Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δημήτρης Καραβιώτης Μας Γράφει Γι'αυτό Που Τον «Καίει»

φωτογαφία:Πάτροκλος Σκαφιδάς 

 

Τις τελευταίες μέρες του χρόνου,λίγο πριν τις γιορτές,ξαναβγήκε πάλι στις αναρτήσεις και στις κοινοποιήσεις ένα άρθρο με τίτλο

"Οι ηθοποιοί πληρώνονται ακόμα και με σάντουιτς ή δεν πληρώνονται καθόλου"

Κάτι σαν έρανος μοιάζει η ανάρτηση κι ένα "λυπηθείτε τους καημένους τους ηθοποιούς" κραυγάζουν οι κοινοποιήσεις.

Λοιπόν για να τελειώνουμε με αυτήν την μοιρολατρία,αν κάποιοι ηθοποιοί πληρώνονται ακόμα και με σάντουιτς αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί οι ηθοποιοί ΘΕΛΟΥΝ να πληρώνονται με σάντουιτς κι αν κάποιοι ηθοποιοί δεν πληρώνονται καθόλου είναι γιατί ΘΕΛΟΥΝ να μην πληρώνονται καθόλου.Τέλος

Να σταματήσει λοιπόν το μνημόσυνο στο μακαρίτη αξιοπρεπή αμειβόμενο επαγγελματία ηθοποιό.

'Όποιος θέλει αμοιβή για τη δουλειά του και ένσημα,αναζητά αυτές τις δουλειές κι αυτούς τους συνεργάτες που θα τον αντιμετωπίσουν ως επαγγελματία,και πάνω στη σκηνή

και κάτω απ αυτήν.

Αντιστέκεται σε αντιεπαγγελματικούς όρους και συνθήκες όσο δελεαστικό κι αν είναι ένα έργο ή ένας ρόλος.

Όποιος θέλει να είναι αξιοπρεπής επαγγελματίας ηθοποιός πηγαίνει σε δουλειές που ξέρει εκ των προτέρων οτι θα πληρωθεί.Λυπάμαι δεν είναι αυτονόητο πια.

Αν δεν τον επιλέγουν σ αυτές τις δουλειές γιατί φυσικά είναι λίγες και οι ηθοποιοί πολλοί,τότε αν δεν έχει να ζήσει αναζητά άλλη δουλειά ή πηγαίνει σπίτι του όπως κάνουν πολλοί συνάδελφοι όταν δεν είναι σε κάποια παραγωγή.

Όχι,δεν πρέπει να μένει κάποιος στο θέατρο με την ματαιοδοξία του και τις επιλογές του,να καταστρέφει τον χώρο,τον κλάδο όπως θέλετε πείτε τον,μετατρέποντας ένα επάγγελμα σε χόμπι.

Δεν είναι δυνατόν να αποδέχεσαι συνάδελφε ηθοποιέ νέε ή παλιέ,το τσάμπα και μετά να διαμαρτύρεσαι για την κατάσταση που εσύ με τις επιλογές σου δημιούργησες,που στο κάτω κάτω για κάνεις την επιλογή του τσάμπα,εδώ που τα λέμε,σε παίρνει και το κάνεις,έχεις τα μέσα να επιβιώσεις.Δεν σκέφτηκες ποτέ όμως αυτούς που ζουν από τη δουλειά αυτή.Όλους αυτούς που το θέατρο είναι το επάγγελμά τους και δεν έχουν άλλα κι από αλλού εισοδήματα.

Μπορώ να καταλάβω έναν νέο ηθοποιό που πέφτει στην παγίδα να γεμίσει το βιογραφικό του.

Να είσαι σίγουρος νέε συνάδελφε πως δεν έχει καμιά αξία η ποσότητα σ ένα βιογραφικό.

Αξία έχει το που έκανε κάποιος μια δουλειά και κυρίως με ποιους.

Μπορώ να κατανοήσω την ανάγκη ενός παλιού ηθοποιού να μην είναι άεργος.

Ο ηθοποιός πρέπει να παίζει διαφορετικά σκουριάζει.

Όμως παλιέ συνάδελφε αναλογίσου τι κάνεις που και με ποιους;

Είχες επάγγελμα το πέταξες και δίνεις λάθος παράδειγμα στους νέους που μπαίνουν σ έναν χώρο δίχως κανόνες.

Υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι λίγοι για την ώρα,στο μέλλον σίγουρα θα είναι περισσότεροι,που έτσι κι αλλιώς έχουν το θέατρο ως χόμπι αφού έχουν άλλη κύρια μόνιμη εργασία.Όταν έχεις την αμοιβή σου από αλλού είσαι μια χαρά.Καθόλου κακό δεν είναι συνάδελφε αν παίζεις στο θέατρο με επαγγελματικούς όρους.Αν όχι,αναλογίσου,πόσο κακό κάνεις σε έναν επαγγελματικό χώρο μπαίνοντας σε αυτόν με την κάλυψη μιας άλλη δουλειάς κι αν αυτό θα σου άρεσε να συμβεί στην κύρια εργασία σου.

Με προβληματίζει καιρό η κατάσταση που επικρατεί στο θέατρο και κατέληξα ότι είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι ίδιοι για ότι συμβαίνει.Κι εσύ που καταστρέφεις κι εγώ που σε κοιτάζω να το κάνεις.Έχει παγιωθεί πια αυτή η κατάσταση και δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει ή αν παίρνει επιδιόρθωση.

Προσωπικά είχα αρκετές προτάσεις του τσάμπα-αυτοί που μου πρότειναν το γνωρίζουν-και τις αρνήθηκα όλες!Και κάποιες τις αρνήθηκα με λύπη λόγω των προσώπων που μου έκαναν την πρόταση.Κι αυτό το λέω όχι για να το παίξω μάγκας,δεν είμαι.Απλώς αν όλοι κρατούσαν την ίδια στάση,δεν θα μπορούσε το τσάμπα να βρει πρόσφορο έδαφος να δράσει και δεν θα φάνταζε αυτός που ζητάει αμοιβή για την εργασία του σαν ένας περίεργος και παράξενος τύπος.

Μην κλαιγόμαστε λοιπόν συνάδελφοι,εμείς είμαστε οι αίτιοι της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο μας.Κανένας άλλος δεν φταίει.

Για να σε σέβονται και να σε αντιμετωπίζουν επαγγελματικά πρέπει πρώτα εσύ να σέβεσαι τον εαυτό σου.

'Άσοι συνάδελφοι ηθοποιοί λοιπόν πληρώνεστε με σάντουιτς,φάτε το και προσποιηθείτε ότι είναι γαλοπούλα γεμιστή κι όσοι δεν πληρώνεστε καθόλου πείτε κι ευχαριστώ που σας κάνουν τη χάρη να παίζεται στο θέατρο ή ακόμη καλύτερα πληρώστε και κάτι αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Μόνο μην κλαίγεστε.Να τολμάτε να λέτε όχι.

Κι 'όπως λέει ο μεγάλος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,

τούτο προσπάθησε τουλάχιστον

όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

Δημήτρης Καραβιώτης

Ένας ηθοποιός