Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Υρώ Λούπη, ανάμεσα σ' έναν μεγάλο έρωτα και την ελευθερία της θα επέλεγε το δεύτερο (Συνέντευξη)

Από τη Δήμητρα Πέτρου

Φωτογραφίες: Βικτωρία Σκαφιδά 

Η Ντόρα, μια νοσοκόμα κοντά στα σαράντα, ζει μια άχρωμη και βαρετή ζωή ως η «μοναχική» ερωμένη του Κέβιν, ενός γαλατά παντρεμένου με παιδί.

Μέσα σε αυτήν την πνιγηρή ματαίωση, εισβάλει ένα βράδυ επεισοδιακά στο σπίτι της ένας κύκνος, που σύντομα μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια της σε έναν άντρα που την ερωτεύεται, την ζηλεύει και την διεκδικεί.

Ένα πλάσμα που θα τους παρασύρει σε ένα αναπάντεχο ερωτικό τρίγωνο.

Συνάντησα την Υρώ Λούπη, την Ντόρα της παράστασης, λίγο μετά την πρόβα στο φουαγιέ του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» και μιλήσαμε για τη δική της σχέση με τα ερωτικά τρίγωνα, για τις αιτίες που μπορούν να σε «παγιδεύσουν» σε μια τέτοια κατάσταση αλλά και για τα δικά της ζητούμενα μέσα σε μία σχέση.

 

image1 2

Πες μας δυο λόγια για την παράσταση;

Είναι μια παράσταση που έχουμε αγαπήσει πολύ, έχουμε κάνει πολύ δημιουργικές πρόβες, δεθήκαμε πολύ και γίναμε ομάδα. Είναι ο «Κύκνος» της Elizabeth Egloff και μιλάει ουσιαστικά για ένα ερωτικό τρίγωνο. Μόνο που το τρίτο μέλος αυτού του τριγώνου είναι ένας κύκνος. Αυτό κάνει το έργο να ισορροπεί ανάμεσα στο ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό και να έχει μια ποιητικότητα. Ο κύκνος στην πορεία του έργου εξανθρωπίζεται, ανδρώνεται και διεκδικεί την Ντόρα. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο που μιλάει στις καρδιές των θεατών, διαπραγματεύεται την αγάπη και αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλους, και θα αφορά όσο υπάρχει ζωή σε αυτόν τον πλανήτη.

Τι σε γοήτευσε στο ρόλο σου;

Είναι μια γυναίκα η οποία έχει κλείσει τα σαράντα. Έχουν περάσει για αυτήν τα χρόνια και έχει στο βιογραφικό της μια σειρά από αποτυχημένες σχέσεις που της έχουν αφήσει μια ανοιχτή πληγή, γιατί όλοι οι σύντροφοί της την έχουν παρατήσει και αυτό είναι το μεγάλο της παράπονο. Είναι μια σκληρή γυναίκα γιατί και ο τόπος που ζει η Νεμπράσκα είναι ένας άγονος και σκληρός τόπος. Ζει μόνη της, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, έχει φοβερές μεταπτώσεις, είναι πολύ έντονος ρόλος και σύνθετος. Νομίζω ότι δίνει την δυνατότητα στον ηθοποιό να ερμηνεύσει έναν ολοκληρωμένο ρόλο.

Έχεις κοινά στοιχεία μαζί της;

Όχι, κανένα.

Στο έργο συναντάμε και το μεταφυσικό στοιχείο. Τι συμβολίζει;

Δεν είναι τόσο μεταφυσικό όσο ποιητικό. Προσπαθεί να ενώσει αυτούς τους δύο κόσμους του ρεαλισμού και της στειρότητας. Έναν κόσμο αυστηρό με έναν πιο χρωματιστό, πιο συναισθηματικό. Λειτουργεί σαν γέφυρα στο έργο και οι δύο αυτοί κόσμοι κάπως γεφυρώνονται με την αγάπη.

Στην παράσταση ακούμε τη φράση «Θέλω τόσο να είμαι ελεύθερος, που θα κάνω ότι χρειαστεί». Πόσο σημαντική είναι για εσένα η ελευθερία και μέχρι που μπορείς να φτάσεις για να την αποκτήσεις;

Η ελευθερία είναι το ζητούμενό μου σ’ όλες μου τις σχέσεις. Αυτό που θέλω περισσότερο από όλα είναι η ελευθερία μου, όταν μου την παίρνεις μπορείς να με φυλακίσεις για πάντα. Είναι απαραίτητο συστατικό για να μπορέσω να δημιουργήσω μια σχέση, όχι μόνο ερωτική αλλά και φιλική. Είναι το Α και το Ω για εμένα. Μόνο έτσι ο άνθρωπος νομίζω μπορεί να είναι δημιουργικός και να δίνει το καλύτερο που έχει. Όταν οριοθετηθεί από άλλους ανθρώπους είναι ένα άγριο βάσανο. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν αντέχω χωρίς την ελευθερία μου. Αν είχα να επιλέξω σε έναν μεγάλο έρωτα και στην ελευθερία θα επέλεγα την ελευθερία... Αν τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου τον σέβεσαι, σέβεσαι την οντότητά του, τότε δεν μπορείς να τον οριοθετήσεις.

 

kyknos 2 texnes plus

Η Ντόρα ζει μια άχρωμη ζωή σαν ερωμένη του Κέβιν. Ποιοι λόγοι οδηγούν κάποιον στο να επιλέξει μια τέτοια πληκτική ζωή;

Συνήθως διαλέγουμε αυτό που πονάει λιγότερο. Το να επιλέξει μια γυναίκα σαν τη Ντόρα να είναι μόνη της, που το βασικό ζητούμενό της είναι να βρίσκεται μέσα σε μία σχέση, έχει πιο μεγάλο βαθμό δυσκολίας από το να είναι σε μια σχέση που δεν της προσφέρει πολλά πράγματα και δεν είναι ευτυχισμένη μέσα σε αυτή. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν αυτή την επιλογή. Επιλέγουν να είναι σε μια σχέση ακόμα και αν δεν περνάνε καλά μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους, δεν μπορούν να υπάρξουν μόνοι. Δεν αντέχουν την μοναξιά τους, δεν έχουν συμβιβαστεί με τον εαυτό τους, δεν έχουν ισορροπία, οπότε θέλουν έναν άνθρωπο δίπλα τους έστω και αν είναι διακοσμητικός.

Και μετά βρίσκεται στον δρόμο της ένα πλάσμα που την «τραβάει» από αυτή τη ζωή και της προσφέρει κάτι διαφορετικό, μπλέκοντάς την όμως σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Ποια είναι η γνώμη σου για τη «διέξοδο» που επέλεξε;

Εγώ δεν προτιμώ καθόλου τα ερωτικά τρίγωνα, είμαι καλοπερασάκιας. Προτιμώ να είμαι ευτυχισμένη και ήρεμη. Αυτό νομίζω ότι μόνο πρόβλημα μπορεί να φέρει. Δεν έχω μπλεχτεί ποτέ στη ζωή μου σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Είμαι υπέρ της ειλικρίνειας. Και επίσης είμαι και μονογαμικός άνθρωπος δεν μπορώ να μοιράζομαι. Νομίζω ότι θέλει πολύ κόπο να συντηρείς δύο σχέσεις και δεν είμαι της ταλαιπωρίας.

Έχεις έρθει σε θέση ποτέ να πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στη σιγουριά και το ρίσκο;

Ναι φυσικά. Τέτοια ρίσκα συμβαίνουν στη ζωή μας συχνά πυκνά. Και ειδικά στη δουλειά του ηθοποιού. Συνήθως η επιλογή μου είναι να ρισκάρω. Γενικά αν ήθελα μια σιγουριά και μια σταθερή στη ζωή μου δεν θα επέλεγα αυτό το επάγγελμα. Οπότε είμαι πιο πολύ υπέρ του ρίσκου.

kuknos texnes plus

 

Έχεις συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές της «χρυσής εποχής» και τώρα συμμετέχεις στο «Έλα στη θέση μου» στον Alpha. Τι έχει αλλάξει από τότε στον κόσμο της τηλεόρασης;

Σίγουρα δεν υπάρχουν τα λεφτά του τότε. Όχι μόνο στις αμοιβές των ηθοποιών αλλά και στα λεφτά που χρειάζεται μια παραγωγή. Παλιά υπήρχαν πιο πολλές διαφημίσεις. Αυτό σίγουρα είναι ένα πρόβλημα Από την άλλη δεν έχει νόημα να μένουμε στα παλιά. Βάσει των σημερινών συνθηκών προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Σίγουρα αυτές οι εποχές όπως έχουμε όλοι καταλάβει έχουν περάσει ανεπιστρεπτί αλλά το να καθόμαστε να θυμόμαστε αυτές τις «χρυσές» εποχές και να τις νοσταλγούμε δεν έχει νόημα. Κοιτάμε μπροστά και κάνουμε το καλύτερο με αυτά τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή. Σίγουρα φτιάχνουν τα πράγματα, πέρασε η βαθιά κρίση. Ήδη γίνονται πιο πολλές δουλειές στην τηλεόραση, η πίτα γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Επειδή είμαι και εκφωνήτρια διαφημιστικών σποτ, βλέπω και ότι εκεί υπάρχει περισσότερη δουλειά. Και όπως ξέρουμε η διαφήμιση στηρίζει την τηλεόραση. Οπότε νομίζω είμαστε σίγουρα καλύτερα από πριν.

Έχεις χαρίσει τη φωνή σου και σε πάρα πολλά κινούμενα σχέδια. Πως ήταν αυτή η εμπειρία σου;

Είναι ένα πολύ δημιουργικό επάγγελμα η μεταγλώττιση και έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με αυτό. Συνήθως κάνουμε ντέμο και τα στέλνουμε στις εταιρείες παραγωγής και επιλέγουν τις φωνές μας για να παίξουμε αυτούς τους ήρωες. Έχω κάνει πάρα πολλές φωνές και είναι πολύ δημιουργικό γιατί απομονώνεις τη φωνή και μέσω αυτής προσπαθείς να δημιουργήσεις εικόνες.

Ετοιμάζεις κάτι άλλο μετά τον «Κύκνο»;

Ήδη κάνω πάρα πολλά πράγματα, μιας και έχω και την τηλεόραση, και δεν είμαι υπέρ του να τρέχω συνέχεια. Μου αρέσει πολύ να σπαταλάω το χρόνο μου, οπότε άμα βρω θα σπαταλήσω λίγο και για εμένα.

Η Υρώ Λούπη πρωταγωνιστεί στην παράσταση της Elizabeth Egloff «Ο Κύκνος» που παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα.

Ο Κύκνος της Elizabeth Egloff


Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική: Louise Violet
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Κίνηση: Στέλλα Κρούσκα
βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλιάνα Σοφιά
Παίζουν: Υρώ Λούπη, Κώστας Ανταλόπουλος, Συμεών Κωστάκογλου

 
Διάρκεια:90’
 
Τιμές Εισιτηρίων:14 ευρώ (10 ευρώ φοιτητικό, ανέργων-5 ευρώ ατέλειες)
 
Διάρκεια Παραστάσεων:Από 10/11 έως 26/01/2020
 
Πληροφορίες:Κρατήσεις: Τηλ. 210 5242211 και http://www.aggelonvima.gr/
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 18.30
Βοηθός Σκηνοθετη:Αιμιλιάνα Σοφιά