Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

H Θεατρική Ομάδα Φρέαρ συστήνεται στο texnes-plus

Η «Άγνωστη Γη», είναι ένας τόπος αναζήτησης  με οδηγό τα κείμενα του Μάριου Χάκκα,του Χρήστου Βακαλόπουλου και του Θάνου Κάππα. Με αφορμή τη λογοτεχνία ξεκινά  μια απόπειρα σύνδεσης με την πόλη, τα δαιδαλώδη δωμάτια που περιέχει και το ανεπαίσθητο βουητό αυτών που την κατοικούν. Οι μοναχικές στιγμές τους είναι ταυτόχρονα εκτεθειμένες στο βλέμμα της πόλης αλλά και προσωπικές.  Το τοπίο αλλάζει, ο δημόσιος χώρος εναλλάσσεται με τον ιδιωτικό, οι πολυκατοικίες δίνουν την θέση τους σε παραλίες και επαρχιακά μπαρ όμως η αναζήτηση παραμένει ίδια.


H Θεατρική Ομάδα Φρέαρ δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στην Αθήνα. Η πρώτη της παράσταση με τίτλο «Expendable Chapters» παρουσιάστηκε στο «Edinburgh Festival Fringe» τον Αύγουστο του 2018. Η «Άγνωστη Γη» στο Bios Basement είναι η δεύτερη παράσταση της ομάδας. Η νεοσύστατη ομάδα μιλάει για όλα στο texnes-plus.

Είστε έτοιμοι να την γνωρίσουμε; Μια επίσκεψη στο Bios είναι απαραίτητη, αλλά πριν μπορείτε να μάθετε πολλα μέσα από την κουβέντα μας με τη Σέτα Αστραίου Καρύδη, τη Σοφία Ιωάννου, τον Εμμανουήλ Κωνσταντινίδης και τον Γιώργο Ορφανουδάκη.

 


poster agnosti gi s

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε την θεατρική ομάδα Φρέαρ;

Η Θεατρική Ομάδα Φρέαρ δημιουργήθηκε το 2018 στην Αθήνα. Συνδεθήκαμε μέσω του κοινού ενδιαφέροντος για την λογοτεχνία, επιδιώκοντας να σχηματίσουμε ένα κοινό τόπο έρευνας και συνάντησης με οδηγό λογοτεχνικά κείμενα.

Πώς ήταν η εμπειρία από τη συμμετοχή στο «Edinburgh Festival Fringe»;

Η συμμετοχή μας στο Edinburgh Festival Fringe ήταν το πρώτο βήμα της ομάδας. Ήταν μεγάλο μάθημα για εμάς, αναλάβαμε την οργάνωση και την εκτέλεση παράγωγης, τη προώθηση, την δημιουργία της ίδιας της παράστασης. Το “Expendable Chapters” ήταν βασισμένο στα διηγήματα του Θάνου Κάππα “ Πικρούτσικα - Πικρούτσικα”. Τα κείμενα αυτά ήταν και είναι καταλυτικά για την σύνδεση της ομάδας, βρήκαμε σε αυτά έναν πέμπτο συνομιλητή που μας ένωσε. Στο Εδιμβούργο, η σκηνή που μας φιλοξένησε ήταν μια αίθουσα σχολείου, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του Φεστιβάλ. Είχαμε την χαρά να αφηγηθούμε αυτά τα διηγήματα γραμμένα στην γλώσσα μας, σε κοινό από διάφορες χώρες. Ήταν μια εμπειρία ιδιαίτερη, γοητευτική, το χάσμα που δημιούργησε η άλλη γλώσσα μας ανάγκασε να έρθουμε πιο κοντά, να συνδεθούμε περισσότερο με τα διηγήματα. Ένα χρόνο μετά, επιστρέφουμε στα ίδια κείμενα τα οποία ακόμη μας αποκαλύπτονται, πιο φωτεινά, με πιο λεπτές αποχρώσεις.

Τι σας ωθεί στο να κάνετε εσείς τη σύνθεση των κειμένων αντί να ανεβάζετε έτοιμα θεατρικά κείμενα;

Κανένα θεατρικό έργο δεν είναι «έτοιμο». Κανένα έργο τέχνης δεν είναι “έτοιμο”. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται ο κάθε θίασος και σκηνοθέτης το ίδιο θεατρικό κείμενο είναι διαφορετικός, υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάγνωσης στο ανέβασμα του ίδιου έργου από διαφορετικούς σκηνοθέτες. Αν ένα κείμενο ήταν “έτοιμο” δεν θα υπήρχε καμία σύγκρουση, καμία αναζήτηση, καμία θυσία. Όλα θα είχαν ειπωθεί. Πολλοί σκηνοθέτες αντιμετωπίζουν τα θεατρικά κείμενα ως “έτοιμα” άρα ακίνδυνα, αφαιρούν την έκθεση, την αβεβαιότητα, το ευμετάβλητο της ίδιας της ζωής. Γι’ αυτό οι περισσότερες παραστάσεις δεν μετακινούν τίποτα, δεν συγκινούν, δεν πάλλονται και τελικά δεν προτείνουν κάτι.

Η σύνθεση των κειμένων της παράστασης “ Άγνωστη Γη” και πιο συγκεκριμένα τα κείμενα του Μάριου Χάκκα, του Χρήστου Βακαλόπουλου, και το Θάνου Κάππα, μιλούν για ό,τι μας απασχολεί αυτό τον καιρό, στην παράσταση προσπαθούμε να αποτυπώσουμε την προσωπική μας ανάγνωση πάνω στα κείμενα, αν βρίσκαμε την ίδια ταύτιση σ’ ένα θεατρικό έργο θα είχαμε διαλέξει αυτό.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι η σκηνοθεσία να γίνεται ομαδικά;

Είναι δύσκολη η διαδικασία, αφού πάντα πρέπει να βγάζεις τον εαυτό σου απέξω, πάντα κάποιος λείπει από το πλάνο. Οι γνώμες διίστανται, οι μαέστροι εναλλάσσονται, η διαδικασία αυτή όμως πλουτίζει την πρόβα και διευρύνει τα όρια . Η δυσκολία έγκειται στο να μένεις πιστός στις ιδέες σου δίνοντας όμως χώρο στους συμπαίκτες σου.

Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν;

Η κινητήριος δύναμη μας είναι η ανάγκη να μοιραζόμαστε λογοτεχνικά κείμενα και να ακούμε ο ένας τη φωνή του άλλου. Να συναντάμε φίλους με τους οποίους υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να συνεργαζόμαστε. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν είναι χαρά μας να συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τον τρόπο αυτό, πάνω σε καινούργιες ιδέες που μπορεί να προκύψουν.

 

INFO

Bios Basement

Πειραιώς 84

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Δευτέρα και Τρίτη 10-11, 17-18 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ φοιτητικό/ανέργων

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ Τηλ. Κρατήσεων: 210 4325335

https://www.viva.gr/tickets/theater/bios/agnosti-gi/

 

 

theatroathinon

bookfeed_konstantinidis

anixnos250x300

Σε Γενικές Γραμμές

Video

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 στο Θέατρο Φούρνος. 

Από 23 Οκτωβρίου και για 20 μόνο παραστάσεις. 

Κλείστε πιο οικονομικά τις θέσεις σας με μόλις 5 ευρώ από το viva

Ζαχαροπλαστική Καγγέλης

Banners 728mm x 90mm

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία