Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Social μύδια: Το έχεις ζήσει και εσύ! Κύριο

 

«Όπως γνωρίζεις, Μήδεια, δεν αγαπώ τα μύδια… Αγαπητή μου Μήδεια, θα με πειράξουν φοβερά τα επιπλέον μύδια… Αφού σου είπα, έφαγα στιφάδο με κρεμμύδια»!

Σας έχει τύχει, έτσι; Περιμένετε το λεωφορείο, έχετε μπει στο τρένο και προσπαθείτε να ξεμπλέξετε τα γορδίως πλεγμένα ακουστικά σας (πώς το καταφέρνετε αυτό οι γυναίκες, με ξεπερνάει) και εκεί βιώνετε την πρόκληση. Ο κύριος ή η κυρία απέναντι… σας απευθύνεται! Δεν σας γνωρίζει, δεν επιθυμεί να σας γνωρίσει, αλλά σας απευθύνεται. Και αγορεύει. Θα σας πει τα πάντα για τα παιδιά του/της, για το συμπέθερο που είναι σνομπ, για το γαμπρό του/της, που αδιαφορεί και παρασύρει και το «παιδί». Για την κυβέρνηση που είναι παντού απούσα, για την αντιπολίτευση που είναι ακόμα πιο απούσα, για τους πολιτικούς γενικά, που βγάζουν ένα σκασμό λεφτά και μάλλον μας τρολάρουν και για τους φίλα προσκείμενους εκδότες και δημοσιογράφους, που προσδοκούν ανάσταση και ζωή του μέλλονtoss αιώνος… Σημεία των καιρών.

Κι όπως υπομένετε στωικά, έχοντας μεν τα ακουστικά στα αυτιά σας, αλλά στο μηδέν την ένταση της μουσικής, γιατί μία ενοχή τη νιώθετε, πώς να το κάνουμε και κουνώντας κάποιες φορές το κεφάλι σας με συγκατάβαση, σας έρχεται το ως-τι-κό κύμα στο φωτεινό μέρος του εγκεφάλου. Social media και οι «φίλοι» σας στο Facebook, ίσως στο Twitter, εννοείται στο Instagram, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να γνωρίζετε ανά τρία λεπτά που βρίσκονται και με τι καταπιάνονται. Μόνο που αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να χαλαλίσετε τη μουσική σας, ούτε να συγκαταβα…αυτό στις εικόνες, τα βίντεο και τις ατάκες που συνοδεύουν τις καταστάσεις ευαρέσκειας, μήνης, ντροπής, ευτυχίας ή δυστοπίας τους. Απλά σκρολάρετε προς τα κάτω και χαζεύετε κάτι άλλο. Ομοίας κατασκευής.

Παλιά, όταν γυρίζατε από κάποιο ταξίδι σας και – επιτέλους – εμφανίζονταν οι φωτογραφίες που φρόντιζαν να περάσουν στην αιωνιότητα οι συγκεκριμένες στιγμές σας, σπεύδατε να τις δείξετε σε φίλους, συναδέλφους, γνωστούς. Οι περισσότεροι τις έπαιρναν στα χέρια τους, τις έπιαναν από όλα τα σημεία που δεν «θα έπρεπε να τις πιάνουν» και συνήθως τις σπάτσαραν σε είκοσι δευτερόλεπτα. Όπως λέει πολύ εύστοχα και η κουμπάρα μου η Κωνσταντίνα: «Αν δεν είμαι εγώ μέσα στις φωτό, βαριέμαι να τις βλέπω». Κάπως έτσι και με το διαδίκτυο. Αφού είναι τσάμπα, το στύβουμε και όποιον πάρει ο χάρος. Κατά συνέπεια, επειδή πήγα με τη Χρύσα στο Διακοφτό και κάναμε το κομπλάν, δηλαδή να πάμε με οδοντωτό και να γυρίσουμε με τα πόδια, θα πρέπει να μας υποστείτε για εκατόν εβδομήντα πέντε πόζες και βάλε. Ομοίως για τις εξορμήσεις μας στις παραλίες, την καβάτζα της καλής ξαπλώστρας, το γάργαρο νερό της βρύσης στο χωριό, το παντοπωλείο/σουβλατζίδικο/πυρηνικό εργαστήριο, που εξυπηρετεί και για την πληρωμή λογαριασμών και τις υπέροχες στιγμές μας στο Patsavouria Resort, Golf Club and Spa, στο Βαθυσομόν Περγαμοντίας.

Το ίδιο, προφανώς, ισχύει και για σας. Θα δημοσιεύσετε και θα αναρτήσετε με την ησυχία σας και πολύ λίγο θα σας ενοχλήσει η απώλεια λάικ, καρδουλολάικ και νοιάζομαιλάικ (καινούργιο φρούτο αυτό), που φύονται στο φέικμπουκ. Να αναρτήσουμε, αδέλφια και πολύ λίγο μας ενοχλεί ή απασχολεί τι κάνουν οι άλλοι. Αφού κι οι άλλοι… το ίδιο κάνουν!

Το αν ο Αλέξης κι η Μαρία θα πάνε στην Άρτα ή στα Σελήνια Σαλαμίνας ή κάπου στη Στοκχόλμη, αφορά μόνο εκείνους. Θα πάνε, θα περάσουν καλά, θα γυρίσουν και μου τα πουν στο τηλέφωνο. Ή θα μου το πουν πριν πάμε, για να ανταμώσουμε. Ή θα μου το πουν κατά τη διάρκεια, μπας και αποφασίσω να πάω να τους βρω. Οι αναρτήσεις δείχνουν κάτι άλλο. Δείχνουν μοναξιά. Είναι αυτό που έλεγε ένας φίλος. «Ήμαστε τρεις χιλιάδες και καθόμασταν. Περνάει ένας τύπος από μπροστά μας. Και του φωνάζουμε να έλθει να μας κάνει παρέα». Σουρεάλ; Μήπως και υπάρχει και μια δόση αλήθειας; Περνάς καταπληκτικά με τον άνθρωπό σου, το φίλο σου, τον αδελφό σου, την παρέα σου. Βγάζετε φωτό γιατί γουστάρετε, γιατί θέλετε να θυμάστε, γιατί η τεχνολογία το έχει κάνει αυτό παιχνιδάκι πλέον. Η ευδαιμονία έχει χτυπήσει κόκκινο. Και τότε αποφασίζετε να ανεβάσετε τις φωτό στο διαδίκτυο. Και να ταγκάρετε όλους όσους συμμετέχουν. Και να γράψετε ακριβώς πού είστε και τι κάνετε και… α, ναι! Και να πλακωθείτε στις διέσεις ήτοι hashtag. #kounia_pou_sas_kounage

Δεν με κάνει να στραβώνω όλο αυτό που συμβαίνει. Δεν το αφήνω να το κάνει. Έχω να ασχοληθώ με πολύ πιο σοβαρά πράγματα, όπως και σεις άλλωστε. Το ξέρουμε όλοι πως η χρησιμότητα των social media έγκειται στο να μην ξεχάσουμε ότι κάποιοι υπάρχουν. Και αυτοί οι κάποιοι είναι συνήθως άγνωστοι. Οι γνωστοί πάλι.. Στο χέρι μας είναι να μην τους ξεχάσουμε. Στο χέρι μας και όχι στις οθόνες. Στο να επικοινωνούμε μαζί τους και όχι να τους καθιστούμε θεατές μας. Αλλιώς… μαύρο κέλυφος που μας έφαγε, αντί να το φάμε εμείς…

Κώστας Κούλης

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία