Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Φιλιώ Λαζανά: «Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν επίδοξο ντετέκτιβ!»

Σας αρέσει το μυστήριο; Πίσω από κάθε παράξενο γεγονός αναζητάτε τη λύση; Θέλετε να συνδυάσετε θέατρο και φαγητό την ίδια στιγμή; Τρεις φαινομενικά ασύνδετες ερωτήσεις που όμως φέτος βρίσκουν μια κοινή απάντηση. Το θεατρικό δείπνο μυστηρίου «Προσεχώς Απόδραση», εμπνευσμένο από την ομάδα «Βρες τον δολοφόνο» έρχεται για να γεμίσει τις Κυριακές σας και να εξασκήσει το αστυνομικό σας δαιμόνιο. Η Φιλιώ Λαζανά, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Βρες τον δολοφόνο», μας μίλησε για τους λόγους που μας προσελκύει τόσο πολύ το μυστήριο, για τις δυσκολίες του αυτοσχεδιασμού αλλά και για το τι την οδήγησε στο να συνδυάσει θέατρο, φαγητό και παιχνίδια μυστηρίου.

Μίλησε μας λίγο για την παράσταση «Προσεχώς Απόδραση».

Κάθε Κυριακή η ομάδα του «Βρες τον Δολοφόνο» σας προσκαλεί για Απόδραση στο El Convento del Arte! Στο φετινό μας δείπνο μυστηρίου, το κοινό καλείται να βοηθήσει τον άδικα φυλακισμένο ήρωα Γιάννη Ποντίκη να αποδράσει! Αρχικά, το κοινό παρακολουθεί το  θεατρικό δρώμενο και στη συνέχεια αναλαμβάνει ρόλο... ντετέκτιβ: αξιολογεί τα στοιχεία που του δίνονται, ανακρίνει τους ηθοποιούς, οι οποίοι έρχονται κοντά του, αυτοσχεδιάζουν και απαντούν αυθόρμητα σε ό,τι τους ρωτάνε, και λύνει τους γρίφους που θα βοηθήσουν τον ήρωά μας να δραπετεύσει!

Πως προέκυψε η ιδέα των Δείπνων Μυστηρίου; Τι σε οδήγησε να συνδυάσεις φαγητό, θέατρο και παιχνίδια μυστηρίου;

Το 2012 συμμετείχα σε ένα παιχνίδι μυστηρίου στην Αγγλία κι ενθουσιάστηκα με την ιδέα. Έτσι, μαζί με τον σύζυγό μου, Γιάννη Πιττά, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, συνδυάζοντας το θέατρο, το παιχνίδι και το φαγητό σε ένα πρωτότυπο για τα δεδομένα δρώμενο. Απευθυνθήκαμε στον Γιάννη Σαρακατσάνη, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα μας από την πρώτη στιγμή. Έτσι από το 2013 συνεργαζόμαστε με τη θεατρική ομάδα των Abovo, που φημίζεται για την κωμική της φλέβα και σας καλούμε να λύσετε ένα μυστήριο τρώγοντας!

Γιατί πιστεύεις ότι μας προσελκύει τόσο πολύ το μυστήριο;

Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν επίδοξο ντετέκτιβ! Μας αρέσει να δίνουμε τη δική μας εκδοχή σε πράγματα που μπορεί να μην είναι προφανή, να συμπληρώνουμε τα πληροφοριακά κενά. Είναι μια υγιής περιέργεια, έμφυτη στον άνθρωπο. Μια καλογραμμένη ιστορία μυστηρίου ανεβάζει την αδρεναλίνη και την αγωνία κι επιτρέπει στο θεατή της παράστασης ή τον αναγνώστη ενός βιβλίου να ζήσει με τους ήρωες ένα συναρπαστικό ταξίδι.

Εσένα τι σε εξιτάρει στο μυστήριο και το έχεις επιλέξει ως βασική θεματική;

Νομίζω ότι με έχει κερδίσει το μυστήριο γιατί θέλει φαντασία κι εγώ, αν μη τι άλλο, διαθέτω αρκετή και κάπου πρέπει να τη διοχετεύσω! Αντλώ έμπνευση από πράγματα και εικόνες που υπάρχουν στην καθημερινότητά μου και μάλιστα, συχνά με πιάνω να ταξιδεύω με τα μάτια ανοιχτά σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Στο «Προσεχώς Απόδραση» υπάρχει και αρκετός αυτοσχεδιασμός, ο οποίος τον τελευταίο καιρό επιλέγετε όλο και περισσότερο σε παραστάσεις. Γιατί πιστεύεις ότι προσελκύει τόσο το κοινό;

Το κοινό αναζητά το γνήσιο και πηγαίο χιούμορ – έχει κουραστεί από τα κλισέ και τις «ετοιματζίδικες» και στημένες ατάκες. Του αρέσει να βλέπει το πώς ο ηθοποιός θα χειριστεί ζωντανά, χωρίς κείμενο, μια κατάσταση από την οποία μάλιστα καλείται να βγάλει και γέλιο. Βέβαια, η ικανότητα του αυτοσχεδιασμού είναι ένα ταλέντο. Οι καλλιτέχνες που είναι προικισμένοι με αυτό έχουν πηγαίο και αβίαστο χιούμορ, ευστροφία, αυτοσυγκέντρωση. Γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανη που ο θίασος του «Βρες τον Δολοφόνο» μπορεί να αυτοσχεδιάζει και να κάνει τον κόσμο να γελά αβίαστα.

prosexos apodrasi

Πόσο δύσκολο πιστεύεις ότι είναι για έναν ηθοποιό να ερμηνεύει το ρόλο του και ο κόσμος από κάτω να τρώει;

Τα θεατρικά δείπνα μυστηρίου είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε και ο ηθοποιός να μην ενοχλείται όταν ερμηνεύει, αλλά και το κοινό να μπορεί να παρακολουθήσει και να δειπνήσει παράλληλα, χωρίς το ένα να δυσκολεύει το άλλο.

Ποιο είναι το πιο ευτράπελο που έχει συμβεί σε δείπνο μυστηρίου;

Πραγματικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω μια συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό που κρατώ είναι ότι κάθε Κυριακή βράδυ η παράσταση κλείνει με διαφορετικό τέλος, όμως αυτό που δεν αλλάζει ποτέ είναι ότι το κοινό γελάει τόσο πολύ και φεύγει με ένα συναίσθημα πληρότητας και ευφορίας.

Έχεις επιλέξει να κάνεις κάτι παρόμοιο και για τα παιδιά. Μίλησε μας για τις δράσεις CSI Kids.

Μετά τη θερμή υποδοχή που είχε η ιδέα του «Βρες τον Δολοφόνο»  από τους μεγάλους, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι για τους μικρούς μας φίλους. Κι έτσι, το 2014, γεννήθηκε η ιδέα του CSI Kids. Απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών που τους αρέσει το μυστήριο και η περιπέτεια. Μέσα από τις διάφορες δράσεις που έχουμε σχεδιάσει, όπως πάρτυ μυστηρίου, κυνήγια θησαυρού, μυστήρια δι’ αλληλογραφίας, τα παιδιά γίνονται ντετέκτιβ και εξιχνιάζουν μυστήρια!

Για παράδειγμα, στα πάρτυ μυστηρίου, τα παιδιά γίνονται ντετέκτιβ και αναλαμβάνουν  να ρίξουν φως σε μια από τις προτεινόμενες υποθέσεις: το μυστήριο στην πασαρέλα για τα κορίτσια, το χαμένο τρόπαιο για τα αγόρια, το μυστήριο στο διαγωνισμό τραγουδιού για τους μικρούς καλλιτέχνες και πολλά άλλα σενάρια! Οι μικροί ντετέκτιβ,  με την καθοδήγηση επαγγελματιών ηθοποιών, φοράνε τα γάντια τους, συλλέγουν και ερευνούν τεκμήρια, εξετάζουν δακτυλικά αποτυπώματα, κάνουν αναλύσεις με μικροσκόπια και χημικά τεστ στην προσπάθειά τους να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

Πως επιλέγεις και σχεδιάζεις τα παιδικά παιχνίδια;

Αυτό είναι το αγαπημένο μέρος της διαδικασίας για εμένα, αφού μου δίνεται η ευκαιρία να δω τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών. Τι είναι αυτό που κεντρίζει την προσοχή τους, εξάπτει τη φαντασία τους και κυρίως τα κάνει να απομακρυνθούν από τάμπλετ και τηλεοράσεις; Τι είναι αυτό που μπορεί να συναρπάσει τα σημερινά παιδιά, τα οποία έχουν αμέτρητα ερεθίσματα, χιλιάδες παιχνίδια και γενικά είναι πολύ μπροστά για την ηλικία τους; Πάντα προσπαθώ να δώσω απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και βέβαια όταν τελειώσω το σχεδιασμό του παιχνιδιού, τη σκυτάλη παίρνει η κόρη μου και η παρέα της, που είναι οι πιο απαιτητικοί, αλλά αλάνθαστοι δοκιμαστές της κάθε μου απόπειρας.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο λόγος που το μυστήριο έχει κερδίσει τόσο πολύ τα παιδιά;

Θεωρώ ότι ο συνδυασμός «μυστηρίου» και «παιχνιδιού» είναι ιδανικός για παιδιά, αφού οι μικροί μας φίλοι έχουν έμφυτη περιέργεια, τους αρέσει να εξερευνούν και να αναζητούν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματά τους!

 

Τα γεύματα μυστηρίου γίνονται κάθε Κυριακή στο El Convento del Arte.

Ερμηνεύουν: Θανάσης Ζερίτης, Μάνος Κανναβός, Αλεξάνδρα Ούστα, Χρήστος Πίτσας, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη.

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία