Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

5 ταινίες για την ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών Κύριο

Με τις γυναικοκτονίες να κρατούν καλά και να σοκάρουν επανειλημμένα την ελληνική κοινωνία, η ανάγκη της διάνοιξης συναισθηματικών και κοινωνικών δρόμων για τις ψυχές και τις ζωές των κακοποιημένων γυναικών είναι πια αδήριτη ανάγκη. Ενώ, μέσα στην χρονιά που συμπεριέλαβε στην κοινωνική της ατζέντα το ξέσπασμα του σκανδάλου #metoo, η χώρα μας μοιάζει πιο έτοιμη από ποτέ να αγκαλιάσει το άνοιγμα του δημόσιου διαλόγου για την ενδοοικογενειακή βία και την ουσιαστική προσέγγιση και προστασία των γυναικών. Ο κινηματογράφος, χωρίς να διατείνεται ότι μπορεί να λάβει κάποιον σωτήριο κοινωνικό ρόλο, έχει ανά τα χρόνια παράσχει μία σειρά ταινιών που διαπραγματεύονται το οδυνηρό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών.

Η λάμψη

Ο Κιούμπρικ σε ένα -ακόμα- από τα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα του, βασισμένος στο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, αφηγείται την ιστορία του Τζακ, συγγραφέα σε writer’s block διαρκείας. Για να καταπολεμήσει την απουσία έμπνευσης και το βιοποριστικό του πρόβλημα αναλαμβάνει -μετά της γυναικός και του τέκνου- την θέση του επιστάτη σε ένα έρημο για την χειμερινή σεζόν ξενοδοχείο. Εκεί, ο εγκλεισμός αλλά και η προσωπική προδιάθεση θα τον οδηγήσουν στα όρια της παράνοιας. Μιας παράνοιας που, όμως, θα βρει το εύφορο και βίαιο έδαφος της στην σύζυγο του. Ο Τζακ, λοιπόν, θα εξαπολύσει όλα του τα βίαια ένστικτα στην αθώα και εύθραυστη Γουέντι. Ένα μαγευτικό θρίλερ που μιλάει -και- για όλα εκείνα τα ψευδεπίγραφα άλλοθι που δίνουν οι πάσης φύσεως κακοποιητές στον βίαιο εαυτό τους.

The Color Purple

Διασκευάζοντας για την μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα της Alice Walker ο Σπίλμπεργκ παραδίδει την σπαρακτική ιστορία μίας νεαρής γυναίκας σε μια διαρκή προσπάθεια να ξεπεράσει την πατρική κακοποίηση και να βρει το σθένος να χτίσει μια νέα ζωή. Ο Σπίλμπεργκ, οικοδομεί, εδώ, ένα σύμπαν που καταφέρνει να πατήσει ισόποσα στο δράμα και στην κωμωδία. Ενώ ταυτόχρονα, θα σας γεγεμίσει δάκρυα και θα σας μιλήσει ανοιχτά κι ευθύβολα για όλα εκείνα τα νέα ξεκινήματα που βρήκαν τη δύναμη να ξεπεράσουν το αδύνατο που έμοιαζε να τους επιφυλάσσει η μοίρα τους.

the color purple texnes plus

What’s love got to do with it

Η ιστορία της Τίνα Τέρνερ μετατρέπεται, εδώ, σε ένα μανιφέστο για την προσπάθεια απεξάρτησης από κάθε μορφή γυναικείας κακοποίησης. Όταν, λοιπόν, η Τίνα γίνεται τραγουδίστρια του συγκροτήματος του Ike Turner, ο γάμος ακολουθεί πάραυτα. Και οι απαιτήσεις για παραμονή στην οικογενειακή εστία μετατρέπονται σύντομα σε παράλογη ζήλεια η οποία δίνει την θέση της σε σχέση βουτηγμένη στην κόλαση της βίας. Ο Brian Gibson, μιλάει εύγλωττα και ηχηρά για την δύναμη που ξέρει πάντα να εμφανίζει το αδιάψευστο πρόσωπο της και να καλεί σε οριστικές διαφυγές.

A woman under the influence

Το αριστούργημα του Κασαβέτη δεν μιλά για εκείνη την βία που απειλεί ανοιχτά την σωματική ακεραιότητα, αλλά για εκείνη την μορφή της που επιφυλάσσει διακριτούς και αδιαπραγμάτευτους ρόλους για τα δύο φύλλα και απειλεί ανοιχτά ψυχές και υποστάσεις. Η Τζίνα Ρόοουλαντς παραδίδει, εδώ, μία από τις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες όλων των εποχών στον ρόλο της εύθραυστης και ψυχικά ασθενούσας Μέιμπελ. Μία, όμως, ψυχική ασθένεια που μοιάζει τόσο να πηγάζει όσο και να εκβάλλει στην αδυναμία της να ανταποκριθεί στα κοινωνικά στερεότυπα για τον ρόλο της μάνας και της γυναίκας. Ο Κασαβέτης αμφισβητεί, εδώ, ανοιχτά τους κατεστημένους ρόλους βάλλοντας αδιακρίτως εναντίον της «υγείας» του κοινωνικού συνόλου. Ένα ανατριχιαστικό αριστούργημα για την απόκρυφη βία που ξέρει να φωλιάζει σε γωνίες σπιτιών και κοινωνιών.

sleeping with the enemy texnes plus

Νύχτες με τον εχθρό μου

Μία γυναίκα προσποιείται την νεκρή προκειμένου να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγο της. Η διαφυγή, όμως, από την σκληρή πραγματικότητα αποδεικνύεται δυσκολότερη απ’ όσο είχε πιστέψει. Κι αν η βία ξέρει να μετατρέπει την πραγματικότητα σε ταινία τρόμου, ο Joseph Ruben μεταχειρίζεται ακριβώς το είδος αυτό του θρίλερ χαρίζοντας μας έτσι μία ρεαλιστική ματιά στον διαρκή και οδυνηρό αγώνα κάποιων γυναικών να απαλλαγούν από την βία και την κακοποίηση. Ενώ, η Τζούλια Ρόμπερτς στον πρωταγωνιστικό ρόλο μετατρέπεται στον απόλυτο γυναικείο τρόμο μπροστά στην βία αλλά μπροστά στο αβέβαιο του νέου ξεκινήματος.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία