Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιώργος Κροντήρης μας γράφει γι’ αυτό που τον «καίει»

Με καίει η έλλειψη ελευθερίας.

Τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό και πολιτισμικό επίπεδο..

Με καίει περισσότερο που πιστεύουμε, που αφεθήκαμε να μας πείσουν, πώς έχουμε κατάκτηση την απόλυτη ελευθερία.

Με καίει που οτιδήποτε σκεφτούμε, αποφασίσουμε η πράξουμε είναι εντέχνως κατευθυνόμενο.

Από τον τρόπο που μεγαλώσαμε, το περιβάλλον την εκπαίδευση, την προγονοπληξία, τις μόδες,τηνδιαφήμηση,ιδεολογήματα,παραπληροφόρηση,τρόμους,αγωνίες,ανασφάλειες,πιστεύω,δόγματα,την γνώμη των αλλων,μύθους,παραμύθια,δοξασίες,γκουρού,κόμματα,συμφέροντα,αγάπες,μίση,θαυμασμούς,αμπελοφιλοσοφίες,πάθη και ευσεβείς πόθους και εξαρτήσεις.

Με καίει το ότι στην Τέχνη τίποτα δεν είναι πιο περιοριστικό της ελευθερίας από την παρανόηση ότι έχουμε την άνεση να «εκφραστούμε» ελεύθερα κάνοντας ότι μας κατέβει και αυτό είναι οπωσδήποτε Τέχνη.

Τίποτα δεν είναι πιο περιοριστικό της ελευθερίας από τον πανικό να δημιουργήσουμε κάτι «νέο» κάτι «διαφορετικό».

Παρθενογένεση δεν υπάρχει. Η Τέχνη δεν είναι μόδα. Όσο πιο μεγάλη τόσο πιο απλή και αιώνια. Οτιδήποτε μπορεί να δονήσει μια χορδή συναισθήματος σε έναν άνθρωπο είναι Τέχνη.

Με καίει η υπερφόρτωση, η περιφρόνηση και ο δογματισμός.

Οι κανόνες και το παρελθόν μας χρειάζονται, όχι για να τα καταστρέψουμε αλλά για να τα κατανοήσουμε, να στηριχτούμε πάνω τους και υπερβαίνοντάς τα να δημιουργήσουμε ελεύθερα.

Η απώλεια, η αφαίρεση, η ενσυνείδητη εγκατάλειψη, η υπέρβαση των γενικώς παραδεκτών, των «πρέπει» και των παντός είδους δεσμεύσεων οδηγεί στην ελευθερία.

Η ελευθερία στην Τέχνη είναι η ελευθερία της Αλήθειας και της Ζωής.

Ο Μπόρκμαν, που ενσαρκώνω φέτος, μέσα από την πτώση, την συντριβή, την απώλεια και την συνειδητή εγκατάλειψη των πάντων, ουσιαστικά γυμνός και αναγεννημένος, φτάνει στην υπέρβαση και από κει στην απόλυτη ελευθερία του αγνώστου.

Ο θίασος ΣΥΝ-ΘΗΚΗ ξεκινά, στις 12 Δεκέμβριου 2018, στο Studio Μαυρομιχάλη, για δεύτερη χρονιά τις παραστάσεις του έργου Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Το έργο έκανε πρεμιέρα την περασμένη χειμερινή περίοδο στη Θεσσαλονίκη, συνεχίστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη και έκλεισε τον κύκλο των περσινών παραστάσεων στην Κύπρο. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιανουαρίου 2019.