dramaten (Εθνικό θέατρο Σουηδίας) και πρόκειται να εγκαινιάσει τη νέα καλλιτεχνική σαιζόν υπό τη διεύθυνση του Matthias Anderson του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Αναμένεται η πρεμιέρα τον Οκτώβριο 2021.

΄Ιχνη της Αντιγόνης | ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
“΄Ιχνη της Αντιγόνης” της Christina Ouzounidis
CONCEPT / ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ …….………………....…………… Έλλη Παπακωνσταντίνου
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ …….……………………….….. Margarita Mellberg
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ…….………….. Gemma H. Carbone, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Έλλη Παπακωνσταντίνου
VISUAL ART ADVISOR………………………………..Μαίρη Ζυγούρη
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ……………….…………...……………….. Nalyssa Green, Κατερίνα Παπαχρήστου
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ ..……………………..……............................. Βάλια Παπαχρήστου
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Miss Presence and The Absent Girl Band: Nalyssa Green, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Gemma H. Carbone, Βάλια Παπαχρήστου, Κατερίνα Παπαχρήστου, Σοφία Μανώλη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας ……….....…. Μαρία Τσολάκη, Ευαγγελία Σκρομπόλα
Βοηθός Σκηνοθέτη ……………………….. Ηρώ Λέφα
Φωτογραφία ……………………...…….…. FLP Athens, Σοφία Μανώλη
Παραγωγή ……………………………..……. ΟDC ENSEMBLE
Υπεύθυνος Τεχνικών Α………………….. Ειρήνη Δερμιτζάκη
Υπεύθυνη Τεχνικών Β…………………... Χαρίκλεια Πετράκη
Βοηθός Παραγωγής………………….... Κορίνα Κοτσίρη

 ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Città Delle 100 Scale Festival
Live-streamed Digital Performance
October 19, 2020
Eye& Walk Festival 2020 (GR), TBA
Times Square Project, Times Square, NYC (USA), TBA

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία