Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Βασίλης Καραμπούλιας: «Σήμερα οι παράπλευρες απώλειες έχουν ελάχιστη σημασία»

Το σπάνια παιγμένο στην Ελλάδα έργο του Ηeiner Müller «Medeamaterial» (Μήδειας Υλικό) ανεβαίνει στο Bios σε σκηνοθεσία Ευφροσύνης Μαστρόκαλου, από τις 11 Απριλίου.

Ο συγγραφέας έγραψε το θεατρικό τρίπτυχο «Ερημωμένη Όχθη» «Μήδειας Υλικό» «Τοπίο με Αργοναύτες» μεταξύ 1974-1982.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Βασίλης Καραμπούλιας και η Ελεάνα Γεωργούλη. Εμείς μιλήσαμε με τον έμπειρο ηθοποιό μ’ αφορμή την παράσταση και το έργο που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο Bios.

 MedeaMaterial Collage

Τι σας γοήτευσε στη πρόταση της Ευφροσύνης Μαστρόκαλου και πρωταγωνιστείτε στην παράσταση;

Το έργο αυτό καθ’ εαυτό και ειδικότερα το τρίτο μέρος του τρίπτυχου «Το Τοπίο με Αργοναύτες» στο οποίο ο συγγραφέας μιλάει για την καταλήστευση του πλανήτη, των πηγών του και τον βιασμό της φύσης από τον αλόγιστο σύγχρονο αργοναύτη της καταναλωτικής κοινωνίας.

Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι ένα μια συμπαγής αφήγηση. Είναι ένα κείμενο θραυσματικό και κατακερματισμένο, φαινομενικά χωρίς δομή. Πόσο σας δυσκόλεψε αυτό στο ανέβασμά του;

Αυτός ο θραυσματικός ποιητικός λόγος με δυσκόλεψε αρκετά. Αλλά στη διαδικασία των προβιών μέσα από ένα συγκεκριμένο training και τη βοήθεια της σκηνοθέτιδος μου κατάφερα να βρω τη δομή του ρόλου μου ξεκινώντας από το πολύ απλό: πότε μιλάω ως αφηγητής και πότε ως πρώτο πρόσωπο.

Ποιές ιδέες εκπροσωπεί η Μήδεια του Ηeiner Müller;

Η προδοσία είναι το σημαντικό μοτίβο για την εξέλιξη του έργου του Χάινερ Μύλλερ. Η νίκη του Ιάσονα στην Κολχίδα οφειλόταν στην προδοσία της Μήδειας. Όταν ο Ιάσονας την εγκαταλείπει για μια άλλη γυναίκα έρχεται η συνειδητοποίηση της προδοσίας από τον Ιάσονα αλλά και η συνειδητοποίηση της δικής της προδοσίας στην πατρίδα της και στην οικογένειά της. Ακολουθεί η έκρηξη της που είναι αρχαϊκού τύπου (σκοτώνει τα παιδιά της).

Το ιστορικό και προσωπικό υπόβαθρο του συγγραφέα που είναι συνυφασμένο με την πιο εφιαλτική εποχή της ιστορίας τού 20ου αιώνα στην Ευρώπη (Ναζισμός, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, διχοτόμηση της Γερμανίας, πόλεμος Γιουγκοσλαβίας, κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ κ.λ.π) πιστεύετε πως είναι ταιριαστό με τη σημερινή κατάσταση της Ευρώπης. Με λίγα λόγια η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται;

Δυστυχώς επαναλαμβάνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Επεκτατικοί πόλεμοι με «έξυπνες» βόμβες, «έξυπνα» τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα, «έξυπνους» πυραύλους, με «αφορμή» νέες πηγές ενέργειες και περισσότερο ζωτικό χώρο. Όσο για τις παράπλευρες απώλειες … ελάχιστη σημασία έχουν!!!

Γιατί πιστεύετε ότι το κοινό θέλει ξανά και ξανά να βλέπει αυτή την ιστορία προδοσίας και εκδίκησης;

Σκοτώνω τα ιδία μου τα παιδιά για να εκδικηθώ στον Ευριπίδη και να ανατρέψω στον Χάινερ Μύλλερ. Είναι ένα παράδοξο μοτίβο που δεν το χωράει ο κοινός νους. Στον Χάινερ Μύλλερ λοιπόν αυτό το παράδοξο από την Μήδεια την βάρβαρη υποδηλώνει τις δραματικές επιπτώσεις μιας επικείμενης και αναγκαίας αλλαγής. Όσο για το κοινό, έλκεται από αυτό τον παράδοξο και ακραίο μοτίβο.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια.

Υπάρχουνε κάποια σχέδια τα οποία δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα.

Info:

BIOS-Black Box, Πειραιώς 84,

Τηλέφωνο: 210 3425335

Διάρκεια: Από 11 Απριλίου έως 7 Ιουνίου (εκτός 30 και 31 Μαΐου)

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00

 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία