Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νάνσυ Μπούκλη:«Θέλω να οδεύω προς το φως και την καθαρότητα»

Είναι η πανέμορφη Σόλβαϊγ, η ιδανική σύντροφος για τον «Πεερ Γκυντ» που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης στη κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Με μια ερμηνεία μεστή και ουσιαστική κλέβει τις εντυπώσεις. Η Νάνσυ Μπούκλη δεν είναι μόνο λαμπερή στη σκηνή αλλά και στη ζωή, τη συνάντησα στο κέντρο της γιορτινής Αθήνας, όπου και φωτογραφήθηκε για το texnes-plus και μιλήσαμε για την μέχρι τώρα εντυπωσιακή τολμώ να πω παρουσία της στα θεατρικά δρώμενα. 

 

Πόσο κοντά αισθάνεσαι στην ηρωίδα που υποδύεσαι στη κεντρική σκηνή του εθνικού θεάτρου;

Σόλβαϊγ στα Νορβηγικά σημαίνει δρόμος προς τον ήλιο, το φως. Κι εγώ προς τα εκεί θέλω να οδεύω, προς το φως και την καθαρότητα.

 

Η Σόλβαϊγ είναι η ιδανική σύντροφος για τον Πεερ Γκυντ που τον περίμενε μέχρι το τέλος. Πιστεύεις σ’ αυτούς τους έρωτες; 

Πιστεύω πως η γυναίκα αυτή καταλήγει να είναι κάτι παραπάνω από μια ιδανική σύντροφος. Συμβολικά, είναι η σωτηρία. Μόλις τη συναντά στο τέλος ο Πεερ Γκυντ, «βλέπει». Με την αγάπη της, εκείνος περνάει στην ολοκλήρωση. Τον λούζει το φως. Καταλαβαίνει πως τον εαυτό σου τον βρίσκεις, αν πάψεις να τον τοποθετείς στο κέντρο του κόσμου και αν αισθανθείς πως η δικιά σου ολοκλήρωση περνάει μέσα από το ‘εσύ’, από τις ζωές των άλλων.

 

Ο Πέερ Γκυντ παλεύει με το όνειρο και τον πειρασμό επιμένοντας με το πείσμα μικρού παιδιού να ζήσει τη ζωή του «ως αυτοκράτωρ του εαυτού του» μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι σε όλη του τη ζωή υποκρινόταν ότι είναι κάποιος άλλος. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο σήμερα;

Δεν υποκρινόταν πως είναι κάποιος άλλος. Αυτό που τον βασάνιζε σε όλη τη ζωή του ήταν να καταλάβει τι σημαίνει να είσαι ο εαυτός σου. Να μην σε νοιάζει ο υπόλοιπος κόσμος, παρά μόνο ο εαυτό σου -και το ζήτημα είναι να επιβιώνεις ή να είσαι αληθινός στον εαυτό σου. Κατά τον βασιλιά των ξωτικών, ο Πεερ επέλεξε να πάρει τον δρόμο της πρώτης επιλογής.

 

Πέρσι με τα «Περιστατικά» έκανες το σκηνοθετικό σου ντεμπούτο. Η παράσταση θα συνεχιστεί και φέτος. Τι προσδοκούσες μ’ αυτή και τι τελικά αισθάνεσαι ότι κατάφερες;

Όταν διάβασα τα «Περιστατικά» για πρώτη φορά, ήµουν σίγουρη πως αυτές τις ιστορίες, είναι µεγάλη ανάγκη να τις µοιραστώ. Αυτό θα ήθελα και φέτος. Η παράσταση να ιδωθεί και να ευχηθεί Περαστικά!

 

Θέλεις να συνεχίσεις με τη σκηνοθεσία ή ήταν ένα πείραμα;

Θέλω πολύ να συνεχίσω! Υπάρχουν ακόμα κάποιες ιστορίες που φαντάζομαι και θέλω πολύ να ειπωθούν.

 

 

Πόσο εύκολα ή δύσκολα είναι τα πράγματα για μια νέα ηθοποιό στην Ελλάδα της κρίσης;

Κάποιες φορές είναι εύκολα και κάποιες δύσκολα. Όπως είναι για όλους τους ανθρώπους. Αναλόγως τον τρόπο και την οπτική που τα βλέπεις.Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη και με πολλή χαρά. Και αν απογοητεύομαι καμιά φορά δεν πειράζει, όλα μέσα στο παιχνίδι είναι.

Ποια ήταν τα πιο ωραία Χριστούγεννα της ζωής σου;

Όλα όσα έφαγα καλά και γέλασα πολύ!

 Τι εύχεσαι για τη νέα χρονιά;

Να είναι νέα και να ζούμε στο παρόν.

 

 

Η Νάνσυ Μπούκλη παίζει στην παράσταση "Πέερ Γκυντ" του Χένρικ Ιψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη στη κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. 

Στις 17/1 θα κάνουν πρεμιέρα τα "Περιστατικά" του Δανιήλ Χαρμς σε δική της σκηνοθεσία στο Tempus Verum. 

Φωτογράφηση για το Texnes-plus Κοσμάς Ινιωτάκης 

Συνέντευξη Αριλένα Δημητρίου