Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ταινία που θα δούμε σήμερα: Ο Κονφορμίστας

Μέχρι 9 Δεκεμβρίου είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με σύμμαχο την προσωπική του ιδιοφυία, το μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια και τον Ζαν Λουί Τριντινιάν θα σας ταξιδέψουν στην Ιταλία του Μουσολίνι, σε ένα σύμπαν απόλυτης κυριαρχίας του φασισμού ως συμβατική κι αναμενόμενη στάση ζωής.

Ο διανοούμενος Μαρσέλο διαθέτει όμορφη ,πλην χαζή, σύζυγο και εργασία στην υπηρεσία του φασισμού με καθήκοντα εκετελεστή των εχθρών του Μουσολίνι. Ο επόμενος, λοιπόν, στόχος του Hitman-Μαρσέλο είναι ένας παλιός ,πλην προσφιλής, του καθηγητής με μία γοητευτική ,πλην ανεξάρτητη, σύζυγο.

Ο Μπερτολούτσι οικοδομεί, εδώ, μία ατμόσφαιρα σκοτεινών υπαινιγμών και φωτεινών συμβολισμών που καταφέρνει με την ορμή και την αισθητική της να αναεώσει απόλυτα την φόρμα της πολιτικής ταινίας. Ο φασισμός ,εδώ, κατακρεουργείται ιδεολογικά, ωστόσο κινηματογραφικά μοιάζει με μια αόρατη απειλή που ξέρει να εισβάλλει σε σπίτια και μυαλά από παράθυρα και όχι να μπουκάρει με κινηματογραφικά μελοδραματικα κρεσέντο.

Ενώ, διαθέτοντας έναν κεντρικό ήρωα σύμβολο των μεθοδεύσεων του φασισμού και της ανάδειξης του «νοικοκύρη» ως πηγής ανυπολόγιστων δεινών, ο Μπερτολούτσι μοιάζει να αγγίζει την ουσία του φασισμού ως υπόγεια στρατηγική ιδεολογικών βιασμών.

Η 7η τέχνη σύσσωμη προσκυνάει ακόμη τον Μπερτολούτσι και τον «Κονφόρμιστα» γιατί πέρα και πάνω απ’ όλα κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της επιτυχούς ανανέωσης ενός ολόκληρου κινηματογραφικού είδους ξεφεύγοντας από κατεστημένες φόρμες.