Τελευταία Νέα
Από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στην παιδοκτόνο της Πάτρας Ζητούνται ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη Είδα τους «Προστάτες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Είδα το «Hyperspace ή αλλιώς…» , σε σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη   «Καραϊσκάκενα, O Θρύλος» Της Σοφίας Καψούρου στον Πολυχώρο VAULT «Μπες στα παπούτσια μου - Ταυτίσου με τη διαφορετικότητα αυτοσχεδιάζοντας» στο Θέατρο Όροφως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2022 – Το μήνυμα του Peter Sellars Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ανοίγει Mοτέλ στη Φρυνίχου Η πρώτη δήλωση του Νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ Δράσεις του Εθνικού Θεάτρου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Ακρόαση ηθοποιών για την νέα παράσταση του Γιάννη Κακλέα Είδα το «Γράμμα στον πατέρα», σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή (Αποστολή στη Θεσσαλονίκη) Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η σιωπηλή Λίμνη»
 

«Οι άθλοι του Ηρακλή»: Είδαμε την παράσταση στο Christmas Theater

Από τη Μαρία Κακαλή

Σάββατο απόγευμα και το Christmas Theater γεμίζει παιδικές φωνές. Αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών, κρατώντας τα σακουλάκια με τα ζαχαρωτά τους, ετοιμάζονται να γνωρίσουν θεατρικά τον μεγαλύτερο ήρωα της μυθολογίας, τον Ηρακλή. Η εντυπωσιακή παράσταση που ετοίμασε η αγαπημένη των παιδιών, Κάρμεν Ρουγγέρη, λαμβάνει φέτος σάρκα και οστά, ύστερα από έναν χρόνο μη διεξαγωγής θεατρικών παραστάσεων στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη, όπως και η ίδια πληροφόρησε το κοινό πριν από την έναρξη της παράστασης, δημιούργησε τεκμηριωμένο κείμενο με βάση την ελληνική μυθολογία. Οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση των μύθων που αφορούν τη γέννηση, τη δράση και το τέλος του Ηρακλή αλλά και τη συμβολή του στη θέσπιση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκάδες μυθικοί ήρωες, τέρατα και θεοί πέρασαν μπροστά από τα μάτια τους, ζωντανεύοντας τα κείμενα που πολλά από τα παιδιά έχουν διαβάσει ή διδαχθεί στο σχολείο.

Η παράσταση ξετυλίχθηκε σε δύο επίπεδα, εκείνο των θεών και εκείνο των θνητών. Η σκηνοθετική αυτή προσέγγιση της Κάρμεν Ρουγγέρη συνετέλεσε στην κατανόηση της διάστασης που υφίσταται ανάμεσα στα δύο μέρη αλλά και στην επίδραση που οι θεοί είχαν στη ζωή και τη μοίρα των απλών ανθρώπων.

athloi

Ο Γιώργος Παράσχος ξεχώρισε με τη δυναμική παρουσία του στη σκηνή και ξεσήκωσε τους μικρούς θεατές, οι οποίοι συχνά τον χαιρετούσαν ή έσπευδαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που έθετε, ώστε να τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει τους άθλους του.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Μπανταδάκης απέδωσε πιστά τον ρόλο του Ευρυσθέα, ενός βασιλιά που ενεργούσε υπό τις διαταγές της Ήρας και, αν και γεννήθηκε πρώτος και κέρδισε έτσι τον θρόνο των Περσιδών, δεν κατάφερε ποτέ να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στον Ηρακλή.

Η παράσταση διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, κάτι που ενδεχομένως θα κούραζε τα παιδιά εάν η πλοκή και η εναλλαγή των σκηνών δεν ήταν γρήγορη. Η παραδοσιακή μουσική του Αντώνη Δελαπόρτα, διανθισμένη από τους στίχους του Ανδρέα Κουλουμπή, αποτέλεσε ιδανική επιλογή. Οι ήχοι ήταν οικείοι και επέτειναν το αίσθημα της τέρψης στους θεατές. Μάλιστα, στη σκηνή που αφορούσε τον έβδομο άθλο του Ηρακλή, ήτοι την αιχμαλωσία του Μινώταυρου και τη μεταφορά του στον Ευρυσθέα, η ανταπόκριση του κοινού στο άκουσμα της κρητικής μουσικής ήταν εναργής. Ο θίασος εν συνόλω συμμετείχε στις ζωηρές χορογραφίες που δημιούργησε ο Πέτρος Γάλλιας. Ιδιαίτερης απήχησης έτυχαν και οι σπαθογραφίες, των οποίων την επιμέλεια είχε ο Κωνσταντίνος Μπουμπούκης.

iraklis

Η Χριστίνα Κουλουμπή εντυπωσίασε τόσο με τις ενδυματολογικές όσο και τις σκηνογραφικές της δημιουργίες. Ξεχωριστές στιγμές της παράστασης ήταν η σκηνή στο Μαντείο των Δελφών και η αναπαράσταση του ενδέκατου άθλου του Ηρακλή, τα μήλα των Εσπερίδων.

Στη μεν πρώτη, ο Ηρακλής παρουσιάζεται να μεταβαίνει στην Πυθία για να μάθει με ποιον τρόπο θα εξιλεωθεί για το κακό που διέπραξε, τη δολοφονία της γυναίκας και των πέντε παιδιών του ως αποτέλεσμα της τρέλας που τον είχε κυριεύσει με απόφαση της Ήρας. Οι ηθοποιοί, ενδεδυμένοι στα λευκά, έφεραν στον νου των ενηλίκων τον Χορό αρχαίας τραγωδίας και προετοίμασαν τους μικρούς θεατές για όσα σε λίγα χρόνια θα παρακολουθήσουν.

Η δε δεύτερη, η σκηνή με τα μήλα των Εσπερίδων, ξεχώρισε σκηνογραφικά. Ο Άτλαντας, κρατώντας στα χέρια του τους ουρανούς, ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.

Η Χριστίνα Κουλουμπή, ωστόσο, διακρίθηκε και υποκριτικά, υποδυόμενη την Ήρα, ευρισκόμενη στο επίπεδο των θεών. Ο καυστικός και αυστηρός τόνος αντικατόπτριζε το μίσος της προς την Ηρακλή, τον γιο του Δία και της Αλκμήνης.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει στο κοινό μια εντυπωσιακή παράσταση στο κοινό και δη στα παιδιά, ικανοποιώντας ένα διττό σκοπό: τη διδαχή και τη διασκέδαση. Πιστή στις αρχές που προστάζει ένα παιδικό – και όχι μόνο - θέαμα, αναπτύσσει την ιστορία του μεγαλύτερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας μέσα από ένα απλό κείμενο, που κάθε άλλο παρά απλοϊκό είναι. Οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, είναι παρόντες καθόλη τη διάρκεια της παράστασης και γίνονται αποδέκτες ενός διαχρονικού μηνύματος που έχει την αφετηρία του στους αρχαίους Έλληνες: «Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει».

Στην παράσταση συμμετέχουν: Γιώργος Παράσχος, Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Άρης Δελαγραμμάτικας, Ντίνος Γκελαμέρης, Νίκος Καλιδώνης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Χρήστος Μπαλτάς, Άντεια Ολυμπίου, Έλενα Μιχαλάκη, Κωνσταντίνα Κουτσαυτάκη, Ιουστίνα Μάτσιασεκ.

Λόγω της επιτυχίας της, η παράσταση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

Για την παρακολούθησή της, απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε αρνητικό τεστ 72 (PCR) ή 48 ωρών (rapid). Για τα παιδιά 4-11 ετών, απαιτείται η προσκόμιση self test 24 ωρών.

popolaros banner

popolaros banner

lisasmeni mpalarina

Video

 

sample banner

 

τέχνες PLUS

 

Ποιοι Είμαστε

Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο… Διαβάστε Περισσότερα...

Newsletter

Για να μένετε ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα του texnes-plus.gr

Επικοινωνία