Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

Αν τα καλοκαίρια έχουν πάντα μια δόση νοσταλγίας για (αδικό)χαμένα νιάτα, για παγωτά που (κάποτε) μετρούσαμε και για κοχύλια που (κάποτε) μαζεύαμε, τότε τα θερινά σινεμά συντονίζονται με τις κεραίες της νοσταλγίας και μας χαρίζουν κάθε χρόνο αφειδώς ταξίδια σε περασμένα κινηματογραφικά μεγαλεία.

 

Ερωτική Επιθυμία

Στην ,ίσως, καλύτερη ταινία μιας φιλμογραφίας γεμάτης αριστουργήματα ο Γουον Καρ Βάι, το 2000, (παρ)ακολουθεί την γέννηση ενός πλατωνικού πάθους. Γείτονας και γειτόνισσα αμφότεροι γοητευτικοί πλην παντρεμένοι συνειδητοποιούν ότι ο σύζυγος της γειτόνισσας διατηρεί δεσμό με την σύζυγο του γείτονα. Κι αν η πρώτη αντίδραση θα ήταν μια κάποια μελοδραματική κορώνα για προδοσίες και «πεταμένα» χρόνια, στο σύμπαν του Γουον Καρ Βάι, η απάντηση είναι ο έρωτας. Ένας έρωτας που ξεκινά αθόρυβα πλην συναισθηματικά ισχυρά. Εδώ, ο Γουον Καρ Βάι κινηματογραφεί κινήσεις, πρόσωπα και σιωπές καταφέρνοντας να προσεγγίσει την ίδια την ουσία του έρωτα και να την φέρει στο κινηματογραφικό θερινό μας πιάτο ολοζώντανη και σπαρταριστή.

Κραυγές και Ψίθυροι

Ο κινηματογραφικός θεός Ίνγκμαρ Μπέργκμαν πιάνει στα χέρια του, εδώ, το 1972, άλλη μία τραγική οικογενειακή ιστορία. Στις αρχές του 20ου αιώνα η πλούσια πλην βαριά ασθενής, Agnes, δέχεται την επίσκεψη των δύο αδερφών της στην εξοχική της έπαυλη. Η ήδη πένθιμη επίσκεψη μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν η κατάσταση της Agnes χειροτερεύει και οι δύο αδερφές βρίσκονται ανίκανες να συνδράμουν στις τελευταίες στιγμές της θνήσκουσας Agnes. Μια ιστορία για τα οικογενειακά μυστικά που πάντα βρίσκουν τον τρόπο να έρθουν στην επιφάνεια.

Ο Τρελός Πιερό

Αν το καλοκαίρι είναι ένα κάποιο state of mind γεμάτο άμμο κι αλκοόλ, χωρίς σκοπό και στόχο, τότε βρίσκει στον "Τρελό Πιερό" την απόλυτη ενσάρκωση του. Άντρας απολύεται από εταιρεία, συναντά γυναίκα-παλιά ερωμένη και αποφασίζουν να φύγουν. Ένα αυτοκίνητο κάμπριο, λίγο τσιγάρο και η θάλασσα. Ένα ταξίδι από την αρχή -του καλοκαιριού ή της πόλης- στην μέση -της φύσης ή της θάλασσας- για το τέλος -του έρωτα ή του καλοκαιριού. Ο Γκοντάρ, το 1965, με συμμάχους τους αφοπλιστικά υπέροχους Μπελμοντό και Καρίνα μπορούν να σας παρασύρουν σε ένα απόλυτα θερινό ερωτικό σύμπαν.

Ο Ροζ Πάνθηρας

O Μπλέικ Έντουαρντς σκηνοθετεί και ο Πίτερ Σέλερς πρωταγωνιστεί στον πρώτο και θρυλικό «Ροζ Πάνθηρα» του 1963. Ένας διαβόητος κλέφτης διαμαντιών ετοιμάζεται να κλέψει το πολύτιμο διαμάντι ονόματι «Ροζ Πάνθηρας» και την υπόθεση της σύλληψης του αναλαμβάνει ο γκαφατζής Επιθεωρητής Κλουζό. Ο Σέλερς ,όντας -ίσως- ο καλύτερος κωμικός όλων των εποχών, δημιουργεί το πρότυπο του γκαφατζή πλην -σίγουρου για τον εαυτό του- αστυνομικού που θα καταφέρει με απόλυτο σύμμαχο του την τύχη να διαχειριστεί τις πάσης φύσεως αναποδιές και να βγει τελικά νικητής.

Μερικοί το προτιμούν καυτό

Δια χειρός Μπίλι Γουνάιλντερ και εν έτει 1959 εμφανίστηκε στις κινηματογραφικές οθόνες το «Μερικοί το προτιμούν καυτό» και έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για την καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών. Δύο άντρες μουσικοί γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μαφιόζικου χτυπήματος και για να ξεφύγουν αποφασίζουν να ενταχθούν σε μια γυναικεία μπάντα ντυμένοι γυναίκες. Τζακ Λέμον, Τόνι Κέρτις και Μέριλιν Μονρόε έχουν βρει εδώ μία εκρηκτική χημεία η οποία χωρίς φθηνά κωμικά κόλπα για εκβιαστικά γέλια καταφέρνουν να μας χαρίσουν ένα απόλυτα διασκεδαστικό δίωρο γεμάτο έρωτες, μεταμφιέσεις και νοσταλγία.  

ble veloudo texnes plus

 

Μπλε Βελούδο

Ο Ντέιβιντ Λιντς ,όντας ένας από τους ελάχιστους εν ζωή σκηνοθέτες που τολμά να πειραματίζεται με νόρμες και φόρμες, το 1986 ανανέωσε με ορμή το είδος της ταινίας μυστηρίου. Η απαγωγή του παιδιού μίας διάσημης τραγουδίστριας της νύχτας μπλέκεται με ένα κομμένο αυτί σε ένα λιβάδι και όσα ακολουθούν συνδυάζουν την ατμόσφαιρα φιλμ νουάρ με την προσωπική ,μόνο, κατανόηση των τεκταινόμενων και τον απόλυτο ερωτισμό. Μία ταινία που με σύμμαχο την Isabella Rossellini μπορεί να αποτελέσει το καλοκαιρινό μυστήριο που θα συνοδεύσει μερικά κοκτέιλ ή τσίπουρα.

Μαλχολαντ Ντράιβ

Έχει επανειλημμένα ψηφισθεί η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα, παραδόθηκε το 2001 και πάλι δια χειρός Ντέιβιντ Λιντς. Με 15 χρόνια να τον χωρίζουν από το «Μπλε Βελούδο», ο Λιντς επανήλθε στο είδος της ταινίας μυστηρίου για να μιλήσει για την αναπόφευκτη ανισορροπία μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου με πρόσχημα ένα ατύχημα και μια συνακόλουθη αμνησία. Η επίδοξη ηθοποιός, Μπέτι (Naomi Watts), σαλπάρει για το Χόλιγουντ όπου συναντά την επιζήσασα από ατύχημα Ρίτα (Laura Harring). Αν ψάχνετε για εύκολες απαντήσεις σε θερινά ή μη ερωτήματα ο Λιντς θα σας αφήσει να αποφασίσετε -μόνοι- για τις τύχες των ηρωίδων του και -με παρέα- για την τύχη της επόμενης μπύρας σας.

a woman under the influence texnes plus

Μια γυναίκα εξομολογείται

Ο Τζων Κασαβέτης στην σημαντικότερη ταινία της φιλμογραφίας του αφηγείται το 1974 την ιστορία της Mabel, μιας γυναίκας και μάνας που υποφέροντας από ψυχική ασθένεια προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις οικογενειακές και συζυγικές υποχρεώσεις και στον ίδιο της τον απολωλότα εαυτό. Μία σκληρή ταινία που καταφέρνει να βουτήξει στα άδυτα της γυναικείας ψυχοσύνθεσης και καταπίεσης. Μία ταινία που διαθέτει μία από τις καλύτερες ερμηνείες όλων των εποχών δια ερμηνευτικής χειρός Τζίνας Ρόουλαντς. Και ,εν τέλει, μία ταινία που απηχεί αντιλήψεις και φεμινιστικές ιδεολογίες προοδευτικές ακόμα και σχεδόν μισό αιώνα μετά.

Η ωραία της ημέρας

H Σεβερίν αγαπά τον σύζυγο της, αδυνατεί όμως να συνδεθεί σαρκικά μαζί του. Αποφασίζει, λοιπόν, να βυθιστεί στις ερωτικές της φαντασιώσεις και οδηγείται αργά αλλά σταθερά στην οικειοθελή πορνεία. Ο Μπουνιουέλ, το 1967, ως ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς ανατόμους της αστικής τάξης, έρχεται εδώ ως κινηματογραφικό τρολ να της πετάξει στα μούτρα την ίδια της την αδυναμία να διαχειριστεί τους ρόλους που η ίδια έπλασε για τα μέλη της. Μία ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στον ερωτισμό, την ευημερία και την θλίψη της συναισθηματικής αναπηρίας.

 

betty blue texnes plus

Μπέτι Μπλου

Ένας εργάτης και επίδοξος συγγραφέας είναι ερωτευμένος με την Μπέτι. Η Μπέτι είναι οξύθυμη, απρόβλεπτη κι απόλυτα ερωτευμένη. Όταν το οξύθυμο του χαρακτήρα θα αρχίσει να κλίνει προς την τρέλα, ο έρωτας θα αρχίσει να μετατρέπεται σ’ εφιάλτη και η προσπάθεια συντήρησης του σε όνειρο θερινής νυκτός. Ο Ζαν Ζακ Μπενέξ, το 1986, μας χάρισε μία από τις πιο ερωτικές ταινίες στην ιστορία της 7ης τέχνης έχοντας ως απόλυτη πρωταγωνίστρια της ενσάρκωση του πάθους, Μπεατρίς Νταλ. Αν τα καλοκαιρινά βράδια είναι μοιραία ερωτικά, εδώ, το σαρκικό πάθος θα ποτίσει μέχρι και το μπουκάλι της μπύρας.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ποιες Είναι Οι Ταινίες Που Δεν Θα Χάσουμε Με Τίποτα Στα Θερινά Σινεμά; (Μέρος Α') 

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία